Rôzne významy čísla 1488, za ktoré idú súdiť predsedu strany Mariána Kotlebu

Rôzne významy čísla 1488, za ktoré idú súdiť predsedu strany Mariána Kotlebu

Bratislava 3. februára 2020 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

V marci 2017 usporiadala strana  Kotleba – Ľudová strana naše Slovensko v Banskej Bystrici gala večer, na ktorom odovzdal Marián Kotleba trom sociálne slabším mnohodetným rodinám šeky, v celkovej sume približne 4500 eur. Za tento čin na neho po pár mesiacoch podal prokurátor žalobu – za prejav sympatií voči hnutiam smerujúcim k potlačovaniu práv a slobôd

Na snímke predseda ĽSNS Marian Kotleba

Pointa je, ako vieme, v tom, že na každom zo šekov bola suma 1488 eur. Význam toho čísla v tom čase síce na Slovensku takmer nik nepoznal, ale práve na výklade jeho symboliky je založený bezpochyby najdôležitejší politický súd súčasnosti. A keďže doteraz zaznievajú okolo tohto symbolu rôzne nepresnosti a klamy, bolo by dobre pozrieť sa na to, o čo vlastne ide.

Reklama

 

Takže základné fakty:

Reklama

Číslo 1488 je symbol pochádzajúci z USA z 80-tych rokov 20. storočia. Nie je to teda v žiadnom prípade symbol originálne nacistický. Nie je to symbol z Nemecka, ale americký, a v samotných USA za tento symbol nebol nik súdený.

Symbol sa pôvodne používal v tvare14/88.

Číslo 88 odkazuje na manifest “88 Precepts”, teda “88 Predpisov”.  Predpokladám, že tento manifest naozaj na Slovensku poznal málokto, a bez toho, aby sme ho tu nejako chceli uvádzať a tak čo len nechtiac propagovať, naopak povedzme, že je to vcelku neoriginálny súbor názorov na akýsi zdravý život národa, majúci 88 bodov. Pokiaľ viem, ani tento manifest nebol nikdy kriminalizovaný, a to ani v USA a nepodarilo sa nám zistiť, ani že by v Európe ohľadne tohto manifestu prebiehal nejaký súd.

Posledný paragraf manifestu obsahuje 14 podbodov, ktoré indikujú takzvané choroby národa. Nebudeme ich tu opakovať, i keď obsahujú také veci, za ktoré by sa nemuselo hanbiť ani tzv. Slušné Slovensko: ako symbol úpadku je označená korupcia, deštrukcia/inflácia  peňažnej meny, intenzívne zdanenie,  rozpad rodín,   infanticida (teda rozmach potratov), vojny v zahraničí, imigrácia cudzincov atď. Všetko sú to typicky americké témy, ktoré nezaznievali len medzi nejakými “americkými neonacistami”, ale sú bežné aj v ich konzervatívnej patriotickej politike.

Keďže tento manifest bol pre propagandu v Amerike asi predsa len príliš nestráviteľný, dlhý a nezaujal,  vytvoril sa kratší slogan, ktorý azda zámerne mal tiež presne 14 slov. Jeho znenie je:

Reklama

We must secure the existence of our people and a future for white children – čiže – Musíme zaručiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí.

Ako vidno, samotný význam týchto slov je nekritizovateľný a nežalovateľný. Niekedy sa zvykne útočiť na slovko “bielych detí”, ale v súčasnej kozmopolitnej kultúre sú bežné napríklad heslá “black is beautiful” a tak nemôže byť zločin poukazovať aj na bielu farbu. Nie každé označenie farby je “rasizmus”.

Dosť často sa píše, že symbol 88 znamená kryptonym pre pozdrav Heil Hitler. Nuž, popravde, nik nemôže vedieť, v koľkých hlavách, ktoré kedy tento symbol použili alebo niekde videli, bol považovaný za nacistický pozdrav, a v koľkých nie. Ale ak by sme k tomu postavili tak, že my vieme, čo si dotyčný myslí, mohli by sme napríklad najnovšie volebné heslo strany Za ľudí, teda “Hore Hlavu”, označiť za ešte oveľa väčšiu parafrázu pozdravu Heil Hitler. A to nie je len nejaké hranie sa so slovíčkami či nejaký vtip – keďže zmieňované historické hitlerovské heslo má svoju dynamiku, svoju širokú a hlbokú podvedomú známosť, dá sa slogan “Hore Hlavu”, dve rázne znejúce začiatočné háčka, považovať za rafinované podvedomé vyvolávanie podobnosti so silou a dynamikou nacistického zla.

Politický prokurátor Honz tak stojí pred úlohou dokázať čo mal Kotleba v hlave. Teda, že ak toto číslo na šek dal napísať Kotleba, dal ho tam napísať preto, lebo chcel vyjadriť nacistický pozdrav Heil Hitler. Aby to dokázal, preskúmal kandidátku a na súde bude tvrdiť, že je na nej viacero neonacistov, a preto je predpoklad, že Kotleba napísaním čísla 88 na šeky myslel práve nacistický pozdrav. Z tohto dôvodu aj navrhol prekvalifikovanie trestného činu.

Peter Vanád

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali