Rozšírenie BRICS: Prelomový moment pre globálnu ekonomiku

Rozšírenie BRICS: Prelomový moment pre globálnu ekonomiku

Bratislava 23. augusta 2023 (HSP/Moderndiplomacy/Foto:Twitter@SamRamani2)

 

15. samit BRICS v Juhoafrickej republike má priniesť významné zmeny do globálneho hospodárskeho prostredia, keďže tento blok sa pripravuje na spustenie expanzie, ktorá môže viesť k výraznému zvýšeniu jeho ekonomickej váhy a vplyvu na medzinárodnej scéne, píše Modern Diplomacy

BRICS
Na snímke štyri hlavy štátov a Sergej Lavrov (vpravo) pred samitom BRICS

Čínou navrhovaný prístup spolupráce “BRICS Plus”, ktorý sa začal v roku 2017, prináša svoje ovocie, keďže desiatky rozvojových ekonomík nadšene reagovali na otvorenosť bloku a vyjadrili túžbu pripojiť sa k zoskupeniu. Sme svedkami toho, čo možno označiť za “moment BRICS Plus” vo vývoji bloku BRICS, keďže rozhodnutia samitu o rozšírení pravdepodobne ovplyvnia nielen vývojové trendy v krajinách globálneho Juhu, ale aj v celom svetovom hospodárstve.

Reklama

Jednou z pozoruhodných zásluh čínskeho odhodlania rozšíriť súčasné členstvo v BRICS je, že potvrdzuje princíp otvorenosti BRICS ako bloku vrátane jeho samotného jadra. Toto rozšírenie základného členstva bude pravdepodobne doplnené aj o ďalšie formy spolupráce s rozvojovými ekonomikami pod záštitou rámca BRICS Plus. Konkrétne existuje možnosť vytvoriť “okruh priateľov”, ktorí majú štatút pozorovateľa a/alebo sú pravidelnými účastníkmi samitov BRICS Plus.

Ďalším dôležitým krokom v procese rozširovania BRICS je rozširovanie členstva v Novej rozvojovej banke. Bude potrebné uprednostniť africké ekonomiky, najmä veľké vnútrozemské ekonomiky (ako je Etiópia), ktoré si vyžadujú väčšie infraštruktúrne prepojenie. Zelená agenda, ako aj digitálny rozvoj by mali byť tiež vysoko v programe tejto kľúčovej rozvojovej inštitúcie BRICS.

Reklama

 

Kandidáti na rozšírenie

Pokiaľ ide o možných kandidátov na rozšírenie, z hľadiska ich regionálnej úlohy a perspektívnej úlohy v globálnej ekonomike vystupujú do popredia dve ekonomiky – Indonézia v juhovýchodnej Ázii a Saudská Arábia na Blízkom východe. Tieto dve ekonomiky sú zároveň vedúcimi hráčmi vo svojich regionálnych integračných blokoch – Indonézia v Združení krajín juhovýchodnej Ázie a Saudská Arábia v Rade pre spoluprácu v Perzskom zálive.

V prípade Saudskej Arábie ide o kľúčového hráča v globálnom energetickom priestore na najbližšie desaťročia; v prípade Indonézie ide o jednu z najväčších rozvojových ekonomík podľa hrubého domáceho produktu a počtu obyvateľov v najbližších desaťročiach.

 

Voľný obchod v Afrike

Ďalším dôležitým aspektom samitu BRICS v roku 2023 je užšia spolupráca medzi BRICS a africkým kontinentom. Okrem samotného počtu afrických ekonomík, ktoré sa zúčastnia na samite, bude potrebné túto spoluprácu nasmerovať do pragmatických koľají. Najdôležitejšie je, aby ekonomiky BRICS podporili snahy Afriky o spustenie africkej kontinentálnej zóny voľného obchodu – a najlepším spôsobom, ako to dosiahnuť, je znížiť dovozné clá v hlavných členských štátoch BRICS pre africké krajiny.

Reklama

Na samite BRICS sa bude diskutovať aj o ďalších dôležitých otázkach vrátane otázky vytvorenia novej globálnej meny. Hoci je nepravdepodobné, že takáto mena vznikne v priebehu tohto roka, výmena názorov medzi lídrami BRICS pravdepodobne vytvorí podmienky pre postupný vývoj používania národných mien a alternatívnych platobných mechanizmov. Tento vývoj spolu s väčším obchodným obratom a investíciami medzi ekonomikami skupiny BRICS plus vytvorí pevnejší základ pre zavedenie spoločnej meny BRICS.

Vzhľadom na význam tém, o ktorých sa na samite diskutovalo, bude toto podujatie jedným z vrcholov roka pre svetové hospodárstvo. Globálne trhy budú pozorne sledovať otázky, ako je rozširovanie BRICS a diskusie o vytvorení novej meny.

 

Multilateralizmus

Ekonomiky BRICS, ktoré sa usilujú o vytvorenie nových rámcov a platforiem, zároveň vyjadria podporu multilaterálnym inštitúciám, ako je Svetová obchodná organizácia. Tento dôraz na multilateralizmus, ktorý je základom zásad BRICS, bude pre svetové spoločenstvo rozhodujúcim signálom, pokiaľ ide o rozvojovú paradigmu, ktorú sa chystá presadzovať BRICS Plus.

V konečnom dôsledku sa zdá, že BRICS je teraz pevne na ceste k väčšej otvorenosti a expanzii. Pravdepodobne sa objavia nové miesta expanzie, ktoré sa BRICS chystá preskúmať – jedným z nich je “integrácia integrácií”, ktorá spája hlavné regionálne integračné dohody, v ktorých sú krajiny BRICS členmi. Ďalšou možnosťou bude formát “BRICS Plus”, ktorý umožní regionálnym blokom a regionálnym rozvojovým inštitúciám s účasťou vyspelých ekonomík (napríklad Regionálne komplexné hospodárske partnerstvo a Ázijská rozvojová banka) zúčastňovať sa na rokovaniach na samite BRICS.

Reklama

Proces rozširovania BRICS sa ešte len začína a tieto nové etapy rozvoja BRICS Plus môžu poskytnúť nové platformy pre revitalizované globalizačné úsilie, ktoré bude udržateľnejšie a inkluzívnejšie v porovnaní s unipolárnymi vzorcami z minulosti.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:13

Švédsko v utorok predstavilo nový balík pomoci pre Ukrajinu s cieľom zabezpečiť dodávky elektriny na jej území. Pomoc vo výške 62 miliónov dolárov bude slúžiť predovšetkým na zabezpečenie generátorov, transformátorov a solárnych článkov.

18:12

Švédsko sa rozhodlo pozastaviť plány na poskytnutie svojich gripenov Ukrajine a umožniť tak prednostné dodanie stíhačiek F-16. Oznámil to v utorok v Bruseli švédsky minister obrany Pal Jonson.

18:12

Počet prípadov osýpok v Európe naďalej prudko rastie a ohrozuje milióny detí. Prípady zaznamenané v tomto roku čoskoro prekročia celkový počet prípadov z roku 2023, upozornila v utorok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a tiež Detský fond OSN (UNICEF).

18:04

Rusko môže domácim spoločnostiam účtovať poplatky za používanie zahraničného softvéru, vyhlásil v utorok minister pre digitálny rozvoj Maksut Šadajev.

17:44

Maďarská vláda nenechá mladých Maďarov zomrieť vo vojne cudzích krajín. Napísal to v utorok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vo svojom príspevku na Facebooku.

17:43

Gruzínsky parlament v utorok prelomil veto prezidentky Salome Zurabišviliovej k zákonu o zahraničných agentoch. Pôvodnú verziu zákona, ktorú zákonodarný zbor predtým schválil v troch čítaniach, podporilo 84 poslancov, štyria boli proti.

17:27

Kyjev dostane prvé dodávky stíhačiek typu F-16 už čoskoro, povedal ukrajinský minister obrany Rustem Umerov. Zároveň však v rozhovore pre agentúru Reuters dodal, že zhruba polovica zo zúfalo potrebnej a už sľúbenej vojenskej bohužiaľ prichádza na Ukrajinu neskoro, hoci Kyjev je za ňu Západu vďačný.

17:26

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok varoval, že ak západné štáty dajú Ukrajine súhlas na použitie svojich zbraní na útoky na ruskom území, bude to mať vážne následky.

17:26

Bývalý šéf izraelskej tajnej služby Mosad Josi Kohen sa údajne vyhrážal niekdajšej hlavnej prokurátorke Medzinárodného trestného súdu (ICC) Fatou Bensoudovej. Na niekoľkých tajných stretnutiach na ňu vraj vyvíjal nátlak, aby prestala vyšetrovať Izraelčanov v prípade podozrení z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti na okupovaných palestínskych územiach. TASR informuje na základe článku britského denníka The Guardian, ktorý sa odvoláva na vysokopostavené zdroje z Izraela.

17:24

Šéf úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás v utorok vyzval francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, aby rešpektoval fakty v kampani do nadchádzajúcich volieb do Európskeho parlamentu. Podľa agentúry MTI Gulyás tak reagoval na Macronove vyjadrenia v Drážďanoch o tom, že mnohé krajiny chcú od Európy peniaze, ale nechcú nezávislosť súdnictva a tlače, rozmanitosť kultúry a autonómiu univerzít.

17:18

Česká speváčka Helena Vondráčková oslavuje 60 rokov na scéne a pri tej príležitosti v utorok otvorí v pražskom Tancujúcom dome výstavu, ktorá jej dlhoročnú kariéru podrobne mapuje.

17:00

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok vyhlásil, že na Ukrajine už sú západní vojenskí inštruktori, ktorí tam pôsobia v utajení ako žoldnieri.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na purpurovom poli pod Tatrami v obci Ľubica pri Kežmarku

Autor: FOTO TASR–František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali