Podľa poslancov hnutia OĽaNO-NOVA si v nedeľu zaslúži voľno každý

Podľa poslancov hnutia OĽaNO-NOVA si v nedeľu zaslúži voľno každý

Bratislava 2. novembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Richard Vašečka a Anna Verešová  si myslia, že Slováci trávia v práci viac času ako väčšina obyvateľov Európskej únie

Podľa poslancov za hnutie OĽaNO-NOVA Richarda Vašečku a Anny Verešovej si v nedeľu zaslúži voľno každý. Informovali o tom na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Poslanci podporujú rozšírenie možnosti zamestnancov mať v nedeľu a počas sviatkov pracovné voľno a zároveň podporujú reguláciu nedeľného predaja.

Reklama
Na snímke Anna Verešová
Na snímke Anna Verešová

Myslia si, že Slováci trávia v práci viac času ako väčšina obyvateľov Európskej únie, pričom vo vyspelých európskych krajinách je trendom znižovanie rozsahu pracovného času – menej hodín denne, resp. menej dní v týždni.

“Nechceme hneď podávať návrh zákona, keďže máme skúsenosť, že opozičné návrhy sú nepriechodné a mohli by sme tým zablokovať rokovanie o tejto veci na šesť mesiacov. Ako predseda poslaneckého klubu hnutia preto vyzývam zástupcov poslaneckých klubov demokratických strán, aby sme čo najskôr rozbehli poctivú diskusiu a rokovania o najvhodnejšej regulácii nedeľného predaja a o nedeľnej práci na Slovensku,” poznamenal Vašečka.

Reklama

“Nedeľný obed s rodinou si musí pravidelne odpúšťať každý piaty Slovák, pretože nedeľu trávi pravidelne v práci – najviac zo všetkých európskych krajín – až 19,7 percenta Slovákov. Slováci odpracujú týždenne v priemere druhý najdlhší čas. A ako by to nestačilo, sú rekordérmi v práci v noci. Pravidelne na “nočnú” chodí každý šiesty zamestnaný Slovák, čo je jednoznačne najväčší podiel v rámci všetkých ekonomík Európskej únie. Len pre zaujímavosť, nočnú prácu takmer vôbec nepoznajú Chorváti, kde v noci pracuje len 1,5 percenta zamestnancov,” vysvetlila Verešová.

Ďalej zdôraznila, že trend v Európe je, čo sa týka práce počas nedele a štátnych sviatkov, iný. “Počas sviatkov sú obchody a banky zvyčajne zatvorené. Čo sa týka obmedzenia alebo priamo zákazu nedeľného predaja, tu nám môže ísť príkladom veľký počet vyspelých európskych krajín ako Nórsko, Fínsko, Nemecko, Veľká Británia, Holandsko, Belgicko, Luxembursko, Švajčiarsko, Rakúsko. Napríklad vo Fínsku sú obchody zo zákona v nedeľu zatvorené. Výnimkou je predvianočná sezóna, november a december. V Nórsku podľa zákona o otváracích hodinách majú byť obchody, ktoré predávajú tovar, v nedeľu a počas štátnych sviatkov zatvorené,” konštatovala poslankyňa s tým, že ak sa chce Slovensko priblížiť k týmto vyspelým krajinám, malo by nedeľný predaj zakázať alebo aspoň prísnejšie regulovať, keďže podľa nej ľudia majú na voľnú nedeľu právo.

Hnutie OĽaNO-NOVA už v minulosti predkladalo riešenie obmedzenia nedeľného predaja od soboty 22.00 h do nedele 14.00 h.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:53

Maďarská polícia našla šiestu obeť zrážky lodí na Dunaji, ku ktorej došlo večer 18. mája pri obci Verőce na severe krajiny. Telo 30-ročného muža objavili pri obci Szigetújfalu, 48 kilometrov južne od Budapešti. S odvolaním sa na status Budapeštianskeho veliteľstva polície (BRFK) na sieti Facebook o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

19:40

Tuniský prezident Kajs Saíd bez vysvetlenia urobil zmeny na poste ministrov vnútra a sociálnych vecí, informovala agentúra AFP. Dodala, že k týmto zmenám došlo po ďalšej vlne zatýkania občianskych aktivistov, čo vyvoláva obavy z ďalšieho obmedzenia slobôd v Tunisku.

18:51

Podpredseda Európskej komisie a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell opäť vyzval na prímerie v Pásme Gazy a prepustenie rukojemníkov odvlečených do tejto palestínskej enklávy po vlaňajšom útoku na Izrael. Urobil tak po rokovaniach v Bruseli s novým premiérom Palestínskej samosprávy Mohammadom Mustafóm.

18:46

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová opäť varovala, že politika súčasnej gruzínskej vlády môže zabrániť Gruzínsku pokračovať v jeho ceste k integrácii do EÚ.

18:05

Spojené štáty sa údajne zúčastnia na mierovej konferencii organizovanej Ukrajinou vo Švajčiarsku, ktorá prebehne v júni. Pre agentúru Reuters to uviedol nemenovaný predstaviteľ USA.

18:01

Ľudia pracujúci v noci by mali mať odmeny na úrovni európskych krajín. Dôvodom je, že Slovensko má najväčší podiel nočnej práce v rámci EÚ. Uviedla to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD), v súvislosti s pripravovaným automatom výpočtu minimálnej mzdy. Poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Marián Viskupič hovorí, že by to mohlo spôsobiť problémy v konkurencieschopnosti Slovenska.

18:00

Americký miliardár a technologický magnát Elon Musk plánuje postaviť superpočítač s názvom “gigafactory of compute” na podporu vývoja jeho startupu s umelou inteligenciou xAI. Uviedol to spravodajský portál The Information, ktorý sa zameriava na technologický priemysel.

17:59

Britská Konzervatívna strana zavedie povinnú vojenskú službu pre mladých ľudí, ak zvíťazí v júlových parlamentných voľbách, vyhlásil jej predseda a zároveň premiér Rishi Sunak.

17:51

Troch zranených si vyžiadal útok nožom, ktorý sa odohral na stanici metra vo francúzskom meste Lyon. Muž podozrivý z útoku bol zadržaný, informovala lyonská prefektúra.

17:35

Tisíce Arménov sa v Jerevane zišli na protivládnom proteste, na ktorom požadovali demisiu premiéra Nikola Pašinjana. Ako dôvod uviedli územné ústupky voči Azerbajdžanu. 

17:00

Delegácia amerických kongresmanov na čele s Michaelom McCaulom, predsedom výboru Snemovne reprezentantov USA pre zahraničné veci, pricestovala na Taiwan. 

16:59

Nórsko odovzdalo predsedovi vlády Palestínskej samosprávy Muhammadovi Mustafovi dokumenty o uznaní palestínskej štátnosti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nadrozmerná vyhliadková lavička vo vinohradoch v Pezinku

Autor: FOTO TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Zdeno Drdol

Juraj Tušš

Peter Lipták

Miroslav Iliaš

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali