Revolúcia v RTVS sa nakoniec nekoná

Revolúcia v RTVS sa nakoniec nekoná

Bratislava 11. mája 2018 (HSP/Foto:TASR-Marko Erd)

 

Slovensko prešlo v uplynulých dvoch mesiacoch veľmi  komplikovaným  obdobím. Vražda dvoch mladých ľudí prebudila sily, o ktorých sme tušili, ale neboli dostatočne viditeľné. Začal sa realizovať  mnohokrát odskúšaný scenár, ktorý sa relatívne úspešne uplatňoval vo viacerých krajinách.  Ak sa dostane  po demokratických voľbách vláda, ktorá istým vplyvným kruhom nevyhovuje, od vyhlásenia výsledku volieb sa pracuje na jej páde. Problém Slovenska bol predovšetkým v tom, že to, čo sa ocitlo v opozícii, nevzbudzovalo ani náhodou dojem reálnej a dôstojnej alternatívy. A práve „na takéto situácie“ je veľmi dôležité mať na svojej strane médiá.

Na snímke generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník

Glajchšaltovanie verejnoprávnej RTVS začal už minister kultúry Krajcer. Veľmi perfídnym, extrémne účelovým a v podstate podlým spôsobom zlikvidoval nezávislosť Rád STV a SRo tým, že presadil zákon, ktorý násilne a umelo zlúčil obe verejnoprávne inštitúcie, dlho pred exspiráciou hrubo retroaktívne zlikvidoval mandát členom týchto rád.

Reklama

Potom vznikla nová Rada RTVS, ktorej však zobral takmer všetky relevantné kompetencie vrátane tej najdôležitejšej, voľby generálneho riaditeľa. Pre historickú pamäť však treba pripomenúť, že na tejto obludnosti sa podieľala aj Slotova SNS. Tak sa podarilo vypudiť z vedenia verejnoprávnej STV Nižňanského, aby obe médiá nakoniec viedla Zemková.

Za krátke pôsobenie však táto dáma doviedla RTVS na samotný pokraj ekonomického krachu, takže po jej abdikácii sa vedenia RTVS ujal Václav Mika. V tom čase už bol zvolený v parlamente za ťažko pochopiteľnej asistencie väčšiny poslaneckého klubu strany Smer. No a potom sa opakoval známy a mnohokrát odskúšaný scenár. Mikove „úderky“ z Markízy, kde pred tým dlhé roky pôsobil, prišli na „súdružskú výpomoc“ predovšetkým do televíznej časti RTVS a začali glajchšaltovať predovšetkým spravodajstvo.

Reklama

Séria hrubých prešľapov a pochybení nikoho nevyrušovala, bezzubá, a navyše aj servilná Rada RTVS, až na pár výnimiek, prikryla všetky pochybenia redaktorov a vedenia RTVS. Ba dokonca aj keď prepukol škandál „neututlateľných“ rozmerov,  napríklad kauza Lipšicovo stádo, ktoré v plnej ohyzdnej nahote ukázalo, ako funguje slovenská žurnalistická „sebranka“, vrátane tej, ktorá pôsobí vo verejnoprávnych médiách, nič sa nestalo. Akurát zhrozená verejnosť sa  zabávala na extrémne vulgárnom, jazyku šéfa spravodajstva RTVS Lukáša Diku. No a čo vtedy urobili kompetentní? Keďže to bol prešľap, ktorý sa len tak ututlať nedal, tak na chvíľu stiahli „výtečníka“ Diku z obehu. Bol „akože stiahnutý z obehu“ a jeho výstupy a spôsob komunikácie mala skúmať nezávislá komisia. Ako to skončilo, všetci veľmi dobre vieme. Po tom, ako kauza vychladla, sa Lukáš Diko potichu vrátil do svojej pôvodnej funkcie.

RTVS však nebola glajchšaltovaná len v oblasti spravodajstva. Po zrušení relácie Pod lampou a odchode prostoduchej „ikony“ bratislavskej kaviarne Hríba, stratila táto síce početne marginálna, zato veľmi vplyvná skupina svoj propagandistický priestor. Návrat Hríba by bol už priveľa, tak sa hľadala akási sofistikovanejšia, a tým aj nebezpečnejšia verzia. Tu našli v osobe Michala Havrana a jeho relácii Večera s Havranom. Práve vďaka tejto relácii  získala bratislavská kaviareň monopolný televízny priestor na verejný diskurz.

Potom už len nasledovala frčka za frčkou do nosa zhrozenej slovenskej verejnosti. Dramaturgia relácie, výber hostí, ich pomer a relevancia sa dali redukovať takmer na jediný parameter. Museli to byť kamaráti Michala Havrana. Hneď ako sa ubezpečil, že je jeho postavenie „neotrasiteľné“, že je akási „nedotknuteľná posvätná krava“, tak začal provokovať témami aj spôsobom ich prezentácie. Je skutočné otázne, či „genetický antisemitizmus“ Štúrovcov je skutočne téma, ktorou by mala žiť naša spoločnosť a či na takúto tému boli zvolení naozaj tí najkompetentnejší hostia. Ale to len na ilustráciu.

V marci 2016 prišli voľby a vtedy padli všetky zábrany. V tom čase RTVS dokonale naplnilo definíciu Hríba a spol. o verejnoprávnosti. Tá hovorí, že verejnoprávne médiá sú verejnoprávne vtedy, ak sa stanú hlasnou trúbou opozície. Presne to niekoľko týždňov až mesiacov po voľbách napĺňali predovšetkým moderátori hlavných diskusných relácií Dobšinský a Strižinec.

Takmer ako cez „kopirák“ sa podobná situácia zopakovala aj po spomenutých nešťastných udalostiach, keď verejnoprávna RTVS sa doslova dostala na čelo apriórnych a krajne neobjektívnych kritikov vlády. Novinári/ Niektorí novinári tohto média odmietli informovať verejnosť, ale stali sa priamymi aktérmi politického zápasu. Zároveň spísali petíciu a chcela / chceli oslabenie vlády zneužiť na úplné ovládnutie tohto média. Voči tejto petícii však vznikla „kontrapetícia“, v ktorej viacerí a podstatne mienkotvornejší žurnalisti poukazovali na skutočnosť, že v RTVS je dostatočná sloboda médií, a niekto len veľmi podlo a účelovo špiní do vlastného hniezda.

Reklama

Nateraz sa zdá, že prevrat v RTVS nevyšiel a jej  „hlasná trúba“ redaktorka Kovačič-Hanzelová je v „podmienke“. To však neznamená, že je vyhraté. Cesta RTVS k skutočnej verejnoprávnosti len začala, bude dlhá a zložitá a uvidíme, ako nakoniec skončí.

Roman Michelko

Text vyšiel aj v SNN

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:10

Intenzívne boje v mjanmarskom Jakchainskom štáte predstavujú vážnu hrozbu pre civilistov, varovala v piatok Organizácia Spojených národov. Zároveň žiadala vytvorenie medzinárodného tlaku s cieľom zabrániť ďalšiemu “strašnému prenasledovaniu” etnických Rohingov.

12:59

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe.

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz
12:49

Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky, ktorá prevážala piatich japonských zamestnancov miestnej automobilky. Japonskí zamestnanci vyviazli bez zranení, výbuch však zranil troch okoloidúcich, uviedla polícia.

12:42

Ceny pohonných látok rástli aj počas 15. týždňa tohto roka, benzíny zdraželi viac ako o dva centy a mierne stúpla aj cena nafty. Oproti minulému týždňu boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 6 %.

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali