Arogancia, pokrytectvo a sebaľútosť

❚❚

Bratislava 5. decembra 2022 (HSP/Facebook/RTVS/Foto: Screesnhot)

 

V nedeľňajšej politickej diskusnej relácii O 5 minút 12 na RTVS bola hostkou prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová, politologička Darina Malová a Miloslav Bahna, riaditeľ Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied. Na niekoľko odznených tvrdení reagoval politický komentátor Eduard Chmelár

Prezidentka Zuzana Čaputová v relácií RTVS O 5 minút 12. Zdroj: Screenshot

Hneď v úvode moderátor relácie Marek Makara hovoril o prezidentkinej správe o stave republiky, ktorú predniesla v parlamente v utorok 29. 11. 2022. Zuzana Čaputová uviedla, že „84 % nespokojnosti so smerovaním krajiny sú podľa môjho odhadu alarmujúce čísla“. Povedala, že všetky kroky, ktoré urobíme, musia byť premyslené. Taktiež hovorila o tom, že smerovanie vlády je častokrát „dva kroky vpred, tri kroky vzad“.

.

Práve spomínaného moderátora si Eduard Chmelár vzal na mušku, pričom uviedol, že prekonal všetky mysliteľné hranice servilnosti a jeho otázky označil za neprofesionálne sugestívne. Ako ďalšieho kritikou nešetril politologičku Malovú, ktorá ako sám tvrdí, klesla najhlbšie a v hodnotení prezidentky sa úplne opustila.

„Označila ju za jedinú političku, ktorá nepolarizuje spoločnosť – hoci jej nedôveruje väčšina občanov, ktorí na prvom mieste uvádzajú práve to, že Zuzana Čaputová polarizuje spoločnosť. Rozplývala sa, že „s tým málom právomocí, ktoré má, preukázala veľké majstrovstvo“ (v čom, preboha? že nevie využívať ani tie ústavné právomoci, ktoré má k dispozícii?), označila ju za „výbornú právničku“ (až sem počujem ten smiech profesorov práva) a celkovo ste mali pocit, že keby sa tam Zuzana Čaputová objavila, tak sa hystericky rozplače, vrhne sa jej k nohám a bozkáva jej topánky,“ napísal vo svojom statuse Chmelár.

.

Na otázku čím v správe o stave republiky prezidentka trafila klinec po hlavičke politologička odpovedala: „Z môjho pohľadu znovu to bola vyvážená správa, tak ako sme u pani prezidentky aj v minulosti boli zvyknutí. Je to tá najkritickejšia. Pani prezidentka sa vždy snažila budovať súdržnosť spoločnosti. Ona je jedným z tých mála politických aktérov, ktorých tu máme a ktorý vlastne nepolarizujú spoločnosť, naopak snažia sa ju spájať. Z tohto pohľadu si myslím, že prekročila ten svoj povestný tieň zmierlivosti, lebo dokázala kritické stavy spoločnosti pomenovať aj analyzovať skutočne veľmi výstižne. Ona pomenúva problémy a nechá na poslucháčoch, na občanoch, aby si za mená ľudí a inštitúcií, ktoré kritizuje dosadili vlastných kandidátov,“ povedala Malová v diskusii RTVS.

„Darina Malová sa úplne znemožnila aj ako politologička, keď vyhlásila, že „predčasné voľby neprinášajú nič dobré, lebo väčšinou vyhráva opozícia“ (no to je na demokraciu veru neslýchaná vec, aby vyhral niekto iný, než si želajú extrémni centristi!!!) a že Matovičova vláda „dodržiava demokratické pravidlá“ (to už ani nepotrebuje komentár). Teda pardon, ale ak táto extrémne zaujatá osoba vyučuje budúcich politológov, niekto by jej mal naznačiť, že je čas skončiť. Lebo takáto znôška nezmyslov a absolútna neschopnosť odstupu od skúmaného javu či osoby je príliš zlou známkou nedostatočného rozhľadu aj pre bežného človeka, nieto pre profesorku politológie,“ poznamenal Chmelár.

Chmelár ďalej pokračuje s kritikou a myslí si, že pri niektorých frázach pani prezidentky počas diskusie sa naplno prejavilo jej pokrytectvo. „Prezidentka sa dušovala, že je veľkou ctiteľkou referenda a že si želá, aby bolo právo vyvolať ním predčasné voľby zakotvené v ústave. Zároveň však arogantne vyhlasuje, že nebude vyzývať na účasť v referende, ktoré by o tom rozhodlo. Presne takto môžete veriť jej falošným slovám o tom, že si neželá úradnícku vládu. Áno, Zuzana Čaputová po nej dlhodobo prahne. To, že splieta plány s liberálmi a progresívcami, ktorí jej dokonca píšu prejavy, nijako neprekvapuje. Ale je možné, že túto pascu prehliadol a nepochopil Peter Pellegrini? Alebo je aj on súčasťou plánov na centristický prevrat, ktorých scenár sa pravdepodobne pripravoval na jednej ambasáde?“

Podľa Chmelára bol najodpudzujúcejšou časťou relácie moment, kedy sa Zuzana Čaputová takmer rozplakala pri sebaľútostnom monológu o tom, ako ju nenávidia a ako sa jej vyhrážajú a naznačila, že to je dôvod, prečo treba obmedzovať slobodu prejavu. Moderátor sa totiž prezidentky pýtal na politický slovník či atakovanie prezidentky od určitých politikov. „Hrubé, brutálne osobné útoky, najmä tie, že slúžim inej moci, že som americkou agentkou. To, čo je na tom najhoršie, je, že ľudia, ktorí sa mi vyhrážajú zabitím, na ktorých sú podané trestné oznámenia, používajú slovník týchto politikov a to mi už príde nebezpečné. Netýka sa to len mňa, ale aj mojich blízkych,“ hovorí prezidentka.

„Považujem za vrcholne nevkusné až zvrátené, keď sa prezidentka strážená početnou ochrankou 24/7 štylizuje do pozície obete a kriminalizuje nejakého poblúdeného dôchodcu, ktorý v opitosti kadečo natáral, za čo mu vyrazila dvere NAKA, obvinili a odsúdili ho za „nebezpečné vyhrážanie sa“, hoci dotyčný chudák sa po vytriezvení ospravedlňoval a vysvetľoval, že to nemyslel vážne. Na druhej strane sú tu desiatky z nás, ktorým sa politici, novinári, ale aj kadejakí psychopati vyhrážajú obesením, väzením, vyzývajú na lynč – a polícia to odmieta riešiť. Môže sa Slovenská republika nazývať právnym štátom, ak prezidentku podľa rozhodnutia súdu nie je dovolené nazývať „americkou agentkou“, no bezdôvodné obvinenia bežných ľudí z kolaborantstva, vlastizrady alebo nadávky do „ruských agentov“ priamo v médiách sú nielen tolerované, ale aj podporované? Zuzana Čaputová sa nikdy, opakujem NIKDY nezastala občanov, ktorých ponižovali, šikanovali a urážali,“ píše na sociálnej sieti.

.

V statuse ďalej spomína blížiace sa stretnutie prezidentky s pápežom Františkom vo Vatikáne. „Je to však zaslúžená pozornosť, ktorej sa slovenskej prezidentke dostáva? Ja sa vôbec čudujem pápežovi Františkovi, že sa necháva prepožičať na takúto propagandu. Zuzana Čaputová iba zneužíva jeho meno na osobný imidž, no v praxi sa jeho posolstvu vzďaľuje a koná v rozpore s jeho odporúčaniami a žiadosťami,“ myslí si Chmelár.

Výkon prezidentského úradu pani prezidentky považuje za predstieranie. Vraj predstiera, že niečo rieši. Predstiera, že niečo ovplyvňuje, predstiera osobnú dôležitosť a predstiera kompetentnosť a spolu s ňou predstierajú aj všetci tí, ktorí na túto hru pristali. „Niekto už konečne musí zatriasť svedomím spoločnosti a vykríknuť, že to celé je čistý nezmysel a tragikomická fraška,“ doplnil.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali