Alternatívna smiešnoscéna

Alternatívna smiešnoscéna

Bratislava 19. januára 2024 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Byť influencerom, tiktokerom, to je dnes veľmi moderné. Byť influencerom a venovať sa politike už menej, ale aj do toho sa niektorí pustia. Samozrejme mnohí sa pustia proti prúdu mainstreamovej dezinformácie, a to je tá najvtipnejšia časť

mobil
Ilustračné foto

Úmysel je dobrý, prinášať informácie, ktoré dezinfomainstream prekrúca alebo zatajuje, to je chvályhodné a aj potrebné. Čim viac sú ľudia informovaní, tým menej nimi vie dezinfomainstream manipulovať.

Reklama

Ukázali to posledné voľby, keď dezinfomainstream síce dokázal PS vytlačiť miesto ich natívnych 7 % osemnásť ale celkovo už vyhrať nedokázal. Dezinfomainstream prehral a zafixoval aj objektívne svoju slabosť a postupný úpadok.

Treba povedať, že svet znova pokročil a spôsob prúdenia informácií k masám sa v posledných rokoch zase veľmi zmenil a treba aj povedať, že je to dnes opäť omnoho jednoduchšie ako to bolo kedysi. Keď svet fungoval na papierových novinách, bolo spustenie konkurenčného projektu mimoriadne náročné. Po každej stránke. Organizačnej aj finančnej. A tak ako pred 12 – 10 rokmi začo byť jednoduché vytvoriť internetové noviny, a vytvoriť tak informačnú alternatívu voči ostatným mainstreamovým novinám na internete, dnes je to ešte jednoduchšia úloha. Stačí si založiť kanál na niektorej sociálnej sieti.

Reklama

A tak sa nám tu ako huby bo daždi vyrojili alternatíve facebookové, telegramové a iné kanály. Všetko v poriadku, len ten spôsob fungovania. Spravidla za takým kanálom stojí jeden človek. Aj keď je veľmi pracovitý, čo dokáže za deň vyprodukovať? Niečo preloží, nejaké videjko natočí, status napíše ale tak to je málo. Na to, aby jeho kanál rástol je to zúfalo málo.

A tak začne screenšotovať dezinfomainstream a zverejňovať to s nejakou sarkastickou, často úplne hlúpou poznámkou, niekedy dokonca vidieť, že článok, v dezinfomainstreame nečítal a názov nepochopil. Veľmi zábavné. A kanál už rastie lepšie.

A potom treba hlavne všetko rýchlo zverejniť. Skôr ako ostatní a tak zverejni aj každú šokujúcu sprostosť čo sa potuluje po internete. Ale fakt každú a aj tú najsprostejšiu. A kanál už rastie výborne.

Na slovenských sociálnych sieťach v podstate najlepšie rastú kanály, ktoré takýchto sprostostí zverejňujú najviac. Rôzne šokujúce vyhlásenia, ktoré následne vyhnijú, rôzne zaručené informácie, ktoré sa následne neuskutočnia, rôzne fake fotky a videá. No kompletný neseparovaný odpad.

To, že takéto kanály sú najväčšie svedčí o tom, že ľuďom, ktorí ich sledujú to nevadí. Zaujímalo by ma, prečo im to nevadí. Či si jednoducho už nekontrolujú ako to nakoniec bolo, či si to jednoducho nepamätajú, že ich tam už x-krát oklamali, či ten ostatný obsah, ktorý tam nájdu im jednoducho stojí za to, že občas naletia a strápnia sa pred známymi. Ťažko povedať.

Reklama

Dnes je naletieť samozrejme veľmi ľahké. Prúd internetu je tak rýchly a mohutný, že je ho veľmi ťažko overovať. Zároveň od spustenia umelej inteligencie sa produkuje toľko fake fotiek a videí, že sa už pomaly nedá ničomu veriť. Seknúť sa môže každý.

Každopádne základné výsledky tejto novej alternatívy sú dva – tony dezinformácii a obrovská reklama pre dezinfomainstream.

Neschopnosť vytvárať vlastný obsah spôsobuje, že prevádzkovatelia týchto alternatívnych kanálov sú v podstate alternatívnou reklamou dezinfomainstreamu, proti ktorému sa snažia bojovať, resp. byť alternatívou. Nakoniec to končí tým, že títo screenshotovači mainstremových tituliek sú hlavnými propagátormi ich názorov a hlavnými dodávateľmi prúdu návštevníkov na ich stránky. A naopak, dezinfomainstream je hlavným obsahom týchto „alternatívnych“ kanálov.

Ale im to je v podstate jedno, hlavne že kanál rastie.

Jedno to už nie je tím, ktorí od nich preberajú informácie. Politikom, ktorí sa kvôli tomu strápnili a ešte strápnia. Žiadal by sa nejaký záver, ale napadá ma iba, že ma fakt zaujíma kde toto skončí, lebo pri aktuálnom vývoji mám pocit, že totálnou dezinformáciou všetkých.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:32

Štátny rozpočet dosiahol ku koncu apríla tohto roka schodok na úrovni 3,2 miliardy eur. Medziročne sa tak zvýšil o 1,005 miliardy eur alebo 45,8 %. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

19:22

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR má od začiatku mája nového riaditeľa. Odchádzajúceho Jozefa Bíreša nahradil Martin Chudý, ktorý organizáciu riadil už počas úradníckej vlády. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

19:18

Parížska univerzita Sciences Po odmietla požiadavky protestujúcich študentov, aby prehodnotila svoje vzťahy s partnerskými izraelskými inštitúciami. Uviedol to vo štvrtok jej dočasný riaditeľ Jean Basseres. Niektorí študenti v reakcii na to avizovali, že na budúci týždeň začnú hladovku.

19:17

Poľská tenistka Iga Swiateková sa stala prvou finalistkou dvojhry na turnaji WTA v Madride. V semifinále v pozícii nasadenej jednotky zdolala osemnástku “pavúka” Američanku Madison Keysovú hladko 6:1, 6:3.

19:05

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere 10. rokovacieho dňa 12. schôdze venovali novele zákona o rodnom čísle. Rokovanie má pokračovať opäť v piatok (3. 5.). Na programe majú poslanci napríklad novelu zákona o sociálnom poistení z dielne poslankýň za PS. Počas dňa by poslanci nemali hlasovať, rokovať by mali do 15.00 h.

19:01

Spojené štáty vo štvrtok vyjadrili znepokojenie z návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, o ktorom rokuje parlament v Gruzínsku. Kritici tvrdia, že pripomína ruskú legislatívu, ktorá sa využíva na potlačenie disentu.

18:51

Osem detí utrpelo vo štvrtok zranenia v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, keď ruské navádzané bomby zasiahli prevádzku istej firmy nachádzajúcu sa pri športovom komplexe, v ktorom deti vtedy trénovali. Oznámili to miestni predstavitelia.

18:25

Brusel je hrozbou pre demokraciu v Európe, vyhlásil bývalý poľský premiér Mateusz Morawiecki v rozhovore pre maďarský týždenník Mandiner. Podľa neho EÚ zadržaním fondov ovplyvnila výsledok parlamentných volieb v Poľsku. Za tieto vyjadrenia ho následne kritizovali predstavitelia poľskej vládnej koalície.

18:20

Vyšetrovacia komisia dolnej komory belgického parlamentu, ktorá bola poverená vyšetrovaním prípadov sexuálneho zneužívania v rámci katolíckej cirkvi i mimo nej, vo štvrtok jednomyseľne schválila 137 odporúčaní. Patrí medzi ne vytvorenie odborného strediska pre objasňovanie a riešenie takýchto prípadov, funkčnejší systém odškodňovania a ustanovenie pamätného dňa obetí sexuálneho zneužívania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena kráča pod kaprovými stuhami alebo \"koinobori\", ktoré sa vznášajú na veži Tokyo Skytree v Tokiu

Autor: AP/Hiro Komae

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali