Naď odchovaný na mimovládkach obvinil Hlavné správy, že sú financované ruským veľvyslanectvom. Tak takto, pán Naď: žiadame vaše verejné ospravedlnenie

Naď odchovaný na mimovládkach obvinil Hlavné správy, že sú financované ruským veľvyslanectvom. Tak takto, pán Naď: žiadame vaše verejné ospravedlnenie

Bratislava 14. februára 2022 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer,HSP)

 

Extrémistické dezinformačné médiá a zapredaní klamárski politici o nás šíria viaceré zlomyseľné hoaxy a zavádzajúce informácie. Nie vždy na ne reagujeme, lebo chceme písať aj o dôležitejších veciach, než je primitívne ohováranie zo strany agentov cudzej mocnosti a iných hlupákov. Ale niekedy sa už treba ozvať

Jaroslav Naď
Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO)

Jedna z takýchto dezinformácií hovorí, že Hlavné správy vraj sú Ruskom financovaný web, a teda údajný nástroj ruskej propagandy. Najnovšie to víťazoslávne oznámil verejnosti minister obrany Jaroslav Naď na tlačovej konferencii po schválení vojenskej zmluvy s USA Národnou radou SR a s radosťou to ďalej šírili extrémistické liberálne kanály.

Reklama

Naď to použil ako zdôvodnenie, prečo neodpovie redaktorovi Hlavných správ na nepríjemnú otázku, prečo sa koaličníci so schvaľovaním tej zmluvy tak strašne ponáhľali. „Ďakujem veľmi pekne za otázky aj ruskej ambasáde. Dovoľte mi povedať, že médiám, ktoré sú platené ruskou ambasádou, nebudem odpovedať na ich otázky. A pokiaľ chcete tvrdiť, že to nie je pravda, veľmi rád vám to preukážem,“ uviedol Naď.

Redaktor na takýto prekvapivý útok nijako nereagoval, keďže nenosí v hlave podrobný zoznam všetkých platieb, ktoré chodia na účet jeho zamestnávateľovi, a subjektov, od ktorých prichádzajú. Záznam z tlačovky nájdete napríklad tu , predmetná pasáž je na samotnom konci, v čase od 35:25.

Reklama

 

Aká je teda pravda o financovaní Hlavných správ Moskvou?

My sa nijako netajíme tým, že v geopolitickom zápase sa snažíme zachovať si odstup od prevládajúcej euroatlantickej propagandy a vyvažovať jej agresívne pokusy o uzurpovanie si celého informačného priestoru. Sme na strane antiglobalizmu, vlastenectva, slobody a demokracie a tento náš nezávislý postoj nijako neovplyvňuje žiadny zo zdrojov nášho financovania.

Práve preto, aby sme mohli byť nezávislí, vás otravujeme všadeprítomnou reklamou – to je v dnešnej dobe nevyhnutná daň za to, aby sme mohli písať tak, ako píšeme. Tej reklamy je množstvo, najrôznejšieho druhu a inzerujúce subjekty majú pôvod v rôznych krajinách.

Nevieme presne, koľko reklám je z akých krajín, pretože takúto evidenciu si nevedieme a tie reklamy nám dodávajú agentúry, ktoré to, pochopiteľne, tiež nesledujú. Napriek tomu to teraz vieme doložiť v prípade inzercie od subjektov z Ruskej federácie (RF). Presne kvôli podobnej situácii ako táto: keďže sme podľa mainstreamových médií a politikov vraj médium „platené Kremľom“, tak aby sme vedeli čo im odpovedať, keď opäť raz rozpútajú nejakú klamársku ohováračskú kampaň.

 

Reklama
Koľko Putinových rubľov Hlavné správy dostávajú? Možno budete prekvapení

Fakty sú takéto: počas svojej existencie Hlavné správy uverejnili pre veľvyslanectvo RF niekoľko normálnych, komerčných inzerátov, vždy v hodnote niekoľkých stoviek eur. Konkrétne vždy išlo o inzerciu určenú občanom RF žijúcim na Slovensku, prostredníctvom ktorej Ruské veľvyslanectvo v čase konania volieb v RF im zvykne oznamovať, kam môžu prísť voliť a v akých dňoch a hodinách. Texty boli spravidla v slovenčine aj v ruštine zároveň.

Všetky tieto objednané a zaplatené články boli publikované a normálne označené ako PR článok a boli oficiálne vykázané v účtovníctve a riadne zdanené. Prečo si takúto inzerciu veľvyslanectvo RF objednalo (aj) u nás, to je otázka na nich – možno predpokladajú, že Rusi žijúci na Slovensku nečítajú dezinformačné proamerické kanály, ale skôr médiá, ktoré sa snažia o objektivitu. V každom prípade, my nebudeme ani v budúcnosti ani tento druh reklamy odmietať, a to ani od veľvyslanectva USA alebo Bangladéša, práve naopak: ponúkame túto možnosť inzercie všetkým ambasádam, samozrejme na komerčnom princípe.

Žiadne iné peniaze ani súkromne, ani cez iné subjekty, ani nijako inak od veľvyslanectva RF, ani od žiadneho iného ruského subjektu, ani od subjektu, o ktorom by sme mali vedomosť, že je priamo či nepriamo spojený s RF, počas svojej existencie Hlavné správy nedostali.

 

Koľko promile z celkových príjmov to robí?

Aby si čitateľ vedel predstaviť, o aké sumy ide, uvedieme tu naše príjmy z Ruska za posledné roky. V roku 2021 sme uverejnili PR články pre ruské veľvyslanectvo v hodnote 625 eur. V roku 2020 to bolo 833 eur. V roku 2019 to bolo 0 eur. V priemere za celé obdobie fungovania Hlavných správ to vychádza na inzerciu v hodnote 562 eur ročne. Keď rátame napríklad, že v roku 2020 mali Hlavné správy tržby v hodnote cca 274 000 eur (rok 2021 zatiaľ účtovne nie je uzavretý), potom priemerný podiel tržieb „od Rusov“ na celkových tržbách robil 0,20 percenta (dve desatiny percenta, čiže jednu päťstotinu z celku). Pre lepšiu predstavu to zobrazuje priložený obrázok.

Reklama
Graf
Grafické znázornenie podielu príjmov za PR články od Ruského veľvyslanectva v pomere k celkovým ročným príjmom Hlavných správ

Pre úplnosť ešte dodajme, že majiteľ Hlavných správ Robert Sopko na jednej spoločenskej akcii na veľvyslanectve Ruskej federácie dostal ako vecný dar tanier – suvenír s farebnou grafikou a nápisom MOCKBA – MOSCOW v hodnote, ktorú odhadujeme na cca 3 – 5 eur. To je všetko.

Položme si otázku: Je uvedený podiel na príjmoch sumou, ktorá sa dá považovať za „financovanie“? Čo potom so subjektami, ktoré u nás míňajú x-násobne viac? Vráťme sa radšej na zem: asi nikto so zdravým rozumom nebude tvrdiť, že vyššie uvedené sumy by mohli byť dôvodom, aby nejaké médium prispôsobilo svoje názory nejakej propagande či ideológii, nebodaj aby ho za takéto peniaze niekto ovládal a diktoval mu, čo ma publikovať.

Tí, ktorí prichádzajú s takýmto obvinením, si možno nevedia predstaviť, že by niekto mohol mať iné názory ako oni – a preto si myslia, že zákonite musí byť plateným agentom. No možno si len príliš pripúšťajú k srdcu staré porekadlo „podľa seba súdim teba“.

 

A kto že nás to vlastne podozrieva z uplatenia cudzími peniazmi?

Ak minister obrany Jaroslav Naď tvrdí, že má dôkazy o tom, že Hlavné správy sú financované veľvyslanectvom RF, a dokonca povedal, že nám ich veľmi rád poskytne, tak ho týmto vyzývame, aby tak teda urobil a svoje tvrdenie dokázal. Sme zvedaví, aké dôkazy pre svoje tvrdenie má – a či naozaj chce útočiť na slobodné médium v údajne demokratickej krajine pretože má iné názory na geopolitiku ako on. Ministra Naďa preto rovno žiadame o verejné ospravedlnenie, keďže svoje tvrdenia jednoducho nemôže preukázať.

A napokon sa pozrime na to, kto nás to vlastne opľúva za údajné financovanie zo zahraničia. Hovorí sa, vidieť smietku v cudzom oku, ale nevidieť brvno vo vlastnom. Takže pre poriadok by bolo namieste spomenúť, že minister Naď, ktorý sa tak zásadovo stavia k tým, ktorí sú podľa neho financovaní z cudzej ambasády, sám žil roky aj z amerických peňazí, keď pracoval vo viacerých euroatlantických mimovládkach sorošoidného typu.

A to zrejme nebolo pár stoviek za komerčnú inzerciu… Spojené štáty do prevratu na Ukrajine investovali päť miliárd dolárov, povedala pred časom vtedajšia námestníčka ministra zahraničných vecí USA pre európske a euroázijské záležitosti Victoria Nulandová. Nevieme koľko peňazí investovali do „demokracie“ na Slovensku a do kádrov ako pán Naď, ale asi sa nemal zle počas svojho pôsobenia v Euroatlantickom centre, Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku, Globsec Policy Institute, či Slovenskom inštitúte pre bezpečnostnú politiku.

Že by svojím terajším pôsobením v politike (zahŕňajúc do toho aj vazalskú zmluvu so Spojenými štátmi) teraz len splácal komusi dlh?

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:58

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opäť naznačil, že by chcel byť novým sprostredkovateľom v konflikte medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Palestínčanov zároveň vyzval, aby sa zjednotili. Jeho prezidentský úrad to uviedol po niekoľkohodinových rozhovoroch s vodcom Hamasu Ismáílom Haníjom v Istanbule.

Zelenskyj v Turecku
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali