Poľnohospodári sa stali novou hrozbou pre európskych byrokratov a ako sa na tom podieľa Ukrajina?

Poľnohospodári sa stali novou hrozbou pre európskych byrokratov a ako sa na tom podieľa Ukrajina?

Berlín 29. januára 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Fred Scheiber)

 

K protestom poľnohospodárov v Európskej únii dochádza v dôsledku krokov vedenia Európskej komisie, uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová. „Protesty poľnohospodárov v Európe sa týkajú nielen susedov Ukrajiny, ale aj Nemecka a Francúzska“, zdôraznila diplomatka ako uviedol portál Vzgljad. Zdôraznila, že v tom nie je ruka Moskvy, vplyv Kremľa ani ruskí hackeri. Príčina protestov spočíva v politike, ktorú vedie Európska komisia pod vedením Ursuly von der Leyenovej. Zacharovová poznamenala, že túto politiku možno označiť za krátkozrakú. Podľa názoru hovorkyne ministerstva sa táto politika vykonáva zámerne, aby viedla k zvýšeniu výrobných nákladov v rámci EÚ a vytvorila ideálne podmienky pre nekalú konkurenciu na domácom poľnohospodárskom trhu EÚ v dôsledku nadmernej ponuky ukrajinských výrobkov

Francúzski farmári si obliehaním Paríža vynútili od vlády ústupky
Na snímke francúzski farmári blokujú diaľnicu neďaleko mesta Agen, na juhozápade Francúzska

V súvislosti s  protestmi európskych poľnohospodárov sa samozrejme natíska otázka dôsledkov na spoločnú poľnohospodársku politiku nedávneho schválenia začiatku prístupových rokovaní Ukrajiny do Európskej únie. Prvými varovnými signálmi boli protesty v Poľsku, na Slovensku a v Maďarsku. A pokračovalo to masívnymi protestami v Nemecku, vo Francúzsku a iných krajinách Európy pričom jednou z príčin protestov sú aj obavy poľnohospodárov EÚ z konkurencie ukrajinských poľnohospodárov, ktorí onedlho už zrejme ani nebudú ukrajinskí.

Reklama

Je všeobecne známe, že ukrajinské černozeme sú takmer tým posledným cenným, čo na Ukrajine teraz zostalo uprostred zničenej veľkej časti priemyslu. A hoci možnosti dokončenia prevzatia ukrajinskej pôdy zahraničným kapitálom výrazne skomplikovali riziká vyplývajúce zo špeciálnej operácie Ruska, tento proces napriek tomu úspešne pokračuje.

Robert F. Kennedy, nezávislý americký prezidentský kandidát uviedol, že doterajšia americká pomoc vo výške 113 miliárd USD Ukrajine mohla zabezpečiť ubytovanie všetkým bezdomovcom Ameriky. Odvtedy USA prispeli Ukrajine ďalšími 24 miliardami USD a Biden žiada ďalších 60 miliárd USD. Kennedy dodáva, že najväčšie výdavky prídu po vojne na obnovu zničenej infraštruktúry. Senátor Mitch McConnell však jasne povedal, že tieto peniaze v skutočnosti nejdú Ukrajine, ale najväčším americkým výrobcom zbraní, spoločnostiam ako Boeing, Northrop Grumman, Raytheon, Lokheed Martin, General Dynamics patriacim k hlavným sponzorom slovenskej konferencie Globsec. Kennedy dodáva, že všetky tieto spoločnosti v podstate vlastní spoločnosť Blackrock. Tim Scott počas republikánskej debaty povedal: „Nemajte obavy, nie je to dar Ukrajine, je to pôžička.“ A keďže je zrejmé, že Ukrajina ju nemá z čoho splatiť, je jasné, že bude musieť akceptovať podmienky na jej vrátenie a to extrémne šetrenie a predaj všetkého štátneho majetku nadnárodným korporáciám vrátane toho najcennejšieho, všetkej poľnohospodárskej pôdy. Kennedy poznamenáva, že o túto pôdu sa bojovalo tisíce rokov a je to najväčšia a najúrodnejšia pôda na svete a obilnica Európy. Za to, aby zostala ukrajinskou položilo životy takmer pol milióna ukrajinských chlapcov. Avšak skoro určite nevedeli o podmienkach pôžičky USA a o tom, že takmer 30 % tejto pôdy je už predanej. Kupcami sú spoločnosti ako Dupont, Cargill a Monsanto. A tieto firmy rovnako vlastní Blackrock. Rovnako Zelenského decembrový kontrakt na obnovu Ukrajiny dostala spoločnosť Blackrock. 

Reklama

Preto je absolútne legitímne vyjadrenie premiéra Fica, že v Európskej únii sa začína šepkať o tom, že je síce pekné dať Ukrajine európsku perspektívu, čo Slovensko podporilo, ale objavujú sa informácie, že veľká časť ukrajinskej pôdy už je rozpredaná americkým a arabským spoločnostiam. Namieste je teda otázka, že keď Ukrajina vstúpi do EÚ budeme v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky podporovať dotáciami americké a arabské nadnárodné koncerny. A treba dodať, že budú ostro konkurovať európskym poľnohospodárom a mnohých našich poľnohospodárskych výrobcov môžu priviesť na psí tridsiatok.

Francúzski poľnohospodári sú pripravení zorganizovať úplnú blokádu Paríža

Zväz francúzskych poľnohospodárov Jeunes Agriculteurs pripravuje zorganizovať úplnú blokádu Paríža a jeho predmestí, aby zabránil dodávkam akéhokoľvek tovaru do mesta, uviedol predstaviteľ organizácie Maxime Buizar vo vysielaní televíznej stanice BFMTV. Buizar uviedol, že ide o to, aby žiadne nákladné auto nemohlo zásobovať Paríž, blokáda sa začne v pondelok večer, poľnohospodári budú mať pod kontrolou cesty, aby mesto pocítilo nedostatok produktov, uviedol portál RIA. Viaceré televízie uviedli zábery ako francúzski poľnohospodári zastavujú zahraničné kamióny naložené poľnohospodárskymi komoditami a ničia tento tovar. Zväz francúzskych poľnohospodárov má v úmysle zorganizovať potravinovú blokádu Paríža a jeho predmestí. Predstaviteľ organizácie Maxime Buizar vo vysielaní rozhlasovej stanice BFMTV poznamenal, že akcia sa začne v pondelok večer a potrvá najmenej päť dní, kým si Parížania neuvedomia, že potrebujú poľnohospodárov, pretože Paríž sa bez poľnohospodárskych oblastí nedokáže uživiť. Buizar uviedol, že ide o to, aby žiadne nákladné auto nemohlo zásobovať Paríž, blokáda sa začne v pondelok večer, poľnohospodári budú mať pod kontrolou cesty, aby mesto pocítilo nedostatok produktov. Predstaviteľ organizácie Jeunes Agriculteurs označil opatrenia, ktoré deň predtým navrhol premiér Gabriel Attal, za nedostatočné a neadekvátne rozsahu protestov agrárnikov.

Francúzski farmári si obliehaním Paríža vynútili od vlády ústupky
Na snímke francúzski farmári blokujú diaľnicu neďaleko mesta Agen, na juhozápade Francúzska

Predtým líder francúzskeho hnutia Patriotov Florian Philippot označil za „neuveriteľné“ kroky Európskej komisie, ktorá má v úmysle prijať dohody o voľnom obchode medzi EÚ a Mercosurom (spoločný trh juhoamerických krajín).

Nemecké protesty poľnohospodárov proti vláde začali naftou

Poľnohospodári v Nemecku protestujú proti „nesprávnemu a prehnitému“ rozhodnutiu vlády zrušiť dotáciu na naftu pre poľnohospodárstvo, informuje turecký portál Haber7. Upozorňuje, že tento krok sa dotýka aj pracovníkov v iných oblastiach. „Úrady nám odrezávajú kyslík,“ poznamenávajú protestujúci.

Protesty poľnohospodárov, ktoré sa začali v mnohých častiach Nemecka 8. januára v dôsledku plánov vlády zloženej zo Sociálnodemokratickej strany, Zelených a Slobodnej demokratickej strany zrušiť dotácie pre poľnohospodárstvo, pokračovali v Berlíne.

Reklama

Poľnohospodári, ktorí prišli do hlavného mesta so svojimi traktormi z rôznych regiónov Nemecka, zablokovali ulicu 17. júna medzi historickou Brandenburskou bránou a Pamätníkom víťazstva, ako aj blízke uličky.

Do protestov poľnohospodárov podporovaných logistickým priemyslom sa zapojili aj vodiči kamiónov a iných ťažkých vozidiel. Demonštrácia, na ktorej sa zišli ľudia zamestnaní v rôznych odvetviach a nespokojní s vládnou politikou, spôsobila narušenie dopravy v centre Berlína. Podľa vyhlásenia polície hlavného mesta sa na proteste zúčastnilo 8 500 ľudí, 6 500 traktorov, poľnohospodárskych vozidiel a iných strojov. Organizátori demonštrácie však uviedli, že počet účastníkov bol 30 tisíc. Na pódiu pred Brandenburskou bránou vystúpili aj nemecký minister financií Christian Lindner, predseda Zväzu nemeckých poľnohospodárov Joachim Rukweid a zástupcovia ďalších odvetví. Keď Lindner vystúpil na pódium, jeho prejav sprevádzalo rozhorčenie protestujúcich. Demonštranti skandovali heslá ako „Vypadni“, „Koaličná vláda musí odísť“ a ministra vypískali. Lindner povedal, že chápe nespokojnosť poľnohospodárov. Úsporné plány vlády vyžadujú od poľnohospodárov veľa, ale nemecké poľnohospodárstvo musí zostať konkurencieschopné, preto boli predchádzajúce opatrenia zmiernené. „Dnes vám nemôžem sľúbiť väčšiu štátnu pomoc z rozpočtu,“ dodal šéf rezortu.

Keď sa však skončia dotácie na poľnohospodársku naftu, malo by sa zmierniť zaťaženie poľnohospodárov v iných oblastiach, zdôraznil Lindner. Minister vyjadril potrebu pracovať na znížení byrokratických pravidiel a podmienok týkajúcich sa životného prostredia a chovu zvierat. Minister uviedol, že demonštrácie organizované poľnohospodármi boli legálne a pokojné.

Joachim Rukwied, predseda Nemeckého zväzu poľnohospodárov, požadoval, aby vláda zmenila svoje rozhodnutia, a povedal: „Stiahnite návrhy na zvýšenie daní a my sa stiahneme.“ Rukwied povedal, že je na úradoch, aby ukončili protesty poľnohospodárov, a ak nepristúpia na kompromis, demonštrácie budú pokračovať. Akciami, ktoré v krajine prebiehajú už dva týždne, farmári dávajú signál úradom, zdôraznil šéf odborov. Sú pripravení rokovať s vládou a dosiahnuť kompromis. „Návrh vlády je nespravodlivý a prehnitý. Neakceptujeme ho,“ povedal Rukwid.

Martin Bauer, poľnohospodár z Bad Belzigu, ktorý obhospodaruje poľnohospodársku statok, povedal reportérovi Anadolu, že nové rozhodnutia týkajúce sa zrušenia dotácií na poľnohospodársku naftu a oslobodenia od dane z motorových vozidiel nedávajú poľnohospodárom žiadny priestor na dýchanie, čo je dôvod jeho účasti na protestoch. „Každého poľnohospodára to bolí rovnako. Keď si však uvedomíte, že pre podnik našej veľkosti to predstavuje približne 150 až 200 tisíc eur ročne a že v dôsledku dlhotrvajúceho sucha a klimatických zmien v posledných rokoch nám úrady takýmito neprijateľnými rozhodnutiami odrezávajú kyslík,“ uviedol.

Reklama

Poľnohospodári chcú, aby sa od týchto rozhodnutí upustilo a aby poľnohospodárstvo v krajine opäť získalo väčšiu hodnotu, povedal Bauer. Nemecko plánovalo zrušiť oslobodenie od dane z motorových vozidiel pre poľnohospodárov a dotácie na naftu pre poľnohospodárstvo v rámci rozpočtových škrtov, ktorých cieľom je ušetriť približne jednu miliardu eur ročne. Obmedzenia boli zmiernené počas protestov poľnohospodárov v decembri 2023. Po decembrových demonštráciách vláda oznámila, že namiesto náhleho zrušenia dotácií na poľnohospodársku naftu pre poľnohospodárov ich plánuje znižovať postupne: o 40 % v tomto roku, o 30 % v roku 2025 a úplne zrušiť od roku 2026. Zároveň sa upustilo od zrušenia daňových úľav na vozidlá.

Nemecký zväz poľnohospodárov uviedol, že to nestačí na zachovanie konkurencieschopnosti nemeckého poľnohospodárstva, bremeno rozpočtových škrtov bolo nespravodlivo uvalené na poľnohospodárov a zrušenie daňových stimulov povedie k bankrotu poľnohospodárskych podnikov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:46

Nezvestného mexického biskupa Salvadora Rangela (78) našli živého v nemocnici v meste Cuernavaca. Nezvestný bol od soboty a podľa súdneho zdroja sa mohol stať obeťou únosu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali