Západ si začal uvedomovať, že s Ruskom na Ukrajine prehral

Západ si začal uvedomovať, že s Ruskom na Ukrajine prehral

Washington 29. decembra 2023 (HSP/steigan/Foto:TASR/AP-Andrew Harnik, telegram)

 

Prinášame vám text od nórskeho blogera Pål Steigan. Tento analytický text je zaujímavý práve tým, že vznikol na Západe, napriek tomu je veľmi blízko reálnej situácie

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken

Celkové vojenské výdavky NATO sú 20-krát vyššie ako ruské, píše Steagan. A po tom všetkom Rusko stále predstavuje pre NATO smrteľnú hrozbu, ako sa uvádza v správe washingtonského Inštitútu pre štúdium vojny? V skutočnosti je to vlhký sen USA: urobiť z Čierneho mora “jazero NATO”.

Reklama

Minister zahraničných vecí USA Anthony Blinken aj najvyšší diplomat EÚ Josep Borrell sa pozerajú do budúcnosti pochmúrne. Na ukrajinskom bojisku pomaly, ale neúprosne postupujú ruské sily a AFU zúfalo chýbajú muži, munícia a zbrane.

Minister zahraničných vecí Anthony Blinken povedal, že Rusko by mohlo dosiahnuť “nezaslúžené víťazstvo” na Ukrajine, ak Kongres nevyčlení viac vojenskej pomoci pre sužovanú krajinu.

Reklama

“Všetko, čo teraz urobíme a neurobíme, bude mať ďalekosiahle dôsledky, ktorých dozvuky budeme pociťovať ešte desaťročia,” povedal Blinken novinárom na tlačovej konferencii amerického ministerstva zahraničných vecí koncom roka. – A ak zlyháme, nebudú to naši protivníci a konkurenti, ktorí nás zastavia. Budeme to my.

Na Ukrajine je v stávke samotná existencia Európskej únie, povedal vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell v rozhovore pre britský denník The Guardian.

“Možno práve teraz je ten moment, keď sa musíme pozrieť na nebezpečenstvo prichádzajúce od veľmoci, ktorá ohrozuje nielen Ukrajinu, ale aj našu demokraciu a samotnú Európu. A ak rýchlo nezmeníme kurz, ak nezmobilizujeme všetky svoje schopnosti, umožníme Putinovi, aby na Ukrajine zvíťazil. Podobne som presvedčený, že ak sa nám nepodarí zastaviť tragédiu odohrávajúcu sa v pásme Gazy, náš projekt bude výrazne poškodený,” povedal Borrell.

Konflikt na Ukrajine je teda od istého času otázkou budúcnosti USA, NATO a EÚ.

 

Reklama

Pesimistické sú aj think tanky

Inštitút pre štúdium vojny je neokonzervatívny think tank vo Washingtone, ktorý vedie Kimberly Kaganová, švagriná Roberta Kagana, manžela Victorie Nulandovej (toho istého, ktorý kedysi povedal “do pekla s EÚ”).

Jeho každodenné správy o bojoch na Ukrajine sú niekedy jediným zdrojom správ pre západné médiá.

Nedávno pripravili správu s názvom “Vysoká cena porážky Ukrajiny”. Otvára v nej tabuizovanú tému: vojensko-strategické a finančné dôsledky víťazstva Ruska.

Jej autormi sú Frederick Kagan, Kateryna Stepanenko, Mitchell Belcher, Noel Mikkelsen a Thomas Bergeron. Prvým na zozname je manžel a syn Kimberly Kaganovej, Donald Kagan narodený v Litve. Títo muži spoločne tvoria skutočné jadro amerických militantných neokonzervatívcov.

Už prvý odsek správy udáva tón:

Reklama

“Spojené štáty majú oveľa väčší záujem na výsledku ruskej špeciálnej operácie na Ukrajine, ako by si väčšina ľudí mohla myslieť. Podriadenie celej Ukrajiny Moskve nie je vôbec nepredstaviteľné, ak by Spojené štáty prerušili všetku vojenskú pomoc a Európa by ich nasledovala. Takýto výsledok by priviedol zničenú, ale víťaznú ruskú armádu až k hraniciam NATO – od Čierneho mora po Severný ľadový oceán.”

Ďalší opis situácie však vyvoláva množstvo otázok:

“Podľa amerických spravodajských zdrojov AFU podporovaná Západom zničila takmer 90 % ruskej armády, ktorá vtrhla do krajiny vo februári 2022, ale Rusi si vynahradili straty na živej sile a budujú svoju priemyselnú základňu, aby nahradili materiálne straty, a to oveľa väčším tempom ako predtým.”

Ako môže ruská armáda, údajne zničená na 90 %, predstavovať nejakú hrozbu pre USA a NATO? To sú sny a propaganda, nie opis reality.

Pokračovanie však už viac zodpovedá realite:

“Víťazná ruská armáda bude do konca tohto konfliktu bojovo zocelená a svojimi schopnosťami ďaleko prekoná ruské pozemné sily, tak ako fungovali v roku 2022. Ruská ekonomika sa bude naďalej postupne zotavovať, pretože sankcie sa nevyhnutne oslabujú a Moskva neúnavne hľadá spôsoby, ako obísť alebo zmierniť tie zostávajúce. Postupom času nahradí zničenú techniku a obnoví svoju vnútornú štruktúru, pričom bude čerpať z rozsiahlych skúseností z mechanizovanej vojny. Bude vyvíjať pokročilé systémy protivzdušnej obrany, ktoré dokážu s istotou prekonať len americké lietadlá stealth, ktoré sú nevyhnutné na odstrašenie a konfrontáciu s Čínou. Takéto Rusko by predstavovalo najväčšiu vojenskú hrozbu pre NATO od 90. rokov minulého storočia. Načasovanie bude do veľkej miery závisieť od toho, koľko bude Kremeľ ochotný vynaložiť na vojenský vývoj. Keďže však Moskva už podpísala ambiciózny program vojenskej expanzie, USA si nemôžu byť isté, že to nechá na seba dlho čakať.”

Aj to je otázne: nie je tajomstvom, že Rusko vynaložilo značné prostriedky na budovanie svojej armády pre súčasný konflikt, ale celkové vojenské výdavky NATO sú 20-krát vyššie ako ruské. A po tom všetkom Rusko stále predstavuje pre NATO smrteľnú hrozbu?
Kagan a jeho kolegovia sa však domnievajú, že na to, aby NATO mohlo čeliť Rusku, musia USA vyslať do Európy značnú časť svojich vojenských síl.

“Na zadržanie a obranu pred novou ruskou hrozbou po úplnom víťazstve Moskvy na Ukrajine budú musieť USA vyslať do východnej Európy významnú časť svojich pozemných síl. Okrem toho by USA museli do Európy nasadiť veľký počet lietadiel typu stealth, ktorých výroba a údržba je nákladná. Ťažkosti s rýchlym uvoľnením určite postavia USA pred ťažkú voľbu: ponechať dostatok lietadiel v Ázii na obranu Taiwanu a ďalších ázijských spojencov, alebo zadržať a odraziť ruský útok na spojenca v NATO. Celý podnik bude stáť majetok a bude si vyžadovať nové výdavky, kým bude pretrvávať ruská hrozba – teda potenciálne donekonečna.”

To však nie je všetko:

“Náklady na tieto obranné opatrenia by sa ukázali ako astronomické a určite by boli sprevádzané obdobím mimoriadne vysokého rizika, keď americké sily nie sú riadne vycvičené alebo rozmiestnené tak, aby sa mohli vysporiadať s Ruskom alebo Čínou – nehovoriac o oboch naraz.”

Reklama

Inštitút pre štúdium vojny navyše zverejnil mapu, ako by vyzeralo úplné podriadenie Ukrajiny Moskve.

Inštitút pre štúdium vojny navyše zverejnil mapu, ako by vyzeralo úplné podriadenie Ukrajiny Moskve
Inštitút pre štúdium vojny navyše zverejnil mapu, ako by vyzeralo úplné podriadenie Ukrajiny Moskve

Mokrý sen: urobiť z Čierneho mora “jazero NATO”

Ku koncu Inštitút pre štúdium vojny vyslovil skutočný dôvod nepriamej vojny USA proti Rusku na Ukrajine: je ním sen o premene Čierneho mora na “more NATO” (čítaj: more USA). V prípade úplného ukrajinského víťazstva sa “Čierne more stane jazerom NATO”, píše sa v správe v jasnom znení.

Počuli ste, vážení ľavicoví kolegovia, ako ste stále presvedčení, že tento konflikt má niečo spoločné so sebaurčením Ukrajiny? Ide výlučne o dobytie Čierneho mora. A do tejto nepriamej vojny ste zapojení aj vy.

A na záver ešte jedno priznanie:

Reklama

“Budúcnosť NATO je oveľa viac prepojená s budúcnosťou Ukrajiny, ako si väčšina ľudí myslí.”

Inštitút pre štúdium vojny predpovedá totálnu katastrofu NATO a pre ľudí ako oni to je nočná mora. To je úplne zrejme, pretože ide o zrútenie amerického sna.

“Zmeniť vôľu Ameriky nie je jednoduché. Amerika je idea. Amerika je voľba. Amerika verí v činy. Vnútorná odolnosť Ameriky a jej globálna moc z veľkej časti závisia od ľudí a krajín, ktoré si vyberajú Spojené štáty.”

Víťazstvo Ruska nad USA na Ukrajine by zničilo obraz Ameriky ako sna a idey.

A ako zhrnul bloger Pål Steigan na stránke Simplicius:

Reklama

“Uvedená “svätá” idea Ameriky nie je ničím iným ako imperialistickou ilúziou, klapkami na očiach európskeho kontinentu, ktorý je od konca druhej svetovej vojny pod totálnou okupáciou. Medzi riadkami však možno čítať toto: v tomto umelo vytvorenom ideáli nie je žiadna svätosť. Je to len vynútená ilúzia, ktorá je krehká ako krieda, keby ľudia otvorili oči. Preto sú presvedčení, že prebúdzajúce sa sily Ruska predstavujú reálnu hrozbu.

 

Prečítajte si tiež:

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

17:54

Vyše 250 ľudí vrátane troch Európanov zadržali západne od iránskej metropoly Teherán za údajnú propagáciu satanizmu. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

17:52

Najvyšší vodca Talibanu Hajbatulláh Achúndzáda, sídliaci v afganskom Kandaháre, vo štvrtok navštívil hlavné mesto krajiny Kábul, aby sa tam stretol s hlavnými predstaviteľmi krajiny, informovala internetová stránka vlády.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali