Prezidentka: Po 5 rokoch je namieste pýtať sa, či sme dosiahli slušné Slovensko

Prezidentka: Po 5 rokoch je namieste pýtať sa, či sme dosiahli slušné Slovensko

Bratislava 21. februára 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Martin Baumann, Jaroslav Novák, Michal Svítok, Lukáš Grinaj)

Aktualizované 21. februára 2023 o 17:17 h.

Dnešok má byť pripomienkou toho, aký veľký význam má práca novinárov pre demokraciu. Zároveň je namieste klásť si otázku, či sa dosiahli zmeny a slušné Slovensko, po ktorých ľudia pred piatimi rokmi na námestiach volali. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla pri príležitosti piateho výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ktorých pamiatku si v utorok uctila pri pamätníku na Námestí SNP v Bratislave

Zuzana Čaputová si uctila pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pri symbolickom pamätníku na Námestí SNP v Bratislave
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová

“Pokiaľ ide o slušné Slovensko, myslím si, že slušnosť je asi to posledné, čo nám pri charakteristike slovenskej politiky napadne. Klamstvo sa chce legitimizovať ako alternatívny názor, u politikov často slová predbiehajú myšlienky. Napriek tomu nesmieme na slušnosť nikdy rezignovať,” vyhlásila Čaputová.

Reklama

Apelovala na ľudí, aby nezabudli, po čom volali na námestiach pred piatimi rokmi, napríklad keď sa budeme rozhodovať pri voľbách.

Vyšetrovanie závažnej kriminality, korupcie, zneužívania moci je podľa prezidentky na dobrej ceste.

Reklama

“Množstvo káuz sa vyšetruje a niektoré sú už aj uzatvorené. Je to vďaka statočnosti mnohých vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov,” zhodnotila.

 

Premiér: Je neakceptovateľné, aby politici verbálne atakovali novinárov

Sloboda novinárov je kľúč k demokracii každej krajiny. Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) považuje preto za nevyhnutné, aby politici či iné verejne činné osoby pri svojich verejných vyjadreniach pamätali, že vplývajú na to, ako budú novinári vnímaní a či budú v bezpečí alebo ohrození. Apeluje na vzájomnú konštruktívnu komunikáciu. Dôveru v zodpovedné médiá treba podľa neho posilňovať aj vzhľadom na hrozbu dezinformácií

134. rokovanie vlády SR
Na snímke dočasne poverený premiér SR Eduard Heger (OľANO)

Uviedol to pri príležitosti piateho výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Ich pamiatku si v utorok uctili spolu s dočasne povereným ministrom životného prostredia Jánom Budajom, poverenou ministerskou kultúry Natáliou Milanovou a predsedom parlamentného mediálneho výboru Kristiánom Čekovským (všetci OĽANO) pri pamätníku na Námestí SNP v Bratislave.

“Hoci sme ako vláda oslobodili orgány činné v trestnom konaní z rúk mafie, dali im slobodu a posilnili ochranu novinárov zákonmi, vidíme, že toto nestačí. V demokratickej spoločnosti je neakceptovateľné, aby politici verbálne atakovali novinárov ktorí oprávnene poukazujú na ich pochybenia,” vyhlásil Heger.

Reklama

Volá po vytvorení spoločnosti, kde bude rešpekt k novinárskej profesii.

Pred piatimi rokmi bolo podľa Hegera Slovensko krajinou, kde boli novinári ohrození len pre to, že ľuďom hovorili pravdu. Ako povedal, Ján a Martina za to zaplatili tú najvyššiu cenu.

“Toto sa už na Slovensku nikdy nesme zopakovať,” zdôraznil.

Hovorí o systéme, ktorí vytvorili expremiéri za Smer-SD Robert Fico a Peter Pellegrini.

 

Reklama

Boris Kollár verí, že vražda novinára Jána Kuciaka bude spravodlivo potrestaná

Predseda Národnej rady SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár verí, že vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bude spravodlivo potrestaná. Uviedol to na sociálnej sieti

Boris Kollár
Na snímke predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina)

“Hoci od smutnej udalosti vraždy Jána a Martiny dnes už uplynulo päť rokov, v srdciach Slovákov bude vrytá už navždy. Dátum 21. 2. 2018 zmenil životy nielen ich rodinám, ale zmenu zaznamenala celá naša spoločnosť. Pevne verím, že tento hrozný skutok raz nájde svojich vinníkov a táto obrovská strata bude spravodlivo potrestaná,” uviedol Kollár.

 

Šeliga: Vražda sa nikdy nemala stať, musíme sa spojiť,aby odkaz nádeje pokračoval

Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa nikdy nemala stať. Musíme v sebe objaviť to, čo nás spája a pokračovať v zápase, aby pokračoval aj odkaz nádeje, boja za spravodlivosť, slušnosť a boja proti korupcii. Pri príležitosti piateho výročia vraždy novinára a jeho snúbenice to skonštatoval podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga

72. schôdza Národnej rady SR
Na snímke poslanec parlamentu Juraj Šeliga

“Zápas pokračuje. Musíme v sebe objaviť to, čo nás spája, odložiť žabomyšie vojny, aby aj odkaz Jána a Martiny, odkaz nádeje, boja za spravodlivosť, slušnosť, boja proti korupcii pokračoval. Teraz to máme vo svojich rukách a verím, že to nepokazíme, že všetci ukážeme kus dobrej vôle, rešpektu a snahy sa spojiť. Aby aj voľby, ktoré nás čakajú, a budúcnosť bola dobrá. Aby sa už nikdy nestalo, že novinár alebo ktokoľvek, kto sa venuje verejnému záujmu, bol zavraždený,” uviedol Šeliga.

Vyzval, aby smrť novinára a jeho snúbenice bola pre spoločnosť zároveň silou pokračovať v boji za to lepšie v našej krajine. Poznamenal, že vražda je aj po piatich rokoch tragédiou a ranou pre Slovensko. Zároveň však vyzdvihol nádej a schopnosť spoločnosti spojiť sa pred piatimi rokmi.

“Dokázali sme sa po vražde spojiť a dostať tých, ktorí nesú politickú zodpovednosť za vraždu, preč z vlády,” uviedol.

Šeliga verí, že v apríli bude známy rozsudok súdu v kauze vraždy a že bude potrestaný objednávateľ i vykonávatelia skutku.

Šéfka strany Za ľudí a dočasne poverená vicepremiérka Veronika Remišová doplnila, že vražda otriasla krajinou a ľudia v roku 2020 vo voľbách rozhodli, že takto Slovensko už ďalej nemôže ísť.

“Nezabudneme! Zlo a korupcia už nesmú sa vrátiť,” vyhlásila s tým, že očista spoločnosti od korupcie sa nikdy nedeje sama od seba a automaticky.

Reklama

“Na to je potrebná odvaha, silná politická vôľa a vytrvalé úsilie. Toto úsilie prinieslo pozitívne výsledky, v rebríčku vnímania korupcie sme sa zlepšili o rekordných 11 miest,” dodala.

Po piatich rokoch však Slovensko podľa nej opäť stojí na križovatke.

 

Matovič: Kuciak staval zistenia len na dátach, je to aj dnes výzva pre novinárov

Novinár Ján Kuciak staval svoje zistenia len na faktoch, dátach a reálnych zisteniach. Novinári by mali byť hľadačmi pravdy a uvedomovať si okrem slobody aj svoju zodpovednosť. Vyzval ich k tomu líder OĽANO Igor Matovič počas spomienky na piate výročie smrti Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej

Piate výročie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej
Na snímke predseda hnutia OľANO Igor Matovič počas pietnej spomienky pri príležitosti 5. výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej pred ich domom v obci Veľká Mača, okres Galanta

Kuciak mal podľa Matoviča lásku k pravde a jeho zistenia boli bez manipulácií.

Reklama

“Po piatich rokoch je tu priestor dať si ruku na srdce a pýtať sa, či sa slovenské médiá vydali Kuciakovou cestou,” skonštatoval líder OĽANO počas brífingu vo Veľkej Mači.

Pripomenul, že na Slovensku ľudia vo veľkej miere veria dezinformáciám.

Matovič vyzval novinárov, aby boli hľadačmi pravdy a aby ju nevytvárali. Novinári majú byť podľa neho zodpovední voči spoločnosti a odolávať pokušeniu používať manipulácie.

Vyhlásil, že vražda sa mohla odohrať vďaka systému, ktorý vytvorili lídri Smeru-SD a Hlasu-SD Robert Fico a Peter Pellegrini. Kritizoval, že niektorí novinári a politici legitimizujú Pellegriniho stranu ako budúceho koaličného partnera.

“Zrazu sa tvárime, akoby to nebol Smer,” povedal a vyzval ostatné demokratické strany, ktoré chcú alternatívu, aby vylúčili z povolebnej spolupráce Hlas-SD.

Reklama

Šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš pripomenul, že v týchto dňoch sa zamýšľame, či dnes už je Slovensko na tej správnej ceste.

“Aj keď som si vedomý, že sme určite aj my urobili mnoho chýb, budeme robiť všetko pre to, aby sme odkaz Jana Kuciaka zachovali,” zdôraznil.

Sulík: Vražda novinára a jeho snúbenice bola zlomom, ktorý sa nemal stať

Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bola pre Slovensko zlomom, ktorý sa nikdy nemal stať. Pri príležitosti piateho výročia vraždy to vyhlásil predseda SaS Richard Sulík. Tvrdí, že vražda sa stala symbolom arogancie moci, ktorá sa nezastavila pred ničím

Richard Sulík (SaS)
Na snímke Richard Sulík (SaS)

“Nemalo to zájsť tak ďaleko, že až smrťou dvoch mladých ľudí sa Slovensko dostalo zo zovretia smeráckych vlád. Považujem za svoju povinnosť zabrániť tomu, aby sme ešte niekedy dovolili korupcii spáchať taký ohavný skutok. Vražda novinára sa na Slovensku už nikdy nesmie zopakovať,” uviedol Sulík.

Podpredseda strany Branislav Gröhling dodal, že vražda s cieľom zastaviť pravdu bola čiernym dňom slovenskej histórie.

“Ani päť rokov po tomto odpornom čine sa Slovensko nedokázalo spamätať, aj keď to postupne viedlo k odkrývaniu prepojení medzi vládou, oligarchami, podnikateľmi, vyšetrovateľmi či súdnou mocou. Pre systém ‘našich ľudí’ a korupcie vyhasli dva mladé životy. Je zahanbujúce, že ich rodiny sa dodnes nedočkali spravodlivosti, keďže objednávatelia stále neboli potrestaní,” uviedol.

SaS tiež upozornila, že útoky na novinárov doteraz neprestali.

Reklama

“Spochybňujú ich prácu, urážajú ich a zastrašujú. Toto je neprijateľné a neakceptovateľné,” podotkol predseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa.

Apeluje na ochranu novinárov a slobody tlače.

 

Rastislav Káčer: Ján Kuciak nechcel nič viac ako spravodlivejšie Slovensko

Novinár Ján Kuciak nechcel nič viac než spravodlivejšie Slovensko a kvalitnejší život pre jeho obyvateľov. Za to pred piatimi rokmi zaplatil životom. Pri spomienke na piate výročie vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej to vyhlásil dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer

Rastislav Káčer
Na snímke Rastislav Káčer

“Chceli žiť v slušnom a spravodlivom štáte, ktorý nezneužíva svoju moc a dbá na dodržiavanie pravidiel. Zomreli však rukami tých, ktorí si takéto hodnoty nielenže nectia, ale ešte ich aj vedome ničia a dokonca vraždia nositeľov takýchto cností. Odpoveďou boli plné námestia volajúce po zmene, návrate slušnosti a spravodlivosti,” uviedol v stanovisku šéf slovenskej diplomacie.

Zdôraznil tiež, že bez silných, slobodných a nezávislých médií, ktoré pátrajú po pravde, demokracia nemôže prežiť.

“Ak nechceme dopustiť, aby sa podobná tragédia zopakovala, nesmieme sa len mlčky prizerať, keď novinárky a novinári odhaľujúci korupciu a prešľapy mocných čelia nenávisti, hrozbám či spochybňovaniu ich integrity,” doplnil.

Reklama

Téma slobody médií a bezpečnosti novinárov sa podľa Káčera stala jednou z priorít ľudskoprávnej agendy slovenskej diplomacie.

“Príkladom je členstvo Slovenskej republiky v Koalícii pre slobodu médií, aktivity v rámci OSN a UNESCO zamerané na posilnenie ochrany novinárov, ako aj podpora investigatívnej žurnalistiky na Balkáne či vo východnej Európe,” priblížil Káčer.

Dočasne poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) pripomenul, že objednávateľa vraždy musí potrestať spravodlivý súd.

“Tým učiníme zadosť spravodlivosti, Slovensku a obetiam tohto ohavného činu,” napísal na sociálnej sieti.

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) zdôraznil, že hoci sú vykonávatelia vraždy odsúdení, Slovensko stále čaká na verdikt nad objednávateľom. “Nech sa súd skončí akokoľvek, jedno je isté – túto mladú dvojicu zniesla zo sveta špina zločineckého systému, ktorý vybudoval Fico a Pellegrini. Takzvaní ‘naši ľudia’ si mysleli, že si môžu v tomto štáte dovoliť úplne všetko,” napísal na sociálnej sieti. Dodal, že Slovensko čaká koncom septembra historická skúška. “Zlo robí všetko pre to, aby sa predralo k moci naspäť a zastavilo súkolie spravodlivosti. A my, demokrati, urobíme všetko pre to, aby sme tých, ktorí dlhé roky ničili Slovensko, nadobro vyprevadili na smetisko dejín,” uzavrel.

 

Mikulec: Vražda novinára a jeho snúbenice spôsobila zlom

Brutálna vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej pred piatimi rokmi spôsobila zlom, ktorý objednávatelia tohto ohavného činu neočakávali. Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) to uviedol na sociálnej sieti. Deklaroval, že kým bude šéfom rezortu, polícia a orgány činné v trestnom konaní budú pracovať slobodne a zákonne.

Reklama

Objednávatelia vraždy si podľa šéfa rezortu boli istí, že dlhoročný prekvitajúci systém podpory organizovaného zločinu zo strany štátu im zabezpečí beztrestnosť a udalosť “vyšumí”. “Polícii sa podarilo násilný čin relatívne rýchlo rozlúsknuť. Ukázalo sa, že polícia, aj keď bola dlhé roky riadená istou skupinou ľudí z Nitry, vyšetrovať nezabudla,” skonštatoval Mikulec. Verí, že zadávatelia skutku budú spravodlivo odsúdení.

Ako poznamenal, vražda Jána Kuciaka dostala Slovensko do zoznamu krajín, kde sa zabíjajú novinári, pozerajúci na prsty politikom a podnikateľom všetkých kategórií. “Behá mi mráz po chrbte, keď vidím, čo si na tlačových konferenciách dovoľujú voči novinárom aj poctivým policajtom osoby, za ktorých vládnutia sa táto ohavná vražda žurnalistu a jeho budúcej manželky stala,” podotkol.

 

Fico vyzval strany na férovú súťaž, odmieta politické zneužitie výročia vraždy

Šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico vyzval politické strany na férovú súťaž s programom a žiada ich, aby nezneužívali smrť dvoch mladých ľudí v politickom boji. Vyhlásil to v reakcii na vyjadrenia politikov o zodpovednosti Smeru-SD v súvislosti so smrťou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Robert Fico
Na snímke poslanec NRSR Robert Fico

“To, čo sa od rána deje v médiách, je typickým prejavom toho, ako nemá vyzerať demokratická spoločnosť,” vyhlásil Fico. Médiami sa podľa jeho slov šíria obvinenia na predstaviteľov Smeru-SD. Zopakoval, že vražda novinára bola v roku 2018 zneužitá na politické ciele tým, že sa šírili klamstvá. Tie podľa neho pokračujú aj dnes. Zdôraznil, že Smer-SD nemá so smrťou novinára a jeho priateľky nič spoločné, a odmieta nenávistné prejavy voči strane.

“Považujem za chybu, že sme v roku 2018 nešli do aktívnejšej komunikácie a mali sme možno prebiť nezáujem médií inými formami komunikácie s verejnosťou,” dodal. Keďže sa Smer-SD nepodarilo “zničiť”, politici podľa neho znovu vyťahujú túto tému.

 

Reklama

Pellegrini: Vražda novinára spustila výrazný spoločenský a politický pohyb

Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bola tragédiou, ktorá spustila výrazný spoločenský aj politický pohyb na Slovensku. Vyhlásil to líder mimoparlamentného Hlasu-SD a expremiér Peter Pellegrini v súvislosti s piatym výročím vraždy. Vražda novinára nepatrí do žiadnej demokratickej spoločnosti. Verí, že podobná tragédia sa už nikdy nestane. Odsúdil pritom politiku nenávisti a útokov na médiá.

“Žiaľ, vražda novinára a jeho snúbenice mnohým politikom poslúžila ako výťah k moci,” podotkol Pellegrini s tým, že sľubovali slušné Slovensko a novinárom rešpekt a ochranu ich práce. “V slovenskej politike môžeme hovoriť o všetkom možnom, len nie o slušnosti,” dodal. Vo veľkej miere za to podľa neho môžu práve tí, ktorí Kuciaka tak často spomínajú. Vyzval ich, aby sa pozreli do zrkadla a odpovedali si na otázku, či tri roky šírili slušnosť alebo nenávisť.

 

Juraj Draxler: Bola to tragédia, ktorá si nezaslúži, aby sa z nej po rokoch robilo lacné politické divadlo

Podľa slov exministra bolo fajn vidieť, že niekto nemá problém napríklad zverejniť informácie o vyslovene drzých dépehačkových podvodoch, vďaka čomu sa potom už naozaj muselo spustiť vyšetrovanie Kočnera či Bašternáka, bez ohľadu na ich krytie z pozadia. Vyjadril sa tak na sociálnej sieti

Na snímke Juraj Draxler

Draxler pripomína, že prvotný šok prišiel práve cez tlačovú konferenciu vtedajšieho policajného prezidenta Gašpara, ktorý otvorene povedal (hoci nemusel), že najpravdepodobnejší motív vraždy bola novinárska práca Jána Kuciaka.

To následne spustilo udalosti, ktoré vyústili až do pádu vlády.

„V konečnom dôsledku to ale nebol žiaden očistný proces. Ten by bol pritom žiadúci. Ale najhmatateľnejším doterajším výsledkom toho všetkého bol raketový nárast Igora Matoviča.  Veď predsa všetci kričali o mafii a on predsa najviac bojoval proti mafii. A tak ho volili,“ pokračuje v statuse.

Reklama

Dodal, že ľudia sa nevedia normálne rozprávať, lebo každá strana kričí svoje slogany a svoje konšpirácie.

„Politický boj je v poriadku, vyšetrovania sú v poriadku, ale tá dvojnásobná vražda bola proste tragédia, ktorá si nezaslúži, aby sa z nej po rokoch robilo to lacné politické divadlo, ktoré sa z nej robí,“ dodal na záver.

Veľvyslanci niekoľkých krajín si uctili pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Veľvyslanci a zástupcovia diplomatických misií z približne 25 krajín si v utorok uctili pamiatku novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej pri pamätníku na Námestí SNP v Bratislave

Veľvyslanci 25 krajín a zástupcovia diplomatických misií si uctili pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pri symbolickom pamätníku na Námestí SNP v Bratislave
Na snímke veľvyslanci 25 krajín a zástupcovia diplomatických misií počas uctenia si pamiatky Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pri symbolickom pamätníku na Námestí SNP v Bratislave

“Musíme slobodu a demokraciu posilňovať,” uviedol vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimír Šucha pri príležitosti piateho výročia vraždy novinára a jeho snúbenice.

Priblížil, že ak si ľudia vážia život, ktorý položili, tak nemôžu poľaviť a zabudnúť.

Reklama

“Nemôžeme nechať, aby nás krízy unavili, potom unavíme aj demokraciu,” doplnil Šucha.

Vedúca sekcie verejnej diplomacie z americkej ambasády Tamara Sternberg-Greller podotkla, že zavraždený novinár a jeho snúbenica bojovali za slobodu médií, transparentnosť a podporu novinárov. Zároveň sloboda médií a transparentnosť sú silné piliere otvorenej a slobodnej demokracie.

“Je to niečo, čo by sme sa mali všetci snažiť chrániť,” doplnila.

Natália Milanová a Kristián Čekovský vyzdvihli kroky na zlepšenie mediálneho prostredia

V podobe schválenia mediálneho zákona sa podarilo urobiť prvý dôležitý krok v rámci odkazu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Stále je však veľká časť cesty pred nami, zhodnotila dočasne poverená ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO). Predseda parlamentného mediálneho výboru Kristián Čekovský ocenil, že oproti minulosti polícia nie je nepriateľom novinárov. Pripomenul i zlepšovanie pozície Slovenska v rebríčku slobody tlače. Uviedli to pri príležitostí piateho výročia vraždy Kuciaka a Kušnírovej. Ich pamiatku si uctili pri pamätníku na Námestí SNP v Bratislave spolu s dočasným šéfom envirorezortu Jánom Budajom.

“Pripravili sme veľký mediálny zákon, mysliac pritom na to, aby novinár stál v centre demokratickej spoločnosti, aby bol ochraňovaný možnosťami, ktoré táto spoločnosť ponúka. Zabezpečili sme väčšiu ochranu novinárskeho zdroja. Stransparentnili sme štruktúru vlastníckych vzťahov. Vytvorili sme nástroje, ktoré vedia účinnejšie bojovať proti dezinformáciám,” načrtla Milanová.

Verí, že ďalšie kroky sa podarí presadiť aj v rámci novely Trestného zákona, ako aj zmien v prevencii kriminality.

Čekovský upozornil, že až dve tretiny novinárov čelia tlaku alebo vyhrážkam, najmä v online priestore. Na rozdiel od minulosti je však podľa neho polícia novinárom nápomocná. V rámci ochrany novinárov a zlepšovania mediálneho prostredia vyzdvihol napríklad novelu infozákona či zmeny v RTVS. V rámci predloženej novely Trestného zákona upozornil na zmenu skutkovej podstaty trestného činu ohovárania, aby sa nezneužíval proti novinárom.

Aktuálnou otázkou je podľa Čekovského financovanie RTVS po zrušení koncesionárskych poplatkov. S ministerkou pracujú na legislatíve, ktorá má zabezpečiť nezávislosť, ale aj dlhodobú stabilitu zdrojov. V najbližších dňoch chcú návrh predložiť do parlamentu.

“Verím, že všetky tieto zmeny prispejú k tomu, aby sme patrili ku krajinám, ktoré majú najlepší prístup k novinárom a zabezpečujú im ich slobodu prejavu a patričnú ochranu,” skonštatoval.

Podľa Budaja sa novinári stali pri budovaní štátu kľúčovým prvkom. Hovorí, že pamätník zavraždených na Námestí SNP pripomína etapu, keď si jedna politická sila myslela, že unesie štát občanom a odvážny hlas Jána Kuciaka stál proti tomu. Na udalosti spred piatich rokov by nemali zabúdať podľa neho ani politici, ktorých správanie bolo na začiatku tragédie.

 

Rigó: Aj päť rokov po vražde si musíme položiť tie isté otázky

Aj päť rokov po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej si musíme položiť tie isté otázky. Napríklad v akej krajine chceme žiť? Skonštatoval to predseda platformy Most-Híd Konrád Rigó v súvislosti s výročím vraždy.

“Je pre nás dôležitá sloboda slova, sloboda tlače a čo sme schopní urobiť, aby sme o ňu neprišli? Môžu sa dnes cítiť bezpečne kolegovia zavraždeného Jána Kuciaka na Slovensku? Urobil štát pre ich ochranu dosť? Našou úlohou je budovať takú krajinu, v ktorej tieto otázky v nás nevyvolávajú pochybnosti a strach, ale pocit bezpečia a dôvery. Tridsiaty september bude rozhodujúcou križovatkou na tejto ceste. Dúfam, že sa nevydáme nesprávnym smerom,” uviedol Rigó.

Predseda mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka v tejto súvislosti na sociálnej sieti vyzdvihol ľudskú empatiu. “Ľudská empatia a súcit s najbližšou rodinou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Našou úlohou nie je hádať sa, ale spraviť všetko pre to, aby sa niečo takéto hrozné už nikdy nemohlo zopakovať,” uviedol na sociálnej sieti.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 21:05

Ceny ropy klesli takmer o dolár, keďže trhy dúfajú, že nové kolo rokovaní o prímerí v Pásme Gazy zabráni rozšíreniu konfliktu do ďalších oblastí regiónu. Okrem toho najnovšie údaje o vývoji inflácie v USA utlmili očakávania skorého zníženia úrokových sadzieb, čo signalizuje, že dopyt po rope sa v najbližšom období výraznejšie nezvýši.

Včera 19:40

Španielsky tenista Rafael Nadal postúpil do osemfinále na antukovom turnaji ATP Masters 1000 v Madride. Rekordný päťnásobný víťaz podujatia zdolal v 3. kole Pedra Cachina z Argentíny v troch setoch 6:1, 6:7 (5) a 6:3. Jeho ďalší súper bude Čech Jiří Lehečka.

Včera 19:00

Na jednom z nórskych ostrovov zistili prvý prípad uhynutia mroža na vtáčiu chrípku. Uhynutého mroža objavili už vlani na ostrove Hopen v súostroví Svalbard (Špicbergy). Testy, ktoré vykonalo nemecké laboratórium, teraz odhalili prítomnosť vtáčej chrípky.

Nedalo sa pritom určiť, či ide o kmeň H5N1 alebo H5N8, keďže testovaná vzorka bola príliš malá. “Je to prvýkrát, čo bola vtáčia chrípka zaznamenaná u mroža,” dodal Lydersen.

Včera 18:30

Tisíce ľudí sa v pondelok večer zišli v centre Tbilisi na zhromaždení organizovanom vládnucou stranou Gruzínsky sen. Podľa agentúry AFP išlo zrejme o reakciu na pochod za Európu, ktorý sa za účasti asi tisíce ľudí konal v Tbilisi v nedeľu večer. Akcia z nedele večera bola súčasťou protivládnych protestov proti kontroverznému návrhu zákona o zahraničnom vplyve.

Včera 18:30

Francúzsky herec Gérard Depardieu sa bude v októbri pred súdom zodpovedať za sexuálne obťažovanie dvoch žien. Podľa agentúry AFP o tom v pondelok informovala prokuratúra v Paríži. Známy filmový a televízny herec sa v pondelok podrobil niekoľko hodín trvajúcemu výsluchu na jednom z parížskych policajných komisariátov, kde mu následne odovzdali predvolanie pred trestný súd.

Včera 18:08

Africké a blízkovýchodné krajiny sťahujú zlaté rezervy zo Spojených štátov, čím oslabujú dolár.

Africké a blízkovýchodné krajiny začali v posledných mesiacoch repatriovať svoje zlaté rezervy zo Spojených štátov v dôsledku rastúcich obáv o stabilitu americkej ekonomiky. Ide o Nigériu, Južnú Afriku, Ghanu, Senegal, Kamerun, Alžírsko, Egypt a Saudskú Arábiu.

“Tento trend znamená významnú zmenu v globálnej hospodárskej dynamike a podčiarkuje rastúcu skepsu krajín voči tradičnému statusu bezpečného prístavu amerického dolára a amerických finančných inštitúcií,” píše Houston Post.

Tento krok zároveň znamená globálnu vzburu proti Amerike a jej dominancii, zdôrazňuje publikácia.

Včera 17:21

Mjanmarsko zaznamenalo svoju vôbec najvyššiu teplotu v mesiaci apríl od začiatku meraní pred 56 rokmi. V meste Čauk v regióne Magve v strede krajiny v nedeľu namerali rekordných 48,2 stupňa Celzia. V pondelok o tom informovali tamojšie úrady. Správu priniesla agentúra AFP.

Vlani zaznamenali klimatológovia rekordne vysoké teploty v celosvetovom meradle. Svetová meteorologická organizácia (WMO) uviedla, že Ázia sa otepľuje mimoriadne rýchlym tempom oproti svetovému priemeru.

Včera 17:01

Turecko oznámilo svojim spojencom v Severoatlantickej aliancii (NATO), že podporí dosluhujúceho holandského premiéra Marka Rutteho v jeho kandidatúre na funkciu generálneho tajomníka NATO. V pondelok to podľa agentúry AP uviedol nemenovaný turecký predstaviteľ.

K tomuto rozhodnutiu Ankary došlo tri dni po Rutteho návšteve v Turecku, kde sa snažil získať podporu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pre svoju kandidatúru.

Včera 16:47

Fínsky výrobca pneumatík Nokian Tyres vykázal za 1. štvrťrok výraznejšiu než predpokladanú prevádzkovú stratu. Spoločnosť, ktorá stále dopláca na odchod z Ruska, uviedla, že ďalšie problémy jej spôsobili útoky na lode v Červenom mori a štrajky na domácom trhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Včera 16:30

Súd v Aténach v pondelok uznal šesť z 21 obžalovaných v kauze lesného požiaru v gréckom prímorskom letovisku Mati v kraji Atika za vinných z neúmyselného zabitia a nedbanlivosti. K požiaru došlo v roku 2018 a vyžiadal si 104 mŕtvych.

Ako informovala agentúra AFP, politických predstaviteľov, ktorí boli medzi obžalovanými, súd v Aténach zbavil obvinenia, čo vyvolalo hnev pozostalých prítomných na vynesení rozsudku.

Greece Wildfire Trial požiar v meste Mati v Grécku
Na snímke z 23. júla 2018 horiace budovy v meste Mati, východne od Atén
Včera 16:28

Humanitárna organizácia World Central Kitchen (WCK) obnovuje od pondelka svoju činnosť v Pásme Gazy. Robí tak približne mesiac po tom, čo sedem jej pracovníkov zahynulo pri izraelskom nálete v Pásme Gazy. Informovala agentúra Reuters.

Pred pozastavením svojej činnosť WCK prerozdelila v Pásme Gazy od vypuknutia vojny v októbri vyše 43 miliónov porcií jedál.

Včera 16:23

Vydávanie štátnych dlhopisov, ktoré by si mohli kúpiť priamo občania, by predstavovalo vyšší výnos a menšie riziko v porovnaní s firemnými dlhopismi. Na druhej strane ide len o krátkodobú možnosť ušetriť, pričom konečná úspora pre štát nemusí byť príliš výrazná. Informoval o tom v pondelok analytik 365.bank Tomáš Boháček.

Štát si podľa neho vydaním takýchto dlhopisov dokáže znížiť riziko expozície, z pohľadu rozšírenia množstva individuálnych investorov.

Včera 16:13

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Informoval o tom v pondelok jej hovorca Martin Strižinec.

Včera 14:55

Medziročná miera inflácie v Nemecku zostala v apríli 2024 na marcovej úrovni 2,2 %. Ukázali to v pondelok predbežné údaje spolkového štatistického úradu Destatis. Informovala agentúra Bloomberg.

Podľa Destatistu je miera inflácie v najväčšej európskej ekonomike najmenšia od mája 2021.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali