Generál Ivašov: Vypustenie Kalibrov z Kaspického mora silne ovplyvnilo bezpečnostnú politiku USA

Generál Ivašov: Vypustenie Kalibrov z Kaspického mora silne ovplyvnilo bezpečnostnú politiku USA

Moskva 10. februára 2017 (HSP/warfiles/Foto:Screenshot:YouTube)

 

Portál warfiles  publikoval zaujímavý materiál, v ktorom sa generálplukovník Leonid Ivašov, prezident Akadémie geopolitických problémov a doktor historických vied, zaoberá súčastnou bezpečnostnou situáciou vo svete a problémom, ktorým momentálne musia svetové elity čeliť

Generáplukovník Ivašov upozornil na skutočnosť, že podľa amerických zdrojov (ktorým však netreba úplne dôverovať) audit v amerických ozbrojených silách nedopadol práve najlepšie. Ak by sa malo veriť americkým informáciám, tak po 8 rokoch pôsobenia Obamu a jeho administratívy v čele USA sa katastrofálne znížila úroveň americkej armády. V správe sa napríklad priamo hovorí, že 53% vojenských stíhačov F/A-18 Hornet a Super Hornet patriacich americkému námorníctvu nie je schopných nasadenia a USA siahli dokonca aj ku kanibalizácii svojich strojov, pretože už neexistujú firmy, ktoré náhradné súčiastky pre F/A-18 Hornet a Super Hornet vyrábali.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Generálplukovník Ivašov sa potom venoval nasadeniu malej ruskej skupiny v Sýrii a činnosť tejto skupiny ohodnotil veľmi vysoko. Podľa jeho slov sa ukázala robustnosť, sila a kvality ruských zbraní (ruské zbrojárske koncerny získali množstvo objednávok), vojenské osádky získali cenné skúsenosti v bojových podmienkach, skúsenosti ktoré získalo ruské vojenské námorníctvo a letectvo sa takisto zúročia pri budovaní nových lietadlových lodí a výcviku pilotov ruského vojnového námorníctva. Admirál Kuznecov, ktorý prešiel rozsiahlou modernizáciou sa ukázal byť prínosom v sýrskej misii a aj keď ide o staršiu loď, určite zostane v službe ešte dlhú dobu. Nové ruské lietadlové lode však budú mať trochu zmenenú koncepciu.

Ruský vojenský odborník odpovedal aj na otázku, či sa bude v dnešnej dobe Rusko sústrediť na budovanie flotily lietadlových lodí podľa amerického vzoru. Generálplukovník Ivašov odpovedal, že určite nejaké lietadlové lode budú, americká koncepcia, vychádzajúca z obdobia studenej vojny sa však v súčasných podmienkach, kedy sa vyvinuli nové zbrane nebude kopírovať. Určite však boli cenné všetky skúsenosti, ktoré Admirál Kuznecov a doprovodná flotila získali, vrátane nepríjemných skúseností s dvoma haváriami ruských bojových lietadiel, ktoré pristávali na palube Admirála Kuznecova. Ruskí odborníci už rozpracovali nové varianty a možnosti, ktoré pristávanie na palubách vojenských lodí zjednodušia a zvýšili ich bezpečnosť.

Reklama

Generálplukovník Ivašov potom zviedol reč na ruské rakety Kaliber. Podľa jeho slov ostali USA šokované, pretože o možnostiach a strategických možnostiach Kalibrov nemali tušenia. Kalibre im proste vyrazili dych. Pomerne rýchlo zistili, že Kalibre predčia Tomahawky a znervózňuje ich najmä dolet, množstvo, cena a spôsob útoku Kalibrov. Pri spomenutom americkom audite si nechal Donald Trump vypracovať aj hodnotenie skutočného stavu a možností raketových vojsk, vrátane jadrových zbraní. Výsledky získané uvedeným auditom sú veľmi kritické.

Ukázalo sa, že USA takmer 25 rokov nemodernizovali svoj potenciál, predpokladali že ostanú v pozícii “svetovej veľmoci 1” dlhšie. Starostlivosť o jadrové zbrane, či moderné zbrane, modernizácia a vývoj nových zbraní znamená investovať do projektov obrovské sumy. USA sa spoliehali na iné možnosti vo vedení hybridnej vojny – najmä na CIA, ekonomický i politický nátlak, možnosti farebných revolúcii, podplácanie cudzích politických elít a politiku zdržiavania najsilnejších odporcov s cieľom nepripustiť, aby sa im krajiny ako Čína a Rusko vymkli z rúk. Americké aktivity sa však neskončili úspechom.

Čo sa týka amerických strategických zbraní najvyššej úrovne, tak podľa generálplukovníka Ivašova, bombardér B-52, schopný niesť atómové bomby je starý 60 rokov, nič nové USA od tej doby nevybudovali, väčšina lietadlových amerických lodí je staršia ako Admirál Kuznecov, mnohé rakety už nie sú schopné nasadenia. Trumpov audit ukázal, že USA musia svoj zbraňový potenciál modernizovať, problémom sú však financie. V prvom rade sa musí postaviť na nohy americká ekonomika, až potom môžu začať modernizovať svoje ozbrojené sily.

Američania sú jadrovou veľmocou, ich pozemné, námorné i vzdušné sily však majú obrovské množstvo problémov. Trump sa podľa jeho slov bude snažiť sústrediť na zvyšovanie bojaschopnosti americkej armády, takže môže prísť k skráteniu stavov, rozpredaju staršej výzbroje, zelenú bude mať vývoj dronov a v prvom rade modernizácia protiraketovej obrany, pretože Kalibre, ktoré dokázali USA zachytiť len niekoľko minút pred dopadom na vybrané ciele otriasli americkým sebavedomím. USA sa podľa generálplukovníka Ivašova sústredia aj na rozvoj kybernetických a hyperzvukových zbraní.

Čo sa týka snáh Američanov dohodnúť sa s Ruskom ohľadne medzikontinentálnych balistických rakiet a jadrových zbraní Rusko tieto snahy nemá prijať. Američania totiž sledujú hlavný cieľ – pokiaľ oni zlikvidujú svoje staré medzikontinentálne rakety, Rusko by malo likvidovať svoje moderné systémy (staré medzikontinentálne rakety už Rusko vyradilo z výzbroje). Pritom USA sa nemienia vzdať svojej doktríny rýchleho jadrového útoku.

Reklama

Momentálne však Američania chápu, že ruský systém “Mŕtva ruka” (rakety budú automaticky vypálené na ciele USA aj vtedy, keby už neexistovalo ruské velenie) by znamenal aj koniec USA. Dnes hľadajú možnosti, ako sa ubrániť hrozbe Kalibrov a hyperzvukových zbraní, proti ktorým zatiaľ nemajú Američania plnohodnotnú a adekvátnu odpoveď. “Vždy som tvrdil a budem tvrdiť, že musíme neustále mieriť na americké ciele, všetky tie banky, sídla koncernov, politické ustanovizne, pretože len to Američanov ukľudní a prinúti korektne komunikovať” uviedol doslovne generálplukovník Ivašov.

“Navyše dnes majú USA aj ďalšiu veľkú starosť. Sú najneobľúbenejšou krajinou na svete, ako veľkú hrozbu vnímajú ruský a čínsky jadrový potenciál i zbližovanie Ruska a Číny. Jednoznačne však pochopili, že ruský a čínsky jadrový potenciál je natoľko mohutný, že nemajú žiadnu šancu ho eliminovať a že koncepcia rýchleho jadrového úderu je nereálna,” potvrdil generálplukovník Ivašov.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali