Pokrytectvo amerických elít: útok na americký Kapitol vidia ako vzbúrenecké sprisahanie a podobnú situáciu v Hongkongu hodnotia ako demokratický prejav a ochranu slobody prejavu

Pokrytectvo amerických elít: útok na americký Kapitol vidia ako vzbúrenecké sprisahanie a podobnú situáciu v Hongkongu hodnotia ako demokratický prejav a ochranu slobody prejavu

Bratislava 2. decembra 2022 (HSP/Globaltimes/Foto:TASR/AP)

 

Niektoré americké elity majú dvojaký meter, keď sa zaoberajú silami ohrozujúcimi národnú bezpečnosť. Odsudzujú a dokonca odsudzujú na dlhé tresty odňatia slobody tých, ktorí podnecujú násilie v USA, ale keď ide o narušiteľov protičínskej politiky, nešetria ich obhajobou

protesty Čína
Na snímke čínski policajti blokujú miesto, kde sa zhromažďujú demonštranti počas protestu proti covidovým opatreniam v čínskom Šanghaji

Americká federálna porota v utorok uznala dvoch členov krajne pravicovej organizácie Oath Keepers vrátane jej zakladateľa Stewarta Rhodesa vinnými z poburovania v súvislosti s útokom na Kapitol 6. januára 2021. Očakáva sa, že obom hrozí maximálny trest 20 rokov väzenia.

Reklama

Podľa denníka The New York Times je vzbúrenecké sprisahanie najzávažnejším obvinením vzneseným voči výtržníkom zo 6. januára. Odborníci pre Global Times uviedli, že rozsudok po prvýkrát potvrdzuje, že pri nepokojoch v Kapitole došlo k sprisahaniu s cieľom podkopať alebo dokonca zvrhnúť režim. Odsúdenie za poburovanie má pozitívny vplyv na udržanie národnej bezpečnosti a sociálnej stability USA, pričom má v úmysle odradiť a obmedziť násilné impulzy krajne pravicových síl, ktoré majú tendenciu siahnuť po násilí, aby vyjadrili svoje politické požiadavky.

Nepokoje na Kapitole vážne traumatizovali už aj tak nestabilnú politiku a spoločnosť USA, vďaka čomu Američania zreteľne pocítili nebezpečenstvo násilnej konfrontácie a uvedomili si dôležitosť národnej stability. Keď sa však hovorilo o nedávnom vysokoprofilovom súdnom procese s Jimmym Lai Chee-yingom, podnecovateľom hongkonských nepokojov v roku 2019, niektoré americké sily vykreslili Laia ako “bojovníka za demokraciu”. Napríklad v utorňajšom úvodníku denníka Washington Post sa uvádza, že právo Hongkongu na slobodu prejavu a združovania bude s Laiem “na lavici obžalovaných”.

Reklama

Všetky vlády vrátane vlády Číny a USA sa dôrazne stavajú proti podnecovaniu nepokojov a násilia vo svojej krajine. Keď však ide o Čínu, niektoré sily v USA zrazu strácajú zdravý rozum. Mávajúc zástavou ľudských práv zatvárajú oči pred secesionistickým správaním týchto “bojovníkov”.

To odhaľuje pokrytectvo niektorých amerických elít, pokiaľ ide o vnútorné a vonkajšie záležitosti. Keď dôjde k útoku na americký Kapitol, ide o vzbúrenecké sprisahanie a ohrozenie národnej bezpečnosti USA. Keď však dôjde k podobnej situácii v Hongkongu, ide o demokratický prejav a ochranu slobody prejavu.

Takéto pokrytecké správanie pramení z hystérie v stratégii Washingtonu voči Pekingu. Politické elity USA postavili Čínu do pozície strategického konkurenta, ktorý predstavuje najväčšiu hrozbu pre ich krajinu. Teraz myslia len na to, ako sa zapojiť do konfrontácie s Čínou a vyhrať ju.

To znamená, že podporujú všetky hlasy a sily, ktoré by mohli očierňovať a podkopávať rozvoj Číny. V ich očiach by sa malo podporovať všetko, čo by mohlo v Číne vyvolať nepokoje. Želajú si, aby v Číne bolo viac opozičných síl, ktoré právny štát krajiny nedokáže obmedziť. Preto sa tieto elity snažia racionalizovať všetko správanie hongkonských výtržníkov.

Niektoré americké elity fantazírujú o tom, že Hongkong sa stane vzorom na podporu “farebných revolúcií” v iných častiach Číny, čím sa oslabí moc centrálnej vlády a v konečnom dôsledku sa dosiahne westernizácia, presnejšie povedané amerikanizácia, čínskeho systému.

Reklama

Ale s dôrazným zavedením zákona o národnej bezpečnosti pre Hongkong sa fantázia týchto amerických síl rozbila. Teraz by si mali uvedomiť, že nemôžu bojovať proti spravodlivosti, ani nemôžu zmeniť osud Laia, ktorý podnecoval k odtrhnutiu a násiliu s cieľom destabilizovať Hongkong. Zaslúži si akékoľvek odsúdenie, ktoré príde. Zakaždým, keď sa tieto sily vyjadria na podporu Laia, len ešte viac odhalia svoje pokrytectvo v otázke ochrany národnej bezpečnosti a odhalia, aká škaredá je ich pravá tvár.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali