Tisíce či desiatky tisíc Čechov v uliciach Prahy? “Na Ukrajine sa nebojuje za české záujmy!”

Tisíce či desiatky tisíc Čechov v uliciach Prahy? “Na Ukrajine sa nebojuje za české záujmy!”

Praha 17. septembra 2023 (HSP/Foto:Facebook/Jindřich Rajchl)

 

Česko proti vláde. Takýto názov niesol protest neparlamentnej strany PRO (Právo Rešpekt Odbornosť) na Václavskom námestí v Prahe. Protestovalo sa proti vysokej cene energií, proti vzťahom ČR s USA či NATO, proti opatreniam, ktoré majú utlmovať používanie fosílnych palív v automobilovom priemysle a zaznela aj kritika k opatreniam proti šíreniu covidu-19, za ktorými stála minulá vláda

Demosštrácia v Prahe
Na snímke demonštrácia Česko proti vláde v uliciach Prahy

Už viac ako polhodinu pred oficiálnym začiatkom sa z davu ozývali heslá ako „Preč z EÚ a NATO” či „Rakušan (minister vnútra ČR) je kolaborant a protinárodný štváč”. Ľudia prichádzali zo všetkých smerov. So sebou niesli české vlajky či najrôznejšie nápisy smerované proti vláde a premiérovi Petrovi Fialovi.

Reklama

Rajchl vo svojom prejave na Václavskom námestí kritizoval politiku českej vlády a premiéra Petra Fialu (ODS). „Nechceme vládu EÚ, nechceme vládu americkú ani vládu ukrajinskú, nechceme vládu ruskú ani čínsku, chceme vládu Českej republiky, českých občanov,” povedal. Kritizoval, že Česi majú vysoké ceny za energie alebo to, že ČR je podľa neho jediný štát v Európe, ktorý sa ekonomicky nevrátil na úroveň spred pandémie. Z toho všetkého Rajchl viní Fialovu vládu. Dav skandovaním hesiel požadoval demisiu vlády.

„Na Ukrajine sa nebojuje za české záujmy, nikdy sa tam za české záujmy nebojovalo a nikdy sa tam za české záujmy bojovať nebude. Premrhali sme desiatky tisíc ľudských životov, premrhali sme desiatky miliárd dolárov,” povedal Rajchl v úvode protestu. Podľa Rajchla je ukrajinská protiofenzíva o opätovnom dobytí Donbasu len falošnou chimérou. „V skutočnosti sa za desať mesiacov hranice frontu takmer nepohla a ani nepohne. Len zbytočne strácame životy a iba zbytočne vyhadzujeme svoje peniaze. Táto vojna musí skončiť čo najskôr, pretože jedinou cestou pre Európu je mier,” povedal vo svojom prejave k davu na začiatku demonštrácie predseda strany PRO.

Reklama

Sociálny a zdravotný systém je podľa Rajchla pod „prívalom ekonomických migrantov z Ukrajiny na prasknutie”. Kritizoval aj nedostatok liekov či ministra vnútra Víta Rakúšana (STAN), zámer prijať euro či takzvaný Istanbulský dohovor. „Investujme do zdravotníctva, našich ľudí a nekupujme zbrane,” povedal a kritizoval aj českú pomoc Ukrajine bojujúcu proti ruskej invázii.

„Český priemerný dôchodok je polovica minimálnej mzdy v Nemecku,” povedal. Vládny konsolidačný balíček označil za „neskutočný omyl”, pretože podľa neho nerieši zadlžovanie ČR. Spomenul aj vysoké zisky nadnárodných reťazcov, ktoré podľa neho, stále rastú.

Na demonštrácii sa podľa českých médií zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí (podľa iných zdrojov desaťtisíce). Dav prešiel po sobotňajšej protivládnej demonštrácii Prahou a pred 18:00 dorazil na Letnú. Zastavil sa pri sídle ministerstva vnútra, ktorého šéf Vít Rakúšan (STAN) bol jedným z cieľov kritických prejavov rečníkov. Ľudia potom pokračovali ďalej na Letenskú pláň. Demonštranti požadovali demisiu vlády aj odklon od Európskej únie alebo NATO. Po 18:30 usporiadateľ Henrich Rajchl zhromaždenie ukončil.

Samotný Rajchl neskôr na sociálnej sieti zverejnil fotografiu z protestu, kde spochybnil informáciu, že sa na demonštrácii zúčastnilo iba niekoľko tisíc ľudí, ktorú uvádzali české médiá. „Vraj stovky až tisíce ľudí,” napísal ironicky k predmetnej fotografii.

Polícia ČR neskôr informovala, že jej príslušníci z pražského odboru extrémizmu a terorizmu zadržali muža podozrivého z trestného činu popierania, spochybňovania, schvaľovania a ospravedlňovania genocídy. „Na tričku mal symbol podpory ruskej agresie,” vysvetlili na sociálnej sieti X.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:18

Masívna pátracia akcia na severozápade Nemecka po nezvestnom šesťročnom chlapcovi trpiacom autizmom neúspešne pokračovala aj v noci na sobotu.

Arian sa stratil ešte v pondelok večer v obci Elm pri meste Bremervörde. Na záznamoch z kamery vidno, že sám odišiel z rodinného domu a rozbehol sa smerom k neďalekému lesu. Odvtedy po ňom prebieha rozsiahle pátranie.

10:05

Vysoké ceny energií zvýšili záujem domácností o inštaláciu fotovoltických elektrární, ten však v prvom štvrťroku 2024 mierne klesol. Záujemcovia o fotovoltiku sa často stretávali s bariérami pri povoľovaní a v administratívnych procesoch.

09:57

Filipíny v sobotu popreli tvrdenia Číny, že medzi nimi bola dosiahnutá bilaterálna dohoda o spornej plytčine v Juhočínskom mori. Manila to považuje za súčasť čínskej propagandy.

09:11

Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu zostrelila 68 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad juhoruským Krasnodarským krajom a Krymským polostrovom.

Rezort obrany v Moskve spresnil, že spomedzi 68 dronov 66 zachytili nad Krasnodarským krajom a dva nad Krymom.

08:47

Taiwanské ministerstvo obrany v sobotu skoro ráno zaznamenalo 22 čínskych lietadiel v okolí ostrova Taiwan.

Aktivity uvedeného počtu lietadiel boli zaznamenané od 09.30 h miestneho času (03.30 h SELČ) a trvali približne tri hodiny. Spomedzi 22 čínskych lietadiel, medzi ktorými boli aj stíhačky Su-30, 12 prekročilo tzv. stredovú líniu Taiwanského prielivu a vstúpilo do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany.

08:26

Loď britského Kráľovského vojenského námorníctva zostrelila raketu, ktorú húsíovia odpálili na obchodné plavidlo v Adenskom zálive. Informovala o tom agentúra AFP.

08:15

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu nadránom vyhlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohľadne možného prímeria v Pásme Gaza a prepustenia rukojemníkov. Informovali agentúry AFP a DPA.

08:04

Severná Kórea sa v sobotu ohradila voči výročnej správe Spojených štátov o ľudských právach, ktorá negatívne hodnotí ľudskoprávnu situáciu v KĽDR, a nazvala ju “zasahovaním do vnútorných záležitostí” Pchjongjangu.

07:56

Grécko v piatok slávnostne odovzdalo olympijskú pochodeň organizátorom tohtoročných hier, ktoré sa budú konať v Paríži.

Stalo sa tak na štadióne Panathinaiko, teda na mieste, ktoré hostilo v roku 1896 prvé moderné OH.

07:36

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak neďaleko mestečka Plochingen v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť. Informovala agentúra DPA.

07:27

Bývalý americký zdravotník, ktorý v roku 2019 predávkoval 23-ročného Afroameričana ketamínom, dostal v piatok podmienečný trest.

Smrť Elijaha McClaina prispela k protestom proti policajnej brutalite, ktoré v USA neskôr vypukli po smrti ďalšieho Afroameričana, Georgea Floyda v roku 2020.

07:15

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade. Informovala o tom agentúra AFP.

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali