Robert Fico: Milý Peter, teraz môžeš povedať: „Takto sa to robí, do psej matere“

❚❚

Bratislava 7. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Víťazom druhého kola prezidentských volieb sa stal so ziskom 1 409 255 voličských hlasov Peter Pellegrini

Pellegrini Fico
Na snímke predseda Národnej rady (NR) SR a kandidát na prezidenta SR Peter Pellegrini (vpravo) reaguje na predbežné neoficiálne výsledky vo volebnej centrále, vľavo mu gratuluje premiér SR Robert Fico v nedeľu 7. apríla 2024 v Bratislave

Slovensko včera spojili dve udalosti. Žiaľ jednou, ktorá dokázala spojiť Slovákov vrátane elít spoločenského a politického života naprieč Slovenskom, bola tragédia. Vyhasli pri nej tri mladé ľudské životy, ktorých priviezol autobus na diecézne stretnutie mladých veriacich v Spišskom Podhradí. Spoluúčasť a úprimnú sústrasť vyjadrili pozostalým osobnosti naprieč politickými tábormi. Tragédia ľudsky spojila celé Slovensko. Slzy sa veriacim tlačili do očí aj počas dnešnej nedeľnej svätej omše.

.

Tou druhou bolo druhé kolo prezidentských volieb. Petrovi Pellegrinimu sa v ňom podarilo zvíťaziť a vyhrať tak celkový súboj o post hlavy štátu so svojim protikandidátom Ivanom Korčokom. Peter Pellegrini dokázal spojiť na podporu jeho vízie ako spravovať prezidentský úrad významne viac Slovákov ako jeho protikandidát.

 

.

Úloha kandidátov mobilizovať a mobilizovať

Ivan Korčok počas príhovoru svojim priaznivcom v povolebnú noc pripísal svoju porážku neférovej kampani, ktorú Peter Pellegrini voči nemu viedol medzi prvým a druhým kolom volieb. Je to falošný naratív.

Od okamihu, ako sa spočítali hlasy v prvom kole, v ktorom s 5% náskokom zvíťazil Ivan Korčok, bolo jasné, že druhé kolo vyhrá ten, kto dokáže pritiahnuť k volebným urnám viac tých, čo uveria jeho programu. A toto dokázal Peter Pellegrini výrazne lepšie. Ivan Korčok dokázal pridať k svojmu volebnému výsledku v prvom kole (958 393 voličských hlasov) nových 285 316 voličských hlasov. Kým Peter Pellegrini k svojmu zisku z prvého kola (834 718) pridal 574 537. Z toho je zrejmé, že Petrovi Pellegrinimu sa podarilo spojiť v druhom kole výrazne viac Slovákov ako Ivanovi Korčokovi. O koho hlasy sa hralo?

Rezervoár Petra Pellegriniho pre druhé kolo predstavovali v prvom rade voliči Smeru-SD, ktorí v prvom kole zostali doma, lebo mu nevedeli odpustiť zradu Smeru-SD. Smer síce deklaroval ústami svojich lídrov, že by bol pre nich Peter Pellegrini, či pre Slovensko lepším prezidentom, mohutnú mobilizačnú kampaň na jeho podporu neviedli. Petrovi Pellegrinimu sa napriek vlažnej podpore Smeru-SD, podarilo tohto voliča k urnám dostať a hodiť mu hlas. O tohto voliča Ivan Korčok zabojovať nemohol.

 

Maďarský volič

Pred druhým kolom sa podarilo zjednotiť lídrov rozpolteného kľúčového subjektu zastupujúceho maďarskú menšinu na Slovensku. Ponuka Aliancie bola pre Maďara na Slovensku taká nezaujímavá, že kandidát na prezidenta Krisztian Forró nedokázal získať väčšinu ich hlasov. Tento dal svoj hlas Pellegrinimu alebo Korčokovi a väčšina zostala radšej doma.

.

Aliancii sa po prvom kole podarilo po stretnutí s Petrom Pellegrinim vyslať svojmu voličovi jasný signál, že lepšiu ponuku predstavuje pre neho Peter Pellegrini ako Ivan Korčok. Výsledkom bolo víťazstvo Petra Pellegriniho v regiónoch s maďarskou menšinou v 2. kole.

 

Boj o voliča Štefana Hrabina

Rozhodujúcim faktorom mobilizačnej kampane v druhom kole bolo, ako sa zachová volič Štefana Harabina. Štefan Harabin skončil v prvom kole na treťom mieste so ziskom 264 579 voličov. V povolebnú noc počas prvého kola volieb deklarovali obaja postupujúci, že majú záujem pracovať s týmto voličom v druhom kole.

Cieľom kampane Ivana Korčoka smerom k voličovi Štefana Harabina bolo, aby tento rovnako ako po prvom kole prezidentských volieb v roku 2019, zostal v druhom kole doma. Peter Pellegrini stál pred inou úlohou. Presvedčiť Harabinovho voliča (voliča SNS, voliča Republiky), že jeho ponuka mieru je pre neho dôveryhodná a že v nej nájde naplnenie aspoň časti radikálneho programu Štefana Harabina iným spôsobom, vlastným Petrovi Pellegrinimu. Na druhej strane musela byť jeho ponuka taká, aby nestratil tvár pred svojim organickým voličom.

Harabinov volič vedel, že Ivan Korčok mu neponúka nič. Navyše podpora od Harabinovho voliča bola Ivanovi Korčokovi odporná. Korčokovým podporovateľom je osoba Štefana Harabina už roky tým najhorším, čo slovenské súdnictvo vygenerovalo. Štefan Harabin odmietal rozhodovať vo verejnom záujme. Dodržiavanie zákona pri vedení súdnych pojednávaní aj v prípadoch, kde médiá od začiatku poznali vinníka, bolo pre neho na prvom mieste. Kvôli jeho postojom k vojenskému konfliktu na Ukrajine by ho najradšej poslali za mreže. Na druhej strane od Petra Pellegriniho Harabinov volič nečaká zázraky, nie je taký naivný, aby očakával, že Peter Pellegrini bude verejne deklarovať zrušenie obrannej zmluvy DCA s USA, že Slovensko nepošle už ani náboj na Ukrajinu, nepodporí Ukrajinu už ani jediným centom. Lenže Peter Pellegrini prejavil vôľu byť aj jeho prezidentom.

.

Harabinov volič dostal teda na výber, buď voliť proti nechcenému Ivanovi Korčokovi alebo, hoci nie úplne šťastný, za Petra Pellegriniho. Aj napriek nejasným odkazom Štefana Harabina po prvom kole pochopil, že zostať doma znamená voliť nechceného.

 

Koho mobilizačná stratégia zafungovala lepšie?

Stratégia Ivana Korčoka mala za cieľ už aj tak výrazne polarizovanú spoločnosť rozdeliť ešte viac. Nielen, že chcel od volieb odradiť voliča Štefana Harabina, rozdeľoval počas kampane aj médiá. On sa rozhodol určovať, ktorý zdroj informácií vo verejnom priestore médiom je a ktorý nie. Tým alternatívnym dal stopku v účasti na svojich tlačových konferenciách. Verejne dal najavo, že týmito médiami pohŕda a že by v tom pokračoval aj po svojom zvolení.

Naproti tomu Peter Pellegrini vsadil na hľadanie prienikov aj s tými, ktorí ho úplne nemusia. A síce nie on sám, manažér strany Hlas-SD otvoril stranu aj pre alternatívne médiá. A tie mali možnosť byť pri tom, keď Peter Pellegrini a jeho volebný tím oslavoval víťazstvo a zdieľať ich radosť naživo so svojimi čitateľmi, poslucháčmi, či divákmi.

O tom, koho stratégia slávila úspech svedčia výsledky 2. kola prezidentských volieb. A to, že išlo o dobrú stratégiu, vyjadril počas volebnej noci premiér Róbert Fico, ktorý sa objavil vo volebnej centrále Petra Pellegriniho bezprostredne po sčítaní 100% hlasov, aby osobne víťazovi volieb zagratuloval:

„Milý Peter, dovoľ mi, aby som sa ti najskôr prihovoril ako Robert Fico. Osobne. Chcem ti osobne zablahoželať k výsledku, o ktorý som sa pokúšal aj ja, ale možno som nemal dobre nastavené hviezdy, preto sa veľmi teším, že ti môžem dnes kamarátsky podať ruku a zaželať ti vo výkone tejto významnej funkcie všetko najlepšie. Ja si myslím, že teraz by si to mohol ty povedať, že takto sa to robí do psej matere“.

 

Prečítajte si tiež

Premiér zablahoželal Pellegrinimu k výhre, verí v stabilitu koalície

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali