Muž zistil, že Cirkev mala pravdu s predmanželským sexom: “Moja manželka mala pred svadbou 30 partnerov a niektorí sú kamaráti. Cítim hnev…”

Muž zistil, že Cirkev mala pravdu s predmanželským sexom: “Moja manželka mala pred svadbou 30 partnerov a niektorí sú kamaráti. Cítim hnev…”

Bratislava 12. apríla 2019 (HSP/Foto:TASR)

 

Na populárnu stránku biskupa Milana Chautura na sociálnej sieti (Vladyka Milan odpovedá) sa obrátil s prosbou o radu istý muž, ktorému sa po čase potvrdili predtuchy, že jeho manželka mala pred svadbou niekoľko desiatok partnerov, ktorých predtým nepriznala. Odhalenie muža sklamalo a ranilo. Kňaz však v odpovedi mu dodáva nádej, že manželstvo je ešte možné zachrániť.

Ilustračné foto

Muž vysvetlil, že sa nevie vyrovnať s minulosťou manželky. “Pred svadbou sme tento problém neriešili, aj keď som mal o nej pochybnosti, pýtal sa na to, no nedostal som odpoveď. Tak pred troma rokmi sme sa obrátili a pokračujeme v tom. Preberali sme aj niečo o minulosti a moje najhoršie predstavy sa splnili. Mala niečo do 30 partnerov, o niektorých viem. Niektorí sú kamaráti a väčšina ostatných sú tiež z nášho blízkeho okolia,” vysvetlil.

Reklama

“Tak pred tromi mesiacmi som prišiel na to, že môj kamarát z detstva podviedol svoju manželku (moju spolužiačku) s mojou terajšou manželkou. Z toho je mi jasné, že nemala nijaké zábrany a aj sama povedala, že nebola svätica. Musím poznamenať, že ona tiež nebola mojou prvou partnerkou, mám o 7 rokov viac ako manželka, ale nebol som taký “šikovný” ako ona. Problém je v tom že sa neviem zbaviť myšlienok, v ktorých je moja manželka s inými, hlavne keď niekoho stretnem z jej bývalých milencov a je to dosť často, lebo sme z malého mesta.”

Dodal, že to v ňom prebúdza hnev. “V jednom momente ju milujem aj nenávidím a cítim sa oklamaný a ponížený, bojím sa aj o to, či mi bude verná, neviem si rady, modlím sa chodím na spovede často, prosím Pána, aby ma premenil a oslobodil, no niekedy celú noc nespím a myšlienky ma žerú aj keď sa ich chcem zrieknuť. Prosím Vás poraďte mi, nechcem rozbiť rodinu, máme dvoch chlapcov a nechcem, aby vyrastali v rozvedenej rodine ako ja. Ďakujem,” obrátil sa muž s prosbou o pomoc na biskupa Chautura.

Reklama

Odpoveď pre zúfalého veriaceho pripravil o. Peter Labanič, predseda Rady pre rodinu v Košickej eparchii.

“Vidím, že sa nachádzate v ťažkej situácii. Prežívate neslobodu a spútanosť. Aj cítite, že Boh Vás volá k bezpodmienečnej láske, aj sa Vám zdá, že je to pre Vás takmer nemožné. V tejto situácii je kľúčové to, čo hovorí Ježiš: „Ak ostanete v mojom slove, budete naozaj mojimi učeníkmi, poznáte pravdu a pravda vás vyslobodí.“ (Jn 8, 31-32).”

Kňaz uviedol, že Boh má moc oslobodiť človeka od neschopnosti odpustiť…, aj od odsudzovania manželky pre jej minulosť, od sklamania, od žiarlivosti, od nedôvery, od následkov vlastných zlyhaní pred manželstvom. “Boh má moc aj naplniť Vás skutočnou láskou. A takisto má moc aj uzdraviť Vaše manželstvo a posunúť Vašu vzájomnú lásku na vyšší stupeň.”

“Je veľmi dobré, že ste nerezignovali, že sa snažíte zotrvávať v živom vzťahu k Bohu skrze modlitbu a sviatosti. V niektorých situáciách je však potrebná aj pomoc zvonku. Je to predovšetkým Cirkev ako živé spoločenstvo, skrze ktoré Vám Boh chce pomôcť. Ako to Boh chce konkrétne urobiť? Ako hovorí Ježiš, prvým krokom je „poznať pravdu“.”

Pravda o človeku je podľa neho tá, že Boh nás stvoril pre manželstvo, ktoré je našim prirodzeným povolaním. „A stvoril Boh človeka na svoj obraz, na Boží obraz ho stvoril, muža a ženu ich stvoril.“ (Gen 1, 27) Je to nádherný Boží plán, byť spoločenstvom lásky a takto byť obrazom jeho lásky. Muž a žena sa v manželstve stávajú jedno: „Preto muž opustí svojho otca i svoju matku a prilipne k svojej manželke a budú jedným telom.“ (Gen 2, 24).

Reklama

“Táto láska je však výlučná a preto človek nie je stavaný na to, aby mohol takýmto výlučným spôsobom patriť viacerým: „Vari neviete, že vaše telá sú Kristovými údmi? Môžem teda vziať Kristove údy a urobiť ich údmi neviestky? Vonkoncom nie! Alebo neviete, že ten, kto sa spája s neviestkou, je s ňou jedno telo? Veď sa hovorí: “Budú dvaja v jednom tele” Ale kto sa spája s Pánom, je s ním jeden Duch. Varujte sa smilstva! Každý hriech, ktorého by sa človek dopustil, je mimo tela; kto však smilní, hreší proti vlastnému telu. A neviete, že vaše telo je chrámom Ducha Svätého, ktorý je vo vás, ktorého máte od Boha, a že nepatríte sebe? Draho ste boli kúpení. Oslavujte teda Boha vo svojom tele.“ (1 Kor 6, 15-20)”.

Mnohí ľudia si podľa o. Labaniča neuvedomujú túto pravdu o človeku, či už pred manželstvom, alebo aj v manželstve. “Dôsledky sú často zničujúce. Človek zraňuje sám seba i druhých tým najhorším spôsobom. Čo sa stane, keď sa mu dostane milosti, aby si túto pravdu o manželstve uvedomil až neskôr? Môže ešte byť niekedy šťastný po tom všetkom? Určite aj takéto otázky Vám chodia po rozume.”

“Boh na to odpovedá rovnako dôležitou pravdou: „Veď Boh tak miloval svet, že dal svojho jednorodeného Syna, aby nezahynul nik, kto v neho verí, ale aby mal večný život. Lebo Boh neposlal Syna na svet, aby svet odsúdil, ale aby sa skrze neho svet spasil.“ (Jn 3, 16-17) Áno, Boh tak miloval Vás aj Vašu manželku, že vylial svoju krv, aby Vás zachránil aj ako jednotlivcov, aj ako manželov a rodičov. Veď, „lekára nepotrebujú zdraví, ale chorí.“ (Mk 2,17). Ježiš je týmto lekárom a on má moc vyliečiť akúkoľvek chorobu, akýkoľvek hriech, akúkoľvek minulosť i prítomnosť. Keď Ježišovi učeníci počuli, aké veľké nároky kladie na človeka manželstvo, povedali: „Keď je to takto medzi mužom a ženou, potom je lepšie neženiť sa.“ (Mt 19, 10) Ježiš však preto prišiel na svet, aby vykúpil aj naše manželstvá a jemu to nie je nemožné: „Ľuďom je to nemožné, ale Bohu nie. Lebo Bohu je všetko možné.” (Mk 10, 27).”

“Čo teda máte robiť? Jednu vec, ktorú môžete urobiť hneď teraz, je kľaknúť si a povedať v úprimnosti: „Ježišu, viem že som hriešny človek a nie som schopný lásky. Ale viem aj to, že si za mňa zomrel. Verím, že máš moc zachrániť mňa i moje manželstvo. Odovzdávam Ti seba, svoj život, i svoje manželstvo. Buď mojim Pánom a Spasiteľom. Zachráň a obnov naše manželstvo.“

Ďalšiu vec, ktorú odporúča, je absolvovať modlitbu za oslobodenie. “Touto modlitbou môžete jednoduchým spôsobom odovzdať konkrétne oblasti svojho života Bohu a jeho uzdravujúcej moci. Môžete ísť za svojim duchovným otcom a požiadať ho o to. Keďže však nie každý kňaz má skúsenosť s takouto modlitbou, môžete sa obrátiť aj na mňa o radu, za kým vo Vašom okolí ísť.”

Reklama

“A posledná, veľmi dôležitá vec: odporúčam sa začleniť Vám a Vašej manželke do nejakého živého spoločenstva rodín, ktoré v Cirkvi existujú. Každé manželstvo a rodina síce funguje ako samostatná bunka, spolu však tvoria Kristovo tajomné Telo. Pre duchovný rast je nevyhnutné neostať sami, ale byť podporovaní ďalšími, ktorí sú na tej istej ceste. Aj v tejto veci Vám môžem poradiť podľa toho, kde bývate.”

Na záver kňaz vyzval: “Nebojte sa, Boh je mocnejší ako akýkoľvek náš protivník! Určite má pre Vás svoj plán. Aj ja sa za Vás budem modliť.”

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali