Vláda zakázala vycestovať do zahraničia. Sudca to komentuje: „Tu je za čiarou toľko vecí, že jedna navyše už nikoho neprekvapí“

Vláda zakázala vycestovať do zahraničia. Sudca to komentuje: „Tu je za čiarou toľko vecí, že jedna navyše už nikoho neprekvapí“

Bratislava 21. marca 2021 (HSP/Foto:Pixabay,SITA-Alexandra Čunderlíková)

 

Sme už naozaj väzni? Vláda zakázala ľuďom vycestovať na dovolenku, vraj aby sme nepriniesli zlé mutácie koronavírusu. Táto vládna junta naozaj nemá odborníkov, ktorí by dokázali prísť s normálnym, rozumným riešením?

koronavírus, zákaz vychádzania
Ilustračná snímka

Čo je zase toto za kus amaterizmu a právneho idiotizmu? pýtajú sa ľudia neveriacky. Pred časom sa údajne niekto čudoval, ako je možné, že niektorí si chodia na dovolenku do ďalekých krajín a iní nesmú ani do susedného okresu – a tak, ako odpoveď na to, vláda prijala zákaz ísť do zahraničia na dovolenku.

Reklama

Polícia má teda už od soboty kontrolovať a overovať, kto a prečo cestuje do cudziny. Ak zistia, že nejde za prácou či za rodinou, ale ide sa rekreovať, môže na mieste dostať pokutu až tisíc eur.

„Policajti budú kontroly vykonávať aj na letisku v Bratislave, v Košiciach a v Poprade, takisto na letiskách na celom území Slovenskej republiky, najmä pri letoch do obvyklých dovolenkových destinácií. Preverovanie účelu cesty do zahraničia môže spôsobiť predĺženie času čakania pri vybavovacom procese,“ uviedla hovorkyňa prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová a odporúčala preto cestujúcim prísť radšej na letisko skôr.

Reklama

 

Zase prešľap. Už koľký krát…

Ako zvyčajne, táto nekompetentná a babrácka partia poloamatérov pri moci opäť raz pristúpila k veci z nesprávneho konca. Zákaz ísť do susedného okresu totiž zo samotnej podstaty veci nie je o zákaze odniekadiaľ vyviezť nákazu, ale o zákaze priviezť ju niekam inam. Ak vláda nechce, aby na Slovensko niekto priviezol nákazu, má robiť opatrenia týkajúce sa prichádzajúcich, a nie tých, ktorí potrebujú vycestovať. Ochranu pred našimi (potenciálne nakazenými) príchodzími si predsa rieši vo svojej kompetencii každá krajina sama.

Isteže, kto vycestuje na dovolenku, zvykne sa z nej vrátiť. Lenže čo ľudia, ktorí tam chcú cestovať za svojou láskou? Čo tí, ktorí majú už plné zuby koronacirkusu a idú sami oboplávať Zem na jachte? Čo milovníci osamelej turistiky vo vysokých horách? Čo milovníci stráženia majákov… nie každý skrátka potrebuje v cudzine absolvovať aktivity, pri ktorých sa nakazí. Táto vláda a jej osvietený premiér zjavne neakceptujú princíp, že štát sa nemá čo starať ľuďom do súkromia a má robiť iba opatrenia, ktoré riešia samotný problém.

V prípade nebezpečnej choroby je nanajvýš pochopiteľné robiť adekvátne opatrenia pri vstupe ľudí do krajiny. Pochopiteľné by mohli byť opatrenia ako povinné testovanie na hraniciach, ako absolvovanie povinnej karantény ešte pred vstupom do krajiny, aj to, keby si každý cestovateľ musel všetky tie veci sám platiť – pretože to sú opatrenia, ktoré dávajú v prípade nebezpečnej nákazy zmysel. Ale zákaz vycestovať, zákaz rekreácie?

 

Reklama
Klamári majú výhodu

A aký zmysel má nedomyslený zákaz niečoho, čo sa nebude dať zmysluplne kontrolovať? Zákaz sa údajne má týkať iba dovoleniek – pracovných ciest či ciest za rodinou sa nemá dotknúť. Fajn, mám v zahraničí nevlastnú sestru a idem za ňou. Ako to mám dokázať? Podľa polície budú ľudia musieť preukázať účel cesty „hodnovernými dokladmi“. Čo to znamená? Stačí rukou naškriabaný papier od tej osoby, ktorý to potvrdzuje? Alebo DNA test, že sme rodina? A čo ak sa tam budem so sestrou rekreovať? To už bude v poriadku?

Denne musí prísť do tejtokrajiny so zdecimovaným poľnohospodárstvom a potravinárstvom 800 kamiónov s potravinami z celej Európy, aby sme neumreli od hladu. Tí vodiči prišli do styku s množstvom ľudí, z ktorých mnohí sú nakazení – a tu vláda radšej zatvára oči a hrá mŕtveho chrobáka. No áno, je naozaj problém týchto ľudí riadne kontrolovať, vznikla by na hraniciach katastrofa, všakže? Zato je také ľahké šmahom ruky zakázať ľuďom dovolenky…

A preto vláda ide dávať ľuďom za dovolenkovanie v cudzine pokutu tisíc eur. Presnejšie povedané, tým, ktorí policajtom dostatočne nevysvetlia, že na dovolenke neboli. Kto si pripraví dobrú výhovorku, ten pokutu nedostane.

 

Odstránenie papalášizmu? Práve naopak!

Vláda údajne chcela týmto opatrením zabrániť papalášizmu, chcela odstrániť primitívnu ľudskú závisť tých, ktorí nemajú možnosť ísť, tak ako niekto iný, na Seychely a nesmú ísť ani do susedného okresu. Lenže čo vláda tisíceurovou pokutou vyriešila? Bohatí cestovať budú, tých tisíc eur s radosťou vytiahnu z vačku a privezú si ako suvenír aj všetky tri mutácie naraz, nech každý vidí, že na to majú.

Reklama

A chudák bude musieť dupľovane zostať doma, lebo pre neho tisíc eur je likvidačná pokuta, ktorú niektorí nesplatia ani do konca života, ak im z mesačnej žobračenky po odrátaní nájomného, poplatkov, nákladov na stravu a všetkých ostatných pravidelných položiek ostanú mesačne tri eurá a desať centov, za ktoré môžu ísť raz mesačne na kávu.

 

Za hlavu sa chytajú aj právni experti

Toto ďalšie v dlhom rade nedomyslených, neúčinných a v podstate nezmyselných opatrení kritizuje aj právna expertka, dlhoročná zástupkyňa Slovenska pred Európskym súdom pre ľudské práva, Marica Pirošíková (viď tu).

Marica Pirošíková
Na snímke Marica Pirošíková

Podľa Pirošíkovej takýto je zásah štátu do slobody pohybu neprimeraný a nie je nevyhnutný v demokratickej spoločnosti. A kritizuje tiež výnimku, podľa ktorej sa pri návrate zo zahraničia negatívnym testom na Covid-19 nemusí preukazovať „osoba, ktorá bola zaočkovaná proti tomuto ochoreniu aj druhou dávkou vakcíny a od tohto očkovania uplynulo aspoň 14 dní”. To je totiž v priamom rozpore s jasným stanoviskom Výboru pre reguláciu zdravotných predpisov Svetovej zdravotníckej organizácie. Tento výbor odporúča, aby krajiny nevyžadovali od prichádzajúcich cestujúcich dôkaz o zaočkovaní, keďže vplyv očkovania na zníženie prenosu infekcie dosiaľ nie je známy, a tiež aj pre obavy, že vakcíny by nemuseli byť účinné v pri novo odhalených variantoch nákazy.

Preto sa nesmie rozlične zaobchádzať so zaočkovanými a nezaočkovanými, cituje Pirošíková varovanie WHO a upozorňuje, že je to v rozpore aj s rezolúciou Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE), ktorá vyslovene kladie dôraz na dobrovoľnosť očkovania. PZ RE vyzýva štáty, aby informovali svojich občanov, že vakcína nie je povinná a chránili občanov pred diskrimináciou tých, ktorí nebudú očkovaní z dôvodu možných zdravotných rizík alebo z vlastnej vôle.

 

Pointa na záver

Možno ešte výstižnejšie než oficiálne stanoviská autorít je vyjadrenie jedného slovenského sudcu, ktorého pre jeho dobro radšej nebudeme menovať. Na otázku, či si nemyslí, že toto opatrenie je už „za čiarou“, odpovedal: „Pán redaktor, tu je za čiarou toľko vecí, že jedna navyše už nikoho neprekvapí“. Tým je asi povedané všetko podstatné.

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali