Prezidentka odvolala vládu Eduarda Hegera. Žiada prijať rozhodnutia k predčasným voľbám. Kollár reaguje

Prezidentka odvolala vládu Eduarda Hegera. Žiada prijať rozhodnutia k predčasným voľbám. Kollár reaguje

Bratislava 16. decembra 2022 AKTUALIZUJEME (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák,Martin Baumann)

 

Národná rada (NR) SR vyslovila vo štvrtok nedôveru vláde Eduarda Hegera (OĽANO). Čo bude nasledovať?

Stretnutia troch najvyšších ústavných činiteľov po vyslovení nedôvery vláde
Na snímke zľava prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) a predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO)

 

Reklama

15:40 – Ústavný právnik: Vláda v demisii nie je správny pojem pre aktuálnu situáciu

Vláda v demisii nie je správny pojem pre aktuálnu situáciu. Vyplýva to z vyjadrenia ústavného právnika Vincenta Bujňáka z Katedry ústavného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Pre TASR vysvetlil, že vláda, ktorá stratila dôveru v Národnej rade (NR) SR, má obmedzené kompetencie oproti kabinetu, ktorý podal demisiu.

Reklama

“Vláda, ktorá podala demisiu, je následne odvolaná prezidentkou a má plný rozsah právomocí. Jej kompetencie sa nemenia,” uviedol Bujňák. Upozornil na rozdiel v situácii, keď vláde vysloví nedôveru parlament. V takomto prípade, aký nastal po štvrtkovom (15. 12.) hlasovaní v NR SR, má vláda obmedzené kompetencie. “Niektoré nemôže vykonávať vôbec a na niektoré potrebuje súhlas hlavy štátu,” podotkol.

Upozornil, že aktuálne teda máme vládu, ktorá stratila dôveru a je len dočasne poverená výkonom funkcie s obmedzenými právomocami. Upozornil na nesprávne použitie pojmu “vláda v demisii”. Ani ministri tak podľa jeho slov nie sú v demisii.

Vláda, ktorá stratila dôveru v parlamente a po odvolaní je dočasne poverená výkonom funkcie, stratila napríklad právomoc rozhodovať o zásadných opatreniach na zabezpečenie hospodárskej a sociálnej politiky štátu. Bujňák dodal, že rovnako stratila právomoc rozhodovať o zásadných otázkach vnútornej a zahraničnej politiky.

“Niektoré právomoci bude môcť vykonávať len s predchádzajúcim súhlasom hlavy štátu, ktorý bude musieť získať v každom jednotlivom prípade. Príkladom je schvaľovanie zahraničných ciest členov vlády, používanie skráteného legislatívneho konania alebo zmena účelu použitia výdavkov štátneho rozpočtu,” dodal.

 

Reklama

15:10 – Premiér: Cieľom je schválenie štátneho rozpočtu na budúci týždeň

Cieľom je schváliť štátny rozpočet pre rok 2023 na budúci týždeň. Vyhlásil to dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) s tým, že je to potrebné na realizovanie opatrení na pomoc ľuďom.

“Je to rozpočet pomoci ľuďom a pomoci zamestnávateľom. Nechceme, aby ľudia prichádzali o prácu a preto pomôžeme aj zamestnávateľom. Tento rozpočet je tak postavený. Je teraz na zodpovednosti parlamentu, aby tento rozpočet schválil,” skonštatoval.

Všetky ďalšie kroky budú podľa Hegera závisieť od politických rokovaní na úrovni strán. “Budeme vás o tom priebežne informovať,” doplnil.

Poukázal, že jeho vláda bola demokratická, protikorupčná, mala jasné zahranično-politické smerovanie a presadila viacero reforiem. “Slovensko sme výrazne posunuli dopredu a dali sme ho na kurz obnovy,” dodal.

Reklama

 

14:40 – Kollár chce, aby na budúci týždeň bola schválená zmena ústavy aj rozpočet

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) chce, aby na budúci týždeň bola v parlamente schválená zmena ústavy, ktorá by umožnila skrátenie volebného obdobia NR SR, a aj prijatý budúcoročný štátny rozpočet. Šéf parlamentu to vyhlásil s tým, že rokovať o tom chce so zástupcami opozície i koalície.

Kollár tvrdí, že prioritou je prijať rozpočet a pripraviť Slovensko na predčasné parlamentné voľby, ktoré by sa mali konať najneskôr do konca júna. “Budeme sa snažiť pripraviť všetko na budúci týždeň tak, aby sme tieto kroky naplnili,” oznámil.

Šéf parlamentu upozornil, že ak nebude prijatý rozpočet, nebude si môcť plniť vláda záväzky voči zdravotníkom, učiteľom i ďalším občanom. Nebude podľa neho vedieť ani garantovať ceny energií. “Je to ho veľa, aké problémy by to spôsobilo,” podotkol.

 

13:53- Prezidentka Zuzana Čaputová žiada dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) i ďalších politických reprezentantov k prijatiu krokov, aby Národná rada SR najneskôr do konca januára 2023 prijala všetky potrebné rozhodnutia smerujúce k predčasným parlamentným voľbám.

 

13:50- Prezidenta SR Zuzana Čaputová žiada dočasne poverenú vládu Eduarda Hegera (OĽANO), aby v prechodnom období prispela skôr k stabilite ako k chaosu. Kabinet by mal výkon svojich obmedzených právomocí podľa nej vykonávať s veľkou zodpovednosťou.

Zuzana Čaputová
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) odvolala vládu Eduarda Hegera v Bratislave 16. decembra 2022

13:40- Prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje za potrebné, aby sa predčasné voľby realizovali ešte v prvom polroku budúceho roka. Poukazuje pritom na obmedzené vládnutie i nevyhnutnosť prípravy nového štátneho rozpočtu na ďalší rok. V prípade, ak k rozhodnutiu o predčasných voľbách v uvedenom termíne nepríde, hlava štátu pristúpi k ďalším krokom v zmysle ústavy.

Reklama

 

13:38- Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok odvolala vládu Eduarda Hegera (OĽANO). Zároveň ju dočasne poverila vykonávaním funkcie v obmedzenom rozsahu.

Národná rada SR vyslovila vo štvrtok (15. 12.) Hegerovej vláde nedôveru. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a premiér Heger sa následne stretli s prezidentkou. Kollár avizoval, že politické strany sa budú musieť dohodnúť na predčasných voľbách. Konať by sa podľa neho mali najneskôr v júni, ešte lepší termín vidí v máji.


13:15 – Marušiak: Pád vlády bez jasných kontúr novej väčšiny nie je dobrou správou

Pád vlády Eduarda Hegera (OĽANO) v krízovom období, bez jasných kontúr novej väčšiny, nie je dobrou správou pre Slovensko. Pre TASR to uviedol politológ Juraj Marušiak z Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied (SAV). Zároveň pripustil, že existencia Hegerovej vlády už nemohla Slovensku priniesť nič pozitívne.

Reklama

Udalosti, ktoré predchádzali štvrtkovému (15. 12.) vysloveniu nedôvery vláde, považuje za nedôstojné. Odovzdanie a späťvzatie demisie Igora Matoviča (OĽANO) vníma ako “ďalší argument v prospech konca tejto vlády, pokiaľ jej osud má závisieť od človeka, ktorý robí takéto gestá.”

Za jedno z riešení považuje skrátenie volebného obdobia parlamentu po prijatí príslušnej legislatívy. “Môže to byť veľmi otázne, lebo v parlamente je veľmi veľa poslancov, ktorí vedia, že už po ďalších voľbách v parlamente nebudú,” dodal. Druhou možnosťou je vytvorenie novej parlamentnej väčšiny. “Nedokážem si predstaviť, kto by do takej vlády vstúpil, a už si vôbec neviem predstaviť, že by väčšia časť klubu OĽANO takúto vládu podporila,” podotkol. Pripúšťa i možnosť úradníckej vlády, “aj keď prezidentka vyhlásila, že by nemala záujem o jej vznik”.

Nepredpokladá, že by strane SaS v očiach voličov pomohlo iniciovanie hlasovania o vyslovení nedôvery vláde v parlamente. Poukázal na to, že šéf liberálov Richard Sulík otvoril otázku budúcnosti Matoviča ešte v lete. “SaS nastolila príliš radikálne požiadavky, ešte kým bola vo vládnej koalícii. Teraz je zajatcom svojich vlastných vyhlásení, svojich vlastných rozhodnutí,” dodal Marušiak pre TASR.

 

13:10 – ÚV SR: Dočasne poverená vláda môže rozhodovať o návrhoch zákonov i nariadeniach

Reklama

Až do vymenovania novej vlády dostáva odchádzajúca vláda poverenie vykonávať svoju činnosť od hlavy štátu. Právomoci takto poverenej vlády sú obmedzené. S pádom vlády Ústava SR počíta a stanovuje konkrétne kroky. Upozorňuje na to na sociálnej sieti Úrad vlády (ÚV) SR.

Dočasne poverená vláda môže napríklad rozhodovať o návrhoch zákonov a o nariadeniach vlády, o návrhoch štátneho rozpočtu a štátneho záverečného účtu, o medzinárodných zmluvách SR, ktorých dojednávanie preniesol na vládu prezident, ako aj o ďalších bezpečnostných otázkach.

“Na rozhodnutia nad rámec týchto právomocí, napríklad na vymenúvanie a odvolávanie štátnych funkcionárov, potrebuje poverená vláda predchádzajúci súhlas prezidenta SR,” skonštatoval úrad vlády.

Eduard Heger
Na snímke Eduard Heger

9:30 – Pčolinský prerušil rokovanie do pondelka,lídri sa majú dohodnúť na postupe

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Pčolinský (Sme rodina) v úvode dňa prerušil 78. schôdzu do pondelka (19. 12.) do 13.00 h. V úvode piatkového rokovania sa zároveň poslanci dohodli na presune niekoľkých bodov z dielne rezortov zdravotníctva a životného prostredia na pondelok.

Pčolinský sa rozhodol prerušiť schôdzu aj vzhľadom na neprítomnosť predkladateľov jednotlivých návrhov. V rokovacej sále sedelo ráno len zopár poslancov. Dodal, že do pondelka by sa mal dohodnúť ďalší postup medzi lídrami politických strán. “Do pondelka by sa situácia mohla ujasniť a mohli by sme prerokovať body, na ktorých bude všeobecná dohoda,” povedal.

Prerokovať a odhlasovať by sa podľa slov podpredsedu parlamentu mohlo na aktuálnej schôdzi ešte to, na čom bude dohoda. Ostatné body by sa presunuli na ďalšiu riadnu schôdzu so začiatkom 31. januára 2023. “Dovtedy budú pravdepodobne prebiehať intenzívne rokovania o rozpočte, o predčasných voľbách a o všetkých veciach, ktoré je nevyhnutné prijať,” uzavrel.

Reklama

 

07:30-  Prezidentka SR Zuzana Čaputová odvolá dnes, t. j. v piatok 16. decembra o 13.30 h v Prezidentskom paláci v Bratislave vládu Eduarda Hegera a zároveň ju v zmysle Ústavy SR musí dočasne poveriť vykonávaním funkcie v obmedzenom rozsahu.

 

00:30- Čím skôr sa podarí zmeniť ústavu tak, aby si poslanci sami mohli skrátiť volebné obdobie, tým skôr budú predčasné voľby. V diskusnej relácii TV Joj Na hrane to skonštatoval predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina).

Upozornil, že po štvrtkovom večernom rozhovore s prezidentkou Zuzanou Čaputovou má od hlavy štátu úlohu zabezpečiť najneskôr do konca januára úpravu ústavy, ktorá by dovolila poslancom skrátenie volebného obdobia. Využije na to predstavený návrh z dielne Sme rodina, avizuje však pozmeňujúci návrh.

“Umožní, aby toto rozhodnutie o zmene ústavy mohlo byť prijaté aj uznesením poslancov,” vysvetlil.

Mieni, že k tomuto kroku by mohlo teoreticky dôjsť ešte na decembrovej schôdzi, prípadne hneď v úvode januárovej, ktorá sa začína až na konci prvého mesiaca nového roka. “Ak by sa tak stalo trebárs aj v tom januári, akonáhle sa to objaví v Zbierke zákonov, v podstate na druhý deň môžeme 90 hlasmi schváliť skrátenie volebného obdobia a vyhlásiť predčasné voľby,” upozornil. Za reálny tak považuje termín na prelome mája a júna. Dodal, že i prezidentka apelovala, aby sa voľby uskutočnili v čo najskoršom možnom termíne. Kollár zároveň odmietol úvahy lídra SaS Richarda Sulíka o možnej rekonštrukcii vlády.

Reklama

Líder Sme rodina zdôraznil, že popri vyhlásení predčasných volieb je prioritou najmä schválenie rozpočtu na budúci rok, čo umožní pomoc domácnostiam a firmám ohrozovaných drahými energiami či vyplatenie prisľúbených platieb zdravotníkom. Verí v konštruktívny prístup opozície. “Už v piatok zvolám poslanecké grémium,” uistil. Predpokladá, že k rozpočtu prijmú v pléne pozmeňujúce návrhy.

 

00:10- Predčasné parlamentné voľby by sa mali konať najneskôr v júni, ešte lepší termín by bol v máji. Po stretnutí s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou to vyhlásil predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina).

“Ja sa zhodujem v termíne predčasných volieb s pani prezidentkou,” vyhlásil šéf parlamentu. Konať by sa podľa jeho slov mali čo najskôr.

“Budú musieť zasadnúť politické strany so svojimi klubmi a dohodnúť sa na koordinácii krokov. Chcem pozvať všetky politické strany k okrúhlemu stolu. Musíme sa dohodnúť na predčasných voľbách,” povedal Kollár.

 

00:00- Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok (16. 12.) odvolá vládu Eduarda Hegera (OĽANO). Zároveň ju dočasne poverí vykonávaním funkcie v obmedzenom rozsahu. TASR o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Reklama

“O ďalšom postupe bude prezidentka informovať zajtra,” priblížil hovorca.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali