Ústavný súd prehlbuje deštrukciu právneho systému

Ústavný súd prehlbuje deštrukciu právneho systému

Bratislava 1. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Ústavný súd (ÚS) SR potvrdil, že pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov. Pozastavenie sa týka všetkých schválených zmien v Trestnom zákone, zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb a niektorých paragrafov Trestného poriadku. Vyplýva to z rozhodnutia zo stredajšieho (28. 2.) neverejného zasadnutia pléna ÚS, o ktorom informovala hovorkyňa súdu Martina Ferencová

Budova Ústavného súdu
Na snímke budova Ústavného súdu Slovenskej republiky v Košiciach

ÚS zároveň prijal návrhy prezidentky SR Zuzany Čaputovej a opozičných strán na posúdenie ústavnosti novely na ďalšie konanie. Návrhom na pozastavenie účinnosti vo zvyšnej časti vrátane rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) súd nevyhovel.

Reklama

Dá sa povedať, že Ústavnému súdu SR sa podaril husársky kúsok. Spokojnosť s rozhodnutím už stihli vyjadriť aj premiér, aj prezidentka. Zuzana Čaputová najviac ocenila skutočnosť, že zafungoval systém bŕzd a protiváh. A že nateraz nebudú negatívne dotknuté ich práva domôcť sa odškodnenia a spravodlivosti. Vo svojom vyhlásení neobišla ani ochranu finančných záujmov európskych daňových poplatníkov. V otázke, ktorá bola predmetom obštrukcií a stala sa hybnou silou protivládnych protestov opozície a politických mimovládok, zavnímala náročnú úlohu  pre generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zabezpečil plynulý prechod prokurátorov a presun spisov na nové pôsobiská bez dochádzania k prieťahom v konaniach.

Na druhej strane Róbert Fico je spokojný tiež, nakoľko „ÚŠP, toto semenište zla a nenávisti, porušovania ľudských práv, prestane 20. marca existovať”. Môže si tak odfajknúť jeden predvolebný sľub. Navyše ÚŠP prestáva byť témou prezidentskej kampane. Tento fakt podľa mňa s úľavou prijal aj Peter Pellegrini. Fico upozornil na skutočnosť, že ÚS prijal rozhodnutie o zákonoch, ktoré ešte neboli zverejnené v Zbierke zákonov, čím prelomil doterajšiu rozhodovaciu prax. Premiér si rád počká na vysvetlenie.

Reklama

Práve táto skutočnosť najviac rezonovala medzi oboma tábormi. Doterajšia ústavná prax svedčila v prospech koalície, ktorá bola presvedčená, že ÚS môže v súlade s Ústavou SR rozhodovať len o skutočne platných zákonoch. Prezidentka v čele opozície naopak dúfala, že to, že zákon ešte nie je platný, prekážkou na pozastavenie jeho účinnosti (napriek tomu, že účinný ešte nie je) pre Ústavný súd nebude. Takže v napätí, či ústavný súd bude lámať ústavnú prax, boli všetci.

Ústavný súd týmto prekvapil nielen Róberta Fica, ale určite aj profesora práva. Miroslav Slašťan, profesor Právnickej fakulty Univerzity Komenského (UK) zaslal ÚS ešte minulý týždeň stanovisko, v ktorom spochybňuje prezidentkine argumenty, ktorými zdôvodnila podanie zákona na ÚS ešte pred jeho vydaním v Zbierke zákonov. Štatistikou doložil, že priemerná dĺžka zverejnenia zákona je 22 dní, a že sa zo strany koalície nejedná o obštrukciu. Pochybnosť nad pravdivosťou vyjadrenia prezidentky, že publikácia zákona v Zbierke zákonov je „formálny administratívny úkon”, ktorého realizácia je otázkou hodín.

Nadpráca Ústavného súdu „vo verejnom záujme“, ktorý sa dostal pod tlak médií aj prezidentky je pochopiteľná. Veď ktorý ústavný sudca by svojim nekonaním riskoval mediálny lynč a nevôľu pánička? Keď prezidentka menovala tých svojich odborníkov, boli medzi nimi advokáti, sudcovia aj ľudia z akademickej obce. Nevadí, veď podľa Zuzany Čaputovej na to, aby sa naučili byť skutočnými garantami ústavného práva majú 12 rokov.

Zrkadlo tomu, aký personálny substrát na Ústavnom súde máme a komu slúži, nastavil Zoroslav Kollár vo svojom vlogu, kde poukázal na neviazaný život niektorých sudcov, ale aj na to ako rôzny meter niektorí z nich uplatňujú, keď reagujú na námietky zaujatosti v rôznych prípadoch, ktoré im pristanú na stole. Upozornil aj na spôsob prideľovania podaní, ktoré by malo byť náhodné. Podania podané v rôznom čase, ale v tej istej veci končia na stole toho istého sudcu. Systematicky sa to deje už roky v podaniach v kauze drobní akcionári vs Milan Fiľo (SCP). V tejto kauze ako uvádza Kollár v zverejnenom videu, zvádzajú poškodení akcionári nerovný boj nielen s veľkopodnikateľom prepojeným s OČTK, prokuratúrou, exponovanými advokátmi, sudcami rôznych stupňov a Ústavného súdu, ale aj politikmi bez chrbtovej kosti, ktorí ich prípad zneužili na svoju ľúbivú predvolebnú kampaň a po víťazstve vo voľbách záhadne preskočili na stranu veľkopodnikateľa.

Rozhodnutia súčasného Ústavného súdu pocítili na svojich bedrách aj občania, keď na nich dopadli šalamúnske rozhodnutia vo veci referenda o predčasných voľbách a Mikasových vyhlášok. Mikasove právne akty označil za netypický všeobecne záväzný právny predpis (náš právny poriadok takýto pojem nepozná) a zabezpečil tak obmedzovanie ľudských práv vyhláškou (nezverejňuje sa v zbierke zákonov), kým Ústava jasne vymedzuje, že je to možné len zákonom.

Reklama

Aspoň v jednej veci by mohlo toto, na hrane s Ústavou, zrýchlené konanie Ústavného súdu poslúžiť. Mohlo by priniesť štipku pokoja medzi rozhádané tábory, lebo rozhodnutím pozastaviť len časti novely, dostal kocku cukru aj premiér aj prezidentka.

 

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

17:58

Marine Le Penová v stredu vyzvala svojich voličov, aby vo voľbách do Európskeho parlamentu spôsobili strane prezidenta Emmanuela Macrona čo najzdrvujúcejšiu porážku. Podľa správy agentúry AFP to Le Penová uviedla v prejave na sneme svojej strany Národné združenie (RN), ktorý sa konal v juhofrancúzskom meste Perpignan a bol venovaný príprave stratégie strany pred eurovoľbami vypísanými vo Francúzsku na 9. júna.

17:56

V Pásme Gazy sa nachádza viac vojnového odpadu a trosiek než na Ukrajine, uviedol v stredu predstaviteľ Služby OSN pre boj proti mínam (UNMAS) Charles Birch.

17:07

Turecká polícia v stredu zadržala viac ako 200 ľudí, ktorí nerešpektovali zákaz prvomájových zhromaždení na ikonickom námestí Taksim v Istanbule. Podľa agentúry AFP o tom informoval turecký minister vnútra Ali Yerlikaya.

1. máj v Istanbule
Demonštranti počas potýčky s policajtmi pri príležitosti osláv Sviatku práce v Istanbule v stredu 1. mája 2024
17:06

Česko si 20 rokov členstva v EÚ pripomína rôznymi podujatiami na mnohých miestach v republike. V hlavnom meste Praha sa v stredu pri tejto príležitosti konajú diskusie, koncerty, výstavy či divadelné predstavenia. Český prezident Petr Pavel večer v rámci osláv otvorí takzvaný Týždeň Európy.

16:59

Ankara sa rozhodla pripojiť k žalobe Južnej Afriky proti Izraelu na Medzinárodnom súdnom dvore OSN podľa Dohovoru o genocíde, a to z dôvodu situácie v pásme Gazy, uviedol turecký minister zahraničných vecí Fidan.

Juhoafrická republika v žalobe tvrdí, že „konanie a nečinnosť Izraela … majú charakter genocídy, pretože boli spáchané s osobitným úmyslom … zničiť Palestínčanov v pásme Gazy ako súčasť širšej palestínskej národnej, rasovej a etnickej skupiny“.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali