Pre všetky deti zasiahnuté pandémiou peniaze nie sú, ale… Ministerstvo obrany za 50 mil. dolárov od USA nakúpi vrtuľníky, doplatí vyše 61 miliónov

Pre všetky deti zasiahnuté pandémiou peniaze nie sú, ale… Ministerstvo obrany za 50 mil. dolárov od USA nakúpi vrtuľníky, doplatí vyše 61 miliónov

Bratislava 2. júna 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP – Kamran Jebreili, TASR – Martin Baumann)

 

Ministerstvo obrany (MO) SR využije 50 miliónov dolárov od USA na nákup dvoch nových vrtuľníkov UH-60 M Black Hawk s výbavou pre sily pre špeciálne operácie. Súčasťou kontraktu majú byť aj systémy a náhradné diely vhodné aj pre vrtuľníky, ktoré SR už vlastní. Celkové náklady by mali dosiahnuť 111,4 milióna dolárov bez DPH a clo, z toho SR zaplatí 61,4 milióna dolárov na splátky a po dodaní tovaru desať miliónov eur na clo a dane. Projekt v stredu schválila vláda

Bojový vrtuľník
Ilustračné foto

Obstaraním ďalších vrtuľníkov UH-60M sa podľa MO SR zníži závislosť SR od ruskej vojenskej techniky a vytvoria sa lepšie predpoklady na plnenie úloh vrtuľníkového letectva Ozbrojených síl (OS) SR. Zároveň sa ušetria finančné prostriedky. Technika by mohla byť dodaná do roku 2025

Reklama

Nové vrtuľníky majú disponovať výbavou pre sily pre špeciálne operácie, ale aj systémami vlastnej ochrany, balistickej ochrany, dvoma rotačnými guľometmi a elektrooptickou hlavicou (FLIR). Zmluva má zahŕňať aj náhradné diely a obmenu systému AMPS, ktoré sa majú využívať pre celú flotilu vrtuľníkov. Zároveň má zahŕňať aj školenie personálu.

 

Reklama
Obstaranie priamo od výrobcu

Vrtuľníky majú byť obstarané prostredníctvom amerického programu FMS (Foreign Military Sales), ktorý umožňuje obstarávať ostatným vládam bojové prostriedky vyrábané na území USA priamo od výrobcu, ale len zmluvným vzťahom s vládou USA. Nákup vojenskej techniky zaručuje partnerským a spojeneckým krajinám v obstarávacích cenách americkej armády bez sprostredkovateľov. Použitie prostriedkov je podmienené zosúladením modernizačných výdavkov MO SR na interoperabilitu podľa štandardov NATO a vyradením starej sovietskej výzbroje.

Naď
Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO)

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) po rokovaní vlády uviedol, že voči nákupu nemal nikto výhrady. Jedinou podmienkou v projekte bolo, aby sa Slovensko zbavilo starej techniky ešte z obdobia Varšavskej zmluvy.

“Zbavujeme sa starých Mi-17 a nakupujeme vrtuľníky Black-Hawk,” podotkol Naď. Dodal, že vrtuľníky kupované za minulých vlád sa dovybavia z tohto projektu bez finančného navýšenia. Zároveň je MO vo finálnej fáze rozhodovania, že sa na Slovensku vybuduje špičkový trenažér na Black Hawky. Zmluvu o nákupe plánuje rezort podpísať na budúci týždeň.

V súčasnosti majú OS SR k dispozícii deväť vrtuľníkov Black Hawk obstaraných v roku 2015, nemajú však dostatočnú výbavu. Armáda disponuje tiež staršou technikou, a to 14 vrtuľníkmi Mi-17 v rôznom technickom stave. Dva sú mimo prevádzky už v súčasnosti, ďalším ju majú ukončovať v rokoch 2021 až 2029.
V koncepcii rozvoja Vzdušných síl OS SR sa pracuje s cieľovým číslom 18 viacúčelových vrtuľníkov. Najefektívnejšie sa podľa materiálu javí disponovať jednotnou vrtuľníkovou platformou.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali