Rusko je pobúrené rozhodnutím texaského súdu v kauze adoptovaného chlapca

Rusko je pobúrené rozhodnutím texaského súdu v kauze adoptovaného chlapca

Moskva 20. marca (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Rusko je pobúrene oslobodzujúcim verdiktom súdu

Rusko s pobúrením reagovalo na správu, že úrady amerického štátu Texas sa rozhodli neobviniť amerických adoptívnych rodičov ruského chlapčeka Maxima Kuzmina, keďže nenašli dôkazy, ktoré by svedčili o ich podiele na jeho smrti.

Reklama
Texaský Okresný prokurátor Bobby Bland oznamuje na tlačovej konferencii v pondelok 18. marca 2013, že porota oslobodila rodičov podozrivých z utýrania ruského chlapca

“Rozhodnutie texaských úradov neobviniť Shattovcov v nás vyvoláva vážne otázky. Chcú nás presvedčiť, že chlapec si smrteľné zranenia spôsobil sám,” povedal podľa agentúry RIA Novosti námestník ruského ministra zahraničných vecí pre ľudské práva, demokraciu a vládu zákona Konstatantin Dolgov.

Agentúra AP dnes informovala, že veľká porota v západnom Texase rozhodla, že sa nenašli dôkazy o trestnom čine rodičov – Laury a Alana Shattovcov. Podľa okresného prokurátora Bobbyho Blanda bola smrť Maxima Kuzmina, žijúceho v USA pod menom Max Shatto, tragickou nehodou, ku ktorej s najväčšou pravdepodobnosťou došlo na ihrisku. Dodal, že tragédia sa odohrala v čase, keď sa adoptívna matka od Maxa a jeho brata Christophera/Kirilla vzdialila asi na desať minút.

Reklama

 

Rusko si vyžiada celú dokumentáciu a prípad prešetrí

Dolgov dnes v Moskve informoval, že Rusko si vyžiada celú dokumentáciu k prípadu, aby mohlo záležitosť prešetriť a zaujať vlastné stanovisko k príčinám tragédie. “Potom zvážime ďalšie kroky,” poznamenal. Dodal, že Rusko očakáva od amerických a texaských úradov primeranú spoluprácu, ako aj zaručenie prístupu k Maxovmu mladšiemu bratovi, ktorého Shattovci tiež adoptovali.

Demonštranti držia portréty ruských detí, ktoré zomreli v USA, počas masového zhromaždenia v Moskve na podporu zákazu Kremľa vydať ďalšie deti na adopcie do USA. Rusko vyjadrilo silnú skepsu čo sa týka výsledkov pitvy Maxa Shattoa v USA a požadovala ďalšie šetrenie.

Ruský ombudsman pre práva detí Pavel Astachov vo svojom mikroblogu napísal, že rozhodnutie texaského súdu protirečí prvým záverom vyšetrovania, ako aj výpovediam miestneho šerifa, lekára, sociálnych pracovníkov aj adoptívneho otca. Podľa neho úrady nebrali do úvahy okolnosti smrti.

Astachov povedal, že sa obráti na amerického veľvyslanca v Rusku Michaela McFaula, aby s ním prerokoval spoluprácu medzi Ruskom a USA v oblasti práv detí.

Reklama

Max Shatto zomrel tri týždne po tom, ako Štátna duma schválila zákon, ktorým zastavila všetky adopcie ruských detí do USA. Zákon je pomenovaný po spomínanom Dimovi Jakovlevovi.

Tento krok ruských poslancov Spojené štáty kritizovali.

Ako uvádza britská rozhlasová a televízna spoločnosť BBC, za ostatných 20 rokov americké páry adoptovali viac ako 60.000 ruských detí. Za uplynulých desať rokov ruské úrady evidujú úmrtie 19 z nich. Najväčšiu odozvu mal prípad smrti Dimu Jakovleva, ktorý žil v USA ako Chase Harrison. Jeho adoptívneho otca Milesa Harrisona, ktorý ho nechal na parkovisku v aute päť hodín a chlapec sa ugriloval, súd oslobodil.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:42

Najmenej desať obetí na životoch a 23 zranených si vyžiadal stredajší výbuch vozidla prevážajúceho rybárov a farmárov na severovýchode Nigérie. Vozidlo prešlo po improvizovanej nášľapnej míne.

17:26

Kremeľ vo štvrtok odsúdil rozhodnutie francúzskych úradov skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

17:12

Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok upozornil, že eskalujúce napätie ohľadne vojny v Pásme Gazy a útoku Iránu na Izrael môže vyústiť do “celoplošného regionálneho konfliktu” na Blízkom východe.

16:48

Parlamentný finančný výbor vo štvrtok prvýkrát zasadol na pôde Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Predseda úradu Ľubomír Andrassy poslancom Národnej rady (NR) SR okrem iného prezentoval stratégiu rozvoja úradu na roky 2023 až 2025. Zákonodarcovia počas zasadnutia výboru prerokovali aj dve správy z nedávnych kontrol účelových zariadení a pripravenosti projektov nemocníc Rázsochy v Bratislave a sv. Martina v Martine. Informovala o tom hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

16:47

Poukážky z programu Zelená domácnostiam začne Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) vydávať počas najbližších týždňov. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

16:45

Dve dievčatá vo veku šesť a 11 rokov vo štvrtok ľahko zranil muž, ktorý na ne zaútočil nožom v blízkosti ich školy v obci Souffelweyersheim ležiacej na severovýchode Francúzska v departemente Bas-Rhin. Útočníka zadržala polícia.

16:44

Spojené štáty a Británia oznámili vo štvrtok uvalenie rozsiahlych sankcií voči firmám a jednotlivcom, ktoré sa podieľajú na výrobe iránskych dronov a riadených striel. Ide o reakciu na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali