“Konečne sa zobudili!” Po kritike konzervatívnych biskupov a bioetikov sa na stranu Charlieho rodičov postavil aj pápež František

“Konečne sa zobudili!” Po kritike konzervatívnych biskupov a bioetikov sa na stranu Charlieho rodičov postavil aj pápež František

Vatikán/Veľká Británia 3. júla 2017 (HSP/AP/ansa.it/Foto: facebook)

 

Pápež František v nedeľu, 2. júla, prelomil mlčanie v prípade súdom nariadenej eutanázie britského chlapčeka Charlieho Garda. 

Charlie je 10-mesačný chlapček postihnutý zdriedkavým genetickým ochorením na mitochondriálnej úrovni DNA a podstupuje liečbu na Great Ormond Street Hospital v Londýne. Lekári začali tlačiť na rodičov, aby chlapca odpojili od výživy a kyslíka, čo rodičia odmietli (vo svete tak žije viacero detí, aj vo vyššom veku a s rovnakou chorobou, ktorým asistujú rovnaké prístroje) a rozhodli sa skúsiť podstúpiť liečbu v USA, s čím britskí lekári nesúhlasili. Celý tento prípad napokon skončil na Európskom súde pre ľudské práva, ktorý sa postavil na stranu lekárov nechať chlapčeka “umrieť dôstojne” a nariadil vykonať de facto eutanáziu odpojením od výživy a prívodu kyslíka. Informovali sme o tom TU. Pápež František napokon sprostredkovane poskytol vyjadrenie, v ktorom uvádza, že sa modlí za to, aby rodičia mohli urobiť všetko možné pre liečbu svojho syna.

Reklama
Na snímke rodičia, ktorí trávia so synom posledné chvíle pred tým, než ho odpoja od prísunu výživy a kyslíka

Pápež František tak urobil po mohutnej kritike konzervatívnych bioetikov, lekárov a kardinálov, ktorí sa otvorene postavili proti oficiálnemu vyjadreniu Pápežskej akadémie za život. Tá je len pár mesiacov pod vedením arcibiskupa Vincenza Pagliu, ktorý na margo Charlieho veľmi nešťastne obhajoval postoj súdov a lekárov slovami, že rodičov síce treba rešpektovať ale taktiež im treba pomôcť pochopiť “jedinečnú zložitosť ich situácie”, kvôli čomu “nemôžu byť ponechaní sami na seba pri rozhodovaní” (čím obhajoval postoj súdov, ktoré neumožnili prevoz dieťaťa do USA, kde chceli rodičia vyskúšať inú liečbu svojho syna po tom, čo lekári začali tlačiť na rodičov, aby syna odpojili od výživy a kyslíka).

Hoci Paglia vo vyhlásení zopakoval opozičný postoj Cirkvi voči eutanázii, zdôraznil tiež potrebu niekedy “prijať obmedzenia medicíny” citovaním z encykliky Jána Pavla II Evangelium Vitae, ktoré sa však v skutočnosti vzťahujú na úpornú liečbu pri umierajúcom pacientovi a nie na liečbu, ktorú v súčasnosti vo svojom stabilizovanom stave podstupuje Charlie.

Reklama

 

“Vo Vatikáne sa konečne zobudili, hoci Paglia (hlava Pápežskej akadémie za život) ešte stále spí”

Konzervatívni bioetici, lekári a preláti toto vyjadrenie ostro kritizovali. Nazdávajú sa, že hoci pôsobí voči rodičom blahosklonne (súcitom, či avizovanou modlitbou za rodičov a dieťa), v skutočnosti opomína kľúčovú záležitosť, a to že nemocnica a súd zasiahli tvrdo proti prianiam a právam rodičov.

“Vyjadrenie arcibiskupa Pagliu na jednej strane vyzdvihuje rodičov Charlieho a zároveň skresľuje ich situáciu a obhajuje súd, ktorého rozhodnutie ide proti nim a je zahalené do šiat eutanázie.”, napísal Michale Dougherty pre National Review.

Ostrá kritika konzervatívcov napokon nenechala pápeža chladným a včera, ako informovala agentúra ANSA, pápež František sprostredkovane cez hovorcu tlačového oddelenia Grega Burka poskytol nasledujúce vyjadrenie vo veci Charlieho Garda: “Svätý otec s láskou a pohnutím sleduje boj malého Charlieho a vyjadruje svoju blízkosť jeho rodičom. Modlí sa za nich, aby ich túžba sprevádzať a liečiť syna až do samotného konca nebola prehliadaná”.

Reklama

Charliemu pritom mali pozastaviť prívod kyslíka a výživy už v piatok 30. júna, no na zúfalú prosbu rodičov, ktorí si ho chceli vziať aspoň domov počas jeho posledných chvíľ, im lekári “predĺžili” lehotu na lúčenie so synom, avšak obmedzili to len na priestory nemocnice.

Katolícky bioetik a lekár Renzo Puccetti na margo tejto absurdnej situácie napísal: “Vo Vatikáne spali až chrápali. Ale zobudili sme ich! Hoci arcibiskup Vincenzo Paglia ešte stále spí. Ale na ňom už nezáleží.”

Reforma, ktorou prešla Pápežská akadémia za život, čelila kritike už len pre vymenovanie jej samotných nových predstaviteľov. Za posledné dva pontifikáty pred pápežom Františkom, kedy bol na jej čele Eglio Sgreccia, totiž týčila jasnú líniu ortodoxie v morálno-etických záležitostiach. Teraz sú jej predstaviteľmi viaceré kontroverzné osobnosti (počnúc arcibiskupom Vincenzom Pagliom), ktoré majú liberálny postoj v otázkach potratov, antikoncepcie či LGBTI.

Charlie ešte stále čaká na vykonanie rozsudku smrti. Internetom však neprestajne koluje petícia a vyvíja sa medzinárodný tlak na britské inštancie, aby toto rozhodnutie zmarili. Prezident Talianska Sergio Mattarella dokonca ponúkol rodičom aj dieťaťu talianske občianstvo v nádeji, že by to mohlo Charliemu zachrániť život. Práve v Taliansku je známy prípad dieťaťa s rovnakou chorobou, ktoré má v súčasnosti 9 rokov, a ktoré je jedným z najtalentovanejších maliarskych umelcov Talianska súčasnosti. Je rovnako vyživovaný ako Charlie, je čiastočne slepý, hluchý, nedokáže sa usmievať, plakať. Matka uvádza, že hoci lekári očakávali, že umrie ešte vo veku batoľaťa, jeho zdravotný stav sa stabilizoval a zostal viac-menej na jednej úrovni. O jeho živote a umení sa obdivne vyjadril aj spevák Andrea Boccelli slovami, že jeho život a umelecká práca má vyšší zmysel: “Je to teologický zmysel, ktorý v ňom ľudia môžu nachádzať.”

Apel matky s dieťaťom s rovnakou chorobou voči tým, ktorí rozhodujú o živote a smrti Charlieho, si môžete vypočuť tu:

Reklama

Marína Kovačičová

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali