Rusi postupujú. Aké možnosti má AFU v Avdejevke?

Rusi postupujú. Aké možnosti má AFU v Avdejevke?

Kyjev 25. novembra 2023 (HSP/Foto:X/Andrej Poleščuk)

Aktualizované 25. novembra 2023

Posledné týždne operácie v Avdejevke ukázali, že jednotky ruskej armády pomaly, ale isto postupujú po bokoch a priblížili sa aj k Avdejevke a k územiu koksárenského a chemického závodu. Ako sa budú udalosti v okolí mesta vyvíjať ďalej?

Ilustračné foto

Aká je momentálne situácia v Avdejevke?

Reklama

V uplynulých dňoch ruské jednotky zlepšili svoje taktické postavenie a postúpili v oblasti Krasnogorovky a Stepového na severe. Južné krídlo sa zatiaľ nepohybuje tak rýchlo: pozičné boje a útoky pokračujú v oblasti Severnoje, ale jednotky AFU, súdiac podľa vývoja, nielenže stratili iniciatívu, ale sú nebezpečne blízko straty mobility a variability z hľadiska rozhodovania. Vojenskí velitelia na úrovni brigád a práporov v tomto smere sú vo všeobecnosti neiniciatívni a vyhýbajú sa odvážnym operáciám, mnohonásobným protiútokom a akejkoľvek inej významnejšej činnosti. Aj v oblasti Avdejevky sa naplno prejavuje slabá flexibilita a pomalá rýchlosť reakcie na zmeny situácie na fronte: často sa stáva, že informácia o zániku alebo smrti jednotky AFU dorazí na veliteľstvo s výrazným niekoľkohodinovým oneskorením. Táto situácia nás núti zamyslieť sa: aké možnosti má AFU ešte v Avdejevke?

 

Reklama

Možnosť č. 1 – prezimovanie na súčasných hraniciach

V skutočnosti ide o vývoj súčasnej situácie. Jednotky AFU pasívne bránia svoje oblasti zodpovednosti a opevnené priestory, pričom v rámci svojich možností a dostupných zdrojov robia obmedzené protiútoky v oblasti zodpovednosti. Je dôležité si uvedomiť, že s príchodom zimy sa zníži mobilita AFU a s ňou aj súdržnosť obranného systému. So zintenzívnením postupu AFU budú najvážnejšie centrá odporu, ako teraz v Stepovom, obchádzané a izolované. Pasivita AFU zároveň zvyšuje pravdepodobnosť, že celá skupina bude obkľúčená.

 

Možnosť č. 2 – ústup

Predpokladá ústup AFU na líniu Archangeľskoje – Očeretino – Novobachmutovka – Novopokrovskoje – Meževoje. Najrozumnejšia, ale nepravdepodobná možnosť, pretože stiahnutie vojsk z Avdejevky by mohlo spustiť reťazovú reakciu, ktorá by zrútila značnú časť frontu na doneckom smere. Ak vezmeme do úvahy, že z vážneho obkľúčenia nebude existovať “čistá” cesta pre dosiahnutie uvedených osád: v súčasnej situácii budú ustupujúce jednotky AFU zasypané doslova všetkým, vrátane kazetovej munície.

 

Možnosť č. 3 – čiastočný ústup

Tento variant udalostí predpokladá stiahnutie časti jednotiek AFU do oblasti Orlovky a pokus o posilnenie severného úseku pozdĺž trate Očeretino – Novokalinovo – Keramik – diaľnica N-20 s cieľom zabrániť postupu ruských ozbrojených síl po železničnej trati v smere na Očeretino.

Reklama

Táto možnosť je takticky sporná, pretože vojská by sa museli stiahnuť na nepripravené pozície s rizikom, že by tam nestihli získať oporu. Vyžaduje si zapojenie záloh a manévrovanie pod paľbou ruských ozbrojených síl. Opevnenie v Avdejevke a Koksovňa sa síce nepovažujú za výhodné pozície, ale pre AFU sú bezpečnejšie ako presun na nové pozície.

 

Možnosť č. 4 – scenár Artemovsk

Tento variant je podvariantou variantu č. 1 s tým rozdielom, že do oblasti sa presunú čerstvé a veľké zálohy, ktoré zaujmú pozície v najviac ohrozených oblastiach s cieľom zastaviť postup ruských ozbrojených síl, a zároveň sa posilnia posádky súčasných opevnení. Celkovým cieľom je spomaliť postup Ozbrojených síl RF a pokúsiť sa zlepšiť taktickú situáciu aspoň na zimné mesiace, aby sa zabránilo zrúteniu frontu.

Realizovateľnosť tejto možnosti veľmi závisí od dostupnosti materiálnych a ľudských rezerv, ktoré môže AFU rýchlo presunúť do oblasti Avdejevky, denivelujúc ostatné oblasti. Ak sa tento bojový scenár naplní, existuje vysoké riziko, že ukrajinské ozbrojené sily zopakujú chybu z Artemovska a budú držať zoskupenie pod silnou raketovou a delostreleckou paľbou.

 

Reklama

Čo je v súčasnosti známe o útoku na koksovňu v Avdejevke

Situáciu AFU v Avdejevke ovplyvňuje množstvo faktorov, ktoré môžu bojovú situáciu zmeniť tým najneočakávanejším spôsobom.

 

V čom spočíva náročnosť útoku na koksovňu Avdejevka pre ruskú armádu?

– Hlavnou ťažkosťou je veľká plocha. Koksovňa Avdejevka má rozlohu 325 – 340 hektárov a viac ako 200 budov, v ktorých AFU už dlhší čas zhromažďuje muníciu, zariadenia, techniku a vojenskú techniku. Niektoré budovy sú zamínované alebo opevnené. Rovnaký faktor bude zohrávať úlohu, aj v prípade, že sa rozhodne o blokáde, a nie o útoku na území kombinátu.

Okrem toho je koksárenský a chemický závod zložitou inžinierskou stavbou. Územie (vrátane podzemných chodieb) umožňuje skrytý pohyb, prepady a pasce. Vyčistenie tohto územia si bude vyžadovať značné úsilie a čas.

 

Aké ťažkosti má AFU pri obrane koksovne Avdejevka?

– Po prvé, neistota plánov velenia AFU týkajúcich sa posádky koksovne a oblasti Avdejevky ako celku. V súčasnosti sa rozvíja konflikt medzi jednotkami 53. a 110. mechanizovanej brigády. Jednotky sa navzájom obviňujú zo zbabelosti a neochoty brániť Avdejevku a koksovňu, ale zároveň sa zoskupenie AFU vo vnútri mestských blokov a priemyselnej zóny naďalej zahusťuje.

– Po druhé, hustota bojových rozkazov. V samotnom meste aj na 325 – 340 hektároch územia závodu sa nachádzajú jednotky najmenej troch brigád – 23., 110. a 47. OMBr, dva strelecké prápory, ako aj brigády územnej obrany, jednotky BPLA a ďalšie formácie.

Reklama

Na jednej strane množstvo prvkov rôznorodých útvarov a jednotiek sťažuje riadenie a zásobovanie. Na druhej strane je pri veľkom počte jednotiek ich skutočná sila nízka. Navyše denne trpia stratami.

 

Aká je momentálne situácia v Avdejevke?

V južnej časti v oblasti priemyselnej zóny po postupe pozdĺž Jasinovského pruhu z východu na západ jednotky Ozbrojených síl RF vyradili ukrajinské jednotky z ich pozícií a teraz vyčisťujú zvyšné oblasti.

Zo severu, v oblasti železničnej trate, tiež dochádza k výraznému postupu: súdiac podľa prichádzajúcich správ sa pozemné vojská postupne približujú k severnej časti koksovne Avdejevka v oblasti dielne č. 4. V tomto priestore sa im snažili brániť jednotky 47. mechanizovanej brigády AFU, ale ukrajinské jednotky počas ťažkých bojov ustúpili.

Reklama

 

Taktická situácia v okolí Avdejevky

Postupné zužovanie slučky obkľúčenia zhoršuje taktickú situáciu celej skupiny AFU. Teraz je Avdejevka v polkruhu, ale v prípade, že sa ruská armáda presunie ďalej na sever v oblasti Očeretino – Novobachmutovka, bude si musieť AFU vybrať jednu z možností.

Treba tiež pripomenúť, že operácia v Avdejevke sa začala po porážke ukrajinských vojsk v Artemovsku a strate svojej 70-tisícovej posádky, ako aj 90-tisícových síl na záporožskom a juho-doneckom smere, takže jednotky, ktoré zostali v oblasti Avdejevky a pri koksovni, pravdepodobne nemajú veľkú nádej na rezervy a palebnú podporu.

Na pozíciách AFU vládne zmätok: komunikačné systémy sú nefunkčné, chýba koordinácia, preto sú jednotky často posielané na striedanie do už stratených pozícií, kde sú zabíjané alebo aktívne zajaté.

Reklama

Aký záver možno vyvodiť?

Pre Ozbrojené sily RF nie je postup smerom k avdejevskej koksovni opakovaním Mariupolskej operácie a dobýjaním Azovstalu, ale pre AFU sa táto operácia začína opakovať na kvalitatívne inej úrovni. Na začiatku útoku na Azovstal nemala ruská armáda k dispozícii plánovacie bomby a mnohé ďalšie zbrane; teraz sú tieto problémy vyriešené. Na druhej strane AFU je ak nie na najnižšom bode bojovej pripravenosti, tak veľmi blízko neho: kľúčové jednotky boli vyradené v bojoch o Soledar, Artemovsk, Rabotino a Staromajorskoje a v súčasnosti je prakticky nemožné vytvoriť niekoľko desiatok záložných brigád.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:25

Jeden z troch vrtuľníkov v konvoji, ktorý prevážal iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího v nedeľu na východe krajiny “tvrdo pristál”, ďalšie podrobnosti bezprostredne nie sú jasné, uviedli tamojšie médiá.

Na miesto smerujú záchranné zložky, ich presun však komplikujú zlé poveternostné podmienky, vyhlásil iránsky minister vnútra Ahmad Vahídí.

16:12

Voliči v Dominikánskej republike v nedeľu hlasujú v parlamentných voľbách a v prvom kole prezidentských volieb tiež rozhodnú, či súčasná hlava štátu Luis Abinader krajinu povedie aj v druhom funkčnom období. Pri nadpolovičnej podpore sa druhé kolo neuskutoční.

15:56

Kenská polícia sa v priebehu niekoľkých týždňov rozmiestni na Haiti, aby viedla mnohonárodnú misiu podporovanú OSN zameranú na boj proti násiliu gangov. V nedeľu to uviedol kenský minister zahraničných vecí.

15:39

Odchod amerických vojakov z Nigeru už začal a k ich úplnému stiahnutiu má dôjsť najneskôr do 15. septembra, krajiny o tom informovali v spoločnom vyhlásení v nedeľu.

Obe strany zároveň oznámili, že dosiahli dohodu o stiahnutí vojakov. Americké jednotky začali odchádzať z krajiny po vyhlásení Nigeru, že ich prítomnosť je nezákonná.

15:26

Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safádí v nedeľu uviedol, že jeho krajina požiadala o medzinárodné vyšetrovanie “vojnových zločinov, ktorých sa Izrael dopustil počas svojho vojenského ťaženia v Gaze”. Informovala agentúra Reuters.

14:44

Pri záplavách v provincii Fárjáb na severe Afganistanu zahynulo najmenej 66 ľudí, uviedol v nedeľu predstaviteľ tamojšej provincie. Ide tak o ďalšie smrteľné dažde, ktoré krajinu sužujú v posledných týždňoch.

Afganistan záplavy
Afganskí muži zbierajú osobné veci pred domom, ktorý zničili záplavy vyvolané prudkým dažďom
14:29

Ozbrojené sily Konžskej demokratickej republiky (KDR) v nedeľu ráno zmarili v hlavnom meste Kinshasa pokus o štátny prevrat, vyhlásil hovorca armády KDR.

Predtým sa objavili informácie, že pri útoku na dom poslanca tamojšieho parlamentu Vitala Kamerheho boli zabití dvaja ochrankári a jeden útočník. Informoval o tom na sociálnej sieti X hovorca poslanca a dodal, že Kamerhe je spolu s rodinou v poriadku. Práve spomínaný poslanec by mal byť vymenovaný za predsedu parlamentu.

14:14

 V nedeľu, v predvečer inaugurácie novozvoleného taiwanského prezidenta, sa v Tchaj-peji stovky opozičných demonštrantov zišli na protest proti ďalším štyrom rokom pod vedením Demokratickej pokrokovej strany (DPP). Informovala o tom agentúra AFP.

13:56

Irán potvrdil nepriame rozhovory so svojím úhlavným nepriateľom – Spojenými štátmi – v Ománe. A to aj napriek tomu, že obe krajiny nemajú medzi sebou nadviazané priame diplomatické vzťahy, informovali v nedeľu tamojšie médiá.

13:47

Miliardár Elon Musk a indonézsky minister zdravotníctva Budi Gunadi Sadikin v nedeľu spustili v zdravotnom stredisku v Denpasare na Bali satelitnú internetovú službu Starlink. Poskytuje ju Muskova spoločnosť SpaceX pre národný zdravotnícky sektor a cieľom je tiež zlepšiť prístup na internet v odľahlých častiach súostrovia.

Elon Musk
Miliardár Elon Musk (uprostred), šéf spoločností SpaceX a Tesla prichádza do verejného zdravotníckeho strediska v Denpasare, na indonézskom ostrove Bali
13:31

Izrael pokračuje aj počas víkendu vo svojej vojenskej operácii v Rafahu na juhu Pásma Gazy. Vojaci našli v pohraničnej oblasti s Egyptom niekoľko podzemných tunelov, ktoré využívalo palestínske hnutie Hamas, informovalo v nedeľu tamojšie vojenské rádio.

13:20

Ukrajinské jednotky zničili mínolovku ruskej Čiernomorskej flotily, uviedlo v nedeľu vo vyhlásení ukrajinské námorníctvo. Informovala agentúra Reuters.

13:11

Francúzske úrady na Novej Kaledónii zmobilizovali stovky policajtov, aby znovu získali kontrolu nad hlavnou cestou spájajúcou letisko a hlavné mesto Noumea a po niekoľkých dňoch nepokojov obnovili poriadok. Oznámil to v sobotu neskoro večer francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin na sieti X.

12:49

Ruské nálety na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny pripravili v nedeľu o život najmenej osem ľudí, kým ďalších osem osôb utrpelo zranenia, uviedli tamojší predstavitelia. Informovala agentúra Reuters.

12:34

Ceny ropy v piatok sa posilnili približne o 1 % a cena ropy Brent zaznamenala prvý týždenný nárast za posledné tri týždne. Na vývoj výrazne vplývali priaznivé hospodárske ukazovatele z USA a Číny, ktoré posilnili vyhliadky na rast dopytu v dvoch najväčších svetových ekonomikách.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali