O zbabelosti Blinkena a Borrella, kyjevskom breakdance a budúcnosti OBSE

O zbabelosti Blinkena a Borrella, kyjevskom breakdance a budúcnosti OBSE

Bratislava 2. decembra 2023 (HSP-Boris Grdanoski)

 

Západ sa zo svojej snahy zameranej na zničenie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) nepoučil a po stretnutí v Skopje sa zvýšili šance na „pochovanie“ tejto poslednej organizácie, kde kolektívny Západ ešte komunikoval s Ruskom. Na tlačovej konferencii po zasadnutí Rady ministrov zahraničných vecí OBSE uviedol podrobnosti ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov o čom informuje článok TASS

Sergej Lavrov
Na snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov

Lavrov po odchode amerického ministra zahraničných vecí Anthonyho Blinkena a šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella zo Skopje vytkol obom zbabelosť, postoj Kyjeva k rokovaniam s Moskvou prirovnal k breakdance a za jeden z cieľov špeciálnej vojenskej operácie označil návrat ukrajinských orgánov k uplatňovaniu vlastnej ústavy.

Reklama

 

O degradácii OBSE

„Sme svedkami úplnej degradácie všetkého, čo bolo vytvorené v OBSE… vo všetkých troch dimenziách bezpečnosti,“ teda v politicko-vojenskej, ekonomickej a humanitárnej dimenzii.

Reklama

V OBSE teraz prebiehajú „drobné hádky“ o predĺženie funkčného obdobia vedúcich predstaviteľov jej inštitúcií, ktoré nemajú nič spoločné s najhlbšou krízou tejto organizácie.

Západ sa nepoučil zo svojej cesty zameranej na deštrukciu a vytrvalo tlačí organizáciu ku dnu. Po stretnutí v Skopje sa „šance zvýšili, ale žiaľ nie na zachovanie OBSE“.

 

O zbabelosti západných kolegov

Blinken a Borrell, ktorí opustili podujatie v Skopje, „si pravdepodobne myslia, že tým zdôrazňujú svoj zámer izolovať Rusko“: „Myslím si, že sú to jednoducho zbabelci, ktorí sa boja akéhokoľvek úprimného rozhovoru a konfrontácie s faktami“.

To isté vysvetľuje aj „všetky tie zvraty s nevydaním víz“ ruským diplomatom na podujatia OSN v New Yorku a UNESCO v Paríži.

Reklama

 

O transformácii Európskej únie

Je zrejmé, že EÚ, ktorá vznikla ako „združenie krajín, ktoré spoločne chceli zlepšiť blahobyt svojich občanov“, sa prerodila: „Je tam tvrdá disciplína palice, drezúra, podľa mňa ešte horšia ako v NATO. Alebo skôr „lepšia“ ako v NATO.“

Vedenie Európskej komisie si „vo veľkej miere uzurpuje moc“: „Existuje už veľa príkladov, keď členské štáty začínajú spochybňovať, na základe akých právomocí Európska komisia rozhoduje za členské štáty.“

„Nevyzývam k rozpadu EÚ. Len konštatujem, ako sa správajú krajiny, ktoré sa vyhlásili za vzor, za korunu demokracie. V Európskej únii už žiadna demokracia nie je.“

 

Reklama

O rokovaniach s Ukrajinou

Zo strany Ukrajiny a jej pánov nie sú žiadne signály o pripravenosti na akékoľvek politické riešenie: „Na to, aby ste začali politický proces, potrebujete dvoch ľudí, ako pri tangu, ale chlapci na druhej strane netancujú tango, ale breakdance. Musíte vystupovať sólo.“

Rusko nevidí dôvod na prehodnotenie cieľov špeciálnej vojenskej operácie, jedným z ktorých je vrátiť ukrajinské orgány „k plneniu ich vlastnej ústavy“.

 

O palestínsko-izraelskom konflikte

Rusko počúva vyhlásenia, že Izrael sa nezastaví, kým nezničí Hamas, ale „zákony vedenia vojny neboli zrušené, … treba si to uvedomiť“.

Moskva sa vždy zaujímala o bezpečnosť Izraela, ktorý je „vo veľmi zraniteľnom postavení“. Ale „koreňom tejto zraniteľnosti“ je neuskutočnenie rozhodnutia Bezpečnostnej rady OSN o vytvorení palestínskeho štátu.

 

O Balkáne

Západ vždy chcel na Balkáne postaviť jeden národ proti druhému, ale národy tohto regiónu „si napriek tomu v sebe vytvorili určitý genetický kód a nenechajú sa nakoniec takto urážať“.

Situácia okolo Srbska a Kosova pripomína to, čo sa deje v rámci OBSE: „Najprv sa na niečom dohodneme, oslavujeme dosiahnutie výsledku a potom sledujeme, ako sa začínajú najprv malé a potom veľké sabotáže“.

EÚ odmieta pokračovať v prístupových rozhovoroch so Srbskom, kým Belehrad nepristúpi „na všetky rozhodnutia zahraničnej politiky EÚ vrátane sankcií voči Rusku“. „My nikomu nič nevnucujeme. Je na každom štáte, aby sa rozhodol, ako bude postupovať.“

 

Reklama

Diskusia o vylúčení Ruska z OBSE sa vyčerpala

„V OBSE sa diskutovalo o vylúčení Ruska z dôvodu porušenia základnej zásady organizácie. Existujú dva argumenty, prečo to nemožno urobiť: právny a politický,“ povedal Bujar Osmani, úradujúci predseda organizácie a šéf severomacedónskeho ministerstva zahraničných vecí, na tlačovej konferencii po zasadnutí ministrov v Skopje. Informuje o tom článok portálu RIA Novosti.

Podľa Osmaniho princíp všeobecného konsenzu nebude fungovať bez súhlasu Ruska. Pokiaľ ide o konsenzus bez súhlasu jedného člena, ktorý OBSE uplatnila, keď v roku 1992 vylúčila Juhosláviu, v súčasnosti podľa neho existuje rozdielny názor v samotnej organizácii.

„Niektorí členovia sa domnievajú, že OBSE bola založená ako platforma na zabezpečenie dialógu medzi krajinami, ktoré zmýšľajú opačne. Cieľom OBSE je ich zbližovanie prostredníctvom spolupráce a angažovanosti, komplexného prístupu k bezpečnosti v záujme mieru a stability v našom regióne. Takže si myslím, že táto diskusia sa už vyčerpala – aspoň zatiaľ,“ dodal minister.

Výročné zasadnutie ministrov zahraničných vecí 57 účastníckych štátov OBSE sa konalo od 30. novembra do 1. decembra v hlavnom meste Severného Macedónska. Účastníci diskutovali o bezpečnostných problémoch v Európe na pozadí prebiehajúceho ukrajinského konfliktu, a rozhodovali o výbere budúceho predsedu.

Ako možný nástupca Severného Macedónska sa spomínalo Estónsko, ale Rusko a Bielorusko vzniesli námietky. Malta potom navrhla svoju kandidatúru. Osmani túto iniciatívu podporil. Výsledkom bolo, že všetky krajiny súhlasili a zároveň predĺžili o tri roky mandáty štyroch najvyšších vedúcich funkcionárov – generálneho tajomníka a vedúcich troch autonómnych inštitúcií.

Reklama

Rusko na zasadnutí zastupoval minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Táto cesta bola jeho prvou návštevou Európy od začiatku špeciálnej operácie na Ukrajine, ak nerátame návštevy Bieloruska a Turecka.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:07

Rusko v utorok vyhlásilo, že Spojené štáty sa správajú pokrytecky, keď sa stavajú proti vyšetrovaniu Izraela Medzinárodným trestným súdom (ICC), ale podporujú jeho zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina.

15:46

Ekvádorské orgány “prekročili čiaru”, keď začiatkom apríla pri zásahu na mexickom veľvyslanectve v Quite zadržali bývalého ekvádorského viceprezidenta Jorgeho Glasa. Vyhlásil to v utorok zástupca Mexika na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) v Haagu a označil to za nebezpečný precedens v medzinárodných diplomatických vzťahoch.

15:29

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) od soboty 4. mája obnoví vlakovú dopravu v úseku Kúty a Šaštín-Stráže. Náhradné autobusy, ktoré jazdili počas výluky, budú zrušené. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

15:18

Izraelská polícia v utorok vo východnom Jeruzaleme smrteľne postrelila muža z Turecka, ktorý predtým nožom zaútočil na príslušníka izraelskej pohraničnej polície a spôsobil mu stredne ťažké zranenia.

15:13

Slovenská pošta (SP) rozšírila sieť výdajných miest PoštaPOINT, aktuálne ich je vyše 100. Ide o výdajné miesta v partnerských prevádzkach pošty. Možno ich nájsť v mestách i na vidieku, otvorené bývajú aj cez víkendy či do neskorých popoludňajších hodín. V utorok o tom informoval hovorca SP Martin Guzi.

15:10

Od spustenia Národnej linky na pomoc deťom v ohrození VIAC AKO NI(C)K kontaktovalo konzultantov cez čet vyše 6500 ľudí, spolu viac ako 20.000-krát. Prostredníctvom e-mailu to bolo viac ako 170 ľudí. Okrem iného boli častými témami samota, šikana, vzťahy s rodičmi či depresívne stavy. Informovalo o tom v utorok Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR).

15:08

Česko od utorka do konca septembra preventívne sprísni bezpečnostné opatrenia. Ide o reakciu na odporúčania odborníkov, pripravované športové či spoločenské akcie, aj na bezpečnostnú situáciu vo svete. V utorok to po rokovaní vlády oznámil český minister vnútra Vít Rakušan.

14:42

Česká vláda v utorok schválila návrh dôchodkovej reformy. Počíta s postupným zvyšovaním veku odchodu do dôchodku podľa veku dožitia, so znižovaním výpočtu nových dôchodkov či minimálnou penziou vo výške 20 percent priemernej mzdy. Zvýhodní pracujúcich dôchodcov a ocení starostlivosť o závislé osoby. V utorok to oznámil český minister práce a sociálnych vecí Marian Jurečka.

14:40

Britský kráľ Karol III. sa v utorok vrátil verejným povinnostiam po tom, ako mu vo februári diagnostikovali rakovinu. So svojou manželkou kráľovnou Kamilou navštívil onkologické centrum v Londýne.

14:35

Dve desaťročia od prvého veľkého rozšírenia Európskej Únie (EÚ) na východ boli pre krajiny strednej a východnej Európy úspešné. Z hľadiska hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa si výrazne polepšili a krajiny ako Česká republika a Slovinsko sú teraz na rovnakej úrovni ako mnohé západoeurópske štáty. Uviedol to v utorok Viedenský inštitút pre medzinárodné ekonomické štúdie (Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche, wiiw).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali