Príplatky pre zamestnancov sa od minimálnej mzdy do volieb zrejme neodpoja, tvrdí Richter

Príplatky pre zamestnancov sa od minimálnej mzdy do volieb zrejme neodpoja, tvrdí Richter

Bratislava 23. septembra 2019 (SITA/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Príplatky pre zamestnancov za prácu v noci, v sobotu a v nedeľu, či príplatok za sťažený výkon práce sa do parlamentných volieb od minimálnej mzdy zrejme neodpoja. Pre agentúru SITA to povedal minister práce a sociálnych vecí Ján Richter

Na snímke Ján Richter

“Úplne odpojenie bude vecou diskusie, ale ja nerátam, že by k tomu mohlo dôjsť v tomto volebnom období,” tvrdí. Podporuje však to, aby sa tieto príplatky oslobodili od daní a odvodov. “Problém, že by nebol človek dôchodkovo alebo nemocensky zabezpečený tam nie je, keďže odvody platí v základnej mzde,” povedal šéf rezortu práce. Takýto krok by podľa neho znížil náklady zamestnávateľom a zvýšil čistý príjem pre zamestnancov.

Reklama

S ministrom financií Ladislavom Kamenickým sa minister Richter dohodol na tom, že Inštitút finančnej politiky prepočíta finančné dopady takéhoto kroku. “Keď tú analýzu budeme mať, tak sa k tomu vrátime a budeme hľadať ďalšie riešenie,” povedal minister práce.

Ministerstvo práce a sociálnych vecí by malo do konca júna budúceho roka pripraviť návrh na odpojenie príplatkov pre zamestnancov za prácu v noci, v sobotu a v nedeľu a príplatku za sťažený výkon práce od minimálnej mzdy. Uvádza sa to v prvom akčnom pláne pre realizáciu opatrení vyplývajúcich zo Stratégie hospodárskej politiky SR do roku 2030, ktorý predložilo ministerstvo hospodárstva do pripomienkového konania. “Odpojením minimálnej mzdy je možné uvoľniť tlak na rast mzdových nákladov a vhodným stanovením novej referenčnej veličiny či posilnením a zárukami v rámci kolektívneho vyjednávania zachovať existujúci stav pre zamestnancov,” tvrdí rezort hospodárstva.

Reklama

Vzťah minimálnej mzdy ako referenčnej veličiny pre určitú kategóriu príplatkov podľa ministerstva hospodárstva spôsobuje negatívny tlak na pravidelný rast mzdových nákladov pre zamestnávateľov.

“Tento tlak nekorešponduje buď s celkovou mzdovou situáciou v danom odvetví, alebo charakterom vykonávanej práce a produktivitou,” uviedol rezort. Upozorňuje na kumuláciu príplatkov v prípade, že sviatok pripadne na sobotu alebo nedeľu, čo je podľa ministerstva nevyhovujúce, nakoľko zamestnanec vykonáva tú istú prácu počas jednej pracovnej zmeny. Ministerstvu sa tiež nepozdáva rozlišovanie medzi prácou v sobotu a v nedeľu, keďže oba dni sa považujú za dni nepretržitého voľna počas víkendu. “V týchto prípadoch by mal zákon zohľadňovať absorpčnú zásadu,” tvrdi rezort.

O odpojení príplatkov pre zamestnancov od minimálnej mzdy hovoril premiér Peter Pellegrini po štvrtkovom stretnutí so zamestnávateľmi a odborármi. “Minister práce, sociálnych vecí a rodiny už dlhšie hľadá možnosti, či rôzne príplatky a odvodené náklady, ktoré sa odvíjajú od minimálnej mzdy, by nemali byť stanovované iným spôsobom,” povedal predseda vlády. Ich naviazanosť na minimálnu mzdu je podľa neho v rámci regiónu a krajín Európy pravdepodobne unikátom, resp. Slovensko je jednou z mála krajín, kde tieto poplatky sú naviazané na minimálnu mzdu.

Na kumuláciu príplatkov v prípadoch, ak zamestnanec pracuje v sobotu alebo v nedeľu a ide zároveň o sviatok, ešte v máji tohto roka upozornil Klub 500. “Duplicitným priznaním príplatkov sledujúcich totožný účel podľa nás dochádza k neoprávnenému zvýhodneniu týchto zamestnancov,” odkázal Klub 500 rezortu práce. Ministerstvo práce a sociálnych vecí však pripomienku Klubu 500 neakceptovalo.

“Súbeh nárokov nie je novým prvkom v legislatíve,” povedala v máji pre agentúru SITA Veronika Husárová z tlačového odboru ministerstva práce. Ako príklad uviedla súbeh mzdového zvýhodnenia za nočnú prácu a sviatok, ktorý existoval ešte pred zavedením príplatkov za prácu v sobotu a nedeľu.

Reklama

Príplatky sa pritom podľa Husárovej sčítavajú aj podľa zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, podľa zákona o štátnej službe, ale napríklad aj podľa českého Zákonníka práce. Upozornila na to, že počet dní, v ktorých dochádza ku kumulácií mzdových zvýhodnení za prácu vo sviatok a za prácu v sobotu resp. v nedeľu, je obmedzený.

Príplatky za prácu v noci, v sobotu a v nedeľu súčasná vláda od mája minulého roka naviazala na minimálnu mzdu. Zvýšenie týchto príplatkov rozdelila na dve etapy, prvýkrát sa príplatky zvýšili od mája minulého roka a druhý raz od mája tohto roka. Príplatok za nočnú prácu pri nerizikovom zamestnaní od mája tohto roka stúpol z 30 % na 40 % zo sumy minimálneho hodinového zárobku, teda z 0,897 eura na 1,196 eura. V prípade rizikovej práce išlo o zvýšenie z 35 % na 50 % zo sumy minimálnej hodinovej mzdy, čo bol nárast z 1,046 eura na 1,495 eura.

Ak sa u zamestnávateľa pracuje prevažne v noci, v kolektívnej zmluve alebo v pracovnej zmluve je možné dohodnúť aj nižší príplatok za prácu v noci, od mája tohto roka najmenej však vo výške 35 % zo sumy minimálnej hodinovej mzdy, teda najmenej v sume 1,046 eura. Takáto výnimka sa však vzťahuje len na zamestnanca, ktorý nevykonáva rizikovú prácu. V pracovnej zmluve je možné dohodnúť takýto nižší príplatok len vtedy, keď u zamestnávateľa nepôsobia odbory, a ak zamestnávateľ mal v predošlom roku menej ako 20 zamestnancov.

Príplatok za prácu v sobotu od mája tohto roka stúpol z 25 % na 50 % zo sumy minimálnej hodinovej mzdy. Išlo o nárast z 0,747 eura na 1,495 eura. Ak sa u zamestnávateľa pravidelne pracuje v sobotu, v kolektívnej zmluve alebo v pracovnej zmluve je možné dohodnúť aj nižší príplatok za prácu v sobotu, od mája tohto roka aspoň v sume 45 % z minimálnej hodinovej mzdy, teda v sume 1,345 eura. V pracovnej zmluve je možné dohodnúť takýto nižší príplatok len vtedy, keď u zamestnávateľa nepôsobia odbory a ak zamestnávateľ mal v predošlom roku menej ako 20 zamestnancov.

Vyššie príplatky majú od mája tohto roka zamestnanci aj za prácu v nedeľu. Tieto príplatky sa zvýšili z 50 % na 100 % minimálneho hodinového zárobku, teda z 1,495 eura na 2,989 eura. Ak sa u zamestnávateľa pravidelne pracuje v nedeľu, v kolektívnej zmluve alebo v pracovnej zmluve je možné dohodnúť aj nižší príplatok za prácu v nedeľu, od mája tohto roka najmenej vo výške 90 % z minimálnej hodinovej mzdy (2,69 eura) V pracovnej zmluve je pritom možné dohodnúť takýto nižší príplatok len vtedy, keď u zamestnávateľa nepôsobia odbory a ak zamestnávateľ mal v predošlom roku menej ako 20 zamestnancov.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali