Pokiaľ nezačne RTVS informovať objektívne, Harabin vypracuje podanie na Ústavný súd ohľadom zrušenia povinnosti platiť koncesionárske poplatky

Pokiaľ nezačne RTVS informovať objektívne, Harabin vypracuje podanie na Ústavný súd ohľadom zrušenia povinnosti platiť koncesionárske poplatky

Bratislava 12. decembra 2017 (HSP/Foto:Screenshot:Video)

 

Sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin vyjadril pozitívne presvedčenie, že list adresovaný generálnemu riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi bude znamenať nápravu v realizácii ústavného práva na slobodu prejavu a na šírenie pravdivých informácii aj takých, ktoré sa nepáčia  „presstitútkam“, mimovládkam a skorumpovaným politikom.

Na snímke sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin

„Pokiaľ nie, vypracujem podanie na Ústavný súd na ústavnoprávne posúdenie ďalšieho opodstatnenia povinnosti platiť koncesionárske poplatky. Teda nie návrh na zvýšenie, ale na zrušenie povinnosti platiť koncesionárske poplatky,“ píše Harabin.

Reklama

Štefan Harabin tak reaguje na skutočnosť, že o trestnom oznámení, ktoré podal na členov Dzurindovej vlády, kvôli umožneniu bombardovania Juhoslávie, žiadne slovenské médiá, ani verejnoprávne neinformovali. Zo slovenských médií o trestnom oznámení informovali iba Hlavné správy a niektoré zahraničné médiá.

Ak si verejnoprávne médiá – televízia a rozhlas neplnia svoju funkciu, má sudca najvyššieho súdu Štefan Harabín za to, že by si nemali nárokovať ani právo na platby od občanov. Jednostranné informovanie, ktoré sa v RTVS zaviedlo hlavne za riaditeľa Václava Miku po niekoľkomesačnom pôsobení Jaroslava Rezníka na tejto pozícií stále pretrváva.

Reklama

Vysielanie verejnoprávnych médií nemôže byť poplatné iba časti politického spektra (v tomto prípade opozície) a iba extrémistickým liberálnym názorom mimovladkárov.

 

List, ktorý Štefan Harabin zaslal riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi:

Bratislava, 11. decembra 2017

 

Reklama

Rozhlas a televízia Slovenska

do rúk – generálneho riaditeľa RTVS

Mlynská dolina

845 45 Bratislava

 

Reklama

Žiadosť o poskytnutie priestoru v spravodajsko-publicistickej relácii

 

 

Vážený pán

PhDr. Jaroslav Rezník

 

Obraciam sa na Vás so žiadosťou o poskytnutie priestoru v spravodajsko-publicistickej relácii, kde by sa diskutéri zaoberali vojnovým konfliktom v bývalej Juhoslávii, ktorý sa odohral v rokoch 1991 až 2001.

Takto vytvorená a odvysielaná relácia by vytvorila priestor na diskusiu expertov z rôznych oblastí, či už vojenských, politických, politologických alebo právnych. Týmto by Rozhlas a televízia Slovenska (ďalej len „RTVS“) umožnila slovenskej verejnosti nezávislú diskusiu zodpovedajúcu zákonu č. 532/2010 Zákona o Rozhlase a televízii Slovenska v znení neskorších predpisov. Podľa tohto zákona je RTVS vysielateľom, ktorého poslaním, je poskytovať službu verejnosti v oblasti vysielania. Služba verejnosti v oblasti vysielania je poskytovanie programovej služby, ktorú tvoria  aj spravodajské, publicistické, dokumentárne, dramatické, hudobné, športové, zábavné a vzdelávacie programy. Tieto sú založené na zásadách demokracie a humanizmu a majú prispievať k právnemu vedomiu, etickému vedomiu a v neposlednom rade aj k environmentálnej zodpovednosti verejnosti. Jednou zo zákonných podmienok týchto programových služieb je poskytovať nestranné, overené, neskreslené, aktuálne, zrozumiteľné a vo svojom celku vyvážené a pluralitné informácie o dianí v Slovenskej republike i v zahraničí na slobodné utváranie názorov, pričom tieto programy musia odrážať rozmanitosť názorov, politických, náboženských, filozofických a umeleckých smerov s účelom podpory rozvoja občianskej a vedomostnej spoločnosti.

Moja žiadosť je odrazom nedôsledného informovania médiami tzv. hlavného prúdu, RTVS nevynímajúc. Na generálnu prokuratúru som 8. novembra 2017 osobne podal trestné oznámenie na členov vlády Mikuláša Dzurindu, ktorí hlasovali za poskytnutie vzdušného priestoru na výkon vzdušnej operácie nad teritóriom Juhoslovanskej zväzovej republiky (príloha č. 1). Dodnes som sa nestretol so žiadnou reakciou v médiách RTVS, pričom zahraničné médiá (príloha č. 2, 5) a aj tzv. alternatívne média (príloha č. 3, 4) sa touto témou už zaoberali.

Ústava Slovenskej republiky v článku (ďalej len „čl.“) 26 zaručuje slobodu prejavu a právo na informácie.

Reklama

Účelom práva na informácie je zaručiť šírenie informácií medzi ľuďmi. Vo vzťahu slúžiacom na prenos informácie sa zaručuje právo informáciu rozšíriť, ako aj právo informáciu dostať (Nález Ústavného súdu Slovenskej republiky, ďalej len „ÚS SR“, z 11 marca 1999, PL. ÚS 15/1998). Informovanosť jednotlivcov sa zabezpečuje tromi spôsobmi. Jednotlivci majú právo informácie vyhľadávať svojou vlastnou činnosťou. Zároveň majú právo na informácie od orgánov verejnej moci. A hlavne jednotlivci majú právo na sprostredkované informácie, ktoré im poskytujú masmédiá. Pokým „súkromné médiá z hľadiska uplatnenia práva na informácie majú právo úvahy, či určitú informáciu, ktorá má povahu informácie vo verejnom záujme, sprostredkujú osobám oprávneným prijímať, vyhľadávať a rozširovať idey a informácie, zatiaľ v duálnom systéme organizácie elektronických médií verejnoprávne médiá majú povinnosť zabezpečiť šírenie informácií verejného záujmu“ (Nález ÚS SR z 11. marca 1999, PL. ÚS 15/1998.).

Podľa vyjadrenia ÚS SR je „vecou verejnou nielen všetka agenda štátnych orgánov a štátnych inštitúcií, ale aj osôb pôsobiacich vo verejnom živote, napr. činnosť politikov, úradníkov, sudcov, advokátov alebo kandidátov či čakateľov na tieto funkcie; vecou verejnou je aj umenie vrátane novinárskych aktivít a showbiznisu a ďalej všetko, čo na seba upútava verejnú pozornosť. Tieto verejné záležitosti môžu a majú byť verejne posudzované. (Nález ÚS SR zo 7. júla 2011, IV. ÚS 302/2010, ZNUÚS 2011). Vec verejného záujmu sa identifikuje nielen prostredníctvom subjektu, môže sa identifikovať aj objektom diania. Stotožnenie veci s verejným záujmom je premenlivé v čase. Sú veci trvalo verejného záujmu, dlhodobo i krátkodobo verejne zaujímavé. Spätosť s verejným záujmom je relatívna. Záležitosť individuálneho charakteru sa môže stať vecou verejného záujmu zmenou príčinnej súvislosti či zmenou počtu, zvýšením výskytu, pôvodne ojedinelého javu. Podstatou je, že verejný záujem sa neustanovuje verejnou mocou. Verejná moc nepriznáva status verejného záujmu, ani neschvaľuje určitú otázku za vec verejného záujmu. Záležitosť sa stáva vecou verejného záujmu neformálne, lebo sa stane zaujímavou pre verejnosť.

V prípade výkonu ústavných alebo zákonných právomocí verejných činiteľov na verejnosti ide totiž o takú ich činnosť, ktorá podlieha rôznym služobným príkazom, usmerneniam, ako aj zákonnému režimu kontroly buď odbornej, alebo laickej verejnosti. Verejnosť sa k spôsobu, akým verejní činitelia vykonávajú svoje ústavné alebo zákonné právomoci, môžu vyjadrovať napríklad prostredníctvom otázok, sťažností a pod. Otázkou verejného záujmu je preto slobodné získavanie informácii o spôsoboch, akým verejní činitelia vykonávajú na verejnosti svoje ústavné alebo zákonné právomoci, alebo inú činnosť. Verejní činitelia si musia byť vedomí toho, že budú vystavení pozornosti verejnosti minimálne v tom rozsahu, v akom svoje ústavné alebo zákonné právomoci, resp. inú činnosť vykonávajú na verejnosti, resp. v styku s verejnosťou.

Európsky súd pre ľudské práva (ďalej len „ESĽP) vo svojej judikatúre uvádza, že médiá majú významnú a nezastupiteľnú úlohu v demokratickej spoločnosti. Médiám patrí úloha oznamovať pri rešpektovaní svojich povinností a zodpovednosti informácie a myšlienky týkajúce sa otázok vo všeobecnom záujme. Prenechávať informovanie verejnosti na iné médiá by mohlo hraničiť so zakazovaním šíriť určité informácie. Toto by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky, keď zakázané informácie by mohli byť dostupné rôznymi inými spôsobmi, avšak bez toho, aby ich rozširoval kvalifikovaný personál, čo znamená, že takto šírené informácie môžu verejnosť uviesť do omylu. Neuverejnenie informácií môže mať negatívny dopad na verejnosť, keďže táto sa môže dostať k informáciám vďaka alternatívnym zdrojom. Toto by mohlo vytvoriť podmienky,  ktoré by mohli viesť k porušeniu práva prijímať a rozširovať informácie podľa čl. 10 Dohovoru o ľudských právach a základných slobodách (ďalej len „Dohovor“), ktorým je Slovenská republika viazaná. Právo na informácie a právo na slobodu prejavu, ktoré Dohovor garantuje, sa musia uplatňovať v kontexte celého Dohovoru, čo je vyslovene uvedené v čl. 17 Dohovoru:

Nič v tomto Dohovore sa nemôže vykladať tak, aby dávalo štátu, skupine alebo jednotlivcovi akékoľvek právo vyvíjať činnosť alebo dopúšťať sa činov zameraných na zničenie ktoréhokoľvek z tu priznaných práv a slobôd alebo na obmedzovanie týchto práv a slobôd vo väčšom rozsahu, než to Dohovor ustanovuje.“

Reklama

Úlohou médií v demokratickej spoločnosti je kontrolovať a odhaľovať previnenia štruktúr verejnej moci. RTVS zvlášť! Ako jediná celoplošná verejnoprávna, národná, nezávislá, informačná, kultúrna a vzdelávacia inštitúcia, ktorá poskytuje službu verejnosti v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania – ako ju definuje zákon, je financovaná z rôznych zdrojov, ktoré stanovuje zákon. Podľa § 20 ods. 1 písm. a) zákona č. 532/2010 Z. z. v znení neskorších predpisov príjmy RTVS sú:

úhrada za služby verejnosti v oblasti vysielania poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska.

Zákon, ktorý podrobne upravuje túto problematiku, je zákon o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska, zákon č. 340/2012 Z. z. V tomto zákone je výslovne uvedené, kto je platiteľom úhrady, ktorej účelom je finančné zabezpečenie služieb verejnosti v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania poskytovaných RTVS:

Platiteľ úhrady je (podľa § 3 a)) fyzická osoba, ktorá je evidovaná dodávateľom elektriny v evidencii odberateľov elektriny v domácnosti ako odberateľ elektriny v domácnosti v odbernom mieste, pre spotrebu v byte alebo v rodinnom dome.

Keďže sa tento odsek vzťahuje aj na moju osobu, túto svoju povinnosť si svedomite plním (príloha č. 6 – potvrdenie o platbe úhrady za poskytovanie služieb RTVS).

Reklama

Na základe uvedeného Vás žiadam o  vybavenie  žiadosti v tom smere, aby som v spomínanej relácii mohol odprezentovať verejnosti, čo ma viedlo k podaniu spomínaného trestného oznámenia.

Vyjadrujem pozitívne presvedčenie, že ústavné právo na slobodu prejavu a na šírenie  informácii nebudem musieť uplatňovať súdnou cestou, vrátane ústavnoprávneho posúdenia opodstatnenia platiť koncesionárske poplatky .

S úctou

 

Štefan Harabin

 

Prílohy:

Reklama
  1. Trestné oznámenie podané 8. novembra 2017
  2. https://regnum.ru/news/polit/2344709.html
  3. http://www.hlavnespravy.sk/o-harabinovom-podani-proti-clenom-dzurindovej-vlady-ktori-hlasovali-za-povolenie-preletov-lietadiel-nato-sa-hovorilo-aj-v-ruskej-dume/1208846
  4. https://www.napalete.sk/harabinov-podnet-za-prelety-nato-je-podla-rusov-vitany-precedens/
  5. https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/455702-dzurindova-vlada-celi-trestnimu-oznameni-kvuli-bombardovani-jugoslavie.html
  6. Potvrdenia o platbe za september, október a november 2017

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali