Šéfka Femen roztrhala Bibliu počas turné v Texase

Šéfka Femen roztrhala Bibliu počas turné v Texase

Paríž 13. marca (HSP/Foto:AP/Twiter)

 

S požehnaním prezidenta Hollanda sa Ševčenková dokonca stala tvárou Marianny na známkach 

Radikálne feministické hnutie Femen, ktorého tvárou je Inna Ševčenková, sa vo Francúzsku neteší veľkej obľube. Francúzi nemilo niesli zneuctenie slávneho parížskeho symbolu katedrály Notre Dame a neskôr chrámu Ste Madeleine. Inna Ševčenková, ktorá ušla do Francúzska, aby sa vyhla trestnému stíhaniu vo svojej vlasti po tom, čo verejne spílila kríž symbolizujúci milióny obetí Stalinom riadeného hladomoru, jej bol vo Francúzsku udelený politický azyl.

Reklama
Aktivistka ženskej organizácie Femen Inna Ševčenková

S požehnaním prezidenta Hollanda sa Ševčenková dokonca stala tvárou Marianny (francúzskeho štátneho symbolu) na známkach. Denník Le Figaro uverejnil otvorený list prezidentovi, v ktorom ho vyzývajú na stiahnutie uvedenej známky.

Otázky vzbudzuje aj financovanie hnutia. Ozvali sa mnohí politici, ktorí požadovali objasniť, odkiaľ pochádzajú finančné zdroje hnutia (napr. miestnosti v ktorých ma hnutie sídlo, sú financované parížskou radnicou). Ševčenková  na svojom profile uviedla, že má skompletizované všetky doklady k tomu, aby mohla požiadať o sociálne dávky, čo vzbudilo u francúzskych daňových poplatníkov nevôľu, vzhľadom na hore uvedené aktivity hnutia. Ševčenková následne vyhlásila, že hnutie je financované zo súkromných zdrojov-darov, podporovateľov. Pred niekoľkými týždňami prebehla v Paríži demonštrácia, ktorej účastníci požadovali rozpustenie hnutia.

Reklama

Žene, ktorá získala vo Francúzsku politický azyl, vystavili zodpovedné štátne orgány cestovné doklady, takže Ševčenková sa minulý týždeň mohla vybrať na návštevu USA. Prioritným cieľom bol Texas, kde Femen protestovali proti sprísneniu potratovej legislatívy v danom štáte (v USA sa vykoná ročne zhruba 1,2 mil. potratov, čo je cca 40% z celkového počtu tehotenstiev).

Symbolicky, na medzinárodný deň žien sa Ševčenková nechala nafilmovať s texaskou zástavou, na ktorej bolo napísané: “potrat je posvätný“ a s nápisom na nahom hrudníku: “vaša biblia nekontroluje moju vagínu“. Potom pred očami zúčastnených reportérov roztrhala bibliu. Išlo o vydanie, ktoré je v USA bežne k dispozícii v zásuvkách nočných stolíkov v hoteloch.

To, že hnutie Femen bojuje za právo zabíjať nenarodené deti, je známe. Známe je aj to, že všetky tri monoteistické náboženstvá majú na otázku potratov rovnaký názor, považujú ho za zlo a zabitie nevinnej ľudskej bytosti, avšak protesty Femen sú takmer výlučne zamerané proti kresťanstvu. Hnutie má takisto veľmi pozitívny postoj k homosexualite, ale nie je vidieť protesty proti islamským štátom, ktoré praktizovanie homosexuality trestajú smrťou. Krajiny ako napr. Sudská Arábia, kde je žena považovaná za menejcennú bytosť, ktorá nesmie ani šoférovať a mať vlastné cestovné doklady. Čo by sa stalo, keby niektorá z týchto bojovníčok za práva žien roztrhala verejne korán, si vieme asi predstaviť…

Inna Ševčenková trhá ruskú vlajku

Vždy sú to tí zlí kresťania, od ktorých im nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Texas však nebol jedinou zástavkou na ceste po USA. Dva dni pred vystúpením v Texase, Ševčenková v New Yorku verejne roztrhala ruskú zástavu. Fotky z tejto akcie s odkazom Inny Ševčenkovej Putinovi : „Fuck Putin!“ je možné vidieť na jej twiterovom účte.

Reklama

Typické pre tieto organizácie, ako je Femen alebo Pussy Riot, je, že ich “protestné” vystúpenia sa spravidla uskutočňujú bez publika. Svedkami sú často iba novinári, ktorí tieto skutky následne šíria cez médiá.

Katarína Hanzlíková, Paríž

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali