Švajčiarsko uznáva protilátky ako očkovací certifikát, Česko už o problematike verejne diskutuje. Slovenské vládne strany?

Švajčiarsko uznáva protilátky ako očkovací certifikát, Česko už o problematike verejne diskutuje. Slovenské vládne strany?

Bratislava 25. novembra 2021 (HSP/Foto:TASR – Martin Baumann, TASR – Jakub Kotian, SITA/Národná rada, )

 

Švajčiarsko začalo uznávať test, ktorý potvrdí dostatočné množstvo protilátok proti koronavírusu SARS-CoV-2, ako očkovací certifikát. V Českej republike prebieha na politickej scéne diskusia. Na Slovensku je však ticho. V súvislosti s témou protilátok sme oslovili politické strany. Vládne strany mlčia. Na naše otázky odpovedala strana Život – Národná strana, Kresťanskodemokratické hnutie a Slovenské hnutie obrody

Eduard Heger
Na snímke premiér SR Eduard Heger

 

Reklama
Dostatočné množstvo protilátok ako očkovací certifikát

Švajčiarsko začalo uznávať test, ktorý potvrdí dostatočné množstvo protilátok proti koronavírusu SARS-CoV-2, ako očkovací certifikát. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica SRF.

Test vyhodnotený v laboratóriu dokáže určiť, či človek ochorenie Covid-19 prekonal a má v tele dostatok protilátok. V takomto prípade mu laboratórium môže vydať covidový certifikát.

Reklama

Občania si test hradia z vlastných prostriedkov, stojí približne 60 až 100 švajčiarskych frankov (približne 63,2 až 95 eur). Platnosť testu je 90 dní, následne je nutné absolvovať test znova, informuje TASR.

Očkovací certifikát je platný len na území Švajčiarska.

Christian Münz, profesor v odbore vírusovej imunobiológie na univerzite v Zürichu, uviedol, že testy na protilátky majú vysokú mieru presnosti a spoľahlivosti.

 

Typy protilátok

Ľudský organizmus pri strete s vírusom Covid-19 vytvára tri triedy protilátok: : IgA, IgM a IgG.

Reklama

Protilátky IgA sa objavujú ako prvé, a to už na druhý alebo tretí deň po prvých príznakoch. Ich výskyt je na sliznici dýchacích ciest, kde ochorenie telo zasahuje. Tieto protilátky ale postupne zanikajú a telo začína vytvárať časté, špecifické protilátky IgM, približuje portál českého Rozhlasu.

Ak človek prekoná Covid-19, mal by mať vysokú hladinu protilátok IgM. Ich množstvo však po niekoľkých týždňoch začne klesať, ale zároveň s tým stúpa tvorba protilátok IgG.

Protilátky IgM z tele miznú po dvoch až troch mesiacoch od prekonania ochorenia, IgG zostávajú v organizme niekoľko mesiacov a sú indikátorom dlhodobej imunity. Preto sa odporúča ľuďom otestovať protilátky až s odstupom 6. – 8. týždňov od prepuknutia koronovírusu.

 

Česká republika už diskutuje

Kým Švajčiarsko už uznáva množstvo protilátok ako očkovací certifikát, v Českej republike sa o tejto možnosti intenzívne diskutuje.

Reklama

Námestníčka českého ministra zdravotníctva a Českej pneumologickej a ftizeologickej spoločnosti Martina Koziar Vašáková tvrdí, že protilátky nereflektujú imunitu jednoznačne. Podľa jej slov nie je skutočne určená hladina, pri ktorej je možné povedať, že tento človek je bezpečne chránený.

Naopak, bývalý český minister zdravotníctva Roman Prymula sa za uznávanie protilátok postavil. „Ako sa ukazuje v praxi, je to dostačujúce, pretože keď človek zareaguje, tak je to pre nás signál, že sa naštartuje imunitný systém,“ vyhlásil.

Roman Prymula, Česko, minister
Na snímke Roman Prymula

Jeho názor podporil aj virológ Libor Grubhoffer. „Ja som jednoznačne priaznivcom názoru, aby boli protilátky používané ako kritérium bezinfekčnosti. Protilátky sú nesmierne dôležitý parameter a my ho programovo ignorujeme od samého začiatku. To bolo zle,“ kritizoval. Podľa jeho názoru by preto mali byť testy na protilátky hradené zo zdravotného poistenia, uvádza iRozhlas.cz.

Prednosta Kliniky radiológie a nukleárnej medicíny vo fakultnej nemocnici v Brne Vlastimil Válek vyhlásil, že česká vláda by mala protilátkam prikladať rovnakú váhu ako očkovaniu alebo PCR testu.

Aktuálne nová česká vláda v stredu zverejnila svoje plánované opatrenia. Kandidát na ministra zdravotníctva Miroslav Válek chce, aby budúca vláda začala uznávať ako potvrdenie o bezinfekčnosti dostatočnú hladinu protilátok voči covidu.

 

Na Slovensku máme zatiaľ len prvé lastovičky

Na testovanie protilátok na Slovensku poukázali aj poslanci NR SR Marian Viskupič (SaS) a Erik Ňarjaš (OĽaNO).

Marián Viskupič považuje prístup Švajčiarska za zmysluplný.

Marián Viskupič
Na snímke poslanec NR SR Marián Viskupič (SaS)

„Je to pre ľudí aj štát časovo i nákladovo efektívnejšie riešenie, ako pravidelné AG testovanie. Som presvedčený, že ak by podobné pravidlo platilo aj na Slovensku, ľudia by nemali problém raz za štvrť roka si tento test aj zaplatiť a takto mať platný Covidpass a zároveň informáciu o svojej imunite.“

Erik Ňarjaš pre náš portál a následne na svojom facebookovom profile uviedol, aby sa prekonaným aj očkovaným robil test na protilátky. „Ak majú protilátky aj po roku, tak musia byť na tej istej úrovni ako očkovaní, resp. sa nemusia očkovať znovu, ak nepotrebujú.“

Reklama
Erik Ňarjaš
Na snímke poslanec Národnej rady SR za hnutie OĽaNO Erik Ňarjaš

Slovenské ministerstvo zdravotníctva sa nateraz drží len očkovacej línie. Pre náš portál vysvetlilo, že „aktuálne sa v SR neuvažuje o uznávaní testu na protilátky ako o dôkaze o bezinfekčnosti, resp. očkovacom certifikáte.“

 

Slovenské vládne strany mlčia

Politických strán sme sa preto opýtali, či by podľa nich malo ísť Slovensko cestou podobnou Švajčiarsku a umožniť občanom bezplatne absolvovať test na protilátky, aby občania poznali svoj stav imunity v súvislosti s ochorením Covid-19.

 

Život – Národná strana

„To, že očkovanie na Covid-19 neprináša žiadnu kolektívnu imunitu, ako bolo pôvodne sľubované, je dnes fakt. To, že po 7 mesiacoch zásadne klesá účinnosť vakcín a to až na úroveň 15 %, je tiež nepríjemný fakt. Prítomnosť protilátok sa javí dnes byť dôležitejší ukazovateľ ako potvrdenia o testovaní a vakcinácii, a preto toto potvrdenie plne podporujeme a štát by vo vlastnom záujme mal hradiť vyšetrenie na protilátky,“ Juraj Moravčík, riaditeľ kancelárie predsedu strany Tomáša Tarabu.

Reklama
Tomáš Taraba
Na snímke Tomáš Taraba, predseda strany Život – Národná strana

 

KDH

„Meranie protilátok sa do budúcnosti stane dôležitým, akonáhle vedecké autority potvrdia, aká hladina je skutočne účinná v obrane proti vírusu, osobitne pre každú vekovú skupinu a určia najspoľahlivejšiu diagnostickú techniku. V tom momente to bude ďalšia dobrá cesta, ako účinnejšie bojovať s pandémiou. Ale dnes si tým nemôžeme byť istí, lebo nevieme, či v množstve nameraných protilátok sú iba ochranné protilátky, alebo aj tie, ktoré iba identifikujú vírus bez prínosu pre imunitu. Nevieme, aká hladina je dostatočná pre rôzne vekové kategórie a v konečnom dôsledku nevieme, ako rýchlo dochádza k ich poklesu u jednotlivých vekových skupín. Som rada, že vo výskume merania protilátok napreduje aj Slovensko,” vysvetlila lekárka a tímlíderka KDH pre zdravotníctvo Monika Kolejáková.

Milan Majerský
Na snímke predseda PSK a predseda KDH Milan Majerský

 

Slovenské hnutie obrody

„Slovenské Hnutie Obrody podporí každý krok, ktorý pomôže spoločnosti upokojiť sa prežívať čo najmenej stresu z nezmyselného testovania a s tým súvisiacimi nezmyselnými nariadeniami.

Uznanie testov na protilátky proti koronavírusu SARS-CoV-2 vnímame ako ústretový a logický krok smerom k občanom a vieme si predstaviť, že by uznanie takýchto testov vnieslo viac svetla do celej situácie. Samozrejme by, aj takéto testy, mali byť bezplatné. Aj keď v konečnom dôsledku ich hradíme my všetci,” uviedla Katarína Boková, členka predsedníctva SHO.

Reklama
Na snímke Róbert Švec, predseda hnutia Slovenské Hnutie Obrody

 

Slovenské vládne strany – OĽaNO, Sme rodina, SaS, Za ľudí – ako celok však aktuálne o téme merania protilátok Slovákov ani len nediskutujú a vôbec sa k uvedenej téme nevyjadrujú.

Zuzana Franková

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:39

Dovedna už štyri úmrtia preveruje japonská farmaceutická spoločnosť Kobayashi Pharmaceutical v súvislosti s ich možným prepojením na užitie výživových doplnkov, ktoré minulý týždeň stiahla z predaja. Prípadom sa zaoberá aj japonské ministerstvo zdravotníctva.

12:05

Jeden zo šoférov autobusu, ktorý v stredu havaroval pri nemeckom Lipsku, bol 53-ročný Slovák. V čase nehody, ktorá si vyžiadala štyri obete na životoch, však šoféroval jeho 62-ročný český kolega. Vodiči medzi obeťami nie sú.

11:50

Neďaleko pamätníka padlých vojakov Červenej armády vo Viedni vznikli dva veľké portréty nedávno zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Nasprejované sú na múre patriacemu k pozemku, ktorý vlastní šľachtická rodina bývalého a tiež už zosnulého ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga.

Navalny
Na snímke obraz Alexeja Navaľného na múre
11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali