USA hrajú nebezpečnú hru…

USA hrajú nebezpečnú hru…

Washington 28. apríla 2024 (HSP/Aydınlık/Foto:TASR/AP-Alex Brandon)

 

Aydınlık: Najnovšie potácanie USA nezastaví formovanie multipolárneho sveta

Americký prezident Joe Biden
Na snímke americký prezident Joe Biden

USA sú v slepej uličke, tvrdí autor článku İsmet Özçelik pre Aydınlık, keďže boli porazené na Ukrajine, v Afrike a Afganistane. V smrteľných kŕčoch unipolarity sa Washington snaží niečo urobiť, ale všetky jeho pokusy budú márne, domnieva sa autor článku.

Reklama

Spojené štáty sú v slepej uličke. Trpia jednu porážku za druhou: Afganistan, Afrika, Ukrajina, pásmo Gazy….. Tézy, ktorými zavádzajú svet, medzinárodné právo, „demokracia“, ľudské práva, životné prostredie – to všetko hodili do koša, na ničom z toho Amerike nezáleží.

 

Reklama

Domáce problémy

Majú USA problémy len v zahraničnej politike? Ale nie, ani domáca situácia nie je jednoduchá. Stredná trieda rýchlo chudobnie, ľudia sú rozdelení, v niektorých štátoch sa diskutuje o odtrhnutí… Zdá sa, že Texas je zatiaľ potlačený. Ale džin je von z lampy a už sa tam nevráti. To, čo sa deje vo vnútri i navonok, spôsobuje v Spojených štátoch veľkú krízu.

 

Posledný záchvev

Zdá sa, že Spojené štáty stratili kontrolu. Americká vláda sa to snaží napraviť a hrá všetkými svojimi tromfami. Inými slovami, bez rozdielu stláča všetky dostupné tlačidlá.

Snemovňa reprezentantov schválila spojencom USA pomoc, najmä v oblasti bezpečnosti: 61 miliárd dolárov dostane Ukrajina, 26 miliárd Izrael, osem miliárd Taiwan. O potrebe schválenia tejto podpory boli presvedčení dokonca aj republikáni.

 

Reklama

Biden

Politický život amerického prezidenta Joea Bidena sa chýli ku koncu. Za týchto okolností robí unáhlené rozhodnutia a hrá veľmi nebezpečnú hru.

Je však možné s týmito peniazmi vyhrať konflikt s Ruskom? Dokonca aj samotní Američania tvrdia, že sa to nedá. Biden si však myslí niečo iné: „Finančné prostriedky poskytnuté Ukrajine sú pre Spojené štáty najväčšou investíciou.“

Bidenove slová ľudí desia.

 

Čo sa stane?

Aké dôsledky budú mať peniaze pridelené Washingtonom?

Reklama

Zhrňme si to v krátkosti. Na Ukrajine bude umierať viac ľudí. Izrael ničí budovy, ale Palestínčania statočne bránia svoje práva. To sa nezmení. Čo sa týka Taiwanu… Zlé správy pre USA: zdá sa, že plán Číny na znovuzískanie Taiwanu sa presunul na skorší termín.

Bidenove „investície“… Zachránia USA alebo ich priblížia k zániku? Uvidíme.

 

Reakcia

Podpora, ktorú Amerika a európske krajiny, ktoré sedia na jej chvoste, poskytujú Ukrajine a Izraelu, vyvolala na Západe ľudové povstanie. Európski robotníci sa búria. Búria sa aj poľnohospodári. Prišli pred dvere Európskeho parlamentu a pýtajú sa: „Čie sú to peniaze a komu ich dávate?“

Aj v Amerike sú protestné hlasy čoraz hlasnejšie. Chudobná stredná trieda sa búri.

To, čo sa deje teraz, možno nazvať predotrasmi, po ktorých budú nevyhnutne nasledovať väčšie zemetrasenia.

O rok alebo o dva.

Aj v Európe sa dvíha silná vlna. Postup ruských vojsk na Ukrajine, hospodárska kríza v EÚ, vysoká inflácia a zbedačovanie ľudí – to všetko len zvyšuje nespokojnosť obyvateľstva, predovšetkým vo Francúzsku a Nemecku, hoci aj v iných krajinách je počet nespokojných ľudí vysoký.

Tých, ktorí sa búria, chcú očierniť obvineniami z „nacizmu“. Konečný výsledok sa však nezmení. V niektorých krajinách už proamerické vlády odišli. Iné odídu o rok či dva.

 

Reklama

Výkyvy

USA tvrdo tlačia na pílu. Niektoré krajiny sú nerozhodné. Politici začali váhať.

To však nebude trvať dlho: ľudia sa dostanú k moci.

Unipolárny svet sa blíži ku koncu. A USA na tom nemôžu nič zmeniť.

Prečítajte si tiež:

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:15

Viac ako tri štvrtiny cestujúcich volia na cestovanie v mestskej a regionálnej doprave autobus. Za najlepšiu voľbu považuje autobusovú dopravu 78 % cestujúcich. Pri rozhodovaní o tom, či využijú služby verejnej dopravy, je pre cestujúcich dôležitá predovšetkým spoľahlivosť (63 %), krátka čakacia doba (46 %), čistota a pohodlie (43 %) či cena (41 %). Vyplýva to z prieskumu spokojnosti cestujúcich spoločnosti Arriva.

10:04

Spojené štáty v piatkovej správe upozornili na možné porušenie humanitárneho práva zo strany Izraela pri používaní amerických zbraní v Pásme Gazy. Dodávky zbraní však nepozastavili.

10:04

Predbežné výsledky súdnej pitvy vylúčili cudzie zavinenie smrti muža, ktorého telo našli v piatok (10. 5.) v derivačnom kanáli v katastri Bytče. Polícia v súčasnej dobe vykonáva potrebné úkony s cieľom zistenia totožnosti muža, doplnila Kremeňová.

09:48

Najmenej 200 osôb prišlo o život počas záplav na severe Afganistanu, uviedla v sobotu Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

09:27

Stovky ľudí boli evakuované z oblastí neďaleko hraníc s Ruskom v ukrajinskej Charkovskej oblasti, oznámil v sobotu regionálny gubernátor Oleh Synehubov. Moskva v piatok v tejto oblasti spustila pozemnú ofenzívu.

08:57

Parahokejisti zámorských veľmocí Kanady a USA sa stretnú v nedeľnom finále elitnej kategórie MS v Calgary. Domáci Kanaďania si v semifinále poradili s Čínou 2:1, Američania zdolali Česko 3:1. Slovenskí reprezentanti sa v súboji o konečnú piatu priečku stretnú s Kórejskou republikou, ktorú už v základnej skupine zdolali 4:2.

08:10

Vedci na Edinburskej univerzite (University of Edinburgh) objavili pečeňové bunky, ktoré tomuto orgánu pomáhajú pri regenerácii. Objav môže podľa nich viesť k vývoju nových liečebných metód poškodenej pečene.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke samozber jahôd v Návojovciach

Autor: TASR-Radovan Stoklasa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali