Pripravte si transparenty a ďalšie pomôcky, sezóna sa začína. A či bude kvôli čomu ísť do ulíc? Čo myslíte?

Pripravte si transparenty a ďalšie pomôcky, sezóna sa začína. A či bude kvôli čomu ísť do ulíc? Čo myslíte?

Bratislava 27. novembra 2021 (HSP/Foto:TASR/AP-Media TV Rotterdam, SITA/AP-Abdeljalil Bounhar, TASR-Pavel Neubauer)

 

Čoskoro je tu december. Blížia sa sviatky. Všetko nasvedčuje tomu, že občania, vnímajúc čo sa deje okolo nich, to možno budú chcieť riadne, aj s transparentmi a pyrotechnikou, osláviť v uliciach

Protest proti sprísneniu pandemických opatrení v Holandsku
Ilustračné foto

A naša milovaná vláda nám v tomto smere vychádza v ústrety: tento týždeň už vyhlásila kovidový advent, predbežne iba dvojtýždňový (dá sa predpokladať, že sa ešte predĺži), ale aby sa lepšie oslavovalo, podčiarknutý až 90-dňovým pôstnym obdobím. Len sa to teraz nevolá advent a pôst, ale po novom lockdown a núdzový stav – nová doba prináša nové názvy.

Reklama

A veru, občania budú mať kvôli čomu chodiť do ulíc. Vecí, ktoré budú chcieť osláviť v uliciach, aj s transparentmi a pyrotechnikou, sa nakopilo až-až. Poburujúcich informácií, viac či menej priamo súvisiacich s koronapandémiou a koronacizmom, je zo všetkých strán toľko, že nie je jednoduché to čo i len sledovať, nie to ešte o tom písať.

Z ktorého konca začať? Tak napríklad, nie je pravda, že očkovaní by boli menej infekční ako neočkovaní, teda aspoň v prípade aktuálneho „delta“ variantu. Skúmali to odborníci všelikde vo svete (viď tu, iní tu, tu, tu a iní zase tu), ktorí zistili, že je to z hľadiska ohrozenia spoluobčanov úplne jedno. Naši „odborníci“, ktorí stále šikanujú neočkovaných pod zámienkou, že sú nebezpečnejší ako očkovaní, to však ešte nevedia a je otázka, či k nim táto informácia niekedy dorazí.

Reklama

Závery uvedených štúdií tiež vyvracajú predpoklad (pôvodne braný ako samozrejmosť), že vysoká celoplošná zaočkovanosť povedie ku kolektívnej imunite celej populácie: v skutočnosti v prípade kmeňa ako je ten aktuálny (delta) miera preočkovanosti populácie na šírenie vírusu prakticky nemá pozitívny vplyv. Ba dokonca naopak, niektoré štúdie naznačujú, že čím viac očkovaných, tým viac sa šíri Covid-19 (viď tu).

 

Naozaj vás vakcína ochráni?

Podľa oficiálnych štatistík zrejme naozaj platí, že na trhu dostupné vakcíny, ak ich máte v aktívnej fáze, vám štatisticky pomôžu absolvovať Covid-19 ľahšie, s menším rizikom bezprostredného úmrtia. To je však iba jedna časť celej rovnice – na druhú stranu musíme potom pridať celý rad nebezpečenstiev, ktoré prinášajú samotné vakcíny (písali sme o nich na mnohých miestach, napríklad aj tu).

Je tu napríklad takáto nepríjemnosť: zdá sa, že pri niektorých kmeňoch, vrátane aktuálnej „delty“, protilátky vyvolané vakcínou uľahčujú a zosilňujú infekciu vírusom. Teda ak ste očkovaný a dostanete covidovú infekciu, vakcína namiesto toho, aby priebeh choroby tlmila, ho dokonca môže zvýrazniť (viď tu).

Alebo vec, ktorá je vopred jasná každému s relevantným vzdelaním, samozrejme, ak nie je na výplatnej páske farmafirmy alebo vlády: že ak ste koronu prekonali, máte lepšiu ochranu ako po očkovaní (výskum porovnával vakcínu od Pfizeru a delta variant Covidu-19, viď tu).

Reklama

Nehovoriac o tom, že účinok vakcín sa rýchlo stráca, a to najmä ak ste muž, v staršom veku a so slabším zdravím. V takom prípade napríklad po roku od očkovania už zrejme dávno nemáte po protilátkach v organizme ani stopy (viď tu, tu, alebo tu).

Napriek všetkým týmto výskumom, a napriek obrovskému množstvu informácií o nebezpečenstve experimentálnych vakcín, u nás vládna junta nepozná iné riešenie, než vás hlava-nehlava posielať sa opichávať vakcínami proti Covidu. Vôbec ich nezaujíma, či máte nejaké protilátky alebo nie – treba iba opichávať, opichávať, opichávať. Naproti tomu v takom Švajčiarsku (a čoskoro už možno aj v Česku) im ako dôkaz o bezinfekčnosti stačí doklad o tom, že máte protilátky (píšeme o tom tu).

 

Slovenské lekárne? Alebo secondhandy korporátnych farmaceutických ležiakov?

Dojem, že vás tento zdravotnícky (či už „zdravotnícky“?) systém nechce liečiť, ale iba použiť ako objekt vakcinácie, potom nijako nezlepšia ani lekárne na Slovensku. No áno, sú to súkromné firmy, ale… napriek celosvetovej reputácii Ivermektínu a pozitívnym skúsenostiam miliónov ľudí s týmto liekom, tu vám ho proste lekári nesmú predpisovať a ani ho oficiálne v lekárňach nezoženiete. Prečo? Nuž, najskôr pre jeho nepríjemný vedľajší účinok: predčasne vás môže vyliečiť z Covidu-19.

Ak chcete zohnať vitamíny a ďalšie liečivá, ktoré sú odporúčané ako podporné pri liečbe Covidu-19, tak bez objednania vopred v bežných lekárňach z týchto produktov kúpite len máloktorý. Možno nezoženiete ani len takú banálnu vec ako vitamín B: no áno, kúpite obyčajný, kde však chýba zložka B12, tá asi najdôležitejšia pri liečbe korony. Iste, dá sa doobjednať aj taký produkt, kde B12-ka nechýba… a podobné to je aj v celom rade ďalších prípadov.

Reklama
vakcina covid
Ilustračné foto

Samostatnou kapitolou je vitamín D3. Každý lekár vie, že vitamín D3 je jedným z kľúčových faktorov odolnosti organizmu voči covidu, a tiež to, že metabolizmus vitamínu D3 je dlhodobá vec: ak dnes zjete tabletku s bežnou formou vitamínu D3, bude sa v tele spracovávať viac ako týždeň, kým bude k dispozícii tam, kde ju organizmus potrebuje. Lenže ak ste ochoreli na covid, potrebujete mať ten vitamín k dispozícii hneď – pri korone je úplne najdôležitejšie začať s liečbou čím skôr, lebo ak sa vec dostane do štádia zápalu pľúc, už je zle. Našťastie existujú metabolity vitamínu D3, ktoré sa oveľa rýchlejšie vstrebávajú: kalcitriol, kalcifediol a alfakalciferol. Ich urýchlená aplikácia môže byť pre niekoho doslova otázkou života a smrti – ibaže je tu problém.

Túto formu vitamínu D3 zoženiete v celej západnej Európe, napríklad aj v Poľsku – ale nie na Slovensku. U nás sa jednoducho nepredáva, ľudia si to na Slovensko vozia z Hainburgu (pozor, je to na predpis). Ani po dvoch rokoch trápenia s koronou nikomu kompetentnému neprišlo na um priniesť rýchlo vstrebateľnú formu vitamínu D3 na Slovensko. Načo, všakže? Veď predsa máme vakcíny…

 

A okrem vakcín máme aj Matoviča

Najväčší slovenský vynálezca a polyhistor (alebo polyhyster?) prichádza s ďalším z radu svojich geniálnych projektov na pomoc obyčajným ľuďom a nezávislým osobnostiam. Až pol miliardy eur vraj má ísť prevádzkam, ktoré utrpeli škody počas pandémie, a to tak, že peniaze sa k nim majú dostať cez zaočkovaných dôchodcov (prípadne cez ich deti či vnúčatá), ktorí na to majú použiť 500 eurové poukazy vo vybraných podnikoch a službách.

Fungovať to má tak, že zaočkovaný dôchodca (podmienkou má byť tretia dávka do Vianoc) dostane poukážku, ktorú budú môcť použiť aj jeho deti či vnúčatá. Nezaočkovaný dôchodca dostane… stačí keď povieme, že to isté, čo doteraz, a vyhneme sa tak zbytočným vulgarizmom.

Vidíme tu typický Matovičov spôsob uvažovania: keď už sa nedá vyhnúť tomu, aby nejaké peniaze išli ľuďom ako tá dlho sľubovaná pomoc, tak sa to dá aspoň využiť na vytvorenie korupčného mechanizmu, tentoraz ako cez deti a vnukov vydierať dôchodcov, aby si to dali pichnúť. Len si to predstavte: „Z tých našich dôchodkov toho vnúčikom veľa dať nemôžeme,“ povedia si starkí, „ale ak sa necháme ešte raz opichať, tak dostanú za každého z nás krásnych 500 eur.“ No nedáte si povedať?

42. schôdza vlády SR
Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OľaNO)

Inými slovami, z daní nás všetkých tu budú selektívne korumpovaní dôchodcovia, aby pomohli ešte rýchlo minúť vakcíny pred exspiráciou a presmerovať peniaze k vybraným subjektom. Hyena v ľudskej koži nemá problém kalkulovať ani s prosebným pohľadom vnúčika „deduško, daj sa opichať, nech mám 500 eur“.

 

Tá najlepšia zábava graduje

Dá sa očakávať, že koronacistická kreativita predstaviteľov vládnej junty bude aj ďalej bujnieť. Môžeme sa už čoskoro tešiť na nové kúsky, keďže na trh prichádza zbrusu nový produkt, vyvinutý špeciálne pre túto sezónu, juhoafrický variant B.1.1.529 (najnovšie už dostal obchodné meno Omikron) s celým radom super mutácií, ktoré mu zabezpečia odolnosť voči vakcínam a schopnosť šíriť koronovú hystériu aj potom, ako „delta“ prirodzene zmizne.

Pamätáme sa: minulú zimu, pod zámienkou koronového núdzového stavu, si koalícia poprijímala celý rad zákonov (vrátane zmien Ústavy!) bez toho, aby to konzultovala s odborníkmi, oponentmi, verejnosťou, skrátka kýmkoľvek. Bolo to veľmi pohodlné, a tak si to pre veľký úspech idú zopakovať. Opäť tu máme núdzový stav (z akého dôvodu?), opäť budú môcť prijímať rôzne šialené úlety bez toho, aby im do toho ktokoľvek hovoril, a opäť budú môcť sa vyhrážať absurdnými trestmi tým, ktorí budú chcieť protestovať.

Reklama

Takže milí spoluobčania, kam sa pozriete, všade je plno dôvodov ísť na Úrad vlády oslavovať. Ak ich nevyženieme my, nikto iný to za nás neurobí. A už je naozaj najvyšší čas.

Ivan Lehotský

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

Netanjahu Biden
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) a americký prezident Joe Biden
06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

Vladimir Putin Recep Tayyip Erdogan
Na snímke Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan
06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali