Obama zavádza licencie pre všetkých predajcov zbraní a kontroly ich kupcov. Postupne sa snaží oklieštiť právo garantované ústavou

Obama zavádza licencie pre všetkých predajcov zbraní a kontroly ich kupcov. Postupne sa snaží oklieštiť právo garantované ústavou

Washington 5. januára 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP/Evan Vucci)

 

Biely dom prichádza s dlhoočakávanými výkonnými opatreniami, ktoré majú za cieľ obmedziť násilnosti spáchané so strelnou zbraňou, a to napriek nesúhlasu Kongresu s novými zákonmi týkajúcimi sa zbraní. Ide o pokus prezidenta obmedziť článok ústavy, ktorý zaručuje občanom USA slobodné nosenie a nákup zbraní

Vláda amerického prezidenta Baracka Obamu vydala v pondelok novú smernicu, ktorá objasňuje, že všetci obchodníci predávajúci zbrane – či to je na zbrojných výstavách, blšom trhu, na internete alebo v obchodoch – musia získať licenciu a kontrolovať minulosť ľudí, ktorým zbrane predávajú. Oznámil to dnes Biely dom.

Reklama
Na snímke americký prezident Barack Obama
Na snímke americký prezident Barack Obama

Ministerka spravodlivosti Loretta Lynchová povedala, že nedokáže odhadnúť počet predajcov ručných strelných zbraní alebo ich kupcov, ktorých sa dotkne nová smernica federálneho Úradu pre alkohol, tabak, strelné zbrane a výbušniny (ATF).

Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) posilní svojich pracovníkov, ktorí majú na starosti prešetrovanie minulosti ľudí, o 50 percent. Najme vyše 230 nových zamestnancov, uviedla ministerka Lynchová.

Reklama

Obama tiež navrhne prijať 200 nových agentov a vyšetrovateľov ATF a požiada Kongres, aby investoval 500 miliónov dolárov do posilnenia prístupu k zdravotnej starostlivosti o duševné zdravie, citovala Biely dom agentúra Reuters.

Biely dom prichádza s dlhoočakávanými výkonnými opatreniami, ktoré majú za cieľ obmedziť násilnosti spáchané so strelnou zbraňou, a to napriek nesúhlasu Kongresu s novými zákonmi týkajúcimi sa zbraní. Takýto postup totiž okliešťuje pravo Američanov garantované ústavou na vlastnenie zbraní. V USA prebieha už dlhšie snaha vlády odzbrojiť národ a diskusia o potrebe obmedzenia vlastnenia zbraní sa zdvihne po každej masovej vražde, bez ohľadu na to, či šlo o občana USA, či zbraň bola držaná legálne alebo nelegálne.

Podľa tlačovej agentúry AP bude vláda považovať za obchodníka so zbraňami kohokoľvek kto ich predáva bez ohľadu na to, kde. Zavádza tiež povinnosť pre federálne licencovaných obchodníkov so zbraňami kontrolovať ich kupcov.

Americký prezident Barack Obama v pondelok povedal, že jeho nové výkonné opatrenia na sprísnenie pravidiel týkajúcich sa zbraní “sú v rámci” jeho právomocí a sú v súlade s americkým právom vlastniť zbrane. Varoval tak svojich odporcov, ktorí tieto opatrenia pravdepodobne napadnú na súde, informovala tlačová agentúra Reuters.

“Dobrou správou je…, že nielenže sú tieto odporúčania v rámci mojich zákonných právomocí a výkonnej právomoci, ale že ich podporuje prevažná väčšina Američanov, vrátane majiteľov zbraní,” povedal Obama počas stretnutia s ministerkou spravodlivosti Lorettou Lynchovou a ďalšími poradcami.

Reklama

Prezident, ktorého zablokovala nečinnosť Kongresu v oblasti kontroly zbraní, požiadal v uplynulých mesiacoch svojich poradcov, aby preskúmali možnosti, ako môže využiť svoje výkonné právomoci na sprísnenie pravidiel týkajúcich sa zbraní jednostranne, bez toho, aby musel žiadať Kongres o súhlas. Reagoval tak po početných masových streľbách s obeťami na životoch, ktoré vyvolali hnev v celej krajine.

Vlastnenie zbraní podľa zástancov tohoto práva je veľmi dôležité, pretože garantuje slobodu obyvateľov krajiny voči vlastnej vláde a tak bolo aj pôvodne myslené a zakomponované do ústavy. Preto pri zavádzaní prísnejších pravidiel na predaj zbraní nejde o obmedzovanie vlastníckeho práva, ale o omedzovanie politického práva.

Existujú vážne obavy o slobodu občanov. Zatiaľ čo voľné vlastnenie zbraní neumožňuje zavedenie diktatúry, pretože niekoľkotisícovú demonštráciu ozbrojených ľudí si žiadna vláda nedovolí rozohnať, po odzbrojení obyvateľstva vládnu obavy, že k nejakej formy diktatúry by mohlo dôjsť.

Druhý dodatok ústavy je najkratším a tiež najzrozumiteľnejším dodatkom ústavy Spojených štátov. Tento dodatok hovorí, že ľudia majú právo vlastniť zbrane a vytvárať milície. Toto právo nesmie byť obmedzované na štátnej ani federálnej úrovni. Tento dodatok bol spísaný, aby v prípade, že by nastúpila tyranská vláda, ktorá by sa pokúsila obmedzovať základné pravá ľudu a ktorú by sa nepodarilo odvolať prostredníctvom politického procesu, mohli zvrhnúť občania za použitia zbrani. Zbrane v rukách usporiadaných občanov súčasné slúžia ako akási protiváha štátnej federálnej ozbrojenej moci.

Preto treba chápať zápas, ktorý sa dnes v USA vedie a kde vláda a prezident na jednej strane sa snažia čo najviac obmedziť vlastnenie zbraní a ich odporcovia opierajúci sa o druhý dodatok ústavy, ktorý vlastnenie zbraní garantuje, ako zápas o slobodu. Niektorí odporcovia odzbrojenia tvrdia, že dnešný režim je zrelý na zavedenie diktatúry a ozbrojený občan je jedinou garanciou toho, že sa to nestane.

Reklama

Podobné snahy ako v USA môžeme pozorovať aj v Európe, kde sa tiež po každom teroristickom čine politici snažia obmedziť držanie zbraní, naposledy po teroristických útokoch v Paríži v dôsledku čoho boli prijaté niektoré legislatívne opatrenia, ktoré ešte viac skomplikovali obchodovanie so zbraňami v Európe.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali