Ústavný súd prehlbuje deštrukciu právneho systému

❚❚

Bratislava 1. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Ústavný súd (ÚS) SR potvrdil, že pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov. Pozastavenie sa týka všetkých schválených zmien v Trestnom zákone, zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb a niektorých paragrafov Trestného poriadku. Vyplýva to z rozhodnutia zo stredajšieho (28. 2.) neverejného zasadnutia pléna ÚS, o ktorom informovala hovorkyňa súdu Martina Ferencová

Budova Ústavného súdu
Na snímke budova Ústavného súdu Slovenskej republiky v Košiciach

ÚS zároveň prijal návrhy prezidentky SR Zuzany Čaputovej a opozičných strán na posúdenie ústavnosti novely na ďalšie konanie. Návrhom na pozastavenie účinnosti vo zvyšnej časti vrátane rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) súd nevyhovel.

.

Dá sa povedať, že Ústavnému súdu SR sa podaril husársky kúsok. Spokojnosť s rozhodnutím už stihli vyjadriť aj premiér, aj prezidentka. Zuzana Čaputová najviac ocenila skutočnosť, že zafungoval systém bŕzd a protiváh. A že nateraz nebudú negatívne dotknuté ich práva domôcť sa odškodnenia a spravodlivosti. Vo svojom vyhlásení neobišla ani ochranu finančných záujmov európskych daňových poplatníkov. V otázke, ktorá bola predmetom obštrukcií a stala sa hybnou silou protivládnych protestov opozície a politických mimovládok, zavnímala náročnú úlohu  pre generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zabezpečil plynulý prechod prokurátorov a presun spisov na nové pôsobiská bez dochádzania k prieťahom v konaniach.

Na druhej strane Róbert Fico je spokojný tiež, nakoľko „ÚŠP, toto semenište zla a nenávisti, porušovania ľudských práv, prestane 20. marca existovať”. Môže si tak odfajknúť jeden predvolebný sľub. Navyše ÚŠP prestáva byť témou prezidentskej kampane. Tento fakt podľa mňa s úľavou prijal aj Peter Pellegrini. Fico upozornil na skutočnosť, že ÚS prijal rozhodnutie o zákonoch, ktoré ešte neboli zverejnené v Zbierke zákonov, čím prelomil doterajšiu rozhodovaciu prax. Premiér si rád počká na vysvetlenie.

.

Práve táto skutočnosť najviac rezonovala medzi oboma tábormi. Doterajšia ústavná prax svedčila v prospech koalície, ktorá bola presvedčená, že ÚS môže v súlade s Ústavou SR rozhodovať len o skutočne platných zákonoch. Prezidentka v čele opozície naopak dúfala, že to, že zákon ešte nie je platný, prekážkou na pozastavenie jeho účinnosti (napriek tomu, že účinný ešte nie je) pre Ústavný súd nebude. Takže v napätí, či ústavný súd bude lámať ústavnú prax, boli všetci.

Ústavný súd týmto prekvapil nielen Róberta Fica, ale určite aj profesora práva. Miroslav Slašťan, profesor Právnickej fakulty Univerzity Komenského (UK) zaslal ÚS ešte minulý týždeň stanovisko, v ktorom spochybňuje prezidentkine argumenty, ktorými zdôvodnila podanie zákona na ÚS ešte pred jeho vydaním v Zbierke zákonov. Štatistikou doložil, že priemerná dĺžka zverejnenia zákona je 22 dní, a že sa zo strany koalície nejedná o obštrukciu. Pochybnosť nad pravdivosťou vyjadrenia prezidentky, že publikácia zákona v Zbierke zákonov je „formálny administratívny úkon”, ktorého realizácia je otázkou hodín.

Nadpráca Ústavného súdu „vo verejnom záujme“, ktorý sa dostal pod tlak médií aj prezidentky je pochopiteľná. Veď ktorý ústavný sudca by svojim nekonaním riskoval mediálny lynč a nevôľu pánička? Keď prezidentka menovala tých svojich odborníkov, boli medzi nimi advokáti, sudcovia aj ľudia z akademickej obce. Nevadí, veď podľa Zuzany Čaputovej na to, aby sa naučili byť skutočnými garantami ústavného práva majú 12 rokov.

Zrkadlo tomu, aký personálny substrát na Ústavnom súde máme a komu slúži, nastavil Zoroslav Kollár vo svojom vlogu, kde poukázal na neviazaný život niektorých sudcov, ale aj na to ako rôzny meter niektorí z nich uplatňujú, keď reagujú na námietky zaujatosti v rôznych prípadoch, ktoré im pristanú na stole. Upozornil aj na spôsob prideľovania podaní, ktoré by malo byť náhodné. Podania podané v rôznom čase, ale v tej istej veci končia na stole toho istého sudcu. Systematicky sa to deje už roky v podaniach v kauze drobní akcionári vs Milan Fiľo (SCP). V tejto kauze ako uvádza Kollár v zverejnenom videu, zvádzajú poškodení akcionári nerovný boj nielen s veľkopodnikateľom prepojeným s OČTK, prokuratúrou, exponovanými advokátmi, sudcami rôznych stupňov a Ústavného súdu, ale aj politikmi bez chrbtovej kosti, ktorí ich prípad zneužili na svoju ľúbivú predvolebnú kampaň a po víťazstve vo voľbách záhadne preskočili na stranu veľkopodnikateľa.

Rozhodnutia súčasného Ústavného súdu pocítili na svojich bedrách aj občania, keď na nich dopadli šalamúnske rozhodnutia vo veci referenda o predčasných voľbách a Mikasových vyhlášok. Mikasove právne akty označil za netypický všeobecne záväzný právny predpis (náš právny poriadok takýto pojem nepozná) a zabezpečil tak obmedzovanie ľudských práv vyhláškou (nezverejňuje sa v zbierke zákonov), kým Ústava jasne vymedzuje, že je to možné len zákonom.

.

Aspoň v jednej veci by mohlo toto, na hrane s Ústavou, zrýchlené konanie Ústavného súdu poslúžiť. Mohlo by priniesť štipku pokoja medzi rozhádané tábory, lebo rozhodnutím pozastaviť len časti novely, dostal kocku cukru aj premiér aj prezidentka.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali