Schôdzu Národnej rady SR sa nepodarilo otvoriť ani na druhý pokus. Danko: Matovič a Kollár majú problém

Schôdzu Národnej rady SR sa nepodarilo otvoriť ani na druhý pokus. Danko: Matovič a Kollár majú problém

Bratislava 14. septembra 2022 AKTUALIZOVANÉ (Foto: TASR-Pavol Zachar,Jaroslav Novák)

 

Poslancom Národnej rady (NR) SR sa nepodarilo ani na druhý pokus otvoriť riadnu schôdzu. Plénum nebolo uznášaniaschopné. V úvode rokovania sa prezentovalo len 64 poslancov. Okrem SaS sa neprezentovali ani opoziční poslanci

schôdza Národnej rady SR
Na snímke rokovacia sála Národnej rady

SaS dopredu avizovala, že si chce pri otváraní schôdze urobiť prieskum o tom, ktorí opoziční poslanci budú podporovať menšinovú vládu. Na prvý pokus preto neplánovala podporiť otvorenie schôdze. Predsedu poslaneckého klubu OĽANO Michala Šipoša prekvapilo, že sa SaS po odchode z vlády chystala schôdzu blokovať. Dodal, že OĽANO nemá žiadne dohody s nikým mimo trojkoalície a jej bývalých poslancov o prezentovaní sa na schôdzi.

Reklama

Na riadnej schôdzi by mali poslanci okrem iného prerokovať prístup Fínska a Švédska do NATO. Venovať by sa mali napríklad otázke zdanenia plynovodov či viacerým novelám týkajúcich sa Generálnej prokuratúry SR a paragrafu 363 Trestného poriadku.

Gábor Grendel z OĽANO vzniknutú situáciu sarkasticky komentoval slovami: „Pred chvíľou sme sa presvedčili, že menšinová vláda má v parlamente menšinu. Wow. Národná rada nie je uznášaniaschopná, na prvý pokus sme neotvorili septembrovú schôdzu. O 30 minút nás čaká ďalší pokus.“

Reklama

Veronika Remišová (Za ľudí) populisticky pripomína, že „poslanci Národnej rady majú kráľovský plat a skladali sľub, že budú pracovať len a len v záujme občanov Slovenskej republiky,“ preto sa pýta: „Akým záujmom slovenských občanov je, že sa nebudú prijímať zákony na pomoc ľuďom, len preto, že sa niektorí poslanci rozhodli politikárčiť a robiť “obštrukcie”, čiže nepracovať?“

Vicepremiérka Remišová apeluje na poslancov NR SR: „Áno, je tu menšinová vláda, ale menšinovú vládu má aj francúzsky prezident Macron, no riadne to funguje a prijímajú sa zákony. Páni poslanci, zobuďte sa! Za našimi hranicami zúri vojna, je tu globálna inflácia, s ktorou sa trápia všetky vyspelé krajiny sveta, čaká nás celoeurópska energetická kríza aká tu nebola od vzniku Európskej únie a vy idete robiť “obštrukcie”! Dnes nežijeme normálne časy, kedy poslanci môžu brať plat a nepracovať. Dnes žijeme časy, kedy všetci politici musia spojiť sily a pomáhať ľuďom prežiť túto krízu. To je zodpovedná koaličná aj opozičná politika.“

Liberálna strana Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá sa alibisticky stiahla z vládnej koalície, celú situáciu komentovala lakonicky: „Na otvorení schôdze o 9:00 chýbalo 9 poslancov OĽANO a Sme rodina… To len keby chceli hovoriť, že my nepracujeme…“

K situácii v parlamente sa vyjadril aj Andrej Danko (SNS): „Od dnešného dňa majú Matovič a Kollár problém. Ani na druhý pokus sa nepodarilo otvoriť schôdzu Národnej rady. Ak tri mesiace nebude parlament uznášaniaschopný, musí ho Zuzana Čaputová rozpustiť. Verme, že aspoň to urobí pre Slovákov. Konečne je nádej na predčasné parlamentné voľby.“

Poslancom sa ani na druhý pokus nepodarilo otvoriť riadnu schôdzu parlamentu. Plénum opäť nebolo uznášaniaschopné. Prezentovalo sa 71 poslancov, na otvorenie schôdze treba aspoň polovicu, teda 75 zákonodarcov.

Reklama

Za otvorenie schôdze hlasovalo 25 poslancov, zdržali sa dvaja a nehlasovalo ich 44. Pri prvom pokuse o otvorenie schôdze sa prezentovalo 64 poslancov. Okrem opozičných poslancov sa v oboch pokusoch neprezentovali ani poslanci za SaS. Chýbali aj niekoľkí z radov koalície.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) tak preložil rokovanie na utorok (20. 9.).

 

Jaroslav Naď sa do parlamentu dostavil už ráno, pretože mal do programu rokovania zaradené ako dôležité dokumenty z dielne rezortu obrany:

Svoje rozčúlenie neskrýva minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO): „Dnes bol parlament takmer plný, úprimne, málokedy mám takúto skúsenosť. Napriek tomu si poslanci SaS+mafie+fašistov odsúhlasili, že rokovať nebudú a na grémiu sa dohodli, že najbližšie sa poslanci stretnú až v utorok. Načo riešiť problémy a pomáhať ľuďom? Radšej týždeň dovolenky. Absurd. Hanba.

Reklama

1) Novelizácia zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov

– zákon sme komplexne prepracovali po dvojročnej práci aj za osobnej účasti množstva vojakov, od ktorých sme dostali vyše 500 podnetov, ktoré smerujú k zlepšeniu podmienok štátnej služby vojakov. Prípravu tohto základného zákona pre vojakov sme koordinovali aj s Jurajom Krúpom, aj on o ňom, žiaľ, kvôli trápnemu politikárčeniu SaS, odmietol rokovať. To takto poslancom SaS+mafii+fašistom záleží na vojakoch? Neskutočné. Pevne verím, že im to vojaci zrátajú aj s úrokmi. Ach. Komu toto pomôže?

2) Mandát pre našich vojakov, aby mohli pôsobiť v jednotke NATO na Slovensku

– je to najmä z praktických dôvodov a veľmi dôležité. Koordinovali sme to aj s našimi spojencami, ktorí nás požiadali o zapojenie našich vojakov do procesu. Kvôli trápnemu politikárčeniu SaS+mafie+fašistov sme o tom nemohli dnes rokovať. Politikárčiť o témach NATO? To je zahraničnopolitická zodpovednosť SaS??? Ach. Komu toto pomôže?

Navyše bolo v zozname množstvo iných dôležitých dokumentov. Vyberiem pár z nich:

3) Samozrejme sme mali na schôdzi rokovať aj o ratifikácii pristúpenia Švédska a Fínska do NATO. Ako inak, kvôli trápnemu politikárčeniu SaS+mafie+fašistov sme o tom nemohli rokovať. Mimochodom, patríme už len medzi posledných asi 5 krajín, ktoré to neratifikovali. Už sa nás diplomati a mňa už aj ministri obrany Švédska aj Fínska pýtajú, prečo je tomu tak. Ach. Komu toto pomôže? Prečo nám SaS+mafia+fašisti spôsobujú medzinárodnú hanbu?

4) No a množstvo iných dôležitých zákonov pre ľudí. Niektoré z nich ešte ako členovia vlády navrhli sami vtedy ešte ministri za SaS a teraz o nich odmietli rokovať. Ako inak, kvôli trápnemu politikárčeniu novo vzniknutej trojice SaS+mafia+fašisti sme o tom nemohli rokovať. Ach. Komu toto pomôže?

Poslanci NR SR boli zvolení, aby si robili svoju prácu. Sú za to platení a nie zle. Nie prísť do roboty a odmietnuť pracovať. To je ako keby ste vy, drahí občania, prišli do roboty, chceli by ste za to peniaze vo výplate, ale odmietli by ste čokoľvek urobiť. Neskutočná trápnosť a drzosť.

Je to vrcholne nezodpovedné a neprijateľné. Ako chcú títo predstavitelia ľuďom reálne pomáhať, keď odmietajú rokovať a robiť si svoju prácu? Sulík bol vraj v roku 2020 pripravený prevziať zodpovednosť. Dal to aj na bilbord. Zatiaľ to skôr vyzerá tak, že ľudia poslancov SaS+mafiu+fašistov zoberú na zodpovednosť, za to, že namiesto pomáhania našej krajine a jej obyvateľom, tu trápne politikárčia a na ľudí a ich potreby kašlú…, posťažoval sa minister obrany vo svojom statuse na Facebooku.

 

Reklama
OĽANO chce so SaS rokovať, Šipoš kritizoval obštrukciu

Hnutie OĽANO je pripravené so stranou SaS rokovať aj ihneď. Vyhlásil to šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Nerozumie vyhláseniam SaS, že sa nesnažili rokovať. Tvrdí, že ich požiadal o spoluprácu a stretnutie ešte v utorok (13. 9.). Šéf SaS Richard Sulík mu napokon podľa jeho slov potvrdil, že budú rokovať.

Šipoš kritizoval opozíciu, ako aj poslancov za SaS, že sa v stredu rozhodli nepracovať a obštrukciami paralyzovať parlament, hoci sedeli v pléne.

“Pozývame ich za rokovací stôl, kde sa dohodneme na spoločnom postupe,” povedal Šipoš na stredajšej tlačovej konferencii. S SaS nakoniec majú rokovať. “Uvidíme, ako sa budú vyvíjať, či budú konštruktívni, či si budú stáť za svojimi slovami,” doplnil. Ľudia podľa neho nemôžu byť rukojemníkmi opozície, a to najmä v čase, keď treba schváliť pomoc.

Parlament sa má najbližšie pokúsiť otvoriť schôdzu v utorok 20. septembra. Podpredseda NR SR Gábor Grendel (OĽANO) povedal, že piatkové (16. 9.) voľno predniesol na poslaneckom grémiu predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a nikto nenamietal.

Šipoš nemá informácie o tom, že by sa chceli poslanci OĽANO podpísať pod návrh na odvolanie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). V najbližších dňoch budú podľa neho predsedovia strán informovať o tom, či bude nová koaličná zmluva alebo sa pripraví len jej dodatok. Noví štátni tajomníci by podľa Šipoša mali byť odborníci. Kľúčové je podľa neho sadnúť si s SaS a na rovinu si povedať, na ktoré pozície majú nárok. Pri predsedoch výborov je podľa neho obrovský nepomer. V prvom rade sa musia podľa Grendela dohodnúť na otvorení schôdze.

Reklama

Obštrukciu poslancov kritizuje aj šéfka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová. “Poslanci Národnej rady majú kráľovský plat a skladali sľub, že budú pracovať len a len v záujme občanov SR. Akým záujmom slovenských občanov je, že sa nebudú prijímať zákony na pomoc ľuďom len preto, že sa niektorí poslanci rozhodli politikárčiť a robiť obštrukcie, čiže nepracovať?” skonštatovala v stanovisku.

 

 

SaS chce o dôležitých bodoch rokovať na mimoriadnej schôdzi

Poslanci Národnej rady (NR) SR za SaS nepomohli v stredu otvoriť riadnu schôdzu, pretože chceli vidieť, ako si koalícia predstavuje vládnutie. Ozrejmil to šéf SaS Richard Sulík, ktorý už sedí v parlamentnej lavici. Pokiaľ sa nepodarí otvoriť schôdzu ani v utorok (20. 9.), SaS chce iniciovať mimoriadnu schôdzu, na ktorej by sa rokovalo o pristúpení Švédska a Fínska do NATO a o ďalších dôležitých návrhoch, napríklad o zvládaní energetickej krízy.

Reklama

Sulíka prekvapilo, že nikto z koalície nechcel s nimi rokovať. Pýtal sa, či toto všetko stojí za to, aby ostal minister financií Igor Matovič (OĽANO) “prilepený na svojej stoličke”. Dodal, že ak sa nepodarí dohodnúť na mimoriadnej schôdzi, SaS riadnu schôdzu napokon pomôže otvoriť, pretože nechce dlhodobo blokovať parlament.

“Chceli sme vidieť, ako si vládna koalícia predstavuje vládnutie, najmä tú časť, ktorá sa týka národnej rady, to znamená, ako chcú schvaľovať dôležité zákony, a chceli sme vidieť, či sú v stave otvoriť schôdzu,” ozrejmil Sulík s tým, že najmä poslanci OĽANO by sa mali zamyslieť, že keď nie sú schopní otvoriť schôdzu, či je správne držať jedného človeka prilepeného na stoličke, ktorý je “osobne zodpovedný za väčšinu problémov, ktoré má vláda”. SaS chce podľa neho podporovať riešenia pre ľudí, no Sulík si myslí, že to treba vyrokovať. Vyzval preto OĽANO a zvyšok koalície, že ak sa chcú na niečom dohodnúť, SaS je pripravená.

Richard Sulík
Na snímke minister hospodárstva SR v demisii a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku SR Richard Sulík (SaS)

SaS potvrdila, že pracuje na návrhu na odvolanie Matoviča z funkcie ministra. Je to podľa Sulíka otázka dní. Na iniciovanie odvolávania potrebujú 30 podpisov od poslancov. Na podporu chcú osloviť koaličných poslancov a dať možnosť aj poslancom OLANO podpísať sa pod návrh na odvolanie. Následne majú rokovať aj s poslancami pôsobiacimi v neparlamentnom Hlase-SD. Poslancov, ktorí sú v ĽSNS a mimoparlamentnej Republike, proaktívne oslovovať nebudú. “Necháme to otvorené, keď podporia, bude podporené, keď nie, nebude,” dodal Sulík.

Šéf SaS tiež informoval, že ich klub sa zdrží pri hlasovaní o odvolaní ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Sulík si myslí, súčasťou Ústavy SR by mala byť možnosť rozpustenia parlamentu a aby si poslanci vedeli skrátiť volebné obdobie. Hlas-SD avizoval, že o podpore návrhu na odvolanie Matoviča sú ochotní rokovať, ak SaS podporí ich návrh na zmenu ústavy, ktorá by viedla k predčasným voľbám.

 

 

Reklama
Pellegrini kritizuje nefunkčnú koalíciu, žiada predčasné voľby

Vládna koalícia nedokázala dodať pri otvorení schôdze Národnej rady (NR) SR ani len všetkých svojich poslancov, riešením sú predčasné voľby. Vyhlásil to nezaradený poslanec a expremiér Peter Pellegrini po stredajších neúspešných pokusoch o otvorenie riadnej schôdze. Vyzval preto parlamentné strany na podporu zmeny Ústavy SR z dielne Sme rodina, ktorá by mohla umožniť vypísanie predčasných volieb.

“Vláda Eduarda Hegera (OĽANO) a ním vedená koalícia neodkázala do parlamentu priviesť ani len svojich 72 poslancov, ktorí deklarujú podporu vládnej koalície, a schôdzu sa ani na dva pokusy nepodarilo otvoriť,” skonštatoval Pellegrini. Podotkol, že koalícia nedokázala riadne fungovať ani s ústavou väčšinu.

Riešenie vidí v predčasných voľbách. Apeluje na poslancov, aby podporili zmenu ústavy týkajúcu sa skrátenia volebného obdobia NR SR. Následne by sa podľa neho malo zvolať rokovanie politických strán o prípadnom termíne predčasných volieb. Ak to nebudú schopné urobiť jednotlivé strany, vyzval na takýto krok prezidentku SR Zuzanu Čaputovú. Následne sa podľa jeho slov môžu voľby vypísať a do ich konania sa môžu prijímať zákony na pomoc ľuďom.

V súvislosti s pomocou ľuďom v čase krízy podotkol, že na vládnutie je tu vládny kabinet. “Máme vládu, nech vládne. Začala s 93 poslancami. Nevydierajte nás citovo, aby sme podržali vládu Hegera a Matoviča. Ak vedia vládnuť, nech vládnu, na to nepotrebujú opozíciu,” podotkol expremiér. Ak premiér vládnuť nevie, mal by podľa neho odísť.

Pellegrini si vie predstaviť rokovanie s SaS o možnom odvolaní Igora Matoviča (OĽANO) z funkcie ministra financií. Ak by sa aj vyhlásili predčasné voľby, Matovič by podľa neho nemal do ich termínu ostávať vo funkcii, pretože dokáže napáchať ešte viac škody.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:49

Ruské nálety na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny pripravili v nedeľu o život najmenej osem ľudí, kým ďalších osem osôb utrpelo zranenia, uviedli tamojší predstavitelia. Informovala agentúra Reuters.

12:34

Ceny ropy v piatok sa posilnili približne o 1 % a cena ropy Brent zaznamenala prvý týždenný nárast za posledné tri týždne. Na vývoj výrazne vplývali priaznivé hospodárske ukazovatele z USA a Číny, ktoré posilnili vyhliadky na rast dopytu v dvoch najväčších svetových ekonomikách.

12:25

Dve obete si vyžiadala v noci na nedeľu zrážka lodí na rieke Dunaj v Maďarsku. Päť ľudí je naďalej nezvestných, uviedla maďarská polícia.

11:58

Dve čínske vojnové lode zakotvili v nedeľu v Kambodži v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia.

Cvičná loď Čchi-ťi-kuang a obojživelná vojnová loď Ťing-kang-šan zakotvili v pobrežnom meste Sihanoukville v rámci 15 dní pozemných a námorných cvičení. Zapojí sa do nich 760 čínskych vojakov spolu s približne 1300 Kambodžanmi a 11 kambodžskými plavidlami.

Čínski námorníci
Čínski námorníci stoja pred vojnovou loďou, ktorá zakotvila v kambodžskom pobrežnom meste Sihanoukville v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia
11:50

Vlak zachytil muža na stanici na juhozápade Nemecka a spôsobil mu vážne zranenia, uviedla v nedeľu skoro ráno tamojšia polícia.

Štyridsaťjedenročný muž sa z doposiaľ neznámych príčin nachádzal v oblasti trate na železničnej stanici v obci Oberwesel zhruba 70 kilometrov západne od Frankfurtu, keď ho v sobotu zachytil vlak. Polícia pracuje s verziou, že obeť niekto na koľajnice strčil.

11:31

Šesť dronov sa zrútilo počas ukrajinského útoku v noci na nedeľu na územie ropnej rafinérie v Slavjansku v juhoruskej Krasnodarskej oblasti, uviedla s odvolaním sa na miestne úrady ruská agentúra Interfax.

10:53

Pri izraelskom vzdušnom útoku na obytný dom a tábor pre utečencov v centre Pásma Gazy zahynulo najmenej 20 ľudí, uviedla v nedeľu vo vyhlásení nemocnica al-Aksá. Informovala agentúra AFP.

10:40

Priemerná nákupná cena surového kravského mlieka sa v marci 2024 medzimesačne znížila o 2,9 % na úroveň 42,82 eura/100 kilogramov (kg). V medziročnom porovnaní bola priemerná nákupná cena mlieka nižšia o 11,7 %. Vyplýva to z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).

09:37

Saudskoarabský kráľ Salmán bin Abd al-Azíz sa v nedeľu podrobí lekárskym testom v dôsledku “vysokej horúčky a pridruženej bolesti”, uviedla tamojšia tlačová agentúra SPA.

09:20

Ukrajinským ozbrojeným silám sa podarilo zostreliť všetkých 37 dronov, ktorými Rusko v noci na nedeľu útočilo na územie Ukrajiny, uviedlo tamojšie letectvo.

08:52

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán a poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan diskutovali o bilaterálnej dohode a vojne medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy, uviedli v nedeľu saudskoarabské médiá.

Na stretnutí v saudskoarabskom meste Dahrán hovorili o takmer finálnej verzii návrhu strategických dohôd medzi oboma krajinami.

08:39

Aljašskí štátni policajti v sobotu informovali, že z lietadla, ktoré sa našlo na dne jazera, boli vytiahnuté telá dvoch mužov.

Polícia v piatok neskoro večer dostala informáciu o prevrátenom lietadle v jazere Six Mile Lake.

Telo 58-ročného Davea Hedgersa a 45-ročného Aarona Fryera našiel potápačský tím vnútri lietadla, uviedli policajti vo vyhlásení.

08:23

Najmenej 68 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, uviedli tamojší predstavitelia.

Prudké dažde zasiahli provinciu ešte v piatok a voda zaplavila množstvo významných prístupových ciest do oblasti.

08:16

Ukrajina tvrdí, že Rusko v sobotu zámerne cielilo na civilistov pri ostreľovaní dvoch miest v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny.

Ukrajinská prokuratúra uviedla, že ruský nálet na obytnú časť v oblastnej metropole Charkov vyšetruje ako vojnový zločin.

07:55

Prudké boje v palestínskom meste Rafah na juhu Pásma Gazy z domovov vyhnali už 800.000 ľudí, informoval v sobotu Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) počas pokračujúcej ofenzívy izraelskej armády (IDF). Informovala  agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali