“V roku 1939 to bolo Poľsko, ktoré napadlo a obsadilo nešťastné Nemecko“

“V roku 1939 to bolo Poľsko, ktoré napadlo a obsadilo nešťastné Nemecko“

Berlín 12. januára 2015 (HSP/Foto:TASR)

 

Ministerstvo zahraničných vecí Ruska poslalo notu nemeckým kolegom a požiadalo ich, aby reagovali na vystúpenie ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka, ktorý počas svojej návštevy Nemecka vyhlásil, že Sovietsky zväz napadol Ukrajinu a Nemecko

Nemecká vláda ako aj nemecké ministerstvo zahraničných vecí odmietli komentovať tieto škandalózne tvrdenia ukrajinského premiéra. Viacerí nemecké politici a médiá to označili za zbabelosť Berlína. Nemecká kancelárka Angela Merkelová síce zavolala Vladimírovi Putinovi a bavila sa s ním o urovnaní ukrajinskej krízy, o pokračovaní spolupráce v „normandskom formáte“ za účasti Nemecka, Francúzska, Ukrajiny a Ruska, ale sa neodvážila povedať ani slovo na margo trestuhodných klamstiev Arsenija Jaceňuka (viac tu).

Reklama
Na snímke ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Medzinárodný právny expert Alexander Merkuris vo svojom televíznom rozhovore pre televíznu stanicu Russia Today zdôraznil, že podobné vyjadrenia ukrajinského premiéra vyvolajú nevôľu väčšiny obyvateľstva Nemecka.

„Vyhlásenia premiéra Ukrajiny by sa mohli zdať historikom celkom originálnymi. Arsenij Jaceňuk sa domnieva, že sovietske vojska prepadli Nemecko počas Druhej svetovej vojny, aj keď všetko bolo práve naopak a najväčšou vojenskou operáciou nacistov bolo práve prepadnutie Sovietskeho zväzu v r. 1941. Aj keď nemecká vláda odmieta komentovať vyjadrenia ukrajinského premiéra, pokusy Jaceňuka získať podporu Nemcov budú neúspešné,“ prízvukuje medzinárodný právny expert.

Reklama

„Nemecká vláda aktívne podporovala vedenie Ukrajiny – zvlášť kancelárka Angela Merkelová. Preto sa ocitla vo veľmi chúlostivej situácii, keď ukrajinský premiér prišiel do Nemecka a vyhlásil, že agresorom počas Druhej svetovej vojny bol Sovietsky zväz, ktorý prepadol Tretiu ríšu – nacistické Nemecko. Tento incident nemecká verejnosť zjavne neschváli. Chápem, že Jaceňuk chcel získať podporu Nemcov, ale pozná ich veľmi zle. Viem to určite: väčšina Nemcov pozná históriu a vie, že to nebolo Nemecko, ktoré sa bránilo pred Sovietskym zväzom počas Druhej svetovej vojny. Nemci vedia, že to bolo presne naopak. Preto považujú toto vystúpenie Jaceňuka za odsúdeniahodné,“ podčiarkol A. Merkuris.

Oficiálna odozva z Berlína neprišla dodnes – aj napriek žiadosti ruskej strany. Začínajú reagovať politici, analytici a médiá, ktorí odsudzujú výroky ukrajinského premiéra. Online verzia nemeckého Spiegelu ironizovala na margo „historických objavov“ Jaceňuka: „Je jasné! Od r. 1942 sovietske vojská stále smerovali na Západ a neváhali prenasledovať armádu demokraticky zvoleného ríšskeho kancelára Adolfa Hitlera – dokonca aj na ukrajinskom území!.. A nakoniec Sovieti porušili východnú hranicu Nemecka a vpadli na jej územie. Všetci spolu – aj s pánom Jaceňukom – si na to dobre pamätáme…!“ zdôrazňuje Spiegel.

Na ruských a ukrajinských fórach po prvej vlne pobúrenia a nadávok viacerí občania skôr ironizujú na margo vyjadrení ukrajinského premiéra. Drvivá väčšina mu radí, aby absolvoval pre začiatok prvé 3 triedy základnej školy, aby mal aspoň základné poznatky z histórie. Mnohí vyjadrili vážne obavy o zdravotný a duševný stav Arsenija Jaceňuka a poradili mu, aby určite navštívil kvalifikovaných lekárov – psychológa, psychiatra a iných a aby absolvoval komplexný kurz liečenia v špecializovanom zariadení – radšej v priebehu niekoľkých rokov…

Dobrovoľní historici rozvíjajú teórie Arsenija Jaceňuka s tým, že mu pošlú svoje výplody – aby podobné „objavy“ mohol prezentovať aj vo Washingtone, Londýne, Varšave a pod. Najčastejšie občania zisťujú, že agresorom nebol iba Sovietsky zväz, ale celá západná koalícia – USA, Anglicko, Francúzsko – ktorá taktiež zo všetkých strán prepadla nevinné Nemecko. Najhoršie na tom je Poľsko. Podľa nových zistení, bolo to práve Poľsko, ktoré 1. septembra r. 1939 napadlo na nešťastné Nemecko a podlo ho okupovalo!..

Ukrajinský premiér sa stáva skutočnou hviezdou televízie a internetu. Hneď po jeho „historických objavoch“ z obdobia Druhej svetovej vojny internet vybuchol ďalšou perlou za účasti Arsenija Jaceňuka. Vo svojom rozhovore pre nemeckú televíziu ukrajinský premiér vyhlásil, že na homosexualite vlastne nie je nič zlé a spolu so svojimi kolegami veselo praktizoval homosexuálne vzťahy…

Reklama

eu

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:05

Jeden zo šoférov autobusu, ktorý v stredu havaroval pri nemeckom Lipsku, bol 53-ročný Slovák. V čase nehody, ktorá si vyžiadala štyri obete na životoch, však šoféroval jeho 62-ročný český kolega. Vodiči medzi obeťami nie sú.

11:50

Neďaleko pamätníka padlých vojakov Červenej armády vo Viedni vznikli dva veľké portréty nedávno zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Nasprejované sú na múre patriacemu k pozemku, ktorý vlastní šľachtická rodina bývalého a tiež už zosnulého ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga.

Navalny
Na snímke obraz Alexeja Navaľného na múre
11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali