Európski ľudovci to ťahajú až na doraz: vyhrážajú sa Rusku vojnou

Európski ľudovci to ťahajú až na doraz: vyhrážajú sa Rusku vojnou

Brusel, 25. apríla, 2015 (HSP/Foto/AP/RIA Novosti-Alexei Druzhinin,Kremlin)

 

Európski ľudovci pomaly preberajú rétoriku Kyjeva, ktorý je ochotný bojovať proti povstalcom na juhovýchode krajiny „až do konca“. Niečo podobné navrhujú aj niektorí poslanci Europarlamentu: chcú tiež bojovať „až do konca“, ale proti Rusku…

Napriek tomu, že na Ukrajine platí aké – také prímerie a zatiaľ je to predsa oveľa pokojnejšie ako pred mesiacom, bojová nálada niektorých poslancov Európskeho parlamentu naopak akosi narastá. Dostávajú prekvapivé „bojovné chúťky“: majú stále väčšiu chuť zvyšovať konfrontáciu voči Rusku. Napríklad na poslednej porade poslancov Európskej ľudovej strany zazneli neobvykle tvrdé vyjadrenia voči Rusku. Dokonca sa „dodiskutovali“ až tak ďaleko, že vyhlásili, že sa treba pripravovať na vojnu – vraj je to najlepšia odpoveď na „ruskú agresiu“.

Reklama

Jeden z ľudovcov, estónsky europoslanec Tunne Kelam, ktorý stretnutiu Európskej ľudovej strany (EPP/EĽS) predsedal, dokonca tvrdil, že Rusko sa stalo nepriateľom Európskej únie a ohrozuje predovšetkým pobaltské štáty. Varoval, že môže napadnúť tieto tri krajiny a potom bude celá Európska únia čeliť jednej obrovskej hrozbe.

Vlastne nepovedal nič nové, iba zopakoval „myšlienkové pochody“ viacerých pobaltských politikov – napríklad aj svojho prezidenta Toomasa Ilvesa, ktorý aj napriek rozvodu a problémom v súkromí, ktorými šokoval celú krajinu, si predsa našiel čas a venoval sa aktuálnemu dianiu vo svete a predovšetkým povestnej „ruskej agresii“. Varoval, že ak by NATO nedokázalo ubrániť pobaltské štáty, znamenalo by to úplnú katastrofu a koniec samotnej aliancie. Príčiny, kvôli ktorým by Rusko malo napadnúť pobaltské štáty, ako aj iní podobní „teoretici“, samozrejme, neuviedol a preto verejnosti dodnes zostávajú záhadou…

Reklama

Ku svojim pobaltským kolegom sa pripojil aj rumunský kolega z Európskej ľudovej strany Cristian Dan Preda, politický koordinátor ľudovcov pre zahraničné veci. Samozrejme, menej ho zaujíma dianie v Pobaltsku, ale za horúci problém považuje situáciu blízko rumunských hraníc. Tvrdí, že väčšina Rumunov sa obáva, že Rusko sa nezastaví, kým prostredníctvom doneckých a luhanských povstalcov neprepojí Rusko a Podnestersko. Zopakoval, že sa súčasní lídri Rumunska a Moldavska obávajú ruskej agresie práve v tomto regióne. Toto je jediný bod, v ktorom sa nezhodol s pobaltskými kolegami: každý si myslí, že Rusi zaútočia práve v ich regióne. Takže si Kremeľ môže vybrať…

Niektorí europoslanci sa dokonca domnievajú, že Putin má oveľa globálnejšie plány. Podobné názory má napríklad aj zástupca riaditeľa Centra Wilfrieda Martensa pre Európske štúdia Roland Freudenstein, ktorý sa na porade európskych ľudovcov zúčastnil ako hosť. Vedúci výskumník oficiálneho think-tanku Európskej ľudovej strany to vo svojich vyhláseniach dotiahol úplne na vrchol: vyhlásil, že Putin chce, minimálne na morálnej a politickej úrovni, zničiť dve najväčšie euroatlantické inštitúcie – Európsku úniu a NATO. Škoda, že samotný Putin skrýva svoje nekalé úmysly…

Práve Roland Freudenstein, ktorý nedávno v Martensovom centre vydal štúdiu Renesancia Západu, tvrdí, že napriek všeobecnému povedomiu o novej ruskej hrozbe chýba diskusia o pripravenosti Európy ísť do vojny. „Musí sa to zmeniť. Musíme povedať jasné áno. Sme pripravení isť do vojny za to, čo považujeme za životne dôležité princípy pre budúcnosť Európy,“ vyhlásil nemecký expert na medzinárodné vzťahy.

Domnieva sa, že Západ by sa mal vrátiť ku konceptu odstrašovania, vrátane nukleárneho. „V Nemecku v súčasnosti tvorí jadrové odstrašovanie NATO 20 hrdzavejúcich bômb voľného pádu, ktoré dokáže zničiť jediný zásah ruských síl. To sú veci, ktoré sa musia zmeniť, mali by sme sa vzchopiť. Mali by sme Rusom odkázať: „Počujeme vás, chápeme, čo vravíte, len sme presvedčení, že je to úplne zle,“ prízvukoval. Roland Freudenstein je presvedčený, že európske „holubice“, ktoré stále čakajú normalizáciu vzťahov s Ruskom, sú pomýlené. Vzťahy s Ruskom sa podľa neho napravia až keď Putin v „akejkoľvek podobe“ opustí Kremeľ…

Na porade ľudovcov vystúpili aj iní rečníci: známy nemecký poslanec a predseda výboru ľudovcov pre zahraničné veci Elmar Brok, podpredsedníčka parlamentnej skupiny EPP/EĽS Sandra Kalnieteová, spravodajca pre vzťahy EÚ-Rusko Gabrielius Landsbergis a poľský europoslanec Jacek Saryusz-Wolski.

Reklama

Predseda výboru Elmar Brok pripomenul, že stredná a východná Európa pred ruskou hrozbou varovala už dávno, no Rusko nie je len Putin, ale aj ľudia ako Boris Nemcov, Andrej Sacharov či Anna Politkovská. „Najlepším spôsobom, ako ovplyvniť ruskú spoločnosť, je ukázať, že iný spôsob života je možný aj v postsovietskej sfére. Ak uspejeme na Ukrajine, tak jedného dňa zvíťazíme aj v Rusku. Ak sa nám to s Ukrajinou nepodarí, vyhrá Putin,“ podčiarkol.

Jacek Saryusz-Wolski je presvedčený, že čas na rozhovory a presviedčanie skončil. „Je čas na tvrdú, realistickú politiku a na koncentráciu na obranu a bezpečnosť. Východné krídlo únie cíti zásadnú existenčnú hrozbu,“ vyhlásil. Prekvapivo spojil problémy s Ruskom s témou summitu o utečencoch z Afriky. „Ak nebude mať južné krídlo únie pochopenie pre existenčné hrozby, ktoré hrozia východnému, tak ani to nemusí mať pochopenie v oblasti imigrácie.“

Slovenský europoslanec, člen skupiny európskych ľudovcov Ivan Štefanec povedal, že ak na východe EÚ čelí inštitucionalizovanému a centralizovanému vojenskému a politickému tlaku, na juhu ide skôr o tlak humanitárnej povahy. „Putinovo Rusko priamo neovplyvníme, no situáciu v severnej Afrike ovplyvniť môžeme. Je pravda, že predstavitelia štátov na západnom a južnom okraji Európy možno nie vždy celkom chápu, akú hrozbu predstavuje pre hodnoty Európskej únie Rusko. Na druhej strane, aktivita európskych lídrov a inštitúcií pri riešení konfliktu východnej hranici Európskej únie bola a je oveľa vyššie ako pozornosť, ktorú venujú Stredomoriu. V prípade, že by boli v najbližšej dobe významným spôsobom porušené závery dohody Minsk II, napríklad útokom na mesto Mariupoľ, EÚ musí zabudnúť na všetky vnútorné rozbroje a politicky motivované obavy z ekonomických škôd a zaviesť voči Rusku bezprecedentne prísne hospodárske a personálne sankcie, napríklad zákaz všetkým predstaviteľom Kremľa cestovať cez územie EÚ, odstrihnutie Ruska od systému SWIFT a podobne,“ zdôraznil.

eu

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali