To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ruská armáda výrazne postúpila v smere na Časov Jar

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ruská armáda výrazne postúpila v smere na Časov Jar

Kyjev 9. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Andriy Andriyenko)

Aktualizované 9. apríla 2024 20:01

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôl

Vojna na Ukrajine
Na snímke ukrajinský vojak zapaľuje sviečku v kostole zničenom po leteckom útoku ruskej armády v meste Orichiv, ktoré sa nachádza na frontovej línii v ukrajinskej Záporožskej oblasti
ežitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

19:55 – Dva drony zaútočili na autobus a mikrobus idúci po ceste v Belgorodskej oblasti, dvaja ľudia vrátane vodiča mikrobusu boli zranení, uviedol Gladkov.

Reklama

Tretí dron zaútočil na parkovisko poľnohospodárskeho podniku, nikto nebol zranený, ale bolo poškodené nákladné auto

 

Reklama

19:20 – Podpredseda Európskej komisie uviedol, že EÚ začala pracovať na 14. balíku sankcií voči Rusku a očakáva, že sa na ňom dohodne na jar.

14. balík sankcií EÚ voči Rusku bude zahŕňať opatrenia proti obchádzaniu obmedzení vrátane stropu na ceny ruskej ropy, dodal podpredseda Európskej komisie.

 

18:40 – Biden predĺžil o rok režim sankcií uvalených na Rusko kvôli “škodlivým aktivitám ruskej vlády v zahraničí”, uviedol Biely dom.

 

Reklama

18:05 – Británia a Spojené štáty dosiahli pokrok v otázke odovzdania zmrazených ruských štátnych aktív Kyjevu a návrh predložia na júnovom samite G7, uviedol Cameron.

 

18:00 – V okrese Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti na Ukrajine bol poškodený infraštruktúrny objekt. Informoval o tom predseda miestnej regionálnej správy Sergej Lysak.

Podľa oficiálneho zdroja varovania obyvateľstva bol 9. apríla v Dnepropetrovskej oblasti päťkrát vyhlásený letecký poplach.

 

Reklama

17:30 – Čína a Rusko sa zaviazali zachovať “stabilitu v priemyselnom dodávateľskom reťazci”, niekoľko dní po tom, ako americká ministerka financií Janet Yellenová varovala Peking pred podporou Moskvy.

Píše o tom denník Financial Times, ktorý komentuje stretnutie čínskeho ministra zahraničných vecí Wang I a ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova.

FT citovali čínske ministerstvo zahraničných vecí, podľa ktorého Wang I a Lavrov “zopakovali výzvy na užšiu spoluprácu oboch krajín v boji proti hegemonizmu”.

 

17:15 – Záporožská jadrová elektráreň bola niekoľko dní po sebe vystavená útokom dronov. V dôsledku série zásahov bola poškodená kupola jedného z energetických blokov, priestor nákladného prístavu a jedáleň. Personál elektrárne bol zranený. MAAE varovala pred zvýšeným rizikom vážnej jadrovej havárie.

elektraren
Miesta útokov

16:45 – V obci Grafovka v Belgorodskej oblasti bolo v dôsledku útoku ukrajinského dronu poškodené zariadenie komunikačnej infraštruktúry. Informoval o tom gubernátor Vjačeslav Gladkov.

 

16:10 – Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili nad Belgorodskou oblasťou približne o 15:30 moskovského času dve ukrajinské bezpilotné lietadlá, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

16:00 – Záber z odstraňovania trosiek v Kostantinovke po leteckom útoku na obytný sektor zverejnili OBA a Štátna služba pre mimoriadne situácie.

Reklama

Zahynul najmenej 1 človek, 3 osoby boli zranené. Podľa predbežných informácií sa pod troskami môžu nachádzať ďalšie 2 osoby vrátane 1 dieťaťa.

Celkovo bolo poškodených 27 súkromných obytných domov, 3 viacpodlažné budovy, 2 infraštruktúrne objekty a administratívna budova.

vojna
Záber z odstraňovania trosiek v Kostantinovke po leteckom útoku na obytný sektor

15:55 – Vyšetrovací výbor Ruskej federácie začal trestné stíhanie vo veci financovania terorizmu zo strany predstaviteľov USA a krajín NATO na základe výzvy poslancov po teroristickom útoku v Crocuse.

 

15:10 – Ruská armáda vstúpila do Krasnogorovky, tvrdí vojenský expert Bildu Julian Röpke, ktorý preštudoval videozáznamy z bojov.

Reklama

Krasnogorovka sa nachádza 20 kilometrov západne od Donecka a severne od Marinky. Rusi v tomto úseku od februára 2022 prakticky nenapredujú.

Súdiac podľa záberov, ruské jednotky vstúpili do osady na obrnených vozidlách z juhovýchodu z blízkosti Marinky, pričom prekročili železničnú trať.

“Kým sa neobjavia dôkazy o opaku, musíme predpokladať, že Rusko úspešne vylodilo desiatky vojakov na juhu Krasnogorovky a teraz okupuje niekoľko obytných oblastí južne a severne od železničnej trate,” píše Röpke. Predtým sa objavili správy, že Ruská federácia postupovala aj pri Bachmute a Avdejevke.

vojna
Situácia na fronte

14:50 – Ruská armáda zasiahla Charkovský závod na opravu lietadiel, kde sa vyrábajú bezpilotné lietadlá pre AFU, dvoma FAB-mi, informovalo ministerstvo obrany

 

Reklama

14:15 – Ruská federácia podnikla najmenej 2 údery na civilný podnik v Charkove, uvádza OBA.

Dochádza k ničeniu a vypaľovaniu budov. Traja zamestnanci podniku boli zranení.

 

13:25 – Zelenskyj prišiel na výstavbu opevnení v Charkovskej oblasti.

Už skôr ruské a potom aj západné médiá písali o pravdepodobnosti ruskej ofenzívy s cieľom obsadiť mesto.

Ukrajinské úrady však popreli, že by sa Ruská federácia pripravovala na útok na Charkov. Spravodajská služba uviedla, že neexistujú žiadne náznaky formovania údernej skupiny.

Zelenskyj na druhý deň uviedol, že Charkov “nie je v nebezpečenstve”, pokiaľ ide o ruskú ofenzívu.

Reklama

 

12:40 – V dôsledku ostreľovania obce Klimovo v Brjanskej oblasti zo strany AFU zahynula žena a dieťa. Traja ľudia boli zranení, uviedol šéf oblasti Alexander Bogomaz.

 

11:59 –  Rusko postupuje na Časov Jar taktikou dvojitého úderu: súčasne podniká frontálny úder z východu a z bokov na juhu a severe.

Napísal o tom vojenský analytik denníka Bild Julian Röpcke
po tom, ako na mape preštudoval ruské manévre za posledných 10 dní.

Rusko takúto taktiku použilo už skôr pri obsadzovaní ukrajinských osád: Avdejevka a Bachmut.

 Rusko postupuje na Časov Jar taktikou dvojitého úderu
Rusko postupuje na Časov Jar taktikou dvojitého úderu

11:18 – Ruská armáda opäť výrazne postúpila v smere na Časov Jar v bachmútskom smere, informoval ukrajinský zdroj Deep State.

Reklama

Konkrétne – v Bogdanovke a zo strany Ivanovska.

Americký “Inštitút pre štúdium vojny” potvrdzuje, že ruské vojská postúpili na juhozápad od Bogdanovky. Vyplýva to z geolokačných záberov zverejnených 8. apríla.

Ruskí vojnoví korešpondenti tiež tvrdia, že ruské jednotky postúpili západne od Bogdanovky.

Ruská armáda opäť výrazne postúpila v smere na Časov Jar v bachmútskom smere
Ruská armáda opäť výrazne postúpila v smere na Časov Jar v bachmútskom smere

10:57 –  Ruská federácia tvrdí, že na Záporožskú jadrovú elektráreň zaútočil ďalší dron.

Podľa nej dron zasiahol strechu budovy výcvikového strediska, k obetiam nedošlo.

Z ostreľovania obviňuje Ukrajinu, podobne ako v predchádzajúcich prípadoch, ktorých bolo v posledných dňoch niekoľko. Kyjev sa k incidentu zatiaľ nevyjadril, ale pri predchádzajúcich útokoch obvinil samotné Rusko, ktoré elektráreň kontroluje.

 

Reklama

07:52 – Lavrov uviedol, že Čína je proti stretnutiam o Ukrajine, ktoré sa konajú bez účasti Ruska.

Ruský minister zahraničných vecí to povedal počas svojej návštevy Pekingu a po rozhovoroch so svojím čínskym náprotivkom Wang I.

“Spolu s mojimi čínskymi kolegami sme si potvrdili záver o nezmyselnosti akýchkoľvek medzinárodných podujatí, ktoré nielenže neberú do úvahy pozíciu Ruska, ale ju úplne ignorujú, ktoré presadzujú absolútne prázdnu, ultimatívnu tzv. zelenského mierovú formulu a sú tak úplne odtrhnuté od akejkoľvek reality,” povedal Lavrov.

Opäť podporil čínsky plán urovnania konfliktu.

“Známych 12 bodov, ktoré Čína predložila minulý rok, jasne a absolútne formuluje potrebu, po prvé, zohľadniť základné príčiny tohto konfliktu a po druhé, v úsilí o urovnanie sa usilovať o odstránenie týchto príčin, predovšetkým v kontexte zabezpečenia rovnakej, nedeliteľnej bezpečnosti, a to aj v Európe, ale aj vo svete ako celku,” povedal ruský minister zahraničných vecí.

 

07:17 – Jednou z hlavných tém návštevy ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova v Číne je vojna na Ukrajine.

Reklama

Podľa ruskej publikácie Kommersant bude Sergej Lavrov o tejto téme rokovať so svojím čínskym náprotivkom Wang I, ako aj s ďalšími partnermi.

“Rok po predstavení mierového plánu ČĽR (predpokladá prímerie pozdĺž frontovej línie bez stiahnutia ruských vojsk – pozn. red.) sa pravdepodobne stal hlavnou alternatívou k “mierovej formule” ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského,” píše Kommersant.

Noviny pripomínajú, že deň predtým osobitný vyslanec Číny pre euroázijské záležitosti Li Chuej navštívil Kyjev, Moskvu a európske hlavné mestá.

Po jeho návšteve hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lin Ťien povedal, že Čína je za zvolanie medzinárodnej mierovej konferencie s “rovnocennou účasťou všetkých strán a nestrannou diskusiou o všetkých mierových iniciatívach”.

“Čína podporuje usporiadanie spravodlivých medzinárodných stretnutí, ktoré Ukrajina aj Rusko uznajú, o všetkých mierových projektoch s rovnocennou účasťou oboch strán,” povedal čínsky diplomat.

Pripomeňme, že Ukrajina v súčasnosti pripravuje mierovú konferenciu vo Švajčiarsku, ktorá sa má konať v polovici júna a na ktorej sa bude diskutovať o jej “mierovom vzorci”, ktorý požaduje stiahnutie ruských vojsk na hranice z roku 1991, o čom Rusko odmieta diskutovať.

“Moskva a Kyjev vidia misiu Pekingu odlišne. Kým ukrajinská strana dúfa, že sa jej nakoniec podarí presvedčiť Čínu, aby sa na konferencii vo Švajčiarsku zúčastnila, ruská strana naopak očakáva, že neúčasť Číny nakoniec spôsobí, že konferencia nebude životaschopná,” konštatuje Kommersant.

Reklama

Mimochodom, po Lavrovovi pricestuje tento týždeň do Číny aj nemecký kancelár Olaf Scholz. Hlavnou témou bude aj diskusia o vojne na Ukrajine.

 

06:30 – EÚ predbežne súhlasila s predĺžením bezcolného obchodu s Ukrajinou o ďalší rok, ale s možnosťou obmedzení. Informoval o tom spravodajca Rádia Sloboda Rikard Jozwiak v X.

Podľa neho predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou do júna 2025 predbežne podporili Rada EÚ, Európska komisia a Európsky parlament.

V takomto rozhodnutí sa stanovuje aj “ochranný mechanizmus”, v rámci ktorého sa môžu opätovne zaviesť kvóty a clá na poľnohospodárske výrobky, konkrétne na hydinové mäso, vajcia, cukor, ovos, kukuricu, obilniny a med.

Reklama

Spustenie “ochranného mechanizmu” by záviselo od objemu dovozu zaznamenaného od polovice roka 2021 do konca roka 2023.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:55

Medziročná miera inflácie v Nemecku zostala v apríli 2024 na marcovej úrovni 2,2 %. Ukázali to v pondelok predbežné údaje spolkového štatistického úradu Destatis. Informovala agentúra Bloomberg.

Podľa Destatistu je miera inflácie v najväčšej európskej ekonomike najmenšia od mája 2021.

14:43

Na pozvanie maďarského prezidenta Tamása Sulyoka a premiéra Viktora Orbána pricestuje v stredu 8. mája do Budapešti čínsky prezident Si Ťin-pching na oficiálnu dvojdňovú návštevu Maďarska. Pre agentúru MTI to v pondelok uviedol Orbánov hovorca Bertalan Havasi.

Čínska hlava štátu bude rokovať so Sulyokom a Orbánom o bilaterálnych politických, ekonomických a medzinárodných otázkach.

14:41

Poľskí poľnohospodári zrušili blokády na hraničných priechodoch s Ukrajinou a ukončili dva mesiace trvajúci protest voči dovozu ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov. Informovala agentúra AFP.

Podľa poľských farmárov ukrajinské výrobky nespravodlivo konkurovali domácej produkcii a znižovali ceny na poľskom trhu. Poľsko vlani zaviedlo dočasné embargo na ukrajinské obilie.

14:38

Obyvatelia Toga začali v pondelok hlasovať v prvých parlamentných voľbách po ústavnej reforme. Podľa kritikov to umožní prezidentovi Fauremu Gnassingbému zotrvať pri moci. Informovala agentúra AFP.

Faure Gnassingbé (57) je pri moci už takmer 20 rokov. V krajine predtým vládol takmer štyri desaťročia jeho otec Gnassingbé Eyadé, ktorý sa moci ujal po vojenskom prevrate. Faure Gnassingbé sa podľa predchádzajúcej ústavy mohol uchádzať o post prezidenta už len raz – v roku 2025.

Voľby v Togu Faure Gnassingbé
Na snímke prezident Toga Faure Gnassingbé (uprostred) pózuje pred začiatkom summitu lídrov Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) v nigérijskej metropole Abuja
14:00

Európsky parlament (EP) v pondelok spustil druhú fázu komunikačnej kampane, v ktorej zdôrazňuje dôležitosť účasti na eurovoľbách a ochrany demokracie. 

Prostredníctvom sloganu “Využi svoj hlas. Nenechaj za seba rozhodnúť iných” EP v druhej fáze komunikačnej stratégie zdôrazňuje dôležitosť demokracie.

13:48

Opozičná SaS v pondelok spustila petíciu na ochranu druhého piliera. Dôvodom je obava, že by ho vláda mohla opäť otvoriť. Vyhlásil to v pondelok predseda SaS Branislav Gröhling na tlačovej konferencii s tým, že ak petícia získa 100.000 podpisov, bude sa musieť prerokovať v Národnej rade (NR) SR.

13:47

Pokiaľ vláda neprijme dodatočné opatrenia na konsolidáciu verejných financií, môže v tomto roku deficit verejnej správy (VS) dosiahnuť 7,587 miliardy eur alebo 5,8 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplýva to z aprílového rozpočtového semaforu Kancelárie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Oproti marcovej prognóze očakáva RRZ nárast schodku o 104 miliónov eur.

13:46

Nemecký minister poľnohospodárstva Cem Özdemir chce rozšíriť štátnu pomoc pre poľnohospodárov v Európskej únii (EÚ). Takzvaná pomoc de minimis, teda finančná podpora, ktorú za určitých podmienok nemusí schváliť Európska komisia (EK), by sa mala viac ako zdvojnásobiť, povedal minister v pondelok. Informovala agentúra DPA.

13:29

Škótsky premiér (prvý minister) Humza Yousaf oznámil, že odstupuje z funkcie a končí aj ako líder Škótskej národnej strany. Tento týždeň mal čeliť dvom hlasovaniam o dôvere.

13:12

Generálny riaditeľ americkej automobilky Tesla Elon Musk počas návštevy v Číne dosiahol dohodu o niektorých kľúčových regulačných prekážkach, ktoré firme dlho bránili uviesť na trh najautonómnejšiu verziu svojho softvéru Autopilot v ázijskej krajine. To je priaznivý výsledok prekvapivej návštevy Muska v Pekingu.

13:05

Najmenej 18 ľudí zahynulo a ďalších 32 utrpelo zranenia pri nedeľnej havárii autobusu neďaleko mexickej metropoly, uviedli miestne úrady.

12:55

Vyšetrovanie českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) potvrdilo, že za útokom na muničné sklady vo Vrběticiach pred ôsmimi rokmi bola ruská vojenská tajná služba GRU. Oznámila to česká Bezpečnostná informačná služba (BIS).

12:41

Konfrontácia Iránu s Izraelom potvrdila, že s krajinami v oblasti Perzského zálivu je potrebná väčšia súčinnosť v oblasti obrany. Uviedol to v pondelok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) počas stretnutia so saudskoarabským ministrom zahraničných vecí Fajsalom bin Farhánom Saúdom v Rijáde
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali