Michalčík o poľskom protiinterrupčnom zákone i statuse moderátorky RTVS: V spoločnosti sa rozšírila antikoncepčná mentalita

Michalčík o poľskom protiinterrupčnom zákone i statuse moderátorky RTVS: V spoločnosti sa rozšírila antikoncepčná mentalita

Slovensko 7. októbra 2016 (HSP/Foto: Facebook Marek Michalčík)

 

Poľský parlament vo štvrtok dopoludnia odmietol avizovaný návrh protiinterrupčného zákona. V rozhovore pre Hlavné správy sa pro-life aktivista a  hovorca i spoluorganizátor Národného pochodu za život Marek Michalčík vyjadril práve k rozhodnutiu poľských poslancov. Ozrejmil tiež, že vládna strana Právo a spravodlivosť sa rozhodla predložiť vlastný návrh zákona.

Michalčík sa vyjadril aj k statusu moderátorky verejnoprávnej televízie RTVS Zuzany Hanzelovej, ktorý sa týkal práve protiinterrupčného zákona.

Reklama
Na snímke Marek Michalčík
Na snímke Marek Michalčík

Aký je Váš názor na pôvodne navrhovaný poľský protiinterrupčný zákon? Myslíte si, že podobný zákon by malo prijať aj Slovensko?

Už v súčasnosti platný zákon z roku 1993 ukazuje, že Poliaci pristupujú k úcte k ľudskému životu s veľkou vážnosťou. Zdá sa mi preto prirodzené, že sa u nich objavil takýto návrh, pretože pre Poliakov je to dôležitá téma. Z perspektívy snahy o spravodlivú a humánnu spoločnosť pre všetkých sa mi snahy o dôslednú ochranu ľudského života zdajú prirodzené a potrebné. Rezignovať na obrovské bezprávie, ktorého obeťou sú nenarodené deti pri potratoch, by znamenalo vzdať sa ideálu spravodlivosti a práva pre všetkých.

Reklama

Ak si vážime vlastnú nezávislosť a slobodu, mali by sme plne rešpektovať  aj slobodu iných krajín a preto by sme aj v tomto prípade mali plne rešpektovať, že takáto diskusia v Poľsku prebieha. Keďže sme si historicky, kultúrne a tiež temperamentom s Poliakmi blízki, myslím si, že sa môžeme aj u nich inšpirovať. Keďže u nás máme v platnosti stále komunistický potratový zákon z roku 1986, ktorý umožňuje vykonať potrat z akýchkoľvek dôvodov, pre nás by bolo významným krokom vpred, keby sme dosiahli aspoň takú právnu úpravu akú majú v Poľsku teraz.

 

Prečo podľa Vás poľskí poslanci zmenili názor a dnes už zákon nepodporili?

Myslím si, že problematickým bodom bolo najmä to, že návrh umožňoval trestanie žien, čo je aj z môjho hľadiska veľmi sporná vec, pretože druhou obeťou potratu je práve žena. Ak som ale dobre zachytil informácie, tak vládna strana sa chystá predložiť vlastný, zrejme trošku kompromisný návrh, ktorý ochráni pred usmrtením potratom najmä deti s postihnutím.

 

Reklama

Mnohé médiá kritizujú, že aj v súčasnosti si gynekológovia v Poľsku uplatňujú výhradu vo svedomí, a preto interrupcie nevykonávajú. Na druhej strane sa však odvolávajú na právo ženy. Prečo podľa Vás má byť na jednej strane rešpektované právo ženy, ktorá rozhoduje o živote iného človeka, ale zároveň nemá byť rešpektované právo lekára, ktorý je viazaný Hypokratovou prísahou?

V spravodlivej a humánnej spoločnosti by sa malo v prvom rade rešpektovať základné právo každého človeka na život. Ľudský život je predsa najvyšší individuálny ale aj spoločenský poklad. Všetko ostatné by malo slúžiť zachovaniu a rozvoju ľudského života. Právo na výhradu vo svedomí slúži tomuto ešte vyššiemu právu na život. Preto je dôležité ho chrániť a nie ho potláčať. Rovnako treba podávať pomocnú ruku ženám – matkám počatých detí. Tam má naša spoločnosť tiež na čom zapracovať.

 

Redaktorka na verejnoprávnej RTVS Zuzana Hanzelová na svojom facebookovom profile svojou fotografiou s nápisom v ruke #czarnyprotest podporila kampaň proti prijatiu poľského protipotratového zákona. Vo svojom komentári uviedla, že počty potratov v spoločnosti klesajú kvôli „vďaka antikoncepcii a sexuálnej výchove. Niečo, čo časť odporcov potratov nechce ani počuť.“ Skutočne podľa Vás môžu za nižší počet potratov antikoncepcia a sexuálna výchova?

Na rozvojových trhoch, aký bol aj u nás po roku 1989, patria antikoncepcia a tzv. sexuálna výchova k faktorom, ktoré pôsobia na znižovanie počtu potratov. Ale nie sú jediné a asi ani najvýznamnejšie. Inak je ale tomu na rozvinutých trhoch, kde práve rozšírenie antikoncepcie a nabádanie na jej používanie (čomu niektorí hovoria sexuálna výchova) vplývajú na nárast potratov, čo sa stalo napríklad v Španielsku a Veľkej Británii. Je to celkom prirodzené, pretože ľudia sú nabádaní na nezodpovedné vzťahy a správanie a ako vieme, každá antikoncepcia zlyháva. Okrem toho následkom rozšírenia hormonálnej antikoncepcii sa v spoločnosti rozšírila antikoncepčná mentalita, ktorá je charakterizovaná strachom z detí, z plodnosti, z materstva a rodičovstva, čo je živná pôda pre náchylnosť siahnuť k ďalšiemu logickému kroku – k umelému potratu. Aj u nás poradne venujúce sa poradenstvu ženám s neplánovaným tehotenstvom hlásia nemálo prípadov tehotenstva zo zlyhania antikoncepcie. Myslím si, že pre pokles potratov sú dôležité najmä kvalitné medziľudské vzťahy, zodpovedné sexuálne správanie a otvorenosť pre život. A na to zameraná výchova.

Reklama

 

Predstavte si, že muž znásilní 12 ročné dievča a ono otehotnie. Ak v Poľsku prejde nový zákon o potratoch, toto dievča…

Posted by Zuzana Hanzelova on 3. október 2016

 

Pamätáme si ešte ako musela moderátorka RTVS Kristína Kormúthová opustiť televíziu, pretože sa bez servítky vyjadrila o Rómoch. Teraz moderátorka tej istej verejnoprávnej televízie Zuzana Hanzelová schvaľuje genocídu zabíjaním nenarodených detí a PR manažér televízie tvrdí, že je to v poriadku. Čo si myslíte o takomto dvojakom metri?

Nepoznám etický kódex televízie, nechcem preto hodnotiť tieto konkrétne rozhodnutia. Na tomto prípade hodnotenia dvoch spoločensky dôležitých tém ale môžeme pekne vidieť, s akou ľahostajnosťou v spoločnosti sa staviame k bezpráviu na bezbranných nenarodených deťoch. Bohužiaľ, toto nie je len prípad moderátorky či manažéra televízie, ale je to široko rozšírený jav. Preto by sme mali ako spoločnosť zapracovať na scitlivovaní ľudí na práva nenarodených detí.

 

Prečo sa podľa Váš Európa snaží prijímať liberálne zákony a nariadenia, ktoré spôsobia nižšiu pôrodnosť, a to aj napriek tomu, že sa rodí čoraz menej detí?

Skutočne sa ešte stále môžeme stretnúť s návrhmi, ktoré idú proti manželstvu, rodičovstvu, špeciálne proti materstvu a komplikujú život rodinám s malými deťmi do troch rokov. Ale tento trend podľa mňa už ustupuje alebo aspoň nenaberá na sile. Mňa skôr znepokojuje niečo iné. Všetci aspoň priemerne rozumní politici si už uvedomujú hrozbu stárnutia a vymierania obyvateľstva a problémy, ktoré z toho vyplynú. Avšak zatiaľ neviem o žiadnom legislatívnom opatrení, ktoré by dokázalo účinne napomôcť k zvýšeniu pôrodnosti. Problém  je totiž v tom, že strach z detí a z veľkej rodiny, ktorý sa tak silno zakorenil v Západnej spoločnosti, ktorej sme súčasťou, je tak silný kultúrny fenomén, že ho nie je možné zmeniť žiadnou jednotlivou legislatívnou zmenou. Zamýšľa sa niekto nad týmto? Kde sú národné a európske programy a plány na zvrátenie situácie? Viem, že to vôbec nie je jednoduché, ale práve preto by nejaké návrhy na riešenia mali vznikať. Ako jedinú cestu k zvýšeniu pôrodnosti vidím v spoločnom postupe všetkých, ktorí majú vplyv na verejnú mienku – politikov, vedeckú obec, cirkvi, mimovládne organizácie, podnikateľský sektor a najmä médiá. Všetci by sme mali hovoriť o tom, že existuje aj možnosť mať veľkú rodinu a povzbudzovať ľudí, aby si v slobode túto možnosť vybrali.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali