Rusko pohrozilo NATO a Ukrajine v prípade provokácii v Kerčskom prielive vojenským úderom

Rusko pohrozilo NATO a Ukrajine v prípade provokácii v Kerčskom prielive vojenským úderom

Moskva 16. apríla 2019 (HSP/RusVesna/Foto:Screenshot:YouTube)

 

Vyzerá to tak, že Rusi už majú dosť provokácii Američanov, NATO a Ukrajiny. V prípade, ak NATO bude podporovať Ukrajinu a lode NATO sa rozhodnú porušovať medzinárodné zákony a nezákonne sa aktivizujú v Kerčskom prielive, Rusko bude rozhodne reagovať, čo môže viesť k nebezpečnému vyhroteniu na medzinárodnej scéne. Informácie priniesol portál RusVesna

Snímka z videa

Porošenko potrebuje zvýšiť svoj rating, pretože výrazne zaostáva za Zelenským a americkí jastrabi sú frustrovaní z toho, ako sa im vo Venezuele nedarí. Preto skúšajú, pokiaľ, kde je hranica ich provokácii a dokedy bude Rusko reagovať zdržanlivo. Rusko však Američanom vytýčilo na Kryme a v Kerčskom prielive červenú líniu, za ktorú nesmú Američania zájsť. Ak zájdu a Rusko nebude reagovať, bude to pre Američanov signálom, že si vo vzťahu voči Rusku už môžu dovoliť naozaj čokoľvek.

Reklama
Na snímke ukrajinský prezident Petro Porošenko (vpravo) si podáva ruku s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom Foto:TASR/AP-Sergei Chuzavkov

Vyhlásenie Američanov, že angloamerické krídlo v NATO bude otvorene podporovať Ukrajincov v provokáciách v Kerčskom zálive nenechalo chladnými ruských politikov. V roku 2014 ruská Rada Federácie (vrchná komora ruského parlamentu) odobrila Vladimírovi Putinovi zásah na Kryme, dnes Rada Federácie uviedla, že americké aktivity v Kerčskom zálive povedú k eskalácii konfliktu neželaným smerom, Rusko však reagovať na provokácie rozhodne bude.

Prieplav ukrajinských bojových lodí cez Kerčský prieliv nemajú čo riešiť Američania a ani NATO. Azovské more je vnútorné more medzi Ruskom a Ukrajinou a dokiaľ Američania neprovokovali, Ukrajinci udržiavali s Ruskom korektné kontakty. Ak Ukrajinci nebudú dodržiavať určené zákony a na americký príkaz budú vykonávať provokácie v Kerčskom prielive, môže to mať pre Ukrajincov fatálne následky. Do konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou však môže byť vtiahnuté aj NATO. Časť amerických jastrabov nad 70 rokov vyššie dokonca po takejto eventualite túži.

Reklama

NATO a Američania už pomáhali Gruzíncom v auguste 2008 a takisto pomáhajú Ukrajincom, ktorých vedú proamerickí lídri, tí sa zmocnili moci na Ukrajine nedemokraticky pomocou zinscenovanej farebnej revolúcie v roku 2014. Američania majú prsty aj v provokácii z novembra 2018, kedy ukrajinské bojové člny narušili ruskú hranicu. Rusko bolo vynútené reagovať silovo, ukrajinskí námorníci a agenti tajnej služby sú doteraz v ruských väzeniach a budú tam aj ďalej, napriek snahám Západu dosiahnuť oslobodenie ukrajinských vojenských námorníkov, ktorí sa provokácie zúčastňovali. Ak by Rusko ukrajinských námorníkov prepustilo, tlak na Rusko by sa ďalej zvyšoval, pretože by Američania videli úspech svojich krokov. Američania každý pokus o slušné jednanie považujú za znak slabosti, chápu a akceptujú len tvrdú argumentáciu.

Dňa 3. apríla 2019 Američania a NATO vyhlásili, že sú pripravení začať presadzovať balík opatrení na boj proti Rusku v oblasti Čierneho Mora. Američania tvrdia, že sú pripravení vyslať bojové lode NATO do Čierneho mora, aby zabezpečili prechod ukrajinských lodí cez Kerčský prieliv, oddeľujúci Kubáň od Krymu. Podľa amerického zástupcu v NATO Kay Bailey Hutchisonovej tieto opatrenia zahŕňajú posilnenie námornej i leteckej kontroly nad Čiernym morom. Američania chcú, aby do Čierneho mora vstúpili ďalšie americké bojové lode.

Na snímke Kay Bailey Hutchisonová

Západ v otázke konfrontácie s Ruskom ohľadne Krymu nie je jednotný. Do konfrontácie tlačia Západ Američania, no napríklad nemecká kancelárka Merkelová odmietla poskytnúť nemecké lode pre podporu Ukrajincov v novembri 2018 pretože si neželala konfrontáciu s Ruskom. Ursula von der Layden, ministerka obrany Nemecka je však pravdepodobne na americkej výplatnej listine, problémy s nasadením nemeckých vojakov podľa želaní Američanov nemá a je ochotná podporovať Američanov aj proti kancelárke Merkelovej.

Američania teraz musia riešiť niekoľko nepríjemných otázok. Rusko sa angažuje vo Venezuele, oslabilo Američanov v Sýrii a momentálne má značné problémy Porošenko, americká figúrka na ukrajinskej politickej scéne. Porošenko na Ukrajine prehráva, otázne je, nakoľko bude pod americkou kontrolou Zelenský.

Podľa niektorých ruských odborníkov nemusí byť Zelenský až tak  jasným proamerickým hráčom ako Porošenko a na Ukrajine medzi oligarchami voľba Zelenského vyvolá množstvo napätia a pohyby na ukrajinskej politickej scéne, ktoré nemusia vyhovovať Američanom. Otvorene za Porošenka vystupuje americký expert na Ukrajinu Kurt Volker a kruhy napojené na Clintonovú a Obamu.

Reklama

Otázne je ale, ako budú Rusi na americké provokácie reagovať. Aj ukrajinské bojové lode, rovnako ako bojové lode iných štátov môžu do ukrajinských vojenských prístavov na pobreží Azovského mora vplávať. Musia však plávať cez určený koridor a na palube musia mať ruských lodivodov.

Takýto scenár je z propagandistických dôvodov pre Američanov, NATO a Ukrajinu nemysliteľný.

Rusko má viacero možností, ako bude reagovať, v prípade ak Američania vedome vyhrotia celú situáciu.  Cudzím bojovým lodiam je možné zabrániť v pohybe mimo určeného koridoru rozmiestnením námorných mín, prípadne potopením starých lodí na určených miestach, vytváraním umelých nánosov a podobne. Priestor medzi Krymom a Kubáňou – to sú ruské námorné vody a tam si môžu robiť Rusi čo chcú.

Rusi však nenechávajú nič na náhodu a nespoliehajú sa len na defenzívne prvky. Ruská Čiernomorská flotila už reagovala námorným vojenským cvičením. Cvičenia sa zúčastnili ruské bojové lode vyzbrojené modernými raketami, torpédami i ruské lietadlá vyzbrojené protiraketovými strelami či raketové systémy pobrežnej ochrany. Ruské bojové lode Mytišči, Zelenyj Dol, Serpuchov, Liveň, Passat, Čuvašija úspešne zasiahli všetky ciele, raketami Kalibr, Malachit a Moskyt.

Rusi tak vyslali Ukrajincom, Američanom a nato signál, že sú pripravení v prípade nutnosti zlikvidovať minimálne ukrajinské lode. Ak Rusi zničia ukrajinské bojové lode, akcia by bola považovaná za americký neúspech, pretože Američania by nedokázali ochrániť Ukrajincov. Ak by lode NATO zasiahli voči ruským bojovým lodiam, situácia by sa mohla nepríjemne vyostriť. V Čiernom mori nemajú Američania a NATO šancu na úspech, konfrontácia by však znamenala veľké nebezpečenstvo pre ľudskú civilizáciu, pretože konflikt by sa mohol vymknúť kontrole.

Reklama

 

Video z cvičenia Rusov

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali