O Číne sa zatiaľ nedá hovoriť ako o svetovej mocnosti. Lietadlo s Nancy Pelosiovou pristalo na Taiwane

O Číne sa zatiaľ nedá hovoriť ako o svetovej mocnosti. Lietadlo s Nancy Pelosiovou pristalo na Taiwane

Bratislava 2. augusta 2022 (HSP/Foto: internet)

 

Pelosiovú bude sprevádzať päť členov Kongresu z Demokratickej strany. Očakáva sa, že návšteva sa uskutoční dnes medzi 16:00 a 17:00 stredoeurópskeho času. Pelosiovej lietadlo po desiatej hodine stredoeurópskeho času odletelo z Malajzie

Na snímke Pelosiová pri príchode do hotela v Tchaj-peji

 

Reklama

20:38 – Konflikt okolo cesty Nancy Pelosiovej na Taiwan komentoval osobne čínsky prezident Si Ťin-pching.

“Návšteva Pelosiovej na Taiwane je ďalšou ukážkou necivilizovanej kampane imperialistov.

Reklama

Na svet sa naďalej pozeráme s otvorenými očami, aby nám neunikla ani jedna provokácia zo strany reakcionárov USA,” povedal.

Z tohto komentára ešte nie je jasné, aká bude skutočná reakcia Pekingu na tento incident.

 

19:33 – Reakcie OSN a Ruska na návštevu Nancy Pelosiovej na Taiwane majú podobné posolstvo – podpora Pekingu.

Ale líši sa v emocionalite hodnotenia.

Reklama

Kancelária generálneho tajomníka OSN uviedla, že organizácia dodržiava politiku “jednej Číny” bez toho, aby hodnotila kroky USA.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí zároveň uviedlo, že Moskva považuje návštevu Pelosiovej na Taiwane za jasnú provokáciu.

 

19:32 – Nancy Pelosiová sa podľa denníka Financial Times zajtra stretne s prezidentom Taiwanu. Preto sa jej návšteva ostrova už nemôže považovať za súkromnú cestu.

 

Reklama

19:30 – 21 čínskych vojenských lietadiel vstúpilo do identifikačnej zóny vzdušnej obrany Taiwanu, uviedlo ministerstvo obrany ostrova

 

18:52 – Bývalý ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin povedal, že návštevou Pelosiovej na Taiwane USA zámerne ukazujú silu.

“USA už dvakrát ukázali zuby: zlikvidovali vodcu al-Káidy a uskutočnili návštevu predsedkyne amerického Kongresu na Taiwane. Tieto zuby boli v Kremli dobre viditeľné. Odkaz je veľmi jednoduchý: nikoho sa nebojíme a zlikvidujeme každého, kto ohrozuje bezpečnosť USA,” napísal na Twitteri.

 

17:57 – ČÍNSKE MINISTERSTVO ZAHRANIČNÝCH VECÍ:

– Čína dôrazne protestuje proti návšteve Pelosiovej na Taiwane a odsudzuje ju.

– Návšteva Pelosiovej na Taiwane vážne porušuje zásadu jednej Číny a ustanovenia troch čínsko-amerických komuniké.

– Čína vyzýva USA, aby prestali zasahovať do vnútorných záležitostí Číny a podporovať sily podporujúce nezávislosť Taiwanu

– USA chcú využiť Taiwan na zadržiavanie Číny, je to veľmi nebezpečná hra s ohňom.

Reklama

– Čína bude na Pelosiho návštevu Taiwanu reagovať prijatím všetkých potrebných opatrení na ochranu štátnej suverenity.

Čínske východné veliteľstvo oznámilo začiatok cvičení na dnes večer:

– Spoločné cvičenia námorných a vzdušných síl severne, juhovýchodne a juhozápadne od Taiwanu

– delostrelecká paľba dlhého dosahu v Taiwanskom prielive

– Odpaľovanie nejadrových rakiet do mora východne od Taiwanu

Reklama

Pravda je však také, že po dnešku sú tieto ostré vyjadrenia Číny vnímané už iba ako prázdne reči. Čína stratila pred svetom tvár a bude náročne vydobyť si, aby zas bola braná vážne.

 

17:53 – Kadyrov trocha pohŕdavo o reakcii Číny na prílet Pelosiovej na Taiwan: “Prečo ste robili taký povyk, strašili ľudí, robili taký rozruch, keď ste nechali tú úbohú starú pani tak pokojne priletieť na Taiwan?

Možno bolo lepšie to urobiť potichu a bez hluku, ale nie, chudák babička bola niekoľko hodín vystrašená stíhačkami, protivzdušnou obranou, torpédoborcami a hlasnými vyhláseniami.

 

Reklama

17:47 – Je nepravdepodobné, že by Čína podnikla bleskovú vojnu proti Taiwanu, ale je absolútne pripravená na systémový ekonomický, investičný, psychologický tlak a rozchod s USA, hovorí profesor MGIMO a HSE, prezident Nadácie pre orientálne štúdie Luzyanin

“Podľa môjho názoru nedôjde k žiadnej silnej reakcii, k žiadnemu priamemu čelnému stretu medzi USA a Čínou, ale určite dôjde k obrovskej eskalácii čínsko-amerických vzťahov v súvislosti s návštevou Pelosiovej na Taiwane,” povedal pre RIA Novosti.

“Niet pochýb o tom, že udalosti okolo Taiwanu a vo všeobecnosti vo východnej Ázii stiahnu, trochu oslabia, trochu uvoľnia situáciu okolo Ukrajiny, pretože Američania sa dobrovoľne alebo nedobrovoľne budú čoraz viac angažovať v ázijských otázkach a vo vzťahoch s Čínou.”

“Samozrejme, ukrajinská kríza zostane, tá sa nikam neposunie, ale pozornosť sa bude čoraz viac sústreďovať na rozkol medzi USA a Čínou.”

 

17:42 – Biely dom opäť reagoval na udalosti na Taiwane. Tvrdí, že návšteva Nancy Pelosiovej na Taiwane nie je porušením čínskej suverenity. Bidenova administratíva je v skutočnosti na strane Pelosiovej a Taiwanu, hoci sa od nich nedávno dištancovala.

 

Reklama

17:38 – Agentúra Reuters citovala čínske ministerstvo obrany, ktoré uviedlo, že armáda je v stave vysokej pohotovosti a proti návšteve Pelosiovej na Taiwane sa začnú cielené vojenské operácie.

 

17:35 – Taiwanské ministerstvo obrany poprelo správy o vzdušnom boji s čínskymi lietadlami v Taiwanskom prielive

 

17:25 – Pelosiová uviedla, že “USA sa z princípu nemôžu prizerať, ako Čína ohrozuje Taiwan a demokraciu”. Je veľmi neskoro večer.

 

17:07 – Pelosiová vo vyhlásení, ktoré zverejnila jej tlačová kancelária, uviedla, že jej návšteva Taiwanu nie je v rozpore s politikou USA voči Číne, ale svedčí o podpore demokracie na Taiwane.

Reklama

Teraz je na ceste do hotela.

 

17:06 – Čínske ministerstvo zahraničných vecí dôrazne protestuje a odsudzuje návštevu Nancy Pelosiovej na Taiwane, uviedlo ministerstvo vo svojom vyhlásení.

Podľa tohto vyhlásenia návšteva Pelosiovej na Taiwane vážne porušuje zásadu jednej Číny a ustanovenia troch čínsko-amerických komuniké.

Čína vyzýva USA, aby prestali zasahovať do vnútorných záležitostí Číny a podporovať sily podporujúce nezávislosť Taiwanu, uviedlo čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí: V reakcii na návštevu Pelosiovej na Taiwane prijmeme všetky potrebné opatrenia na ochranu štátnej suverenity a územnej celistvosti, pričom zodpovednosť za následky budú niesť USA a Tchaj-pej.

A tu je možná neverbálna odpoveď Číny na návštevu Pelosiovej. Čínska armáda bude od 4. do 7. augusta organizovať cvičenia v šiestich oblastiach okolo ostrova Taiwan. Informovala o tom tlačová agentúra Xinhua. Pozrite si mapu cvičebných plôch.

Reklama

Peking môže pod zámienkou rozsiahlych cvičení ohlásených na 4. až 7. augusta v moriach okolo Taiwanu pristúpiť k úplnej námornej a vzdušnej blokáde ostrova, uviedol pre RIA Novosti vojenský expert Leonkov.

 

17:00 – Nancy Pelosiová vystupuje z lietadla

 

16:54 – Jedna z popredných čínskych sociálnych sietí Weibo funguje s veľkými poruchami, informuje RIA Novosti

 

16:48 – Lietadlo s Nancy Pelosiovou pristálo na Taiwane

Reklama

 


16:39 – V súčasnosti nehrozí, že by návšteva Pelosiovej viedla k útoku na Taiwan, ale existuje riziko, že by mohlo dôjsť k náhodnému stretu s taiwanskou armádou alebo armádou USA, uviedol pre RIA Novosti popredný japonský expert na medzinárodnú bezpečnosť Tsuneo Watanabe.

 

16:38 – Čínske stíhačky Su-35 sú nasadené v Taiwanskom prielive, informovala China Central Television. Hovorca armády túto informáciu následne poprel

 

16:24 – Taiwanské médiá informujú, že na ostrove bol vyhlásený druhý stupeň bojovej pohotovosti.

 

Reklama

16:20 – Čína uzatvára vzdušný priestor krajiny smerom k Taiwanskému prielivu pre civilné lietadlá.

16:16 – Bývalý plukovník americkej armády Douglas McGregor o tom, či americká armáda môže ísť do vojny s Čínou:

Samozrejme, že nemôže! Toto je najnezmyselnejšia a najnezodpovednejšia administratíva USA, akú si pamätám. Peking nedovolí, aby sa Taiwan stal štátom-základňou pre americké alebo japonské ozbrojené sily. Nie sme na to pripravení. S Čínou budeme musieť bojovať z mora a nemôžeme vyhrať. Sme príliš ďaleko, nemáme logistickú infraštruktúru. Bidenova administratíva a jej predchodcovia úplne opovrhovali všetkým, čo Rusi posledných 15 rokov hovorili o Ukrajine. A teraz vidíme, ako “dobre” sa veci na Ukrajine vyvíjajú. Rusi vždy hovorili vážne. A teraz provokujeme Číňanov v otázke, ktorá je pre nich prinajmenšom rovnako strategicky dôležitá.

16:09 – Ako bude Čína reagovať na návštevu Pelosiovej? Názory odborníkov:

▪️ Čínsky denník Global Times s odvolaním sa na vojenského experta píše, že čínske vojenské lietadlá by mohli vystreliť projektily pred lietadlo Pelosiovej ako varovanie, pokiaľ ju iné formy varovania neprinútia opustiť taiwanské nebo.

Reklama

▪️ Podľa analytikov, ktorých cituje Global Times, by návšteva Pelosiovej mohla nezvratne zmeniť situáciu v Taiwanskom prielive a urýchliť zjednotenie Číny s ostrovom, keďže ukrajinská kríza už svetu ukázala, čo sa stane, keď je veľmoc zahnaná do kúta.

▪️ Kontroverzná návšteva Pelosiovej by mohla prinútiť Taiwan vyhlásiť nezávislosť, “a to už je vojna”, povedal Batyuk, expert z Inštitútu RAS pre Spojené štáty a Kanadu, pre RIA Novosti.

▪️ Čínska armáda nezostrelí Pelosivej lietadlo, ale môže sústrediť sily pri pobreží ostrova alebo dokonca začať vyloďovať vojakov, povedal pre RIA Novosti renomovaný thajský expert Ming Ruchiralai

▪️ Reakcia Číny by mohla byť vojensko-demonštratívna, napríklad odpálenie rakiet alebo letecké cvičenia v blízkosti ostrova, povedal pre RIA Novosti expert z Inštitútu Ďalekého východu RAS Petrovskij.

▪️ Čína nepôjde tak ďaleko, aby úplne technicky zablokovala návštevu Pelosiovej – ale manévre alebo cvičenia sú možné, reakcia bude čo najmiernejšia vzhľadom na vyhrotenú situáciu, naznačil expert IMEMO Oznobišev

▪️ Čína si už nemôže dovoliť nepodniknúť vojenské kroky – a podnikne niektoré vojenské kroky, ktoré by mohli byť signálom pre USA a Taiwan, ale tak, aby tieto kroky neprerástli do stretov, povedal pre RIA Novosti Tsuneo Watanabe, jeden z popredných japonských expertov na medzinárodnú bezpečnosť.

▪ Ak Pelosiová príde na Taiwan, Čína určite podnikne odvetné kroky – môže ísť o zachytenie lietadla alebo bodové údery na najdôležitejšie ciele Taiwanu, pričom Čína nemusí reagovať dnes alebo zajtra, povedal nám čínsky expert na medzinárodné vzťahy Čchien Li-jang

Vojenský stret medzi Čínou a USA je len otázkou času, tvrdí vojenský expert Vasilij Kašin

Peking si uvedomuje, že jeho skupina lietadlových lodí je jednoznačne nižšia ako skupina lietadlových lodí USA. Vojna v tomto regióne je však nevyhnutná a je len otázkou času.

Už bolo oznámené, že v súvislosti s možnou návštevou predsedníčky Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej na Taiwane vstúpili do Taiwanského prielivu americké a čínske lietadlové lode.

“Teraz nedôjde k žiadnej interakcii. Američania môžu jednoducho zabezpečiť návštevu Pelosiovej. A zo strany Číňanov pôjde len o demonštráciu sily a nespokojnosti, ale nič viac,” je presvedčený analytik.

Reakcia Číny bude podľa neho určite nasledovať a bude “mimoriadne tvrdá”.

“Prípadne možno očakávať vojenské manévre v Taiwanskom prielive, porušenie demarkačnej línie a ostreľovanie na ceste do prístavu. K podobným situáciám dochádzalo aj v polovici 90. rokov. Ale to bude až po tom, ako Pelosiová opustí Tchaj-pej.”

 

16:06 – Taiwanské letisko Sunshan, kam má pricestovať predsedníčka Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiová, odstránilo maskovacie kryty zo svojich protilietadlových diel, informovali noviny Ziyu Shibao so sídlom v Taipei.

Reklama

 

16:03 – Ramzan Kadyrov nemohol zostať mimo a komentuje Pelosiovej let na Taiwan.

“Za 15 minút uvidíme, kto je “veľmoc”: USA alebo Čína,” napísal Kadyrov vo svojom telegrame.

 

16:01 – Biely dom sa snažil presvedčiť Peking, že nemá nič spoločné s plánmi Pelosiovej navštíviť Taiwan, uviedla televízia CNBC.

Úradníci a samotný Biden predtým zdôraznili, že to bolo rozhodnutie samotnej Pelosiovej, ale ich snaha komunikovať s čínskymi partnermi nikam neviedla, uviedol kanál.

“Vnútorné rozpory vo Washingtone sú pre zvyšok sveta, ktorý sa naučil vnímať prezidentov USA a ich hlavných spojencov v Kongrese ako vzájomne zameniteľné prvky v otázkach zahraničnej politiky, prakticky bezvýznamné. Skutočnosť, že politika USA voči Taiwanu je zámerne nejednoznačná, len sťažuje rozlišovanie medzi činmi Pelosiovej a slovami Bieleho domu,” vysvetlil novinár a opísal súčasnú situáciu,” uviedla CNBC.

15:58 – Americký vojenský let s Pelosiovou by mal podľa Flightradaru pristáť na letisku v Tchaj-peji o 16.44 Stredoeurópskeho času.

 

Skoršie informácie nájdete ďalej v článku:

Čína už vyhlásila, že jej armáda “nebude nečinne sedieť so založenými rukami”.

V predvečer predpokladanej návštevy Pelosiovej na Taiwane Čína začína nové vojenské cvičenia v Juhočínskom mori.

Čínske námorné velenie oznámilo, že cvičenie sa uskutoční od 2. augusta od 0.00 h do 6. augusta do 24.00 h miestneho času. Počas tohto obdobia nebude na týchto súradniciach povolený vstup žiadnym neoprávneným lodiam.

Dve čínske lietadlové lode vyplávali na more v súvislosti s možnou návštevou Pelosiovej na Taiwane, píše taiwanský denník China Times.

Na letisku Taoyuan v Tchaj-peji boli nahlásené tri bombové hrozby s cieľom narušiť Pelosiovej návštevu.

Reklama

Taiwanská armáda v utorok vyhlásila, že je “odhodlaná, schopná a presvedčená”, že dokáže zaistiť bezpečnosť a ochranu Taiwanu pred narastajúcimi hrozbami zo strany Číny. Tchaj-pej to uviedol vzhľadom na možnú návštevu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej, ktorá je momentálne na ázijskom turné.

Taiwanské ministerstvo obrany vo vyhlásení uviedlo, že má v zálohe rozličné plány na prípadnú núdzovú situáciu a ako odpoveď na “nepriateľské hrozby” vyšle aj svoje jednotky.

V utorok preletelo niekoľko čínskych bojových lietadiel v blízkosti Taiwanského prielivu, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj oboznámený so situáciou.

Čínsky minister obrany vydal vyhlásenie v ktorom povedal: “Ak sa niekto odváži oddeliť Taiwan od Číny, čínska armáda by nemala váhať ísť do vojny bez ohľadu na cenu.”

Čína ústami hovorkyne čínskeho ministerstva zahraničných vecí zopakovala svoje odhodlanie tvrdo reagovať v prípade návštevy predsedníčky Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej na Taiwane.

“Pozorne sledujeme Pelosiovej itinerár a ak USA budú konať bez ohľadu na názory ostatných, Čína určite prijme prísne a tvrdé opatrenia na ochranu suverenity a bezpečnostných záujmov,” uviedla hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Hua Chunying.

Predsedníčka Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiová podľa posledných informácii odletela z Malajzie. Ide o druhú krajinu, ktorú navštívila v rámci svojej návštevy ázijských krajín. 

Lietadlo s Nancy Pelosiovou sa blíži k ostrovu Borneo štát Brunej. Zatiaľ je ďaleko od Taiwanu, kde sa čínske stíhačky už pripravujú na zachytenie jej letu. Jej let sleduje viac ako 200 000 divákov na portáli Flightradar.

Nemecko prisľúbilo Taiwanu podporu v prípade možného čínskeho útoku, uviedla nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Berbocková.

“Nesúhlasíme s tým, keď sa porušuje medzinárodné právo a väčší sused útočí na svojho menšieho suseda v rozpore s týmto právom – a to sa samozrejme týka aj Číny,” citoval Berbockovú Spiegel.

Lietadlo s Nancy Pelosiovou na palube podľa posledných informácii nabralo smer na Taiwan.

Flightradar – webové stránky spadli po tom čo asi 300 000 ľudí sa pokúšalo sledovalo lietadlo Nancy Pelosiovej

Taiwan pripravuje osem stíhačiek Mirage 2000 francúzskej výroby, ktoré budú sprevádzať Nancy Pelosiovú vo vzdušnom priestore Taiwanu. Lietadlo Nancy Pelosiovej sprevádzajú aj stíhačky USA.

 

“Čína varuje Bidena – ak Pelosiová poletí na Taiwan, zasiahne armáda”.

Global Times píše, že čínska armáda je silnejšia ako vojenský sprievod USA a je pripravená “vyhnať, zadržať a eskortovať” lietadlo s Nancy Pelosiovou preč od Taiwanu. Ak by však let pokračoval, vojenské lietadlá by mohli pred ním vystreliť rakety.

Reklama

Čínska armáda nezostrelí Pelosiovej lietadlo, ale môže sústrediť sily pri pobreží ostrova alebo dokonca uskutočniť obojživelný výsadok, uviedol pre RIA Novosti známy thajský politológ a pozorovateľ medzinárodných vzťahov Nitiphumthanat Ming-Ruchiralai.

“Samozrejme si nemyslím, že pôjde o zničenie Pelosiovej lietadla, ako píšu niektorí blogeri na našich sociálnych sieťach.”

“Ale môže to byť čokoľvek, od zachytenia lietadla a pristátia na čínskom území, čo je samozrejme menej pravdepodobné, až po sústredenie čínskych námorných síl priamo pri pobreží Taiwanu a dokonca pristátie na ostrove.”

“Presun čínskych vojenských lodí tam už prebieha a pri najmenšom pokuse USA zasiahnuť do akcií čínskej flotily bude zrážka takmer nevyhnutná.”

 

Prišli ďalšie informácie o pripravovanej návšteve

Medzitým sa objavili nové správy o návšteve Pelosiovej na Taiwane. Zatiaľ neoficiálne.

Taiwanské úrady sa pokúsili zrušiť pozvanie Pelosiovej na ostrov kvôli rizikám, ale ona trvala na ceste preto, lebo robí niečo “historické”, informovali taiwanské médiá.

Delegácia Nancy Pelosiovej si už rezervovala 48 izieb v hoteli Grand Hyatt v Tchaj-peji.

Podľa taiwanského televízneho kanála Sanli priletí na Taiwan približne o 21:20 miestneho času (17:20 stredoeurópskeho času), teda o hodinu skôr, ako bolo predtým zverejnené v rôznych médiách.

Podľa TV bude delegácia pozostávať zo 40 osôb. Je pre nich vyhradené celé poschodie. Delegácia plánuje prenocovať v hoteli v štvrti Xinyi. Podľa televíznej stanice boli v hoteli a jeho okolí sprísnené bezpečnostné opatrenia.

Samotná návšteva Nancy Pelosiovej na Taiwane môže trvať až do stredy 17.00 hod. miestneho času (13:00 stredoeurópskeho času), čo je dlhšie, ako sa pôvodne očakávalo, uviedol denník Sunli.

Americký predstaviteľ dodal, že predstavitelia obrany nepretržite monitorujú akýkoľvek pohyb Číny v regióne a vypracúvajú plán na zaistenie Pelosiovej bezpečnosti.

Denník South China Morning Post však napísal, že pre veľkú nespokojnosť Pekingu sa Pelosiová možno obmedzí na tranzitný pobyt na letisku v Tchaj-peji na Taiwane, kde sa stretne s vedením ostrova.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí medzitým na brífingu varovalo pred ” vážnymi politickými dôsledkami” plánovanej návštevy Pelosiovej na Taiwane a zopakovalo, že jeho armáda “sa nebude nečinne prizerať so založenými rukami”.

“Chceli by sme USA zopakovať, že Čína je v pohotovosti a Čínska ľudová oslobodzovacia armáda nikdy nebude nečinne sedieť so založenými rukami. Čína prijme rázne kroky a silné protiopatrenia na obranu svojej zvrchovanosti a územnej celistvosti,” tak hovorca ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien odpovedal na otázku o dôsledkoch návštevy Pelosiovej v Tchaj-peji.

“Pokiaľ ide o opatrenia, ak sa odváži priletieť, počkajme a uvidíme,” dodal Čao.

 

Biely dom obviňuje Peking z prípravy vojenskej provokácie

Koordinátor strategickej komunikácie Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby v pondelok uviedol, že Bidenova administratíva podporí Pelosiovú v ceste na Taiwan.

“Chceme sa uistiť, že keď cestuje do zahraničia, môže to urobiť bezpečne a spoľahlivo, a my sa o to postaráme. Na čínsku rétoriku nie je dôvod. Neexistuje žiadny dôvod na akúkoľvek akciu,” povedal Kirby.

Na otázku, či sú Spojené štáty pripravené hádať sa s Čínou kvôli tejto návšteve, Kirby odpovedal: “Naša politika sa nemení. Naša snaha o zachovanie slobodného, bezpečného a otvoreného indo-pacifického regiónu sa nemení.”

Biely dom obvinil Čínu z prípravy “vojenských provokácií v nadchádzajúcich dňoch” v súvislosti s možnou návštevou Pelosiovej na Taiwane.

“Zdá sa, že Čína sa v najbližších dňoch pripravuje na ďalšie kroky, ktoré by mohli zahŕňať vojenské provokácie,” uviedol Biely dom.

Domnieva sa však, že Čína “nemá dôvod využívať návštevu Pelosiovej na Taiwane ako zámienku na agresiu voči ostrovu”.

 

Názor odborníka z MGIMO

Pani Pelosiová nemá na rozdiel od USA čo stratiť, hovorí Henry Sardarian, doktor politických vied, dekan Fakulty manažmentu a politiky na MGIMO.

“Pokiaľ ide o Taiwan, pozícia sa zmenila už trikrát. Najprv sa písalo, že poletí na Taiwan. Potom sa objavila informácia, že tento bod nie je v itinerári. Teraz sa hovorí, že jej lietadlo pravdepodobne pristane na Taiwane na doplnenie paliva. Ak sa tak stane, na letisku ju odfotografujú s miestnymi úradníkmi a oznámia, že jej úloha je splnená.

Pani Pelosiová je taká nepredvídateľná… Nemá čo stratiť, má 82 rokov, viete, čo myslím… ale Amerika by mohla prísť o svoju povesť. Ak ide o to, aby sme ukázali svetu, že sme “prehli Čínu cez koleno” a demoštrovali, že “ak sa rozhodneme, nikto nám nemôže odporovať”, je to pomerne krátkodobý výsledok. Dôsledky však budú veľmi vážne. Čína sa momentálne čo najviac dištancuje od konfrontácie medzi Ruskom a Západom, ale Západ ju sám tlačí k Rusku.”

 

Stručné zhrnutie podstaty konfliktu o Taiwan.

 

1. Čo je Taiwan?

Reklama

V roku 1949 sa čínska občianska vojna pod vedením Mao Ce-tunga skončila víťazstvom komunistov. Američanmi podporovaný vládca Číny a predseda strany Kuomintang Čankajšek a jeho stúpenci utiekli na Taiwan, kde pod ochranou amerického námorníctva založili vlastný štát, Čínsku republiku. V súčasnosti už veľká väčšina sveta (vrátane USA) považuje Taiwan za územie ČĽR a neuznáva jeho nezávislosť.

 

2. Čo chce Čína od Taiwanu?

Čína chce s Taiwanom uskutočniť rovnaký plán ako svojho času s Hongkongom – prinavrátiť ostrov ako svoje územie podľa zásady “jedna krajina, dva systémy”, čo by Taiwanu zaručilo samosprávu a širokú autonómiu.

 

3. Prečo zjednotenie v rámci “hongkonskej schémy” nefunguje?

Dva faktory. Prvý je namierený proti väčšine Taiwančanov, ktorí majú vyššiu životnú úroveň a oveľa väčšie práva a slobody ako obyvatelia pevninskej Číny. Najmä preto, že ako ukazuje príklad Hongkongu, čínske vedenie má tendenciu časom autonómiu obmedzovať. Druhou je pozícia USA. Američania považujú Čínu za svojho hlavného rivala na svetovej scéne, a preto nechcú posilniť Čínu tým, že do nej zahrnú Taiwan, ktorý má rozvinuté hospodárstvo a zastáva vedúce postavenie na svetovom trhu s mikročipmi. A vo všeobecnosti je to otázka prestíže svetovej veľmoci – veď všetci vnímajú Taiwan ako krajinu chránenú Spojenými štátmi. Okrem toho Taiwan zohráva dôležitú ideologickú úlohu ako ukazovateľ možnosti alternatívnej cesty rozvoja Číny, čo je dôležité z hľadiska globálnej konfrontácie medzi Washingtonom a Čínou.

Preto Washington ticho zastavil akékoľvek rozhovory o zjednotení medzi Taiwanom a Čínou.

Čína preto tiež sprísnila svoju rétoriku.

 

4. Dôjde k vojne?

So všeobecným zhoršením vzťahov medzi USA a Čínou v posledných rokoch vzrástlo aj napätie okolo Taiwanu. O možnej eskalácii až do vypuknutia vojny sa aktívne písalo už minulý rok.

Prípadná návšteva Pelosiovej by na tomto pozadí mohla zohrať približne rovnakú úlohu ako atentát na arcivojvodu Františka Ferdinanda v roku 1914 – stať sa zámienkou na vyostrenie situácie do vojenského konfliktu.

V prospech takejto možnosti hovoria veľmi vysoké stávky na oboch stranách, ktoré ponechávajú len malý priestor na kompromis. Ústupky Washingtonu sú pre demokratov ponížením, ktoré by ich mohlo tvrdo zasiahnuť v predvečer kongresových volieb.

Čínskeho lídra Si Ťin-pchinga čakajú vlastné voľby – na jeseň sa má rozhodnúť o predĺžení jeho právomocí nad rámec tradičnej 10-ročnej vlády čínskych lídrov. Významnú úlohu môže zohrať aj to, ako sa v tejto súvislosti vyrieši situácia okolo Taiwanu.

Na oboch stranách však existujú aj vážne argumenty proti vojne. Pre Američanov nie je výhodné zapojiť sa do vojny, kým konflikt na Ukrajine stále trvá. Pretože nemusia byť schopní zvládnuť tok zbraní v oboch smeroch súčasne.

Na druhej strane je čínska ekonomika stále príliš závislá od obchodných vzťahov so Západom. Okrem toho, vylodenie na ostrove nebude pre Číňanov jednoduchá prechádzka – taiwanská armáda je dostatočne silná (aj keď sa neberie do úvahy vojenská účasť USA).

A napokon hlavný argument – akýkoľvek vojenský konflikt medzi Čínou a Spojenými štátmi je spojený s rizikom, že sa zmení na tretiu svetovú vojnu s použitím jadrových zbraní. Nebolo by víťaza.

Preto existuje šanca, že strany nevyhrotia záležitosť do vojny a dospejú k určitému kompromisu alebo jedna zo strán urobí ústupky, prípadne sa všetky obmedzia na určité demonštratívne kroky.

 

5. Čo znamená možné zhoršenie situácie okolo Taiwanu pre Ukrajinu?

Nič dobré.

Po prvé, väzby medzi Čínou a Ruskom sa výrazne posilnia. A to nielen ekonomické (obchádzanie sankcií), ale možno aj vojensko-technické (dodávky zbraní).

Po druhé, Západ presmeruje časť dodávok zbraní na Taiwan a Ukrajina dostane ešte menej zbraní.

Po tretie, vypuknutie vojny o Taiwan by mohlo vo svete spôsobiť skutočné hospodárske cunami, počas ktorého by Západ už nemal záujem o finančnú podporu Ukrajiny.

Reklama

 

Zájde Čína až do krajnosti alebo stratí tvár? Táto otázka by mala byť zodpovedaná ešte dnes.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

Včera 17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

Včera 17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

Včera 14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

Včera 14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

Včera 13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

Včera 13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Včera 13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

Včera 12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali