To najdôležitejšie z Ukrajiny – Biden je pripravený stretnúť sa s Putinom

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Biden je pripravený stretnúť sa s Putinom

Bratislava 22. decembra 2022 (HSP/Foto:TASR/AP-Andriy Andriyenko,Screenshot)

Aktualizované 22. decembra 2022 19:49

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

ukrajina vojna
Ilustračné foto

 

Reklama

19:25 – Joe Biden je pripravený stretnúť sa s Vladimirom Putinom, ak Rusko prejaví vážnu ochotu rokovať. Uviedol to koordinátor strategickej komunikácie Bieleho domu John Kirby.

 

Reklama

19:20 – Novinárka Strany Alexandra Charčenko analyzovala, čo píšu západné médiá o návšteve Vladimíra Zelenského v Spojených štátoch.

V podstate si kladú otázky – či podpora pre Ukrajinu zostane na rovnakej úrovni po prechode Snemovne reprezentantov pod kontrolu republikánov, a tiež, že Biely dom sa snaží nájsť „spravodlivý mier“ na ukončenie vojny, ale Zelenskyj má vlastnú predstavu o podmienkach pre takýto svet. Vplyv odporcov Ukrajiny v novej Snemovni reprezentantov vedenej republikánmi znervózňuje Kyjev z toho, čo bude ďalej: nie je isté, že standing ovation v Kongrese sa budúci rok zmení na otvorenú šekovú knižku.

 

19:00 – Americký Senát odhlasoval začlenenie pozmeňujúceho návrhu do návrhu rozpočtu, ktorý by umožnil konfiškáciu zmrazeného majetku podnikateľov z Ruskej federácie v prospech Ukrajiny.

 

Reklama

18:30 – USA uvaľujú sankcie na 10 ruských námorných organizácií v súvislosti s ruskými akciami proti ukrajinským prístavom, uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí.

“Po námorných operáciách Ruska proti ukrajinským prístavom vrátane tých, ktoré zásobujú svet potravinami a obilím, dnes Spojené štáty uvaľujú sankcie proti ruským námorným organizáciám.

Konkrétne ministerstvo zahraničných vecí identifikuje 10 ruských námorných organizácií,” uvádza sa vo vyhlásení amerického ministerstva zahraničných vecí.

Sankcie sa okrem iného týkajú koncernu Aurora, popredného ruského podniku v oblasti vývoja, výroby a dodávok automatizovaných riadiacich systémov pre hladinové lode a ponorky, spoločnosti Morinformsystem-Agat, ktorá je označovaná za vedúcu spoločnosť v ruskom lodiarskom priemysle špecializujúcu sa na vývoj, výrobu a údržbu bojových informačných a riadiacich systémov, a výskumného ústavu Prometej, ktorý je považovaný za poprednú spoločnosť v krajine zaoberajúcu sa stavbou vojenských lodí.

 

Reklama

18:29 – Ukrajinskej armáde bude trvať niekoľko mesiacov, kým si riadne osvojí systémy Patriot.

Informovala o tom CNN s odvolaním sa na nemenovaného vysokopostaveného predstaviteľa Pentagónu.

“Patriot si vyžaduje výcvik a očakávame, že ukrajinská armáda bude potrebovať niekoľko mesiacov na to, aby ho úspešne používala,” povedal úradník.

Zdôraznil, že SAMy, ktoré USA posielajú na Ukrajinu, poskytnú Ukrajine príležitosť posilniť jej systém protivzdušnej obrany s dlhým doletom – na obranu proti riadeným a balistickým strelám, ako aj bojovým lietadlám.

“Naším cieľom je pomôcť Ukrajine posilniť komplexný prístup k protivzdušnej obrane,” dodal hovorca CNN.

 

18:27 – Najhoršia situácia s elektrinou v Kyjeve je v Obolone a Kurenivke.

Informoval o tom generálny riaditeľ spoločnosti Yasno na Facebooku. V ostatných okresoch hlavného mesta sa podľa neho situácia zlepšuje.

“Dnes je v Kyjeve lepšie. Rozdelenie je nasledovné: ľavý breh hlavného mesta je veľmi blízko k plánu. Na pravom brehu je situácia o niečo horšia ako na ľavom brehu. Ale lepšie ako včera. Kurenivka a Obolon to stále nemajú ľahké. Tieto oblasti sú stále zásobované menším množstvom elektrickej energie,” napísal Kovalenko.

Povedal tiež, že “vďaka dočasným programom sa podarilo ozdraviť domy, ktoré boli od ostreľovania bez prúdu. Mali by mať k dispozícii aspoň niekoľko hodín elektrinu.”

Reklama

 

18:25 – Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanaání kritizoval vyhlásenia Vladimíra Zelenského o vojenskej podpore Moskvy zo strany Teheránu vo vojne proti Ukrajine.

V Kanaaniho komentári uverejnenom na webovej stránke iránskeho ministerstva zahraničných vecí sa uvádza, že Irán “nedodal žiadnej strane vojenské vybavenie na použitie vo vojne na Ukrajine” a vždy rešpektoval územnú celistvosť všetkých krajín vrátane Ukrajiny.

“Zelenskij by mal vedieť, že strategická trpezlivosť Iránu s takýmito nepodloženými obvineniami nie je neobmedzená,” povedal hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí.

Kanaani tiež odporučil ukrajinskému prezidentovi, aby sa “poučil z osudu niektorých iných politických lídrov, ktorí sa uspokojili s podporou USA”.

Reklama

 

18:20 – Ruské médiá upozornili na to, že Vladimir Putin v súvislosti s vojnou na Ukrajine, ktorú Rusko oficiálne nazýva “špeciálnou vojenskou operáciou”, spomenul slovo “vojna”. A za použitie slova “vojna” v súvislosti so súčasnými udalosťami na Ukrajine hrozí Rusom zodpovednosť, a to až trestnoprávna.

“Naším cieľom nie je roztočiť kolotoč vojenského konfliktu, ale naopak, ukončiť túto vojnu,” povedal ruský prezident.

Ruskí novinári však pripomínajú, že slovo “vojna” už použil – na Valdajskom fóre. Ale potom povedal “občianska vojna”.

 

Reklama

18:15 – Gubernátor Charkovskej oblasti potvrdil údery na regionálne centrum.

“Teraz sme práve zažili priamy úder na mesto Charkov. Muselo ísť o raketový útok – to sa teraz dozvieme. Teraz máme výstrahu – prichádzajú údery,” povedal Oleg Sinegubov v telemaratóne.

 

18:10 – Putin tvrdí, že strop na ceny ruskej ropy nemá vplyv na ruskú ekonomiku.

“Žiadne individuálne škody na hospodárstve a v sektore palív a energetiky nie sú viditeľné. Predávame zhruba a približne za ceny, ktoré sú stanovené ako strop. Cieľ je jasný: obmedziť príjmy ruského rozpočtu. Ale nič nestrácame. Zo stropu nie sú žiadne straty,” povedal prezident Ruskej federácie.

Zároveň vyjadril nespokojnosť so samotným faktom stropu.

“Snažia sa do globálneho energetického sektora nasadiť nové nástroje, ktoré nie sú vlastné ekonomike. Spotrebiteľ – kupujúci sa snaží zaviesť nové nástroje, netrhovú reguláciu. Ak si prídu kúpiť Chevrolet a Mercedes, kúpim ho za 5 rubľov a nie viac. Ale potom sa Chevrolet a Mercedes zatvoria, pretože výroba nebude rentabilná,” vysvetlil Vladimir Putin.

Reklama

 

18:05 – Hlavné body večerného zhrnutia ukrajinského generálneho štábu:

– Ruská armáda pokračuje v ofenzíve na Bachmutskom a Avdejevskom smere a snaží sa zlepšiť taktickú situáciu na Kupianskom a Limanskom smere.

– Rusi uskutočnili 5 raketových a 5 leteckých útokov a tiež približne 15 ostreľovacích útokov z MLRS, vrátane ostreľovania Marganca v Dnepropetrovskej oblasti a Časov Jaru v Doneckej oblasti, kde došlo k civilným obetiam.

– V Záporožskej a Chersonskej oblasti bolo ostreľovaním zasiahnutých viac ako 25 osád. Patria k nim Novopol v Doneckej oblasti, Stepne, Guľapole, Ščerbaki, Malá Tokmačka a Dorožňanka v Záporožskej oblasti, Novomitrovka, Kachkarovka, Cherson, Inženernoje a Ľvov v Chersonskej oblasti a Očakov v Nikolajevskej oblasti.

– AFU zasiahla Rusov pri Nikolajevke, okres Skadovka, Chersonská oblasť. Zahynulo až 140 ruských vojakov a bolo zničených 8 nákladných vozidiel KamAZ s muníciou.

– Podľa aktuálnych informácií prišli Rusi 20. decembra v dôsledku zničenia poľného letiska pri Kachovke v Chersonskej oblasti až o 150 mŕtvych a približne 50 zranených. Zničených bolo až 20 kusov vojenskej techniky rôznych typov.

Reklama

 

18:00 – Nový večerný príhovor Vladimíra Zelenského, nahraný pred odchodom na Ukrajinu.

Hlavná body vo večernom prejave prezidenta:

– Svoju cestu do Washingtonu označil za úspešnú. Informoval, že prináša to, čo potrebuje na front.

– Povedal, že sa na ceste z Washingtonu do Kyjeva stretol s poľským prezidentom v Rzeszowe.

– Zablahoželal energetikom k ich profesionalite a uviedol, že došlo aj k dohodám v oblasti energetiky.

 

Reklama

17:55 – Ruský prezident je skeptický voči americkému systému protivzdušnej obrany Patriot, ktorý USA poskytli Ukrajine.

“Patriot je dosť starý systém a nefunguje tak ako náš S-300, ale vždy existuje protilátka,” povedal Vladimir Putin.

“Budeme sa snažiť získať aj Patriot,” povedal.

Putin vysvetlil, prečo Rusko nezintenzívňuje bojové operácie na Ukrajine.

“Zintenzívnenie bojov vedie k neopodstatneným stratám. Ruský prezident povedal: “Sliepka po zrniečku klove”.

 

17:50 – Bombové útoky v Charkove a Dnepre. Na východe Ukrajiny platí letecký poplach.

Reklama
vojna ukrajina
Bombové útoky v Charkove a Dnepre. Na východe Ukrajiny platí letecký poplach.

17:35 – Rusi neprelomili ukrajinskú obranu v Bachmute a nemajú tam žiadny prielomový úspech, uviedol Serhij Čerevatij, hovorca východnej skupiny AFU, po tom, čo britská rozviedka oznámila, že ruské jednotky postúpili na východný okraj Bachmutu.

“Z globálneho hľadiska tam samozrejme nemajú žiadny prielomový úspech, žiadne prelomenie našej obrany, s ktorým počíta každá seriózna útočná operácia. Existujú však lokálne pohyby na jednu alebo druhú stranu, čelné ohyby. Ich skupiny sa občas prebili na predmestie Bachmutu, ale boli odtiaľ vyradené,” povedal Čerevatyj počas telemostu.

Podľa neho sa darí zdržiavať Ruskú federáciu v Bachmute pred preniknutím hlboko do Doneckej oblasti a Rusi tam utrpia ťažké straty.

 

17:30 – Rogozin pre ruské médiá uviedol, že jeho pomocník bol zabitý počas ostreľovania reštaurácie v Donecku.

Predtým povedal, že zranení boli jeho “bojovníci”: “jeden je v kóme, jeden mŕtvy”.

Samotného bývalého šéfa Roskosmosu a ďalších dvoch zranených už údajne previezli do vojenskej klinickej nemocnice v Rostove na Done. Dve osoby boli zabité.

Reklama

Ukrajinská štátna pohraničná služba už jasne uviedla, že ostreľovanie uskutočnili ukrajinské ozbrojené sily.

 

17:10 – Spoločnosť Wagner PMC dostala zásielku zbraní zo Severnej informovlo americké oddelenie agentúry Reuters.

“Môžeme potvrdiť, že Severná Kórea dokončila prvé dodávky zbraní spoločnosti Wagner, ktorá za toto vybavenie zaplatila. Severná Kórea minulý mesiac dodala Rusku rakety a strely, ktoré mal použiť Wagner,” uviedol zdroj z americkej administratívy.

Množstvo dodaných zbraní nie je schopné zmeniť dynamiku vojny, tvrdia predstavitelia, ale obávajú sa, že severokórejské dodávky budú pokračovať.

Reklama

Treba poznamenať, že deň predtým USA uvalili sankcie na spoločnosť Wagner PMC a obmedzili jej prístup k americkým vojenským technológiám.

 

16:50 – Chersonské úrady vyzývajú na evakuáciu obyvateľov okresu Ostrov kvôli neustálemu ruskému ostreľovaniu.

“Táto štvrť je vysoko rizikovou oblasťou. Ostrov môže zostať bez elektriny, kúrenia a dodávok vody v dôsledku nepriateľských zásahov. Vyzývam obyvateľov Ostrova, aby sa evakuovali do bezpečnejších oblastí Ukrajiny,” píše gubernátor Januševič.

Tvrdí, že miestna správa pomáha tým, ktorí chcú odísť, a zverejňuje kontakty na horúcu linku.

Treba poznamenať, že mesto pravidelne stráca energiu v dôsledku neustáleho ostreľovania nielen civilných, ale aj infraštruktúrnych zariadení.

 

16:30 – V zahraničí žije 5-7 miliónov Ukrajincov.

Takéto údaje vyslovil predseda vlády Denis Šmygaľ. Tvrdí, že takmer všetci utečenci sa chcú vrátiť.

“Až 90 % tých, ktorí odišli, sa chce vrátiť domov. Toto sú údaje z prieskumov verejnej mienky. Jasne chápeme, že Ukrajinci sa na jar vrátia aktívnejšie,” povedal Šmygaľ pre agentúru Interfax-Ukrajina.

Predtým sme informovali o obavách v Európe, že ukrajinskí utečenci sa túto zimu v súvislosti s energetickou krízou opäť húfne vrátia.

 

15:50 – Zelenskyj sa na ceste zo Spojených štátov na Ukrajinu stretol s poľským prezidentom Andrzejom Dudom.

“Zhrnuli sme výsledky roka, ktorý priniesol historické výzvy v dôsledku rozsiahlej vojny. Diskutovali sme o strategických plánoch do budúcnosti, bilaterálnych vzťahoch a interakcii na medzinárodnej úrovni v roku 2023,” povedal Zelenskyj.

 

Reklama

15:15 – Kremeľ vo štvrtok vyhlásil, že Washington a Kyjev sú hluchí k obavám Ruska. Reagoval tak na stredajšiu návštevu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Spojených štátoch.

 

15:10 – Rokovania o vytvorení bezpečnej zóny v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na Ukrajine, ktorá je zároveň najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe, stále pokračujú, uviedla vo štvrtok Moskva.

 

14:35 – Náčelník generálneho štábu ruskej armády generál Gerasimov oznámil “stabilizáciu frontovej línie” na Ukrajine.

Podľa neho teraz Ruská federácia sústredila hlavné úsilie svojich jednotiek na „dokončenie operácie v DĽR (teda na dobytie celého územia Doneckej oblasti). Gerasimov hovorí, že frontová línia na Ukrajine sa tiahla 815 kilometrov.

Tvrdí tiež, že ruské hypersonické rakety Kinžal sa ukázali byť nezraniteľné pre ukrajinskú protivzdušnú obranu a ruské raketové útoky „paralyzovali prácu ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu“. Uviedol, že ruská armáda zasiahla viac ako 1,3 tisíca kritických objektov Ukrajiny a domnieva sa, že to “výrazne znížilo bojový potenciál ukrajinských jednotiek”.

Krematorsk po dnešných úderoch
Krematorsk po dnešných úderoch

14:30 – Zelenskyj usporiadal samostatné stretnutie s demokratickými a republikánskymi lídrami v Kongrese.

Ukrajinský prezident sa stretol s predsedníčkou Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovou, vodcom pre menšiny v Senáte Mitchom McConnellom, vodcom republikánskej menšiny v Snemovni reprezentantov Kevinom McCarthym a vodcom demokratickej väčšiny v Senáte Chuckom Schummerom.

 

13:05 – Na ruskom lietadlovom krížniku – lodi Admirál Kuznecov -, ktorý prechádza opravami v Murmansku, vypukol požiar.

 

13:00 – Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa domnieva, že Európa musí v rámci Severoatlantickej aliancie zohrávať asertívnejšiu úlohu, znížiť svoju závislosť od USA a rozvíjať vlastné obranné kapacity, aby zabezpečila mier v regióne, ktorým otriasa vojna na Ukrajine. Povedal to v rozhovore, ktorý poskytol v stredu pre francúzsky denník Le Monde, americký Wall Street Journal a libanonský an-Nahár na palube lietadla pri návrate zo summitu v jordánskej metropole Ammán.

 

12:55 – Lídri 27 krajín eurobloku sa 3. februára stretnú s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Konanie summitu EÚ — Ukrajina oznámil vo štvrtok hovorca predsedu Európskej rady Barend Leyts. Miesto, na ktorom bude prebiehať, sa však dosiaľ neurčilo.

Reklama

 

12:50 – Vladimír Putin dnes zavolal designovanému izraelskému predsedovi vlády Benjamínovi Netanjahuovi, aby mu pogratuloval k volebnému víťazstvu a zostaveniu novej vlády.

 

12:25 – Ruské médiá opäť zverejňujú zábery Šojgua v ruských pozíciách – údajne vo vojnovej zóne. Ide už o druhú takúto návštevu za posledné dni.

Vo videu Šojguu navštevuje veliteľské stanovištia a pohybuje sa po vidieckych cestách v autách so symbolom „Z“.

 

12:20 – Ukrajina potvrdila ostreľovanie reštaurácie v Donecku, kde exšéf Roskosmosu Rogozin oslavoval narodeniny.

Štátna pohraničná služba uviedla, že ostreľovanie reštaurácie bolo akýmsi „oznámením“ exšéfovi Roskosmosu o nelegálnom prekročení hranice Ukrajiny.

„Štátna pohraničná služba nedávno zistila, že ruský občan D. Rogozin nelegálne prekročil ukrajinskú hranicu a zistil, kde sa nachádza na území dočasne okupovanom Ruskom v Doneckej oblasti.

 

10:50 – Rokovania o bezpečnej zóne okolo Záporožskej jadrovej elektrárne budú pokračovať, uviedol Rosatom po rokovaní svojho šéfa Lichačova so šéfom MAAE Grossim.

 

10:05 – Na pohrebiskách v juhukrajinskom meste Mariupol a jeho okolí pribudlo najmenej 10 300 nových hrobov, napísala agentúra AP s odkazom na analýzy satelitných snímok od začiatku marca až do decembra. Väčšina hrobov sa nachádza na masovom pohrebisku v obci Staryj Krym.

 

10:00 – Ukrajinské hlavné mesto Kyjev bude mať začiatkom januára nadchádzajúceho roka aj pri najoptimistickejšom scenári elektrinu len najviac desať hodín denne, upozornil v stredu poradca ministerstva energetiky Olexandr Charčenko.

Reklama

 

9:10 – Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová vyjadrila nádej, že Kongres schváli nový balík vojenskej a ekonomickej pomoci Ukrajine v najbližších 48 hodinách, píše „Voice of America“.

Hovoríme o sume viac ako približne 48 miliárd dolárov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes v Kongrese vyjadril nádej, že Spojené štáty budú pokračovať vo financovaní Ukrajiny.

Foto z Ugledaru, kde už niekoľko mesiacov prebiehajú intenzívne boje
Foto z Ugledaru, kde už niekoľko mesiacov prebiehajú intenzívne boje

8:35 – Podľa britských tajných služieb začali bieloruskí inštruktori cvičiť mobilizovaných Rusov.

“Pravdepodobné využitie bieloruských inštruktorov je pokusom čiastočne vyplniť nedostatok ruských vojenských inštruktorov, z ktorých mnohí sú umiestnení na Ukrajine alebo sa stali obeťami,” tvrdia experti.

Západná rozviedka to tiež považuje za znak prepätia ruského vojenského systému, pretože Moskva tradične verila, že bieloruské vojenské sily majú nižšiu silu ako ruské.

 

8:30 – Zhrnutie ukrajinského generálneho štábu ráno 22. decembra:

– Rusko stratilo na Ukrajine viac ako stotisíc vojakov, tritisíc tankov a šesťtisíc obrnených vozidiel.

– Počas dňa nepriateľ spustil šesť raketových a 15 leteckých útokov. Objekty v Záporožskej oblasti boli poškodené.

– Ruské útoky boli odrazené v Novoselovskom, Ploščanke, Stelmachivke, Červonopopovke (Luhanská oblasť) a Berestovoje, Jakovlevka, Soledar, Bachmut, Kurdjumovka, Ozarjanovka, Majorsk, Krasnohorivka, Nevelskij, Marjinka (Donecká oblasť).

– Vedenie Belgorodskej oblasti Ruskej federácie verbuje dobrovoľníkov na výstavbu opevnení – kopanie zákopov a osádzanie kužeľov.

 

8:25 – Rusko od svojho februárového vpádu na Ukrajinu prišlo o viac ako 100 000 vojakov, tvrdí ukrajinský generálny štáb v dnešnom prehľade situácie na bojisku.

 

7:15 – „Amerika vás víta, pán prezident,“ napísal na svojom Twitteri americký prezident Joe Biden, ktorý včera privítal v Bielom dome svoj ukrajinského náprotivka.

 

7:10 – Americký prezident Joe Biden prisľúbil v stredu Ukrajine a jej obyvateľom, že v boji proti Rusku nebudú nikdy sami a Spojené štáty budú stáť po ich boku tak dlho, ako to bude potrebné.

 

7:05 – Pomoc smerovaná Ukrajine zo Spojených štátov nie je charitou, ale investíciou do svetovej bezpečnosti. Vyhlásil to v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v príhovore, ktorý predniesol v americkom Kongrese.

 

7:00 – Pri ostreľovaní ukrajinského mesta Doneck utrpel v stredu zranenia bývalý ruský vicepremiér a bývalý generálny riaditeľ ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin a ešte jeden vysokopostavený proruský predstaviteľ.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:23

Najmenej 68 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, uviedli tamojší predstavitelia.

Prudké dažde zasiahli provinciu ešte v piatok a voda zaplavila množstvo významných prístupových ciest do oblasti.

08:16

Ukrajina tvrdí, že Rusko v sobotu zámerne cielilo na civilistov pri ostreľovaní dvoch miest v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny.

Ukrajinská prokuratúra uviedla, že ruský nálet na obytnú časť v oblastnej metropole Charkov vyšetruje ako vojnový zločin.

07:55

Prudké boje v palestínskom meste Rafah na juhu Pásma Gazy z domovov vyhnali už 800.000 ľudí, informoval v sobotu Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) počas pokračujúcej ofenzívy izraelskej armády (IDF). Informovala  agentúra AFP.

07:45

Izraelský minister a člen vojnového kabinetu Benny Gantz v sobotu pohrozil demisiou v prípade, že do 8. júna nebude prijatý nový plán vojny v Pásme Gazy.

Gantz vypracoval šesťbodový plán, ktorého súčasťou je návrat rukojemníkov, ukončenie vlády Hamasu, demilitarizácia Pásma Gazy a vytvorenie medzinárodného úradu na správu civilných záležitostí. Plán počíta aj s krokmi na normalizáciu vzťahov so Saudskou Arábiou.

07:35

Tunisko v sobotu našlo pri svojom pobreží telá štyroch migrantov, informovala Tuniská národná garda v súvislosti s nárastom počtu lodí s migrantmi, ktoré v posledných týždňoch smerujú z Tuniska do Talianska.

Pobrežnej stráži sa podarilo zachrániť 52 migrantov, národná garda zatkla deväť pašerákov a zhabala lode.

07:15

Rusko v noci na nedeľu opäť vystavilo Ukrajinu masívnym dronovým útokom.

Podľa ukrajinského letectva útoky zasiahli Kyjev, Vinnyckú oblasť juhozápadne od hlavného mesta, pohraničnú Sumskú oblasť na severovýchode krajiny, centrálnu Čerkaskú oblasť, a mestá na juhu Mykolajiv a Odesu.

Včera 17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

Včera 17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

Včera 17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

Včera 14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

Včera 14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali