To najdôležitejšie z Ukrajiny – Podoljak: Ukrajina je pripravená prijať Saakašviliho

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Podoljak: Ukrajina je pripravená prijať Saakašviliho

Kyjev 20. decembra 2022 AKTUALIZUJEME (HSP/Foto:TASR/AP-Andriy Andriyenko)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Na snímke ukrajinskí vojaci sa pripravujú na útok na mieste najťažších bojov s ruskými jednotkami, v meste Bachmut na Donbase na východe Ukrajiny

19:57 – Ukrajinského generála suspendovali po tom, ako daroval šéfovi poľskej polície granátomet, ktorý minulý týždeň vybuchol v budove policajného riaditeľstva vo Varšave.

Reklama

 

19:56 – Spojené štáty plánujú podľa viacerých amerických predstaviteľov poslať Ukrajine elektronické zariadenia, ktoré dokážu premeniť neriadené letecké bomby na muníciu s vysokou presnosťou zásahu.

Reklama

 

19:17 – Putin a Lukašenko čoskoro absolvujú ďalšie stretnutie.

Na brífingu to uviedol minister zahraničných vecí Ukrajiny Dmitrij Kuleba.

„Pokiaľ vieme, ďalšie stretnutie medzi Putinom a Lukašenkom sa plánuje čoskoro. Určitá časť vojenskej infraštruktúry Bieloruska je pod vplyvom Ruska, ale Ukrajina je pripravená na akékoľvek scenáre,“ povedal Kuleba.

 

18:48 – Nemecký prezident Frank – Walter Steinmeier v utorok v telefonickom rozhovore s čínskou hlavou štátu Si Ťin Pchingom čínskeho kolegu požiadal, aby využil svoj vplyv na Rusko a prinútil Putina k ukončeniu vojny na Ukrajine.

Reklama

 

17:50 –  Večerné zhrnutie Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny:

1. Rusi útočia v smere Bachmut a Avdejevku, snažia sa zlepšiť taktickú situáciu v smere Kupjansk a Limansk. V ostatných smeroch sú v defenzíve.

2. Ruská armáda vykonala 10 vzdušných a 4 raketové útoky na civilné ciele vo Volčansku v Charkovskej oblasti, Andrejevke a Soledare v Doneckej oblasti a tiež vykonala asi 20 útokov z MLRS na Cherson.

3. V Bielorusku sa nenašli žiadne známky formovania útočných skupín.

Reklama

4. Ozbrojené sily Ukrajiny uskutočnili údery na jednotky Ruskej federácie v oblastiach osád Pologi, Vasilievka a Kamenka-Dneprovskaja v Záporožskej oblasti. Straty Rusov predstavujú viac ako 130 zranených, zničených bolo do 10 jednotiek zbraní a vojenského vybavenia rôzneho druhu.

5. Letectvo Ozbrojených síl Ukrajiny zasiahlo 10 zásahov do oblastí koncentrácie personálu, zbraní a vojenskej techniky a 12 zásahov na pozície systémov protivzdušnej obrany.

 

17:16 – Na hraniciach s Bieloruskom nedochádza k prudkému nárastu vojenskej techniky ani pracovnej sily.

Uviedol to zástupca štátnej pohraničnej služby Andrej Demčenko vo vysielaní televízneho kanála Espresso.

Podľa neho fotografia zariadenia, údajne na hraniciach s Ukrajinou, ktoré predtým distribuovali bieloruské tg-kanály, tieto informácie nezodpovedajú skutočnosti.

Tieto fotky tankov sú staré týždeň a sú fotené 130 km od hraníc s Ukrajinou.

 

16:50 – Vedenie Ruskej federácie nemá jednotný názor na to, či túto zimu spustiť novú rozsiahlu ofenzívu proti Ukrajine, píše The New York Times s odvolaním sa na predstaviteľov amerického ministerstva zahraničia.

Debata o tejto záležitosti pokračuje v Kremli. Niektorí vysokopostavení ruskí predstavitelia údajne trvajú na potrebe novej ofenzívy, iní pochybujú, že Ruská federácia na to má zdroje.

Reklama

Teraz nie je jasné, aké “skutočné činy” Ruskej federácie nakoniec budú, uvádza zdroj.

 

15:34 – Rusko začalo používať nový model iránskych dronov.

V porovnaní so starými je menších rozmerov, uvádza Jurij Ignat, predstaviteľ veliteľstva vzdušných síl Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Reklama

15:17 – Hrozba ruského útoku na Moldavsko je podľa námestníka poľského ministra zahraničných vecí Piotra Wawrzyka nepravdepodobná, vylúčiť sa však nedá.

 

15:11 – Poradca OP Michail Podoljak povedal, že Ukrajina je pripravená prijať Michaila Saakašviliho na liečbu.

“Nedá sa naživo sledovať, ako zomiera človek, ktorého poznáte. Nedá sa sledovať, ako sa pred civilizovaným svetom zabíjajú dejiny Gruzínska a jeho prezidenta. Ukrajina je pripravená prijať Saakašviliho, poskytnúť mu bezpečie a poriadny Gruzínsko, urobte správnu voľbu,“ napísal Podolyak na Twitteri.

Deň predtým Zelenskyj apeloval na gruzínske úrady a ľudí s výzvou, aby Saakašvilimu prejavili milosť a previezli ho na kliniku v zahraničí.

Reklama

 

15:09 – Štátny rozpočet Ukrajiny dostal ďalšie dve miliardy dolárov z grantových prostriedkov pridelených Spojenými štátmi prostredníctvom Trustového fondu Svetovej banky.

Podľa ministerstva financií ide o druhú tranžu grantu v celkovej výške 4,5 miliardy USD.

 

13:29 – Ukrajina v nadchádzajúcich mesiacoch dostane viac ako 10 000 systémov Starlink Elona Muska.

„Musk nás uistil, že bude Ukrajinu naďalej podporovať. Chápe situáciu,“ uviedol ukrajinský minister digitalizácie Mychajlo Fedorov.

 

Reklama

13:27 – Ruský parlament rozhodol, že “znesvätenie” nacionalistického symbolu, oranžovo-čiernej stuhy sv. Juraja, bude zo zákona trestným činom.

 

12:35 – Túto noc Rusko podľa šéfa spoločnosti Alexeja Černyšova spustilo raketový útok na ropnú a plynárenskú infraštruktúru Naftogazu v Charkovskej oblasti.

 

12:30 – Hovorca prezidenta Volodymyra Zelenského Serhij Nikiforov potvrdil, že Zelenskyj dnes navštívil Bachmut, mesto v Doneckej oblasti, kde prebiehajú najťažšie boje.

Nikiforov ukrajinskému verejnoprávnemu rozhlasu povedal, že Zelenskyj už Bakhmut opustil.

 

Reklama

12:25 –  Na plynovode medzi obcou Kalinino a obcou Jambachtino vo Vurnarskom okrese v Čuvašsku došlo k výbuchu.

 

10:53 – Ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi sa zrejme opäť nepodarilo presvedčiť bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka, aby sa pripojil k jeho vojnovému ťaženiu na Ukrajine.

V analýze zverejnenej v noci na utorok to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny, ktorý reagoval na pondelňajšiu Putinovu návštevu v Bielorusku.

 

10:47 – Na ľavom brehu v Kyjeve pri divadle je značný požiar.

 

Reklama

9:51 – Ukrajinské vedenie tvrdí, že jeho jednotky za posledných 24 hodín odrazili ruské útoky pri Stelmachivke severozápadne od Svatovej, Červonopopivky na ceste spájajúcej Svatove a Kreminnu a pri obci Serebrjanske juhozápadne od Kreminny.

Tieto informácie nie je možné v čase konfliktu nezávisle overiť.

 

9:50 – Za “mimoriadne ťažkú” označil ruský prezident Vladimir Putin situáciu v štyroch ukrajinských oblastiach nelegálne anektovaných Moskvou v septembri tohto roka.

 

9:49 – Medzinárodný menový fond (MMF) schválil program pre Ukrajinu, ktorého cieľom je udržanie ekonomickej stability po invázii Ruska a podpora financovania štátu donormi.

 

Reklama

8:22 – Rusi pokračujú v útočných operáciách v smere Bachmut a Avdeevsky. Informuje generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny.

Nepriateľ sa tiež snaží obnoviť stratenú pozíciu na Limanskom a bráni sa v iných smeroch.

Najťažšie ostreľovanie na fronte bolo v oblasti Bachmut a Avdiivka.

 

8:20 – Úrady Charkovskej oblasti potvrdili raketový útok na oblasť Izjum.

“Dnes okolo druhej hodiny ráno v okrese Izjumskij v dôsledku raketových útokov vypukol rozsiahly požiar v objekte civilnej priemyselnej infraštruktúry. Našťastie nikto nebol zranený,” povedal guvernér Oleg Sinegubov.

 

8:19 – V Kyjeve nie je zásobovanie vodou vo všetkých oblastiach, uvádza vodárenská spoločnosť.

Reklama

Z dôvodu havarijného stavu boli odpojené vodárenské čerpacie stanice vodárenského podniku od napájania.

 

7:32 – Podľa guvernéra Chersonskej oblasti Jaroslava Januševiča bola počas týždňa v centre Chersonu už druhýkrát zasiahnutá budova oblastnej správy na centrálnom námestí mesta, rovnako ako ďalšie štátne inštitúcie a vzdelávacie zariadenia.

 

7:23 – Predstaviteľ ukrajinskej tajnej služby uviedol, že ruský prezident Vladimir Putin začiatok špeciálnej operácie na Ukrajine trikrát posunul.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:18

V roku 2026 sa budú konať prvé majstrovstvá sveta klubov žien. Rozhodla o tom Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) na svojom zasadaní v Bangkoku. Turnaj by mal zahŕňať 16 tímov a konať by sa mal na prelome januára a februára. FIFA zároveň informovala, že zníži počet reprezentačných prestávok v ženskom kalendári o jednu na päť ročne.

20:17

Bieloruská tenistka Arina Sobolenková postúpila do semifinále dvojhry na turnaji WTA 1000 v Ríme. Vo štvrťfinále zvíťazila v pozícii nasadenej dvojky nad deviatkou “pavúka” Lotyškou Jelenou Ostapenkovou 6:2, 6:4.

20:14

Čilsky tenista Alejandro Tabilo sa prebojoval do semifinále dvojhry na turnaji ATP Masters 1000 v Ríme. Vo štvrťfinále zdolal ako nasadená 29-ka Číňana Čanga Č’-čena 6:3, 6:4.

20:04

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) bude v súvislosti s útokom na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) apelovať na zvolanie Bezpečnostnej rady SR. Informoval o tom na stredajšej tlačovej konferencii.

19:58

Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Peter Kubovič vo svetle tragickej udalosti predčasne ukončil svoju účasť na dvojdňovej medzinárodnej konferencii v Brne. Útok na premiéra považuje za neakceptovateľný a udalosťou je hlboko zarmútený.

19:56

Celé maďarské politické spektrum odsudzuje stredajší pokus o atentát na predsedu vlády SR Roberta Fica, konštatoval server mfor.hu, ktorý citoval vyjadrenia zástupcov jednotlivých opozičných politických subjektov.

19:48

Stredajší atentát na premiéra SR Roberta Fica odsúdili viacerí svetoví lídri vrátane predstaviteľov Talianska, Švédska, Rumunska či Chorvátska, ale aj vláda Bieloruska.

19:21

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu taktiež dôrazne odsúdil streľbu na predsedu vlády SR Roberta Fica. V príspevku na sociálnej sieti X mu vyjadril solidaritu.

19:15

Nárast násilia je znepokojujúci, konštatoval na margo stredajšieho atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin.

19:02

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu na stretnutí o ruskom obrannom priemysle vyhlásil, že tamojšia vláda musí urobiť všetko, čo je v jej silách v záujme zabezpečenia všetkých prostriedkov potrebných pre vojakov bojujúcich na Ukrajine.

18:44

Ruský prezident Vladimir Putin prijal podľa svojich slov “s rozhorčením” správu o stredajšom atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica v Handlovej.

18:34

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil stredajší útok strelca v Handlovej na slovenského premiéra Roberta Fica a označil ho za “strašný” čin.

18:23

Česko od júna spustí pilotný projekt asistovaných dobrovoľných návratov na Ukrajinu. Po schválení vládou o tom v stredu informovalo české ministerstvo vnútra, ktoré zdôraznilo, že projekt nesúvisí s brannou povinnosťou Ukrajincov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke účastníci sa zúčastňujú na skákacom fitness počas Seoul Heath Show na Seoul Plaza v Soule, Južná Kórea

Autor: AP/Ahn Young-joon

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Ivan Štubňa

Miroslav Iliaš

Marek Brna

Milan Šupa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali