Pamätníky, ktoré vo vás vyvolajú emócie….

Pamätníky, ktoré vo vás vyvolajú emócie….

Svet 15. júla 2015 (HSP/creativelife/Foto:creativelife)

 

Článok sa venuje “netradičným” pamätníkom , za ktorými stoja možno pre väčšinu neznáme, ale zato veľmi silné ľudské príbehy

“Vo svete existujú veci, ktorým treba venovať viac, ako iba pár sekúnd našej pozornosti. Niektoré umelecké diela nie sú iba krásnym a obdivuhodným výtvorom, ale nesú v sebe skutočný odkaz a budia silné emócie”. Týmto slovami uvádza český on-line art magazine svoj článok o pamätníkoch z “ktorých Vám prebehne mráz po chrbte”…

Reklama

Článok sa venuje “netradičným” pamätníkom , za ktorými stoja možno pre väčšinu neznáme, ale zato veľmi silné ľudské príbehy. Zaujímavosťou je, že prvé miesto na zozname vybojovalo Slovensko s pomníkom nenarodených detí v Bardejovskej Novej Vsi od Martina Hudáčka. Repliku tohoto pamätníka možno nájsť na viacerých miestach na Slovensku. Je pravdou, že pri pohľade na tieto pamätníky vám beží mráz po chrbte, pretože siahajú hlboko do svedomia. Posúďte sami…

 

Reklama

Pomník nenarodeným deťom

Pamätník nenarodených detí v Bardejovskej Novej Vsi. Socha sa volá “Neplač mami, ja ťa stále ľúbim.” Dieťa je vyrobený z kryštálu. Súsošie znázorňuje trúchliacu ženu, ktorá cíti veľký smútok zo svojho potratu. Druhá postava predstavuje potratené dieťa, ktoré je znázornené už ako batoľa. To veľmi dojemným a uzdravujúcim spôsobom prichádza k matke, aby jej ponúklo odpustenie

 

Topánky pozdĺž brehu Dunaja v Budapešti

Topánky pozd塞 brehu Dunaja v Budapešti. Pamätník je venovaný pamiatke zastrelených Židov na brehu rieky Dunaj. Ľudia boli zoradený vedľa seba, boli donútený vyzuť si topánky, pričom boli zviazaný reťazami. Fašisti potom urobili jediný výstrel. Prvý mŕtvy človek padal do vody a ťahal ostaných so sebou ku dnu. Takýmto rituálom nacisti šetrili náboje na Židoch.Toápnky následne ponúkali na predaj. Nachádza sa tu celkom 60 párou obuvi. Môžte tu vidieť mužskú, ženskú ale aj detskú obuv. Nie je možné odhadnúť koľko takto zastrelili ľudí. Priemerne sa predpokladá, že takto o život pripravili asi 10 tisíc Židov....
Topánky pozdĺž brehu Dunaja v Budapešti. Pamätník je venovaný pamiatke zastrelených Židov na brehu rieky Dunaj.  Ľudia boli zoradený vedľa seba, boli donútený vyzuť si topánky, pričom ich navzájom zviazali reťazami.  Fašisti potom urobili jediný výstrel. Prvý mŕtvy človek padal do vody a ťahal ostatných so sebou ku dnu. Takýmto rituálom nacisti šetrili náboje. Topánky následne ponúkali na predaj. Nachádza sa tu celkom 60 párov obuvi.  Môžte tu vidieť mužskú, ženskú ale aj detskú obuv. Nie je možné odhadnúť koľko takto zastrelili ľudí…..

 

Reklama

Dievča s dáždnikom v Bieloruskom Minsku

Dievča s dážnikom v Bieloruskom Minsku. Krásne dievča s deravým dážnikom. Socha pripomína tragédiu ktorá sa stala 30. mája v hlavnom meste Bieloruska. V tento deň umrelo 53 maldých chlapcov a dievčat. Počas osláv posledného zvonenia prišiel veľmi prudký dážď a ľudia sa začali v návale schovávať do podzemného podchodu. Pritom úplne zbytočne udupali na smrť 40 mladých dievčat a len 3 osoby z 53 mŕtvych malo do 30 rokov
Dievča s dáždnikom v Bieloruskom Minsku. Krásne dievča s deravým dáždnikom. Socha pripomína tragédiu ktorá sa stala 30. mája 1999 v hlavnom meste Bieloruska. V tento deň umrelo 53 mladých chlapcov a dievčat. Počas osláv posledného zvonenia prišiel veľmi prudký dážď a ľudia sa začali v panike schovávať do podzemného podchodu. Pritom úplne zbytočne udupali na smrť 40 mladých dievčat a len 3 osoby z 53 mŕtvych mali nad 30 rokov
Miesto osudového prechodu
Miesto osudového prechodu

 

Pomník nenarodených detí v lotyšskej Rige

Pomník nanarodených detí v lotyšskej Rize. Venované pamiatke tých, ktorí mohli byť medzi nami
Pomník nenarodených detí v lotyšskej Rige. Venované pamiatke tých, ktorí mohli byť medzi nami
Na tabuli je osud ktorý postihol toto dieťa: "Počas tehotenstva moja maminka ochorela na chrípku a lekár jej odporučil ma zabiť. Maminka s tým súhlasila, pretože sa bála, že sa narodím postihnutý. Vtedy maminka bola presvedčená , že urobila správne, ale teraz už 15 rokov ľutuje, že to dovolila"....
Na tabuli je napísaný osud ktorý postihol toto dieťa: “Počas tehotenstva moja maminka ochorela na chrípku a lekár jej odporučil ma zabiť. Maminka s tým súhlasila, pretože sa bála, že sa narodím postihnutý. Vtedy maminka bola presvedčená , že urobila správne, ale teraz už 15 rokov ľutuje, že to dovolila”….

 

Pamätník likvidovania kníh nacistami v Berlíne

Reklama
Pamätník likvidovania kníh nacistami v Berlíne. V roku 1995 na námestí v Bebelplatz (v Berlíne) bol inštalovaný pamätník- na pamiatku spálených kníh. Súčasťou konceptu sú prázdne police pod úrovňou chodníku prekryté sklenenou tabuľou. Vedľa prázdných políc je doska s nápisom: " Na tomto námestí 10. mája 1933 nacisti pálili knihy. Ďalej násleuje citácia Heinricha Heina: " Bola to len predohra, tam kde sa pálili knihy, čoskoro budú páliť ľudí".
Pamätník likvidovania kníh nacistami v Berlíne. V roku 1995 na námestí v Bebelplatz (v Berlíne) bol inštalovaný pamätník- na pamiatku spálených kníh. Súčasťou konceptu sú prázdne police pod úrovňou chodníku prekryté sklenenou tabuľou. Vedľa prázdnych políc je doska s nápisom: ” Na tomto námestí 10. mája 1933 nacisti pálili knihy. Ďalej následuje citácia Heinricha Heina: ” Bola to len predohra, tam kde sa pálili knihy, čoskoro budú páliť ľudí”.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

13:39

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susednými Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Upozornil na to analytik ČSOB Marek Gábriš v súvislosti s nárastom cien pohonných látok, o ktorom vo štvrtok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:39

Tempo rastu peňažnej zásoby v eurozóne sa vo februári zrýchlilo, ako aj rast úverov súkromnému sektoru, ukázali nové údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:38

Pre okresy Brezno, Snina a Veľký Krtíš vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dotačnú výzvu, z ktorej budú môcť spolu čerpať 1,1 milióna eur. Na tlačovej konferencii v Brezne to vo štvrtok povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

13:38

Pobočky Slovenskej pošty budú počas veľkonočných sviatkov zatvorené na Veľký piatok (29. 3), Veľkonočnú nedeľu (31. 3.) aj Veľkonočný pondelok (1. 4.). V sobotu (30. 3.) budú pošty poskytovať svoje služby v štandardných otváracích hodinách. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

13:37

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, najvyťaženejšie vlaky sú aktuálne obsadené v priemere na 84 %. Väčšina expresných vlakov z Bratislavy do Košíc je už takmer plná. Záujem je tiež o InterCity (IC) vlaky a takmer vypredané sú aj niektoré medzištátne rýchliky z Košíc do Mukačeva. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Dominik Drevický.

13:37

Česká ekonomika v minulom roku klesla menej, než sa predpokladalo. Český hrubý domáci produkt (HDP) sa v roku 2023 znížil o 0,2 %, uviedol ČSÚ na základe spresnených údajov. Vo svojom predchádzajúcom odhade zo začiatku marca počítal s poklesom až o 0,4 %. V poslednom štvrťroku 2023 česká ekonomika medziročne expandovala o 0,2 % (pôvodne: -0,2 %) a medzikvartálne o 0,4 % (+0,2 %).

13:36

Odborová asociácia výpravcov a dispečerov (OAVD) a Federácia strojvodcov (FS) vnímajú pozitívne aktivity Železníc SR (ŽSR) k dlhodobejšej stabilizácii zamestnancov. Za negatívum však považujú, že sa nepodarilo nájsť rýchle riešenie akútneho nedostatku zamestnancov na železniciach. OAVD to uviedla v súvislosti s rokovaním za okrúhlym stolom, ktoré sa uskutočnilo v utorok (26. 3.). Informoval o tom podpredseda republikovej rady OAVD Matej Ferencei.

13:36

Deficit verejných financií môže tento rok dosiahnuť úroveň 7,483 miliardy eur alebo 5,8 % hrubého domáceho produktu (HDP). V aktuálnom marcovom odhade to predpokladá Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Oproti februáru znížila svoju prognózu schodku o 133 miliónov eur.

13:35

Filipínsky prezident Ferdinand Marcos vo štvrtok vyhlásil, že jeho krajina sa “nenechá umlčať Čínou.” Čínske ministerstvo obrany zas obvinilo Filipíny zo zámerných provokácií “s pomocou vonkajších mocností”. Tieto vyhlásenia nadväzujú na nedávny incident plavidiel oboch krajín v Juhočínskom mori.

13:24

Delegácia členov Kongresu USA počas návštevy Taiwanu vo štvrtok prisľúbila taiwanskej prezidentke Cchaj Jing-wen pokračujúcu americkú podporu.

Delegácia bola vedená republikánskym kongresmanom Jackom Bergmanom, ktorý predsedá podvýboru americkej Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby a špeciálne operácie.

Cchaj Jing-wen, Jack Bergman
Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen a republikánsky kongresman Jack Bergman pózujú počas stretnutia
13:16

Moskovská polícia zadržala za uplynulých 24 hodín piatich nezávislých novinárov, pričom jeden z nich tvrdí, že ho aj zbili. Vo štvrtok to oznámila ľudskoprávna monitorovacia organizácia OVD-Info.

13:07

Ruský prezident Vladimir Putin sa zrejme neplánuje stretnúť s rodinami obetí minulotýždňového teroristického útoku na predmestí Moskvy, pri ktorom zahynulo 143 ľudí. Kremeľ vo štvrtok takúto schôdzku nenaznačil.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali