Biskup Laun: Škandály kam sa pozrieme

Biskup Laun: Škandály kam sa pozrieme

Salzburg 8.5.2018 (HSP/kath.net/Foto:TASR-Tomáš Halász)

 

Počúvam z Nemecka v ostatnom čase neustále ponosy mužov z hospodárstva, ktoré ako je známe prospieva, že im naliehavo chýbajú pracovné sily. Ale tí istí muži, ktorí dokážu kvalifikovane riadiť obrovské podniky, vysoko inteligentní muži – a moje počudovanie je naozaj veľké – tí istí muži sú neschopní, či príliš zbabelí, alebo príliš hlúpi, aby pomenovali primárnu príčinu tejto „núdze“: Nemožno každý rok nechať usmrtiť tisíce detí a potom sa pokrytecky diviť, že „tu nie sú“. Sotva existuje taký hlúpy človek, čo by to nepochopil! Len tak ďalej, vypnite mozog a začnite sa potom učiť pre vás čoskoro také potrebné cudzie reči: čínsky, arabsky, turecky, aby ste sa potom ešte mohli integrovať do krajiny, ktorá bola kedysi osídlená Nemcami a mala dosť detí, aby prežila. „Zákon o ochrane druhu“ pre Nemcov a iných Európanov nebude stačiť! Niet divu, že istí ľudia sa usilujú zakotviť „ľudské právo na potrat“ do zákonodarstva EÚ. Začalo sa s tým v Sovietskom zväze neblahej pamäti, keďže strana bola vyhlásená za najvyššiu morálnu inštanciu a rodina mala byť zničená!

Ilustračné foto

Ďalší škandál sa tiež neodohráva iba v Nemecku: Boj proti krížu a kresťanskej viere vôbec. Pri každej príležitosti znie volanie po tolerancii voči každému a všetkému i za všetky svetonázory. Ale súčasne stále viac rastie skryté prenasledovanie kresťanov a predstiera sa, že každé kresťanské znamenie je pre moslimov neúnosné. Pokrstení kresťania chránia moslimov dokonca aj tam, kde to oni sami vôbec nechcú a sú aj tak „normálne tolerantní“.

Reklama

Súčasne strácame reč z toho, ako sa dokonca v Nemecku maznajú s antisemitizmom. Ako? Tým, že sa trpí antisemitský islam s jeho bojovnou knihou Korán a zavádza sa výuka Koránu do štátnych škôl. „Už nikdy viac“ ale teraz predsa znova – údajne prehľadnou a ovládateľnou formou? Keďže ako alibi smie platiť „boj proti pravici“? A ako pravicu sa označuje všetko, čo nie je naľavo. Preto sa aj nikdy nehovorí o gulagu, ale iba o holokauste, akoby zamrznutie v kazašskej stepi a cielené vyhladovanie na Ukrajine – v oboch krajinách miliónov ľudí – predsa len nebolo „až také zlé“. Už pred rokmi predpovedali mnohí židovskí a kresťanskí teológovia: Ďalšie prenasledovanie postretne židov a kresťanov spoločne, čo je z perspektívy diabla zmysluplné a dokazuje to jeho teologický bystrozrak. Ako povedal pápež Benedikt VI. v Osvienčime: Chcete vykoreniť Boha Izraela, Boha Starého a Nového zákona, ktorý je, ako vieme, ten istý, na rozdiel od Alaha a mnohých iných bohov, ktorí sa v mnohých náboženstvách ešte dokázali udržať.

K tomu patrí aj vzdávanie úcty Karlovi Marxovi k jeho 200. narodeninám. V jednej jeho básni sa hovorí: „Moja duša, ktorá kedysi patrila Bohu, je teraz určená pre peklo.“ V celom rade jeho spisov možno čítať o premene, ktorou prešiel bez toho, že by sme vedeli, ako k tomu došlo. Odkiaľ tá jeho nenávisť voči Bohu, jeho pohŕdanie stvorením, človekom, prírodou?  Aj keď niekto nepozná tieto temné škvrny nenávisti k Bohu v živote tohto človeka, možno predsa približne vedieť, koľko nešťastia Marx svojím učením do sveta priniesol – teror, násilie a nenávisť voči Bohu bez konca. A to všetko sa zdá byť bezvýznamné pre Európu, ktorá vyrástla následkom toho, že Boh sa stal človekom. Ona oslavuje bez začervenania jedného z najhorších nenávistníkov Boha, aký kedy žil, ako veľkú významnú osobnosť svojej histórie? Namiesto toho, aby ho zaradila medzi občanov tohto sveta, ktorých by sme radšej neboli chceli mať medzi sebou. Aké dobré, že Číňania, ktorí ho stále nekriticky uctievajú, teraz jeho nešťastnému rodnému mestu Trier darovali sochu, hoci pod vplyvom marxizmu zažili krutú kultúrnu revolúciu za Mao Cetunga na vlastnom tele predkov. Google píše: Skrze neho bola Čína poznačená násilím, terorom, bezprávím so 45 miliónmi mŕtvych a dostala sa „na pokraj priepasti“.

Reklama

A ďalší škandál na to hladko nadväzuje: Štvanie väčšiny politikov EÚ proti Maďarsku a Orbánovi, ktorého by chceli tak radi pripútať na vodítko a vodiť podľa pravidiel vládychtivých funkcionárov EÚ s ich „európskymi hodnotami“, ku ktorým nepochybne patrí potrat, aj homosexuálne manželstvo a mnoho technológií a genderového premývania mozgov ľudí, ako aj právo zatracovať všetkých politikov a strany, ktoré nie sú radikálne ľavicové – od prezidenta Trumpa cez poľského prezidenta Andrzeja Dudu až po Orbána v Maďarsku. Maďarom chcú odobrať hlasovacie právo a prirodzene škrtnúť eurofondy, na ktoré majú nárok. Ak Maďari nebudú ľavicový mesianizmus EÚ bezpodmienečne nasledovať, tak ich Brusel musí potrestať! A „MY“ určujeme čo je správne! Akoby sme my túto ideológiu už nepretrpeli! Prirodzene nie sú ani  menovaní politici iba svätí a iste robia aj chyby, tak ako ostatní nie sú iba diabli, aj keď sčasti sú pod jeho vplyvom … Ale demokratická férovosť vyzerá inak ako to, čo sa súčasne v Európe odohráva!

Keď sme hlasovali za Európu, nechceli sme ani nový nacistický štát podľa želania niekoľkých večne včerajších, ani stalinizmus a žiadnu krvavočervenú Európu, ale slobodnú Európu, v zmysle humánnej ekológie, ktorú pápež Benedikt XVI. ako „základ slobodného právneho štátu“ tak výrazne načrtol. A ak niekto tento pojem nechápe, nech si pomyslí na ideál správneho chovu kráv s voľným výbehom do prírody a nech na seba aplikuje v tom obsiahnutý sedliacky rozum, potom bude vedieť, že nemusí byť ani kresťanom na to, aby bol uzrozumený s takouto humánno-ekologickou Európou a že stať sa kresťanom, by bolo také dobré pre neho aj pre celú Európu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali