Putin obvinil USA z podpory separatistov v Rusku

Putin obvinil USA z podpory separatistov v Rusku

Moskva 27. apríla 2015 (TASR/HSP-Sergei Ilnitsky)

 

Západ je podľa ruského prezidenta Putina k jeho krajine priateľský len vtedy, keď je Rusko na kolenách

Ruská televízia odvysielala v nedeľu večer dokumentárny projekt venovaný 15. výročiu začiatku pôsobenia Vladimira Putina v najvyššej politike. Projekt, nazvaný Prezident, pozostával z veľkého interview, ktoré Putin poskytol novinárovi Vladimirovi Soloviovovi, a z výpovedí ľudí spolupracujúcich s Putinom v rôznych obdobiach.

Reklama

Putin v rozhovore obhajoval anexiu Krymu, aj keď spôsobila najzávažnejšiu krízu vo vzťahoch Ruska so Západom od skončenia studenej vojny a viedla k uvaleniu sankcií na Rusko. Zdôvodnil, že dôvodom anexie nebola strategická poloha Krymského polostrova, ale skôr túžba obnoviť historickú spravodlivosť. Putin vyhlásil, že podľa jeho názoru Rusko pred rokom postupovalo správne. Dodal, že nič neľutuje, konštatovala agentúra AP.

Ruský prezident v rozhovore podľa AP odhalil aj hĺbku svojho sklamania z počínania Západu. Západ je podľa neho k jeho krajine priateľský len vtedy, keď je Rusko na kolenách. “Takzvané vládnuce triedy, politické a ekonomické elity nás majú rady jedine vtedy, keď sme úbohí, chudobní a naťahujeme ruku,” vyhlásil. Keď Rusko začne politicky a hospodársky rásť, nasleduje podľa Putina trest.

Reklama

Sankcie, ktoré Západ uvalil na Rusko po pripojení Krymu k subjektom federácie, nie sú podľa Putina ničím novým. Podľa neho ide o snahu zastaviť posilňovanie pozícií Ruska ako globálnej veľmoci, k čomu dochádzalo aj v minulosti. Politika zastrašovania Ruska je známa už od cárskych čias, uviedol Putin.

Za najťažšie okamihy svojho pôsobenia vo vedení štátu označil teroristické útoky v divadelnom centre na Dubrovke v Moskve a v juhoruskom Beslane. Oba tieto útoky sú pripisované čečenským separatistom. Putin v súvislosti s tým uviedol, že ruské tajné služby začiatkom 21. storočia získali záznamy rozhovorov medzi separatistami zo severokaukazských republík na juhu Ruska s americkými agentmi pôsobiacimi v Azerbajdžane, z ktorých vyplýva, že USA pomáhali protiruským rebelom.

Putin v televíznom rozhovore podľa agentúry AP tvrdil, že o tejto záležitosti hovoril s vtedajším prezidentom USA Georgeom W. Bushom – ten vraj sľúbil, že ich “nakope do zadku” – kauza sa však skončila listom amerických partnerov pre ruskú FSB, v ktorej si Američania vyhradili právo podporovať opozičné sily v Rusku vrátane islamistických separatistov na Kaukaze.

Putin v rozhovore vyjadril obavy, že Západ sa Rusku snaží škodiť. Uviedol, že niektorí šéfovia štátov a vlád sa mu v čase druhej čečenskej vojny zdôverili, že by nemali nič proti tomu, keby Rusko prestalo existovať vo svojej súčasnej podobe.

“Jedinou otázkou bolo, kedy sa to stane a aké budú dôsledky,” dodal Putin, podľa ktorého Rusko kvôli terorizmu na severnom Kaukaze v roku 1999 stálo na hranici rozpadu a “boj s ním si vyžadoval rozhodné kroky”. Vysvetlil, že podľa informácií tajných služieb sa “medzinárodní teroristi domnievali, že v tom čase sa vytvorila historická príležitosť na odtrhnutie Kaukazu od Ruska”.

Reklama

Ruský prezident uviedol, že Rusko varovalo Západ pred kontaktmi s teroristami, “ale nepočúvali”. “V žiadnom prípade, nikdy sa ani nesnažiť využívať teroristov na riešenie krátkodobých politických či dokonca geopolitických problémov,” vyhlásil Putin. Vysvetlil, že ak teroristi dostanú “podporu na jednom mieste, zdvihnú hlavy na druhom a zasadia ranu tým, kto ich včera podporoval”.

Vladimir Putin sa v rozhovore nevyjadril, či sa v roku 2018 bude uchádzať o znovuzvolenie do funkcie. Zdôrazňoval, že ešte stále je v živom kontakte s radovými občanmi, a vyhlásil, že si vie veľmi dobre predstaviť svoj život aj mimo Kremľa. Súčasne sa však posťažoval aj na nevýhodu svojho úradu, lebo “človek si nemôže len tak zájsť do kina, divadla, či na nákup”.

Vladimir Putin bol za prezidenta Ruskej federácie zvolený 26. marca 2000, pričom predchádzajúce tri mesiace bol úradujúcim prezidentom po tom, ako Boris Jeľcin abdikoval. Prezidentský sľub Putin zložil 7. mája 2000.

V rozhovore spomínal aj na udalosti z roku 1999, keď sa stal predsedom vlády. Súhlasil s názorom novinára, že Rusku vtedy vládla skupina oligarchov, ktorí sa aj naňho pokúšali vyvíjať nátlak, keď Jeľcin oznámil, že Putin bude kandidovať v prezidentských voľbách. Na otázku novinára, ako sa mu oligarchov podarilo “skrotiť”, Putin odpovedal: “Všelijako. Rôznymi spôsobmi”.

Podľa posledného prieskumu verejnej mienky inštitútu Levada, ktorý sa uskutočnil v apríli, Putinovu politiku schvaľuje 86 percent opýtaných.

Reklama

Dokumentárny projekt Prezident si v nedeľu večer pozrelo 39,1 percenta moskovských divákov televízneho kanálu Rossija-1, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na Gallupov inštitút. Zatiaľ nie je známe, aký názor na dokument má samotný Putin, uviedol dnes jeho hovorca Dmitrij Peskov, ktorý sa ho na jeho dojmy ešte vraj nestihol spýtať.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali