Vladimir Putin pre švajčiarske médiá: O futbale, “nešportových hrách” Američanov, terorizme a islamizme

Vladimir Putin pre švajčiarske médiá: O futbale, “nešportových hrách” Američanov, terorizme a islamizme

Petrohrad 3. augusta 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Ivan Sekretarev)

 

Vladimir Putin sa v Petrohrade zúčastnil losovania skupín budúcich majstrovstiev sveta v roku 2018 v Moskve a Petrohrade. Zároveň stihol poskytnúť rozhovor pre švajčiarske médiá. Hovoril nielen o futbale, ale aj o politike, medzinárodnej situácii a pod.

Na snímke prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter (vpravo) a prejav ruského prezidenta Vladimira Putina počas žrebu kvalifikácie MS 2018 v Petrohrade
Na snímke prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter (vpravo) a prejav ruského prezidenta Vladimira Putina počas žrebu kvalifikácie MS 2018 v Petrohrade

 

Reklama

Našim čitateľom prezentujeme skrátenú verziu tohto rozhovoru:

Nachádzame sa v Petrohrade, kde sa koná ceremónia žrebovania mužstiev – účastníkov budúcich futbalových majstrovstiev sveta v 2018, ktoré sa budú konať v Ruskej federácii, a do ktorých ste investovali také obrovské množstvo energie.

Reklama

Áno, je to pravda. A k tým majstrovstvám vám a aj sebe gratulujem. Musím priamo a čestne priznať. Presnejšie povedané, nie je žiadnym tajomstvom: na tomto šampionáte nemáme nejaké zvláštne ambície, hoci samozrejme od nášho tímu očakávame dobré výkony. Náš cieľ pri usporiadaní tejto súťaže sa zhodoval s cieľmi FIFA – to znamená rozšírenie geografickej oblasti futbalu. Nehovorím ani o tom, že Rusko je obrovská krajina, rozľahlosťou územia je najväčšia na svete a aj najľudnatejšia v Európe. Naviac, s bývalými republikami ZSSR a teraz nezávislými štátmi máme takmer so všetkými bezvízový styk – voľný pohyb. Preto očakávame, že mnohí obyvatelia týchto štátov navštívia Rusko a Majstrovstva sveta v r. 2018. A samozrejme, táto udalosť bude veľmi dôležitou nielen pre Rusko, ale aj pre všetkých našich najbližších susedov.

Ste priateľom pána Blattera. Vieme, že ste ho podporovali.

Viete, prakticky sme sa nepoznali predtým, ako sa začal proces našej aplikácie, boj za našu nomináciu na Futbalové majstrovstvá sveta 2018. Počas tejto spoločnej práce sme mali množstvo stretnutí so zástupcami výkonného výboru FIFA, s komisiami, ktoré navštívili našu krajinu. Stretával som sa aj s pánom Blatterom. Vytvorili sme si veľmi priaznivé pracovné postoje a dobré osobné vzťahy.

S ohľadom na súdny proces, ktorý sa teraz koná vo Švajčiarsku, myslíte si, že Spojené štáty sa na ňom nejakým spôsobom podieľajú?

Spojené štáty, pokiaľ je mi známe, si robili nároky na usporiadanie svetového šampionátu  v roku 2022…

Reklama

Myslíte si, že preto sa pomstili?

Ja som ešte nedokončil vetu … a ich najbližší spojenci v Európe – Veľká Británia – si nárokovali Majstrovstva sveta v r. 2018. A to, ako vyzerá boj proti korupcii, ma núti premýšľať o tom, či sa nejedná o pokračovanie boja o Majstrovstva sveta v r. 2018 a 2022. Koniec koncov, nikto sa nestavia proti boju s korupciou, všetci sú za. A ja osobne som presvedčený, že musíme bojovať ešte tvrdšie. Ale existujú určité zásady medzinárodného práva, ktoré spočívajú v tom, že ak má niekto podozrenia na spáchanie trestného činu kýmkoľvek iným, musia byť ​​zhromaždené určité údaje, ktoré sa odovzdajú kompetentným zástupcom štátu, ktorého občanom je osoba porušujúca zákon. Ale to nemá nič spoločné s tým, že predstavitelia jednej krajiny – to je jedno, či malej alebo veľkej – cestujú po celom svete a všetkých, koho si želajú,  zadržia a odvlečú do svojho väzenia. Podľa môjho názoru je to neprijateľné, nesprávne. Ale, opakujem, neznamená to, že boj s korupciou nie je nutný.

Pán prezident, v súčasnosti registrujeme dosť ironický dejinný zvrat. Pozorujeme, že pravicové  resp. až extrémne pravicové sily v Európe vás podporujú oveľa intenzívnejšie ako ľavicové, napríklad Marie Le Penová vo Francúzsku, ako aj UDC vo Švajčiarsku. Prečo je to tak? Čo si o tom myslíte?

Myslím si, že to nie je podpora len mojej osoby, skôr je to uvedomenie si svojich národných záujmov tak, ako ich chápu politické sily. Vo svete ako aj konkrétne v európskych krajinách sa vo verejnom povedomí odohrávajú určité „tektonické“ zmeny v namierené na ochranu národných záujmov. Pozrite sa, práve teraz čelí Európa konkrétnemu problému – problému návalu prisťahovalcov. A bola to práve Európa, čo prijímala rozhodnutia, ktoré v konečnom dôsledku spôsobili tento stav? Musíme byť úprimní a čestní: rozhodovalo sa v zámorí, a problémom musí čeliť Európa.

Chceli ste povedať – Spojené štáty?

Reklama

Samozrejme. To je iba jeden príklad, ale podobných je veľa.  Neznamená to však, ako som už hovoril, že by sme mali akosi – a ja to ani nemám v úmysle – démonizovať politiku USA. Spojené štáty realizujú politiku tak, ako uznávajú za vhodné v ich vlastnom záujme. Musíme sa snažiť vyhľadať rovnováhu záujmov, je nutné oživiť našu prácu, dať nový impulz činnosti na úrovni Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených Národov. Samozrejme, Spojené štáty americké sú uznávanou veľmocou, americký ľud vybudoval túto krajinu za niekoľko storočí, je to jednoducho skvelý výsledok. To však neznamená, že súčasné mocenské orgány USA sú v práve pohybovať sa po celom svete a kohokoľvek zadržať a uvrhnúť do väzenia, alebo konať z pozície „kto nie je s nami, ten je proti nám”. Musíme mať trpezlivosť a pracovať s našimi americkými kolegami a hľadať riešenia podobne, ako sa to deje v niektorých sférach našej spolupráce, povedzme ako sa to podarilo v otázke iránskeho jadrového programu.

Bol ste jedným z prvých a ste v čele tých, ktorí bojujú proti islamizmu. Myslíte si, že Európania sú v tejto veci s vami na jednej strane barikád?

Viete, keď sme iba začínali tento boj a stretli sme sa s problémami u nás na Kaukaze, bol som prekvapený tým, že aj napriek existujúcim dôkazom o tom, že čelíme hrozbe terorizmu, že bojujeme so stúpencami „al-Káidy”, nepodporili nás. A keď som sa pýtal svojich kolegov, vrátane tých v Európe, hovoril som im: „No, nevidíte predsa, čo sa deje?“ Odpovedali mi: „Áno, vidíme, ale z rôznych dôvodov, vrátane vnútropolitických a medzinárodných vás nemôžeme podporiť.“ Vtedy som im hovoril: „Nemôžete podporovať – netreba, aspoň nám neprekážajte”. V záujme Ruska nie je konfrontovanie s inými krajinami, ale niekedy musíme brániť svoje záujmy, a samozrejme, budeme tak robiť naďalej. Vidím, že v súčasnosti sa situácia naozaj zmenila. Európa, Spojené štáty si uvedomili reálne nebezpečenstvo extrémnych prejavov radikalizmu a skutočne sa zapojili do boja proti týmto javom. My, ruskí ľudia, hovoríme: „Lepšie neskoro, ako nikdy“. Ale veľmi dúfame, že nielen v tejto oblasti, ale aj v iných otázkach – ako je urovnanie situácie na Ukrajine, riešenie ekonomických problémov a pod. budeme i naďalej viesť dialóg a vyhľadávať riešenia prijateľné pre všetkých.

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali