Rozhovor: Lavrov reaguje na obvinenia Británie

Rozhovor: Lavrov reaguje na obvinenia Británie

Moskva 14. marca 2018 (/HSP/Keystone/Martial Trezzini)

 

Prinášame vám odpovede ministra zahraničných vecí RF ohľadne obvinení v súvislosti s vraždami v Londíne

Otázka: Aká bude odpoveď Ruska na požiadavku premiérky Veľkej  Británie Theresy Mayovej, aby do dvadsiatich štyroch hodín Rusko predložilo vysvetlenie ohľadne otrávenia S. Skripaľa? Aká bude reakcia Moskvy, ak britská vláda prijme sľúbené reštriktívne opatrenia v tomto prípade?

Reklama

S. V. Lavrov: Počuli sme ultimátum, ktoré zaznelo z Londýna. Oficiálna predstaviteľka Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie M. V. Zacharovová už náš postoj komentovala. K tomu môžem dodať len to, že Veľká Británia, ako aj Rusko, sú zmluvné štáty Dohovoru o zákaze chemických zbraní, čo vie aj premiérka a minister zahraničných vecí Veľkej  Británie. Nepochybujem o tom, že na Ministerstve zahraničných vecí Veľkej  Británie neprišli o expertov, ktorí sa venujú fungovaniu tohto dohovoru a problematike, ktorou sa zaoberá dohovor i Organizácia pre zákaz chemických zbraní. Expertov tam asi aj majú (určite majú), ale zrejme ich nik nepočúva. Ak máme hovoriť o tom, že čo by mala urobiť Veľká  Británia v zmysle Dohovoru o zákaze chemických zbraní, tak je to nasledovné: Po prvé, akonáhle sa zjavili podozrenia, že bola použitá otravná látka zakázaná dohovorom, mali sa obrátiť na krajinu, ktorú podozrievajú, že z nej daná látka pochádza. Na takúto otázku sa odpovedá do desiatich dní. Ak daná odpoveď neuspokojí krajinu, ktorá si pýtala informácie, tak táto krajina (v danom prípade Veľká  Británia) sa bude musieť obrátiť na Výkonnú radu Organizácie pre zákaz chemických zbraní a Konferenciu zmluvných štátov Dohovoru o zákaze chemických zbraní. Pri tom oslovená strana má plné právo  získať prístup k tej látke, o použitie ktorej ide, aby mala možnosť vykonať vlastnú analýzu danej substancie. Čo sme, vlastne, aj hneď urobili, hneď po tom, ako sa zjavili správy rozširované prakticky všetkými členmi anglickej vlády o tom, že otravu S. Skripaľa spôsobila otravná látka vyrobená v Ruskej federácii. Oficiálnou nótou sme okamžite požiadali o prístup k tejto látke, aby ju naši experti mohli podrobiť analýze v súlade s Dohovorom o zákaze chemických zbraní. Tou istou nótou sme žiadali prístup ku všetkým faktom súvisiacim s vyšetrovaním, vychádzajúc z toho, že jednou z obetí je J. Skripaľovová, občianka Ruskej federácie. Na tieto absolútne oprávnené požiadavky, ktoré vyplývajú z Dohovoru o zákaze chemických zbraní, sme dostali vágnu odpoveď, z ktorej je jasné, že nám tieto zákonné požiadavky zamietli. Takže skôr, ako sa začnú dávať ultimáta – podať správu britskej vláde do dvadsiatich štyroch hodín – bolo by lepšie dodržiavať vlastné záväzky podľa medzinárodného práva, v tomto konkrétnom prípade záväzky vyplývajúce z Dohovoru o zákaze chemických zbraní. Keď hovoríme o manierach, nezabúdajme, že éra kolonializmu je vecou dávnej minulosti.

Otázka: Nepočuli sme Vašu reakciu na vyhlásenie premiérky  Veľkej Británie  Theresy Mayovej. Vzniká dojem, že Moskva neberie túto situáciu vážne. Radi by sme pochopili, čo treba urobiť, aby nedošlo ku konfrontácii.

Reklama

S. V. Lavrov: Chápem, že potrebujete poskytnúť informácie, ktorú budú zodpovedať náladám „hláv“ v Londýne. Už som povedal, čo má urobiť práve Veľká  Británia skôr, ako jej Rusko bude odpovedať na otázky. Nedostali sme požiadavku, ktorú je Londýn povinný podať v súlade s Dohovorom o zákaze chemických zbraní.

Otázka: Na zajtra je naplánované stretnutie s Vaším tureckým kolegom, o niekoľko dní ministerské trojstranné stretnutie Rusko-Irán-Turecko. Bude sa diskutovať o otázke rozširovania zón deeskalácie v Sýrii a pripojenia Afrinu k tejto zóne, ako bolo nedávno avizované? A včera v Bezpečnostnej rade OSN odzneli vyhlásenia USA a iných západných partnerov o možnosti útokov na Sýriu, ako aj obvinenia proti Rusku, že znemožňuje plnenie rezolúcie č. 2401 BZ OSN. Aký vplyv bude mať táto rétorika na efektívnosť procesu strategického urovnania v Sýrii?

S. V. Lavrov: Zajtra sa v Moskve stretneme s tureckým ministrom zahraničných vecí M. Čavušogluom. V piatok, už za účasti nášho iránskeho kolegu, ministra zahraničných vecí Iránu Dž. Zarífa sa bude konať stretnutie ministrov krajín – garantov Astanského formátu v Astane. Samozrejme, bude sa diskutovať o zónach deeskalácie. Nemyslím si, že sa teraz za každú cenu musíme usilovať rozšíriť ich plochu. Teraz je najdôležitejšie zabezpečiť ich fungovanie v tom režime, ktorý bol odsúhlasený, najmä v režime zastavenia paľby. Najaktuálnejšou úlohou je nedopustiť, aby sa pokračovalo v závažnom porušovaní tohto režimu vo východnej Gúte. Tam sa sústredili bojovníci z niekoľkých organizácií, nelegitímnych ozbrojených zoskupení, ale všetkých si „podrobila“ skupina „Hayat Tahrir al-Sham“, ktorá prišla opäť s novým mimikry a nazýva sa inak, ale jej podstata sa nemení, táto organizácia je zahrnutá do teroristického zoznamu Bezpečnostnej rady OSN. Z Východnej Gúty ustavične pokračujú mínometné ostreľovania Damasku, vrátane nášho Veľvyslanectva. Zomierajú ľudia. Je to závažné porušenie rezolúcie číslo 2401, pretože táto rezolúcia žiadala od všetkých, aby zastavili paľbu, za dodržania všeobecne prijatých podmienok, že na teroristov sa nevzťahuje povinnosť strán nepoužiť zbrane, a že humanitárna pauza, o ktorú tu ide, sa stane predmetom dohody všetkých tých, čo sa nachádzajú „na území krajiny“. Tí, čo sa nachádzajú „na území krajiny“, vo vnútri Východnej Gúty, ako som už povedal, a ktorých riadi skupina „Jabhat al-Nusra“, nechcú plniť svoje záväzky. Chcú len jedno – aby vláda prestala strieľať a oni si mohli trochu oddýchnuť. Takúto prestávku teroristom Bezpečnostná rada nesľúbila. Ba čo viac, oznámila im, že nijaký oddych nedostanú.

Druhým aspektom tohto problému sú naši západní partneri, ktorí neskrývajú, že udržiavajú úzke kontakty s tými, čo sa teraz nachádzajú vo Východnej Gúte a ktorí nesplnili svoje záväzky vyplývajúce z rezolúcie číslo 2401, ktorá spočíva v tom, že treba vplývať na svojich  chránencov, pribrzdiť ich a prinútiť, aby prestali ostreľovať obytné štvrte. Ani jedno, ani druhé západní kolegovia na čele s USA neurobili. To, že včera stála predstaviteľka Spojených štátov v OSN Nikki Haleyová pohrozila, že navrhne novú rezolúciu, ktorá, ako som pochopil, je už pripravená, znamená len jedno, a to, že zlyhali pri plnení predchádzajúcej rezolúcie. Pretože nový návrh, ktorý teraz Američania budú presadzovať, po prvé, už neobsahuje nijaké výnimky ohľadne teroristov (to jest ani na teroristov sa nebude môcť siahať). Po druhé, nový návrh sa týka nie celej Sýrie, ako tomu bolo v rezolúcii číslo 2401, ale len Východnej Gúty. A to ma privádza na myšlienku, že, po prvé, naše predpoklady, že americkú koalíciu netrápi ani tak potlačenie pozostatkov terorizmu, ako to, aby pre režim zachovala určitý vojenský impulz, sú správne. A po druhé, keď sa už hovorí len o Východnej Gúte, ide o to isté miesto, odkiaľ sa dá spôsobovať najväčšia škoda hlavnému mestu Sýrie a takto pripravovať pôdu pre „plán B“, ktorý Washington neustále popiera. Ale je čoraz viac dôkazov o tom, že ide o kurz na zmenu režimu a rozpad Sýrskej arabskej republiky.

Mimochodom, na rozdiel od rezolúcie číslo 2401 BR OSN, nový americký návrh vylučuje akúkoľvek zmienku o humanitárnej situácii v Rakke alebo v tábore sýrskych utečencov „Rukban“, ktorý kontrolujú Američania, a do ktorého OSN nemôže získať prístup. O nijakom inom mieste na území Sýrie tam nie je zmienka.

Reklama

Na pozadí tohto zjavného zlyhania plnenia rezolúcie číslo 2401BR OSN v tej časti, ktorá sa dotýka bojovníkov a Západu, ktorý ich sponzoruje, predkladá sa nová rezolúcia pod zámienkou, že Rusko, Irán a sýrska vláda neboli schopné zabezpečiť plnenie požiadaviek predchádzajúcej rezolúcie. Popritom stála predstaviteľka Spojených štátov v OSN Nikki Haleyová vyhlasuje, že Spojené štáty sú, samozrejme, mierumilovný národ, ale kedykoľvek môžu zaútočiť na vládne sily Sýrskej arabskej republiky, tak, ako to už urobili pred rokom, keď zaútočili na leteckú základňu „Šajrát“. Ja už ani nemám nejaké normálne termíny na to, aby som toto všetko opísal. USA pokrytecky vyhlasujú, že tak, ako vtedy „potrestali režim“ (ako ho oni nazývajú), tak sú pripravení urobiť to aj teraz.

V tejto súvislosti existujú dva komentáre, pousilujem sa sformulovať ich čo najkorektnejšie. Po prvé, ako som už niekoľkokrát hovoril (zrejme, všetko to „prelieta mimo uší“ tých, čo v Bezpečnostnej rade OSN robia podobné vyhlásenia v mene USA), že keď sa objavili správy o tom, že 4. apríla minulého roka bol v oblasti Chán Šajchún použitý toxický plyn sarín a že ho tam dopravili v podobe leteckej bomby lietadlom, ktoré vzlietlo z leteckej základne „Šajrát“, mi zatelefonoval štátny tajomník USA R. Tillerson. Povedal, že Spojené štáty tieto vyhlásenia znepokojili a prosia Rusko, aby získalo súhlas sýrskej vlády na vyslanie medzinárodných expertov na leteckú základňu „Šajrát“, aby mali možnosť preskúmať toto miesto, či sa tam mohla nachádzať chemická zbraň. Dohodli sme sa s Damaskom, že takýto prístup bude umožnený. Keď sme túto informáciu oznámili Washingtonu, poďakovali sa a povedali, že to už nepotrebujú a vzápätí na toto letisko zaútočili.

Toto je tá informácia, ktorú sme niekoľkokrát už poskytovali svojim americkým partnerom priamo aj prostredníctvom médií, a ktorú absolútne ignorujú. Preto, ak dôjde k ďalšiemu takémuto útoku, následky budú nesmierne ťažké. Pani Nikki Haleyová musí chápať, že jedna vec je nezodpovedne využívať mikrofón v BR OSN, ale iná vec je, keď ruskí a americkí vojaci majú komunikačné kanály a cez ne je zreteľne povedané, čo sa smie a čo sa nesmie robiť. Americká koalícia to veľmi dobre vie.

Otázka : Môžete vylúčiť, že Rusko má niečo spoločné s prípadom S. V. Skripaľa?

S. V. Lavrov: Vy ste zvláštny. Povedal som, že sme zmluvné krajiny Dohovoru o zákaze chemických zbraní, rovnako, ako aj Vaša krajina. Ale ona, z nejakého dôvodu, nevyužíva expertízy tých, čo vedia, aké záväzky nesie na svojich pleciach Spojené kráľovstvo. Ak procesy, ktoré sú zakotvené v dohovore budú splnené, tak Vás ubezpečujem, že Ruská federácia splní svoje záväzky a odpovie na príslušnú otázku v takom čase, aký je na prípravu odpovede daný.

Reklama

A my zasa čakáme, že Spojené kráľovstvo odpovie na našu žiadosť, odoslanú v súlade so zmieneným Dohovorom, o nutnosti poskytnúť nám látku, o ktorú ide, sprístupniť nám celý vyšetrovací proces, pretože ide o ruskú občianku.

Ak som Vám to nedostatočne vysvetlil, určite urobíme stenogram mojich odpovedí na prvú a dodatočnú otázku, pošleme do BBC v nádeji, že tento raz nebudete pri publikovaní a odovzdávaní informácií svojim divákom nič krátiť.

Otázka : Ale predsa len, naozaj môžete vylúčiť že Rusko má niečo spoločné s prípadom S. V. Skripaľa?

S. V. Lavrov: Už sme vydali vyhlásenie, že celé je to hlúposť. M. V. Zacharovová to vyjadrila kultúrnejšie. Nemáme s tým nič spoločné. Tak všetkým pomútili hlavy, že už v našej blogosfére píšu komentáre, ktoré obracajú všetko hore nohami. V nejakom blogu som si s prekvapením prečítal, že ja som vyhlásil, že nie je prípustné porovnávať prípad A. V. Litvinenka a S. V. Skripaľa. A ja som povedal presný opak. V jednej africkej krajine mi počas poslednej pracovnej cesty dali túto otázku. Ja som odvetil, že rovnako, ako aj v prípade A. V. Litvinenka – keď sme začali spolupracovať pri vyšetrovaní, potom sa všetko utajnilo, a povedali nám, že nemôžu poskytovať všetky informácie. Približne takto sa to začína aj teraz. Nedostávame nijakú odpoveď na naše výzvy. Takže ešte raz Vás veľmi prosím, aby ste všetko, čo teraz hovorím, podrobne vysvetlili a neobmedzili sa na vetu, ktorú už predvídam, a to: že „na otázku, či je Rusko vinné, sa S. V. Lavrov vyhol odpovedi“. Rusko nie je vinné. Rusko je pripravené spolupracovať v súlade s Dohovorom o zákaze chemických zbraní, ak sa Spojené kráľovstvo zníži k tomu, aby splnilo svoje medzinárodnoprávne záväzky v zmysle toho istého dokumentu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:26

Austrálska polícia označila pondelkový útok nožom v asýrskom pravoslávnom chráme na predmestí mesta Sydney za teroristický čin.

Medzi najmenej štyrmi zranenými, hoci bez ohrozenia života, je okrem prominentného biskupa aj 15-ročný podozrivý, ktorého zadržala polícia. Tínedžera museli na čas držať v chráme, keďže útok vyvolal v miestnej komunite nepokoje.

07:15

Propalestínski demonštranti v pondelok zablokovali dopravu na moste Golden Gate v kalifornskom meste San Francisco. Zrejme išlo o súčasť koordinovanej protestnej akcie, ktorá vyzývala na prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

07:05

Americký prezident Joe Biden prijal v pondelok v Bielom dome českého premiéra Petra Fialu. Ten si návštevu vysvetľuje ako dôkaz vynikajúcich česko-amerických vzťahov. Politici by mali hovoriť o pokračujúcej ruskej agresii na Ukrajine či napätí na Blízkom východe.

06:55

Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael. Po pondelňajších rozhovoroch veľvyslancov členských krajín to tvrdí viacero nemenovaných diplomatov.

06:45

Izrael odpovie na víkendový raketový útok Iránu, vyhlásil v pondelok veliteľ izraelskej armády Herci Halevi.

Halevi uviedol, že Izrael stále zvažuje svoje kroky. Dodal však, že na iránsky útok raketami a dronmi “bude reagovať”. Povedal to počas návštevy leteckej základne Nevatim.

06:35

Poľsko a Dánsko sa budú ďalej snažiť mobilizovať krajiny EÚ za účelom získania pomoci pre Ukrajinu. Zhodli sa na tom v pondelok vo Varšave premiéri týchto krajín Donald Tusk a Mette Frederiksenová.

06:30

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vyzval spojencov, aby voči Ukrajine preukázali rovnakú “jednotu” ako voči Izraelu, ktorý s podporou Západu cez víkend odrazil mohutný dronový a raketový útok iránskej armády.

Vo svojom príspevku na platforme Telegram sa Zelenskyj poďakoval spojencom, ktorí reagovali na výzvu Ukrajiny na poskytnutie ďalších prostriedkov protivzdušnej obrany. Pripomenul však, že intenzita ruských útokov si vyžaduje väčšiu jednotu.

Včera 20:14

Nórsko uzavrelo bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou. Oznámil to nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide.

Včera 20:13

Nemecko plánuje zlegalizovať interrupcie počas skorého štádia tehotenstva. Návrh predložila komisia, ktorú minulý rok založila vládna koalícia kancelára Olafa Scholza.

Včera 19:58

Poľsko v posledných týždňoch zaznamenalo opätovný nárast pokusov o nelegálne prekročenie hranice s Bieloruskom. Len počas uplynulého víkendu bolo odhalených 669 takýchto prípadov, informovala poľská pohraničná stráž na sieti X.

Včera 19:57

Počas bojov v blízkosti mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny koncom marca padol ukrajinský historik a administrátor ruskojazyčnej sekcie Wikipédie Jurij Luščaj. 

Včera 19:39

Svetoví darcovia prisľúbili pomoc Sudánu po roku ničivej vojny vo výške dvoch miliárd eur, uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Včera 19:38

Líder holandskej Ľavicovej aliancie Frans Timmermans vyzval v pondelok občanov krajiny, aby počas Národného dňa spomienok na mŕtvych (Dodenherdenking) 4. mája neorganizovali protesty súvisiace s konfliktom v Pásme Gazy. Na správu portálu DutchNews.nl

Včera 19:29

Pozvanie a následná debata v centrále americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) ukázala vysokú mieru dôvery zo strany Spojených štátov voči Česku, povedal po návšteve v jej sídle český premiér Petr Fiala. Večer ho v Bielom dome prijme americký prezident Joe Biden.

Včera 19:02

Belgicko si predvolalo iránskeho veľvyslanca. Pridalo sa tak k ďalším krajinám EÚ, ktoré k takémuto kroku pristúpili, aby tak protestovali proti víkendovému raketovému a dronovému útoku Iránu na Izrael a vyzvali Teherán na zdržanlivosť. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali