NAKA začala trestné stíhanie liberálneho novinára Michala Havrana. “Je to politický útok!”, reaguje novinár

NAKA začala trestné stíhanie liberálneho novinára Michala Havrana. “Je to politický útok!”, reaguje novinár

Bratislava 5. februára 2020 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian) AKTUALIZOVANÉ

 

Obvinený pán Michal Havran v článku „Pošlite Kuffu do cirkusu“, zverejnenom dňa 27.  júna 2018 v denníku SME svojským agresívnym slovníkom hanobil kresťanov, najmä katolíkov. Obzvlášť nevyberané slová použil vo vzťahu k otcovi Mariánovi Kuffovi, katolíckemu kňazovi, ktorý zasvätil svoj život nezištnej pomoci iným ľudom

Na snímke Michal Havran

V tejto súvislosti vydala právnická kancelária Jána Čarnogurského mladšieho, ktorá aj podala svojho času voči počínaniu Michala Havrana trestné oznámenie, tlačovú správu, ktorú vám prinášame nižšie:

Reklama

Vyšetrovateľ NAKA začal voči pánovi Havranovi trestné stíhanie, pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia podľa § 423 Trestného zákona a pre prečin ohovárania podľa § 373 Trestného zákona.

Podľa vzneseného obvinenia, pán Havran spáchal uvedené trestné činy s osobitným motívom nenávisti voči skupine osôb alebo jednotlivcovi pre ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, etnickej skupine, pre ich skutočný alebo domnelý pôvod, farbu pleti, pohlavie, sexuálnu orientáciu, politické presvedčenie alebo náboženské vyznanie.

Reklama

Pán Havran si dodnes užíva obrovský mediálny priestor v Slovenskej televízii a v denníku SME poskytovaný na šírenie svojich nenávistných názorov. Napriek výzve, generálny riaditeľ RTVS pán Rezník odmietol ukončiť zmluvy s pánom Havranom, hoci trestné stíhanie vo vzťahu k skutkom spáchaným pánom Havranom prebieha už dlhší čas.

Postoj RTVS svedčí o jej protiprávnej propagácii extrémistických a nenávistných názorov, zameraných najmä na útoky voči kresťanom.

Verejné nenávistné postoje pána Havrana voči Slovákom katolíkom sú plne v súlade so zahraničnými záujmami, zameranými na potieranie Slovenskej suverenity a kultúry. Útoky na kresťanskú morálku, rodinu a kultúru sú rozšírené po celej Európe, pod hlavičkou tzv. „progresívnej“ ideológie.

Na snímke JUDr. Ján Čarnogurský ml.

Znevažovanie kresťanského modelu rodiny a morálky má za cieľ rozklad Slovenskej spoločnosti, ktorá je polarizovaná a rozoštvávaná navzájom. Zahraničné záujmy a podpora ničenia kresťanstva na Slovensku sú hlavným dôvodom, prečo sa pánovi Havranovi a jemu podobným darí tak veľkolepo prezentovať sa v médiách.

Začaté trestné stíhanie voči pánovi Havranovi je prvým medzníkom. Ohraničuje, hoci chabo, možnosti zahraničného pôsobenia na Slovensku cez novoobjavených „progresívnoliberálnych“ Slovákov.

Reklama

Je znamením, že budú to zrejme iba slovenskí kresťania, ktorí budú chrániť svojich spoluobčanov proti útokom riadeným zvonka. Či sa bude jednať o útoky proti bielym, Židom alebo Rómom, podobne ako inde v Európe, pomoc budú vedieť nájsť asi iba u slovenských kresťanov. Takých, ako je otec Kuffa.

Trestne stíhaný pán Havran si zobral za svoj cieľ práve týchto kresťanov zničiť. Božie zákony sú však nadradené ľudským túžbam.

Otec Kuffa pánovi Havranovi odpustil. Uvidíme, koľko pokory v sebe nájde pán Havran.

Ján Čarnogurský ml.

Upovedomenie právnickej kancelárii od vyšetrovateľa prípadu

Reklama

Na trestné stíhanie zareagoval sebevlastným pohŕdaním aj sám Michal Havran:

“Mohol by som povedať, že som to nepísal ja, lebo neovládam počítač, alebo by som mohol povedať, že text je verejnou kázňou a vzťahuje sa na neho ochrana náboženského presvedčenia, pretože na Slovensku je možné vydávať patologickú nenávisť voči homosexuálom za náboženské presvedčenie.

Za textom si stojím, rovnako, ako aj za výberom použitého jazyka, bol to zámer, ktorý nie je žiadnym mojim vynálezom, ale nadväzuje na tradíciu pamfletu a teologického pamfletu z čias Reformácie. No prekvapuje ma sebavzťažnosť bigotov, ľudí, ktorí často označujú islam za falošné náboženstvo satanistov a vrahov, alebo reformáciu za kultúrny spolok, ako sú odrazu podráždení, keď im niekto naservíruje ich vlastnú medicínu.

Nečudujem sa, že sa prípadu zmocnil Čarnogurský, Hrbáčkov kamarát, ktorý v prvom návrhu písal dokonca o urážke Boha. Ale zaráža ma, akým spôsobom sa stal znalcom môjho textu niekto z Matice, ktorá ma žaluje za iný text, o Magnetovi na čele, a prečo nebol vypočutý okrem KBS, Čarnogurského a znalca z Matice nikto iný,” rozčuľuje sa dotknutý Michal Havran.

Novinár je presvedčený, že sa jedná o politický útok voči jeho osobe:

“Toto nie je spor o literárny jazyk, o mieru satiry, výsmechu, na ktorý máme plné právo, nie je to ani teologický spor, ide o pokus z rodiny Čarnogurský zastaviť, tak ako v minulosti spisovateľov Martina Kasardu a Martina Kleina, niekoho, koho označia za zahraničného agenta, ktorý si dobre žije,” prirovnáva sa Michal Havran k literátom.

Ďakujem všetkým za podporu, prekvapilo ma to, budeme sa brániť, no neustúpime z pozície slobodných ľudí, ktorí nemajú právo, ale povinnosť zasiahnuť vtedy a tam, keď si niekto pod ochranou náboženského presvedčenia roky vylieva svoje neurózy na sexuálnych menšinách, označuje homosexuálov za masových vrahov, alebo tvrdí, že v Holandsku učia deti masturbovať už od štyroch rokov,” pohoršuje sa Havran nad svojim trestným stíhaním, pričom nezdvihol hlas, keď napríklad za citovanie Štúrovcov bol v politickom procese na základe obžaloby politického prokurátora Tomáša Honza odsúdený T. E. Rostas. Tomaš Honz už raz zastavil trestné stíhanie Arpáda Soltésza, ktorý sa úplne odporne a kompletne neúctivo vyjadroval o Slovenskom národe. Možno znova zachráni svojho.

 

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali