Piati hráči z NHL potvrdili účasť, Šatan: “Sú dobre nastavení”

Piati hráči z NHL potvrdili účasť, Šatan: “Sú dobre nastavení”

Seattle 23. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, AP-Lindsey Wasson)

Aktualizavané 23. apríla 2023 o 10:50 h.

Slovenskú hokejovú reprezentáciu oficiálne posilní na svetovom šampionáte v Prahe a Ostrave prvých päť hráčov zo zámorskej NHL. Budúci týždeň sa do prípravy národného tímu zapoja obranca Šimon Nemec a kvarteto útočníkov Tomáš Tatar, Juraj Slafkovský, Martin Pospíšil a Pavol Regenda, ktorý väčšinu ročníka odohral na farme v AHL. Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) to v utorok potvrdil na svojom webe

Brífing po skončení zasadnutia Kongresu Slovenského zväzu ľadového hokeja
Na snímke prezident SZĽH Miroslav Šatan

Základná časť NHL sa skončila už minulý týždeň. SZĽH v uplynulých dňoch kontaktoval všetkých hráčov, o ktorých malo vedenie reprezentácie záujem a ktorí zostali voľní pre jej potreby na MS. Po úspešnom vybavení administratívnych dokumentov mohol generálny manažér Miroslav Šatana v utorok – 17 dní pred štartom svetového šampionátu – oznámiť pozitívne správy.

Reklama

“Tento rok bude účasť hráčov z NHL vyššia v porovnaní s minulými rokmi,” uviedol Šatan pre hockeyslovakia.sk na adresu zámorských posíl: “Všetkých, ktorých sme oslovili, nám potvrdili účasť. Menovite ide o Tatara, Slafkovského, Nemca, Pospíšila a Regendu, ktorého príchod doťahujeme. Trénerom budú k dispozícii už budúci týždeň počas zrazu v Žiline.”

Najproduktívnejšiu sezónu zažil útočník Slafkovský z Montrealu. Vo svojom druhom profiligovom ročníku odohral všetkých 82 duelov Canadiens a nazbieral v nich 50 bodov za 20 gólov a 30 asistencií. Prvý rok v NHL má za sebou aj obranca Nemec. Od decembrového debutu v drese New Jersey sa stal pravidelnou súčasťou obrany Devils a dovedna odohral 60 zápasov, pričom k trom gólom si pripísal 16 asistencií. Tatar odštartoval ročník v Colorade, v decembri ho však vedenie Avalanche vymenilo do Seattlu. V sezóne celkovo odohral 70 stretnutí s bilanciou 9 gólov, 15 asistencií. Martin Pospíšil si dlhodobými vynikajúcimi výkonmi na farme Calgary vypýtal miesto v prvom tíme a počas ročníka si v ňom vybojoval stále miesto. Rastúcu fazónu potvrdil ziskom 24 bodov (8+16) v 63 dueloch. Regenda sa v ročníku 2023/2024 pozrel do profiligy na 5 duelov v drese Anaheimu bez bodového zápisu. Väčšinu sezóny strávil na farme v AHL v San Diegu, kde patril k najproduktívnejším hráčom. V 54 zápasoch strelil 19 gólov a pridal 15 asistencií.

Reklama

Tatara čaká už siedmy svetový šampionát, na tom spred dvoch rokov vo Fínsku viedol Slovensko v pozícii kapitána. Nemca čakajú štvrté MS v rade, Regendu tretie. Rovnako tretí štart absolvuje aj Slafkovský. Pospíšil si oblečie reprezentačný dres na scéne MS premiérovo.

“Komunikovali sme s každým hráčom viackrát. Už pri prvej komunikácii bolo od všetkých cítiť pozitívne nastavenie. Zrejme je to aj tým, že šampionát je veľmi blízko Slovenska. Chlapci určite komunikovali aj medzi sebou. Sú dobre nastavení, veríme, že budú lídrami nášho tímu a splnia očakávania fanúšikov,” povedal Šatan.

Podoba slovenského tímu na MS v Prahe a Ostrave sa postupne kryštalizuje. Po prvých potvrdených menách v NHL sú v hre o miestenku v národnom tíme ďalší hráči.

“Súťaže stále bežia, finálové série sledujeme v Česku aj na Slovensku. Odštartuje tiež play off v zámorskej AHL a v prípade neúspechu klubov so slovenskými hokejistami je možnosť, že by nás do majstrovstiev sveta ešte stihli posilniť. Dovedna ide o skupinu so štyrmi až šiestimi potenciálnymi menami. Samozrejme, budeme sledovať aj play off NHL, kde stále máme dvoch hráčov, ktorých by sme v prípade skorého vypadnutia určite kontaktovali a počkali si na ich rozhodnutie,” dodal Šatan.

 

Reklama

Tatar posilní Slovensko, potvrdil to GM Seattlu Francis

Hokejový útočník Tomáš Tatar posilní Slovensko na MS v Prahe a Ostrave. V pondelok to potvrdil generálny manažér jeho klubu Seattle Kraken Ron Francis, ktorého citoval portál Circling Seattle Sports

Tomáš Tatar
Na snímke Tomáš Tatar

Tridsaťtriročný krídelník prišiel do klubu počas sezóny z Colorada a v 43 dueloch v jeho farbách nazbieral 15 bodov za osem gólov a sedem asistencií. V drese Avalanche nastúpil na 27 zápasov s bilanciou jeden gól a osem asistencií.

Tatar štartoval na šiestich svetových šampionátoch. Pred dvoma rokmi bol kapitán Slovenska a vo ôsmich stretnutiach nazbieral šesť bodov (3+3). V roku 2012 získal striebro.

Tréner Craig Ramsay tak môže v Čechách počítať so štyrmi hokejistami, ktorí v prebiehajúcej sezóne pravidelne hrávali v NHL. Pred Tatarom prisľúbili účasť aj Juraj Slafkovský, Šimon Nemec a Martin Pospíšil. Na šampionáte by sa mal predstaviť aj Pavol Regenda, ktorý v tomto ročníku odohral päť duelov za Anaheim.

Zo Seattlu smerujú na MS aj Nemec Philipp Grubauer, Francúz Pierre-Edouard Bellemare, Švéd Andre Burakovsky a Kanaďania Jared McCann, Brandon Tanev a Jamie Oleksiak.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:42

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) spustila sezónnu linku z Bratislavy do Chorvátska. Prvý vlak v tohtoročnej sezóne odišiel z Bratislavy do Splitu v piatok popoludní. Vlaky po novom vyrážajú zo stanice Bratislava-Nové Mesto a do Rakúska idú cez Petržalku. Pre uzáveru trate cez Marchegg budú autovozne pripojené až vo Viedni. O spustení sezónnych vlakov do Chorvátska v piatok informovali predstavitelia ZSSK.

16:41

Na rozdiel od nových európskych pravidiel by v súčasnosti platné národné výdavkové limity vyžadovali konsolidáciu verejných financií SR už v tomto roku. Upozornila na to v piatok Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

16:40

Ruského aktivistu Angela Nikolajeva odsúdili na 15-ročné väzenie za pokus o podpálenie sídla odvodovej komisie na protest proti vojne na Ukrajine. Oznámil to v piatok vojenský súd v Chabarovsku na ruskom Ďalekom východe.

16:38

Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová a predsedníčka Zjednoteného prechodného kabinetu Bieloruska Sviatlana Cichanovská v piatok v hlavnom meste Malty Valletta podpísali vyhlásenie o úmysle prehĺbiť vzájomnú spoluprácu.

16:37

Európska komisia (EK) v piatok, pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače, opätovne potvrdila svoj záväzok podporovať slobodu a pluralitu médií v EÚ aj mimo nej. Pripomenula, že niektoré právne predpisy na ochranu novinárov nadobudnú účinnosť už na budúci týždeň.

16:36

Berlínski hasiči varovali v piatok obyvateľov nemeckého hlavného mesta pred nebezpečným dymom v dôsledku požiaru, ktorý vypukol v závode na spracovanie kovov na juhozápade mesta. Plamene “úplne pohltili” technickú miestnosť na prvom poschodí budovy, uviedol hovorca hasičov. Nikto sa pri tom nezranil.

16:01

Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili piatkové rokovanie návrhom uznesenia k členstvu Slovenska v Európskej únii. Počas dňa prerokovali viaceré poslanecké návrhy. Do lavíc sa vrátia zákonodarcovia opäť v utorok (7. 5.) o 9.00 h. Keďže v piatok nehlasovali, v utorok o 11.00 h by mali rozhodnúť o viacerých doteraz prerokovaných návrhoch.

15:49

Najmenej deväť obetí a niekoľko zranených si vyžiadal nálet, ktorý v piatok zasiahol utečenecký tábor neďaleko mesta Goma na východe Konžskej demokratickej republiky (KDR), vyhlásili miestne úrady.

15:48

Indonézska vláda trvalo presídli takmer 10.000 obyvateľov žijúcich v okolí sopky Ruang. Dôvodom sú obavy o dlhodobú obývateľnosť ostrova, kde sa sopka nachádza, vyvolané sériou nedávnych vulkanických explózií, vyhlásil v piatok jeden z predstaviteľov kabinetu.

15:47

Prokurátori Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu v piatok varovali pred jednotlivcami, ktorí hrozia odvetou voči súdu alebo jeho zamestnancom. Takého konanie môže podľa ICC predstavovať trestný čin voči výkonu spravodlivosti.

15:02

Rusko chcelo zničiť vojenskú pomoc Ukrajine, útok plánovalo na nemeckom území. V piatok to na tlačovej konferencii s českým ministrom vnútra vyhlásila nemecká ministerka Nancy Faeserová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali