Veľká tlačová konferencia Vladimira Putina: “Už dlho nikoho nesledujem, odvtedy, čo som prestal byť riaditeľom FSB”

Veľká tlačová konferencia Vladimira Putina: “Už dlho nikoho nesledujem, odvtedy, čo som prestal byť riaditeľom FSB”

Moskva 23. decembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Sputnik/Foto:SITA/AP/Sergey Guneyev, Sputnik-Konstantin Mihalchevskiy, Sputnik, Kremlin Pool Photo, Sputnik-Ramil Sitdikov,TASR/AP-Alexander Zemlianichenko)

 

Dnes prebieha veľká tlačová konferencia ruského prezidenta Vladimíra Putina. Prezident už tradične na začiatku hovorí o dôležitých ekonomických a sociálnych ukazovateľoch a potom odpovedá na otázky novinárov

Vladimir Putin
Na snímke Vladimir Putin

Tento rok kvôli pandémii koronavírusu bol obmedzený počet novinárov. Podľa Kremľa získalo akreditáciu 507 novinárov. Okrem toho musia zástupcovia médií absolvovať celkom trikrát PCR test.

Reklama

 

 

Reklama

Ako dlho bude trvať konferencia, nevie ani sám prezident. Televízne kanály majú na programe minimálne štyri hodiny. Najkratšie vysielanie bolo v roku 2001, iba hodinu a pol. Formát bol nový a Putin dostal iba 22 otázok. O sedem rokov neskôr to bol rekord, za štyri hodiny a štyridsať minút odpovedal prezident na 80 otázok.

 

14:14 Na záver tlačovej konferencie Putin všetkým zaželal šťastný nový rok a opustil sálu.

Tlačová konferencia trvala 3 hodiny a 56 minút, prezident odpovedal na 55 otázok.

14:13 Osobná otázka od Avtoradio: chýba Putinovi osobná komunikácia?

Reklama

Komunikácia chýba, rovnako ako každému inému,“ odpovedal.

Ako prezident trávi svoj voľný čas? Sleduje blogerov?

Už dlho nikoho nesledujem, odvtedy, čo som prestal byť riaditeľom FSB,“ oponovala hlava štátu.

14:09 Otázka Sputniku Afganistan: Uzná Rusko vládu Talibanu?

Putin by si prial, aby situácia v regióne bola stabilná; pre Rusko „to nie je zlá otázka“ – úrady sa obávajú infiltrácie extrémistov do stredoázijských pohraničných republík a šírenia afganských opiátov. Uznanie by malo vychádzať z reálií. Krajiny, ktoré napáchali najväčšie škody, by mali afganskému ľudu pomôcť. Napríklad rozmraziť hotovostné rezervy – afganské vklady v amerických bankách.

Reklama

14:05 Putina sa opýtali na slobodu slova a urážanie citov veriacich.

Je zverejňovanie Hitlera na webových stránkach Nesmrteľného pluku slobodou tvorby? Zamyslime sa nad touto stránkou veci. Musíme si zaistiť slobodu všeobecne, bez nej nás čaká smutná, temná a neperspektívna budúcnosť, ale musíme pochopiť, že táto sloboda sa dostáva do určitého rozporu s našimi cieľmi, keď sa stretáva so slobodou druhého človeka. Je urážka proroka Mohameda slobodou tvorby? Domnievam sa, že to tak nie je. A dáva podnet k ďalším, násilnejším extrémistickým prejavom. Vydali sa teda do Paríža a postrieľali celú redakciu. Prečo by to teda malo byť povolené?“ odpovedal.

13:44 Otázka na blokáciu olympiády v Pekingu, aký je dôvod?

„Toto rozhodnutie je neprijateľné a zlé. Kedysi dávno som hovoril s jedným z bývalých prezidentov USA, môžete hádať s kým, a ten mi povedal: blokácia olympiády v Los Angeles a Moskve bola chyba. A teraz Spojené štáty pokračujú v tých istých chybách? S čím je to spojené? So snahou potlačiť rozvoj ČĽR,“ zdôraznil Putin.

13:40

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

13:38 Novinár z Krymu poďakoval Putinovi za to, čo sa v regióne deje. Je tu však jedna nuansa: veľkí mobilní operátori neprichádzajú. Čo robiť?

Je to spojené so západnými sankciami, vysvetlil.

„Nastáva zvláštna situácia. Ak si niekto myslí, že Krym je okupovaný, prečo by mali byť obyvatelia Krymu ďalej trestaní? Odpoveď je rovnaká. Na obyvateľov Krymu, na demokraciu kašlú,“ povedal Putin.

Úrady postavia nemocnice, zapoja sa do renovácie obydlia a budú systematicky riešiť všetky problémy Krymu. To sa týka aj mobilných telefónnych služieb. Ako, to prezident nepovedal, aby „nezasahoval do procesu“.

13:16 Putin: Rusko musí hľadať účinný protijed proti netradičným hodnotám prenikajúcim zvonku.

Reklama

Putin si myslí, že ženský šport prestane existovať, keď budú môcť súťažiť s mužmi s opačným pohlavím.

„Vo všetkom musí byť nejaký zdravý rozum. Alebo športovci. Muž sa vyhlási za ženu a súťaží napríklad vo vzpieraní alebo inom športe. Ženský šport by prestal existovať úplne. Držím sa tradičného prístupu, že žena je žena a muž je muž,“ povedal Putin.

13:12 Putin prirovnal kultúru rušenia ku koronavírusu

Prezident odpovedal na otázku o „novej etike“.

„Tento kočiar pôjde nevyhnutne. Rovnako ako pandémia. A nemôžeme sa tomu vyhnúť, len hľadať účinný protijed. Ak si niekto myslí, že žena a muž sú to isté, tak s pánom Bohom. Ale existuje zdravý rozum,“ odpovedal.

Reklama

12:57 Putin odpovedal na otázku, ako vyriešiť demografický problém. 

Putin pripomenul, že v línii jeho rodičov bolo deväť až desať detí, z ktorých takmer všetky padli počas Veľkej vlasteneckej vojny. Podľa neho došlo v histórii krajiny k dvom demografickým zlyhaniam, pričom druhé nastalo po rozpade ZSSR.

„Našou úlohou je vytvoriť celý reťazec podpory materstva a detstva – od narodenia až po ukončenie školskej dochádzky. Na každom kroku prijmeme podporné opatrenia, aby sme v horizonte jedného a pol roka túto medzeru odstránili. Dúfame, že to bude hrať pozitívnu úlohu.“

,Ale sú tu aj ďalšie veci. Demografický problém je vo všetkých priemyselných krajinách, pozrite sa na Európu – všade je to rovnaké. Menia sa životné priority ľudí, vrátane žien v plodnom veku: najskôr kariéra, potom dieťa.“

„Musíme ukázať všetky pozitívne aspekty veľkej a priateľskej rodiny, ukázať, aké šťastie je mať deti. Robte to talentovane, rafinovane, s pomocou umelcov a verejných organizácií,“ odpovedal Putin.

Reklama
Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

12:18 Otázka na rokovanie s Bidenom: zhodujú sa ich názory na budúcnosť Donbasu a minskej dohody? Ako si Putin predstavuje „hrôzu vojny s Ukrajinou“? Je to možné? Ako môže byť vydaný rozkaz, aby ruský vojak zastrelil Ukrajincov?

Putin: O budúcnosti Donbasu rozhodnú jeho obyvatelia. Chcú z nás urobiť účastníka konfliktu na Ukrajine, to nedovolíme.

Putin presmeroval otázku, ako je možné vydať rozkaz na strieľanie na vlastných: Spýtajte sa súčasného vedenia Ukrajiny, kde prebieha ostreľovanie Donbasu.

12:13 A otázka od nositeľa Nobelovej ceny, novinára Dmitrija Muratova: pozná Putin mená tých, ktorí si objednali vraždy Nemcova a Politkovskej?

Putin odpovedal, že urobil všetko na vyšetrenie týchto známych prípadov.

“Existuje názor, že objednávatelia vraždy Politkovskej a Nemcova sa skrývajú, ale vyšetrovacie orgány to nevedia. Ak existujú tí, ktorí si objednali vraždu Politkovskej a Nemcova, budeme ich hľadať,” vyhlásil prezident.

11:59 Otázka týkajúca sa obvinení voči spoločnosti Gazprom 

Reklama

„Je to pokus obrátiť všetko zase naruby. Môj kolega sa pýta, čomu Západ nerozumie. Všetko je lož, pretože Gazprom zvýšil svoje dodávky v ďalekom zahraničí a do Európy všeobecne o takmer 20 percent. Myslím, že je to jediná spoločnosť, ktorá sa takto chová. Americkí dodávatelia dodávali plyn na prémiové trhy, do Južnej Ameriky, Kórey a Japonska. A ceny sa zvyšujú. Veľa faktorov. Nepriaznivé počasie, dlhá jar, veterné elektrárne nefungovali. Miestne úrady zároveň sužujú svoje ťažobné spoločnosti. Vznikol deficit,“ domnieva sa Putin.

„Nie je potrebné ničiť dlhodobé zmluvy. Povedali nám, že trh sa prispôsobí. A aj sa prispôsobil,“ povedal a poukázal na historický cenový rekord.

„Do Nemecka sme tento rok dodali o desať percent viac, do Talianska navyše 4,4 miliardy kubických metrov. Vidím tieto obvinenia, že Gazprom si nezarezervoval objem na trase Jamal-Európa. To prekračuje všetky hranice. Deje sa tak preto, že kupujúci nepodali žiadosti na nákup. A čo začali robiť? V obrátenom režime začali túto trasu, z Nemecka do Poľska, a už niekoľko dní čerpajú,“ vysvetlil Putin.

Rusko dodáva plyn na základe dlhodobých zmlúv a cena je 4-7krát nižšia ako na spote.

11:49

Vladimir Putin
Na snímke Vladimir Putin

11:42 Putin na otázku britskej novinárky Sky News o “možnosti napadnutia” RF na Ukrajinu: Rusko nikoho neohrozuje. 

“Rusko sa zdá byť pre Západ obrovskou krajinou, len tak si možno vysvetliť neustály tlak na RF,” uviedol ruský prezident.

Reklama

11:34 Putin: Rusko a Čína spoločne vyvíjajú zbrane vysokých technológií. Spolupráca Ruska a Číny je stabilizujúcim faktorom na medzinárodnej scéne.

11:32 Putin o iniciatíve bezpečnostných záruk: Bez akýchkoľvek rečí priamo postavená otázka – žiadny postup NATO na východ. Dúfam, že sa situácia pri rokovaní s USA a NATO bude vyvíjať konštruktívne. Moskva zatiaľ vidí pozitívnu reakciu na myšlienky systému bezpečnostných záruk.

11:24 Putin: Vyzerá to, že na Ukrajine sa chystajú na tretiu vojenskú operáciu a upozorňujú nás, aby sme sa toho nemiešali, ale my musíme reagovať.

11:20 Otázka o vakcinácii. Čo zapríčiňuje nové vlny covidu-19?

„Spôsob schopnosti k mutáciám nového vírusu. Veľmi jednoduchá odpoveď. Nové varianty sa objavujú tam, kde existujú problémy so systémom zdravotníctva. Prečo aj ja hovorím o nevyhnutnosti vzájomného priznania a rozširovania vakcín. Inak si globálne neporadíme s touto situáciou,“ vysvetlil Putin.

Úmrtnosť na Covid-19 je zložité spočítať a to nie kvôli tomu, že sa niekto snaží niečo skryť, vysvetlil Putin.

„Príčina vôbec nie je v nejakej politickej vôli. Vždy je sila akcie úmerná sile protiakcie. Keď začneš tlačiť, hneď sa objavia spôsoby, ako obísť túto snahu nátlaku. Musíme ísť inou cestou, s úctou sa správať k ľuďom bez ohľadu na ich pozíciu a trpezlivo vysvetľovať nevyhnutnosť určitých opatrení,“ uviedol Putin. V Nemecku zosilňujú zodpovednosť a úroveň zaočkovanosti je nízka. „A aký je v tom zmysel? Bojovať musíme proti narušeniu práva a nie proti ľuďom,“ uviedol Putin.

Reklama

11:00 Putin: Sme obklopení vojenskými základňami, ktoré sú všade – na východe, na juhu, na severe, na západe, ale obkľúčiť také územie, ako je to naše, je ťažká úloha.

10:44

 

Už tradične sa novinári snažia pripútať pozornosť prezidenta plagátmi. Pred niekoľkými rokmi Kremeľ rozhodol, že ich fantáziu obmedzí na formát A3, aby tieto materiály nenarušovali prácu fotografov a kameramanov.

10:33 Putin: kolektívna imunita v Rusku je teraz 59,4 %, čo je veľmi málo, potrebujeme 80 % a dúfam, že to dosiahneme v druhom štvrťroku budúceho roka.

10:29 Zahraničný dlh Ruska klesol na svetové minimum, povedal Putin.

Reklama

10:24 Boj proti koronavírusu pokračuje, všetci poznáme nebezpečenstvo nového kmeňa omikrónu. Ruská ekonomika sa stretla s výzvami pandémie a ukázalo sa, že je pripravená na takého šoky oveľa lepšie ako iné krajiny, povedal Putin.

“Naša ekonomika, ktorá čelí výzvam spojeným s obmedzeniami v ekonomike, je tiež viac mobilizovaná a pripravená na šoky ako iné vyspelé krajiny sveta, keď vezmeme do úvahy skupinu G20,” povedal Putin.

10:17 Prezident ponúka, že začne bez dlhého úvodu.

Prvá otázka sa týka celosvetového boja s koronavírusom. Ako táto pandémia ovplyvnila ruskú ekonomiku?

10:13 Prišiel prezident Putin, tlačová konferencia začala.

10:07 Prišiel prezidentov hovorca Dmitrij Peskov. Novinárom v sále pripomenul hygienické a epidemiologické opatrenia a pravidlá konferencie. „Buďme čo najstručnejší,“ povedal novinárom.

10:03

Reklama
putin tlacovka
Pred začiatkom tlačovky

9:38 Účastníci Putinovi veľkej tlačovej konferencie musia pred stretnutím s prezidentom prejsť dezinfekčným tunelom. Špeciálne rámy ošetrujú striebrom všetkých novinárov, ktorí sa akcie zúčastňujú.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali