Provokácia Ukrajincov v oblasti Kerčského prielivu – detailne a zvnútra

Provokácia Ukrajincov v oblasti Kerčského prielivu – detailne a zvnútra

Krym 28. novembra 2018 (HSP/Iarex/Foto:SITA/AP)

 

Ruslan Chubijev na portáli Iarex podrobne vysvetľuje ako a prečo Ukrajinci iniciovali provokáciu s trojicou ukrajinských bojových lodí a ako Ukrajinci vážne porušili svojou činnosťou medzinárodné právo

Tri ukrajinské lode sú ukotvené pri pobreží Kerču

Dňa 25. 11. 2018 ukrajinské bojové člny vykonávali nebezpečné manévre v rozpore s článkami 19. a 21. Dohovoru OSN o morskom práve. Ukrajinci narušili štátnu hranicu Ruska a nelegálne vstúpili do dočasne uzavretej námornej oblasti ruského teritoriálneho mora. Ukrajinci zákonné požiadavky ruskej pohraničnej stráže na zastavenie ukrajinských člnov ignorovali a snažili sa utiecť smerom na Berďjansk, z ktorého vyplávali.

Reklama

Ukrajinská provokácia však zlyhala. Rusko nevyužilo najradikálnejšiu formu riešenia a nerozstrieľalo ukrajinské člny, na čo malo právo. Ak by k podobnému incidentu prišlo v Sueze, Panamskom prielive či Gibraltare, takisto by nasledovali silové riešenia. Rusi Ukrajincov nezlikvidovali a ukázalo sa, že nervy ukrajinských kapitánov neboli zo železa. Ukrajinskí námorní dôstojníci chápali, o čo ide a takisto chápali, že im americkí a ukrajinskí špecialisti určili úlohu sakrálnej obete.

Systém prechodu zahraničných vojnových lodí cez ruské teritoriálne vody je dávno známy a vychádza z medzinárodných noriem. Ukrajinci dobre poznajú tento systém, ukrajinské bojové lode prednedávnom s ruským vojenským sprievodom prešli cez Kerčský prieliv, keď smerovali do ukrajinských prístavov na pobreží Azovského mora a vedeli, ako sa majú správať. Ukrajinské člny vedome porušili všetky existujúce medzinárodné pravidlá.

Reklama

Dňa 25. 11. 2018 tri ukrajinské bojové člny Berdjansk, Nikopol a Jana Kapu nezákonne prekročili na inom mieste ako mali ruskú hranicu, prenikli do akvatória ruského teritoriálneho mora a rýchlo sa presúvali ku Kerčskému prielivu, oddeľujúcemu Azovské a Čierne more. Na otvorenom medzinárodnom rádiovom 16 kanáli  ich ruské velenie niekoľkokrát požiadalo, aby ukrajinské lode zastavili svoju plavbu, Ukrajinci hrali mŕtveho chrobáka. Preto ruské vojenské sily rýchlo zareagovali, člny obsadili, ukrajinské posádky vrátane dvoch agentov ukrajinskej tajnej služby zajali a uväznili. Niekoľko ukrajinských námorníkov, ktorí kládli odpor, utrpelo ľahšie zranenia (príslušníci ruských špeciálnych síl ukrajinských námorníkov, ktorí kládli odpor, rýchlo spacifikovali. Nestrieľali však do nich podľa izraelského alebo amerického vzoru).

Ukrajinci sa na americký príkaz pripravovali na provokáciu. Niekoľko dní predtým ukrajinská tlač informovala, že v “Azovskom mori hrdinskí Ukrajinci dajú do zubov agresorovi a ukrajinské bojové člny si budú plávať kde chcú”. Tieto výzvy zneli takmer každý deň a dokonca aj po incidente, ktorý Ukrajinci uskutočnili, Ukrajinci klamali, že k incidentu došlo v Azovskom mori. Opak je však pravdou, incident sa odohral v ruských teritoriálnych vojenských vodách, kde bol zakázaný vstup iným lodiam. (Takéto medzinárodné pravidlá platia všade na svete, a v prípade, ak by sa napríklad jachta s dovolenkármi priblížila k vojenskej základni NATO, alebo by prenikla do vojenských vôd napríklad v Stredomorí a nereagovala na komunikáciu na medzinárodnom 16 kanáli, môžu ozbrojené sily jachtu zničiť, alebo obsadiť).

Pre Američanov a Ukrajincov by bolo najlepšie, ak by Rusi ukrajinské člny rozstrieľali. Vtedy by ukrajinskí námorníci splnili úlohu sakrálnej obete a tlak na Rusko by sa mohol výrazne zvýšiť. Rusi však reagovali primerane a ukrajinských námorníkov nezlikvidovali. Tí už teraz chápu, že zostali na žive len na základe toho, že Rusi sa rozhodli zachrániť ich životy.

Ukrajinskí vojenskí námorníci nie sú sviatoční jachtári, takže vedeli, že v prípade narušenia ruských teritoriálnych a najmä narušenia vojenského priestoru, vojenské lode ruskej flotily vytiahnu podľa medzinárodného zákona svoje pohraničné vlajky a podľa medzinárodného práva budú reagovať. Američania však potrebujú posilňovať svoj vplyv v Európe, kde sa približuje stretnutie Rady Európy, tu sa stretnú lídri všetkých európskych štátov a Američania budú môcť pokračovať v obohratej pesničke o ruskej hrozbe.  Porošenko vrní blahom, pretože mohol vyhlásiť stanné právo, čo znamená že môže ostať pri moci dlhšie ako predpokladal. Američania môžu Európanov vydierať a strašiť “ruskou hrozbou”, Porošenko ostáva pri moci a má právomoci v zárodku eliminovať každú kritiku svojej osoby, fašizácia Ukrajiny môže pokračovať.

Čo sa týka Ruska, konalo v súlade s medzinárodným právom. Cynici na ruských sociálnych sieťach tvrdia, že práve to je chyba, vhodnejšie by bolo, keby Rusko podľa amerického alebo izraelského vzoru arogantne porušovalo medzinárodné právo, vytváralo svoje vojenské základne na území cudzích štátov v rozpore s medzinárodným právom, bombardovalo bez vyhlásenia vojny cudzie krajiny, prípadne odstreľovalo civilistov, ktorých označí za nepriateľov podľa svojej ľubovôle. Vtedy by ich mnohí začali brať vážne a ako veľmoc.

Reklama

Pozícia Washingtonu je v tejto afére zrejmá. Z ich strany zaznel príkaz – pokúste sa nezákonne prejsť cez Kerčský prieliv a popod Krymský most. Mimochodom Ukrajinci už v minulosti niekoľkokrát vyzývali na zničenie Krymského mosta. Cez Krymský most totiž vedie zásobovanie Kryma elektrinou, plynom i vodou. Od roku 2014 Ukrajinci nezákonne odstavili obyvateľstvo Krymu od elektrickej, plynovej i vodnej siete.

Ak by ukrajinské bojové lode cez Kerčský prieliv prešli, Američania by situáciu vyhodnotili tak, že Rusi nie sú schopní chrániť svoje územie a tlak voči Rusku by vzrástol, vrátane príprav na nový Majdan v Moskve. Ak by Rusi ukrajinské bojové lode zničili, sakrálna obeť je na svete, čo sa dá opätovne využiť na enormný tlak voči Rusku.

Rusko však ukázalo, že ochranu svojho teritória berie veľmi vážne. Ukrajinskí vojaci, ktorí dobre vedeli, že porušili medzinárodné právo, sa nachádzajú momentálne v Ruskom väzení a bolo by ideálne, keby  boli ukrajinskí profesionálni vojaci aj právoplatne odsúdení a v ruskom väzení by aj zostali, pretože len tak sa oslabia provokácie Ukrajincov voči Rusku.  Krym a jeho teritoriálne vody sú už navždy suverénne ruské územia. Na rozdiel od Kosova, ktorého vznik iniciovali  Američania a tento pseudoštát existuje v rozpore s medzinárodným právom, obyvateľstvo Krymu už jednoznačne v referende vyslovilo svoju vôľu stať sa súčasťou Ruskej federácie.

Američania sú pripravení strieľať do hispánskych imigrantov (a už aj strieľali gumenými projektilmi), snažiacich sa v oblasti San Diego preniknúť na územie USA. Rovnako musia pochopiť všetci, ktorí budú chcieť narúšať ruskú hranicu a prenikať na teritoriálne územie Ruska, že odpoveď môže byť veľmi tvrdá. Podobné vtipy už Rusko akceptovať nebude z jednoduchého dôvodu. Ak Rusko nezakročí teraz rázne, ďalšie provokácie budú pokračovať a  ďalšia ruská reakcia bude o to ťažšia.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali