Nášho prezidenta nám v zahraničí závidia! Po princovi Charlesovi a Madeleine Albrightovej aj on dnes preberá veľkú zlatú medailu

Nášho prezidenta nám v zahraničí závidia! Po princovi Charlesovi a Madeleine Albrightovej aj on dnes preberá veľkú zlatú medailu

Bratislava 29. januára 2019 (HSP/Foto:SITA-Alexandra Čunderlíková)

 

Už to tak býva, že si ľudia nevedia vážiť, čo majú doma. Na nášho pána prezidenta niektorí kydajú a vôbec si nevážia, že máme doma demokrata svetového formátu. Ešte šťastie, že si to všimli aspoň v zahraničí. Pán prezident Kiska si dnes preberá v Brne Veľkú zlatú medailu od Masarykovej univerzity za zásluhy o demokraciu

Na snímke prezident SR Andrej Kiska

Po Kennedym, De Gaullovi či Havlovi bolo pomenované letisko. Ale po Andrejovi Kiskovi? Ani len to popradské – a pritom sa z neho toľko nalietal, keď dochádzal za svojou prácou do Bratislavy… Je toto spravodlivé?

Reklama

Kiska je pritom človek, ktorý nám všetkým tak láskavo a pritom nenásilne otvára oči. Je nám vzorom v tom, ako treba pristupovať k extrémizmu: po voľbách 2016 napríklad exemplárne neprijal na audiencii zástupcov strany ĽSNS, čím dal jasne najavo, že je prezidentom všetkých občanov, avšak s výnimkou tých niekoľko stotisíc, ktorí nemajú správny demokratický svetonázor.

Je nám vzorom v tom, ako si priznať chybu: keď mu prišli na daňový podvod, účinne to oľutoval, aby nemusel ísť do basy. Koľkí z vás, čo ho kritizujete, už niečo také urobili?

Reklama

Je tiež vzorom v tom, ako slušne podnikať a kupovať nehnuteľnosti, všetko transparentne a prísne eticky. Nemalý je aj jeho príspevok k rozvoju demokratického inštitútu občianskej exekúcie… a takto by sme mohli pokračovať. Napriek tomu sa na Slovensku nájde nemálo neprajníkov, ktorí stále proti Andrejovi Kiskovi čosi namietajú.

A tak nám musia otvoriť oči až susedia, aby sme si všimli, koho to vlastne doma máme. Na Masarykovej univerzite v Brne si dnes Kiska pri príležitosti 100. výročia jej založenia z rúk rektora prevezme Veľkú zlatú medailu. Toto ocenenie udeľuje druhá najväčšia česká univerzita významným osobnostiam z Českej republiky a zahraničia za ich zásluhy o demokraciu. V minulosti bola Veľká zlatá medaila udelená aj princovi Charlesovi, bývalej ministerke zahraničných vecí USA Madelaine Albrightovej, či bývalému poľskému prezidentovi Aleksandrovi Kwasniewskému.

Pán prezident bude potom prednášať a diskutovať so študentmi Masarykovej univerzity, rokovať s primátorkou Brna a pracovnú cestu zakončí vo vile Tugendhat otvorením výstavy k filmu „Sklenená izba“, ktorý sa natáčal v jej priestoroch.

Nalejme si čistého vína. Je načase si otvorene povedať: dávajme si pozor, aby sme o neho neprišli. Mohlo by sa totiž ľahko stať, že by nám Kisku vyfúkla niektorá z dlhého zástupu krajín, ktoré nám ho závidia. Keď niektorí špičkoví športovci, ku ktorým sa ich vlasť zachovala macošsky, môžu štartovať za inú krajinu, prečo by nemohli špičkoví demokrati? A veru, svet pozná také príklady: Gruzínsko takto prišlo o demokrata Saakašviliho, podobne utiekli zo svojich krajín aj prezidenti Kirgizska, Sudánu, Madagaskaru… a napokon, aj Slovensko môže bedákať, že už prišlo o dva svoje demokratické poklady Dzurindu a Mikloša, pretože sme si ich lepšie nestrážili. Kedy už pochopíme my Slováci, že tento typ ľudí treba veľmi dôsledne strážiť, inak krajina utrpí nevratnú škodu?

Ivan Lehotský

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:44

Európske akciové trhy pokračovali v piatok v raste vyššie a dostali sa na nové rekordné maximá. Podporili ich nádeje na znižovanie úrokových sadzieb v USA.

19:38

Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť.

19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali