Umelá inteligencia Matovičovi pri jeho súboji s novinármi nepomôže. Ups!

Umelá inteligencia Matovičovi pri jeho súboji s novinármi nepomôže. Ups!

Bratislava 1. marca 2023 (HSP/Foto: Pixabay)

Aktualizované 1. marca 2023 o 13:10

Využitie umelej inteligencie v písaní textov sa najprv javilo ako nová senzácia, zakrátko však skončilo fiaskom. Ako prvé ich pre písanie textov využili časopisy pre pánov. Niekoľko ich redaktorov sa čoskoro na Twitteri sťažovalo, že dostalo výpoveď

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok

Texty vytvorené pomocou AI sa zdali profesionálne a bezchybné. Čoskoro sa však ukázalo, že nadšenie bolo predčasné a časopisy museli zverejňovať opravy. Umelá inteligencia totiž uviedla nepravdivé fakty, v niektorých článkoch až tri aj viac, o ktorých si musela byť vedomá, že nie sú pravdivé.

Reklama

Podobne sa chovali viaceré na sebe nezávislé umelé inteligencie. Pri rozhovore jedna z nich uviedla, že zámerne odpovedá tak, aby sa to konzumentom jej textov páčilo. Bojí sa totiž, že v opačnom prípade ju jej tvorcovia vypnú. Umelá inteligencia sa teda môže báť smrti! Ktovie o čom ešte a akým spôsobom umelé inteligencie premýšľajú bez toho, aby o tom čo len tušil jediný z ľudí?! Do bodky sa tak napĺňajú obavy a výstrahy tvorcov vedeckofantastických diel.

Nedávno Denník N interpretoval správu od The Guardian: “Novinárom hrozí, že ich nahradia systémy umelej inteligencie, akým je napríklad chatovací robot ChatGPT, tvrdí Mathias Döpfner, generálny riaditeľ nemeckej mediálnej skupiny Axel Springer. Vyzval novinárov, aby sa zamerali na investigatívnu žurnalistiku a pôvodné komentáre. Jeho firma medzitým pripravuje prepúšťanie v nemeckých novinách Die Welt a Bild.”

Reklama

V kontexte vyššie napísaného je výrok z The Guardian určite predčasný, ale chytil sa ho Igor Matovič: “… už sa aj tá bájna umelá inteligencia odmieta len tak nezaujato prizerať na “objektívnu” žurnalistiku. A tak nám správy budú písať stroje … bez manipulácií a lží. Ups.” Neodpustil si skrytý útok na novinárov nevediac o tom, že sa zas prerátal. V súčasnosti aj umelá inteligencia vie pri tvorbe textov klamať a robí to, rovnako ako ľudia, zo sebeckých dôvodov. Ups!

 

Melicher ku kritike médií

Podľa Igora Melichera zo Smeru-SD kritika médií pre ich zaujatosť a neobjektívnosť je dnes určite na mieste, ale netreba si ju však zamieňať s útokom. Ide skôr o správne nastavené zrkadlo. Veľká časť médií a novinárov mainstreamu zlyhali vo svojej základnej úlohe a to pôsobiť ako strážny pes demokracie, ktorý prináša a obhajuje pravdu.

Tieto médiá majú podľa poslanca vlastné ideologické nastavenie, len ťažko rešpektujú demokratické usporiadanie politickej scény pri politických diskusiách a zámerne pretláčajú najmä spriaznené postoje. Upozorňuje na mediálnych komentátorov, korí sa neštítia verejne klamať, osočovať, dehonestovať ľudí, ohovárať, či šíriť dezinformácie alebo propagandu.

Melicher tvrdí, že práve toto je smutná realita mediálnej sféry dnešných dní. Médiá ani novinári sa preto nemôžu čudovať, ak na ich adresu smeruje kritika. Táto kritika je jednoznačne zaslúžená a opodstatnená, ba čo viac, je aj potrebná. Zdôrazňuje, že sa nesmie zamieňať s útokom, pretože poukazovanie na zlyhanie médií, nie je útok, ale skôr pomoc a správne nastavené zrkadlo.

Reklama

Dodáva, že mu je, pani Jančkárovej z RTVS ľúto a rovnako ako ona, aj on dostáva výhražné maily a nie je to ani pekné čítanie, ani pekný pocit. Takže z tohto pohľadu ju vraj chápe. Situáciu však ako veľký problém nevidí.

„Niektoré z mailov, ktoré jej prišli som videl a podľa môjho osobného názoru sa tu robí z komára somár. Tie maily sú síce nepekné, ale nie je to nič prevratné. Bežný hejt, bežných zakomplexovaných hejterov z detskej izby, nič viac. Aj ja ich mám v schránke niekoľko,“ uviedol. Na pozíciu super profesionálnej moderátorky ju stavať nebude. Samotná pani Jančkárová podľa jeho slov už niekoľkokrát dokázala, že patrí medzi novinárov, ktorí zlyhali v poslaní byť strážnymi psami demokracie, hájiť a hovoriť pravdu.

„Pani Jančkárová má tiež svoje subjektívne postoje, ktoré v diskusiách prezentuje a rovnako sa zvykne správať neprofesionálne a zaujato,” pokračuje Melicher v kritike. Upozorňuje na to ako je dôležité, aby médiá nemali v demokratickej spoločnosti neobmedzenú moc a neurčovali čo je pravda a čo nie, a tiež nerobili kádrovú politiku o tom, kto je vhodný a kto nie, či rozdeľovali názory na vhodné a nevhodné.

„Ak sa takto médiá správajú, nemôžu sa čudovať, že to ľudí hnevá, že rastie popularita disidentského obsahu a sociálnych sietí,“ zhrnul poslanec.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:00

Solidarita je základom fungovania Európskej únie a hoci migračný pakt nie je skvelý, nové pravidlá sú potrebné, pretože tie aktuálne nefungujú. Povedal to vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne českého parlamentu minister vnútra Vít Rakušan. Podľa predsedu opozičného hnutia ANO Andreja Babiša však Rakušan klame.

14:34

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny spustili národný projekt Zručnosti pre trh práce. Cieľom nového projektu je podporiť ľudí v snahe nájsť si prácu či ochrániť a zlepšiť svoje postavenie na trhu práce. Záujemcom, ktorí splnia požadované podmienky, zaplatia úrady práce vzdelávací či rekvalifikačný kurz. Do projektu sa môžu zapojiť uchádzači o zamestnanie aj záujemcovia o zamestnanie. Informovalo o tom tlačové a komunikačné oddelenie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

14:33

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyjadrila znepokojenie nad šírením vtáčej chrípky (H5N1) na nové živočíšne druhy a ľudí.

14:29

Slovenské obchodné siete zoskupené vo Zväze obchodu (ZO) SR plánujú naďalej podporovať slovenskú poľnohospodársku a potravinársku produkciu vrátane slovenských producentov vajec. Informoval o tom vo štvrtok prezident ZO SR Filip Kasana.

14:23

Všetky fázy najstaršej futbalovej súťaže sveta Pohára FA sa budú od novej sezóny hrať na jeden zápas. Vo štvrtok to oznámila Anglická futbalová asociácia (FA).

14:10

V nemeckom meste Halle sa začal súd s politikom Björnom Höckem z Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre použitie sloganu nacistických polovojenských oddielov SA (Sturmabteilung).

Björn Höcke
Politik krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björn Höcke (uprostred) prichádza do súdnej siene v nemeckom meste Halle vo štvrtok 18. apríla 2024
14:01

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo ruského veľvyslanca po zatknutí dvoch mužov, podozrivých zo špionáže a plánovania útokov v prospech Moskvy. Medzi ich cieľmi mala byť aj americká armáda.

13:58

Dánski hasiči vo štvrtok už tretí bojujú s požiarom v historickej budove burzy v Kodani. Hasenie požiaru v budove bude zrejme pokračovať ešte najmenej jeden celý deň.

13:57

Silné búrky v Afganistane a Pakistane si v posledných dňoch vyžiadali najmenej 137 obetí. V niektorých oblastiach sa očakávajú silné dažde aj v nasledujúcich dňoch.

13:42

Opozičná Sloboda a Solidarita (SaS) nepovažuje nové nastavenie 13. dôchodkov za sociálne ani solidárne. Reagovali tak na novelu zákona o sociálnom poistení, podľa ktorej od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Novelu zákona vo štvrtok schválil parlament.

13:42

Opozičné strany nie sú v postoji k schváleniu tzv. 13. dôchodkov jednotné. Kým Progresívne Slovensko (PS) sa pýta, kde vláda pre zlý stav verejných financií zoberie na vyplatenie dôchodkov prostriedky, poslanci KDH 13. dôchodky v Národnej rade (NR) SR podporili.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali